Open innovatie
Het lastige van trends is dat ze vaak nog geen eenduidige naam hebben waardoor het opsporen van internationale ontwikkelingen binnen deze trends moeilijk is. Zo probeer ik al een tijdje de ontwik-kelingen te volgen op het gebied van open source communities, distributed business, creation nets, crowdsourcing of consumer of community driven innovation. Wellicht de beste term die ik tot nog toe ben tegengekomen is open innovation.
Henry William Chesbrough, de grondlegger van het concept, beschrijft in zijn boek “Open Innovation: The New Imperative for Creating and Profiting from Technology” (2003), hoe het bedrijfsleven een verschuiving doormaakt van zogenaamde gesloten innovatieprocessen, naar een meer open manier van innoveren. Maurice de Rochemont en Vareska van de Vrande, beide TU Eindhoven, geven op openinnovatie.nl een heldere Nederlandstalige beschrijving van dit begrip:
Het combineren van interne en externe bronnen voor zowel de ontwikkeling als het op de markt brengen van nieuwe technologieën en producten.
Open innovatie is ook in Nederland een duidelijk herkenbare trend. Het is zeker niet nieuw, maar neemt wel in belang, intensiteit en diversiteit van verschijningsvormen toe. Zo las ik gisteren met belangstelling de aankondiging van het Nederlandstalige boek ‘Open voor Business’ door Menno van Doorn (Sogeti).
Het boek beschrijft hoe steeds meer bedrijven de webgemeenschap ontdekken als bron voor inspiratie. Naast cases van bedrijven als Philips, Procter & Gamble, Lego, 3M, Google, IBM en Microsoft, schetst het boek volgens van Doorn de businesscontext waarbinnen deze nieuwe trend op waarde kan worden geschat. Het boek zal voor het eerst aan het publiek worden gepresenteerd op 21 september in Amstelveen. Ik heb me aangemeld en hoop dat ik er – ondanks een workshop die ik die middag moet geven – bij kan zijn.
Kent iemand overigens goede Nederlandse voorbeelden van open innovatie?
Ik weet niet of ik het wel eens ben met het statement dat iinovatie in Nederland een trend is. We praten er veel over in Nederland en doen vornamelijk allerlei incrementale innovaties, maar dat zijn allemaal kleine stapjes. Verder hebben we een innovatieplatform, dat op zijn zachtst gezegd een incestueuze business is en wat mij betreft een mislukking. Verder zie je dat onder het mom van innovaties jarenlang subsidies worden verstrekt om onrendabele projecten gaande te houden. Over de visie op innovatie in sectoren, de aanlooptijd om innovaties uit te voeren en de zakelijke kant wordt veel te lichtzinnig gedacht. Het is toch een gotspe dat een minister met 1 penne(n)streek op een achetrnamiddag aan het einde van de week een hele ontluikende en innoverende industrie van alternatieve energie naar de verdoemenis helpt.
Ik doel niet alleen op de biogascentrale in de Achterhoek, maar de hele branche van alternatieve energie, incl. wind en zonne(n)panelen (zou een fabriek in de buurt van Venlo gaan draaien met werkgelegenheid van 750 man).
Ik vind de opstelling van Philips met hun venture capital centrale een goed idee. Vroeger moest Philips alles zelf hebben en doen. Nu werken zij samen derde partijen en spin-offs. Dit is niet altijd een garantie voor succes, maar wel voor een spreiding van kennis, innovatie en geld. (Dit is geen onderdeel van een verkiezingsprogramma!).
Helder Menno, ik zal in het vervolg de term open source innovatie gebruiken. Ga zeker ook het HBR-artikel lezen, dank voor de tip!
Dank voor de tip Bas! Maar als ik het goed heb begrepen van Menno dan zal het daar vooral gaan om de traditionele vorm van open innovatie?
Surprise… Een nieuw boek van Chesbrough ‘edited by Wim Vanhaverbeke & Joel West: Open innovation researching a new paradigm. Daarin wel prominent aandacht voor open source software:
“Open Innovation describes an emergent model of innovation in which firms draw on research and development that may lie outside their own boundaries. In some cases, such as open source software, this research and development can take place in a non-proprietary manner.”
Vanhaverbeke tref je op http://www.openinnovatie.nl , zeer de moeite waard.
Ik kon deze week helaas niet aanwezig zijn bij de presentatie van het boek ‘Open voor Business’. Vandaag wel kort met Menno van Doorn gesproken die nog aan het nagenieten was van de boekpresentatie. Ik hoop binnenkort het boek te ontvangen en er hier wat meer over te kunnen vertellen.
Marco, boek is onderweg. Zie je op Picnic.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!