Maak nu je eigen zoekmachine

24 oktober 2006, 05:50

Op diverse sites waaronder die van Matt Cutts wordt gesproken over de nieuwe Custom Search Engine die Google gelanceerd heeft. In plaats van de oude zoekbox die je op je site kon plaatsen kun je nu een verder gespecificeerde zoekbox aanmaken. Deze biedt veel voordelen aangezien je nu veel meer controle hebt over de resultaten.

Wat is het dan precies: je kunt bijvoorbeeld een zoekbox maken die alleen zoekt in de bekende auto verkoop sites. Tegelijkertijd filter je de ongewenste sites er uit zodat je een relevante schone lijst overhoudt met alleen goede resultaten. Deze zoekmachine is dan te bereiken op een aparte pagina maar ook te gebruiken als losse zoekbox in je site. De parameters zijn verregaand uit te breiden, zo kun je alle bekende zoekparameters gebruiken die de normale zoekmachine ook aanbiedt.

Het grote voordeel is volgens mij dat je mensen die onbekend zijn in een bepaalde groep sites een op maat gemaakte zoekfunctie kunt voorschotelen die alleen relevante resultaten laat zien. Ik heb als voorbeeld een auto zoekmachine gemaakt, niet heel erg uitgebreid maar voor de Nederlandse markt redelijk omvattend.

Aangezien de resultaten altijd beter kunnen kan je ook andere mensen aan je search laten werken. Zo kun je een groep vaste gebruikers krijgen die samen bezig zijn om sites aan de zoekmachines toe te voegen en te verwijderen. Ook heeft Google de Google Marker tool gelanceerd waarmee met 1 druk op de knop sites toegevoegd kunnen worden aan 1 van je zoekmachines.

Live Search heeft een soortgelijk iets als wat Google Coop aanbied, het maken van een widget waarmee je binnen bepaalde sites kan zoeken. Alleen dit gaat net weer een stap verder, en ik moet zeggen: een interessante stap verder. Persoonlijk vind ik dit zeker een coole tool aangezien je zo zelf zoekmachines per branch kunt maken zodat je gericht kunt zoeken. Ik heb wat meer moeite gestoken in een SEO zoekmachine en die ook opengesteld voor andere editors: SEO Zoek

André Scholten
Google Analytics, Tag Manager, SEO & Site Speed Specialist bij andrescholten.nl

Als zelfstandig specialist houd ik me bezig met Google Analytics, Site Speed en SEO. Heb je een probleem met de techniek, de organisatie of je kennis? Ik kan je helpen dit op de rails te krijgen. In de laatste jaren heb ik veel ervaring opgedaan met deze onderdelen bij diverse top 100 sites in Nederland. Of het nou gaat om het opzetten van een strategie of het wijzigen van een stukje javascript, laat het weten.

Categorie
Tags

16 Reacties

    Roy Huiskes – chapter42

    Google heeft volgens mij moeite met haar eigen algoritme, ze proberen nu steeds meer consumer generated content en waardering in de engine in te voeren op bepaalde manieren, of hier steeds duidelijker gebruik van te maken. Ik weet niet zo goed wat ik hiervan moet denken eerlijk gezegd.


    24 oktober 2006 om 06:19
    Yme Bosma

    @ Roy

    Uiteraard hebben ze moeite met hun eigen algoritme, de meeste zoekopdrachten geven nog steeds een ‘verkeerd’ resultaat. Dit initiatief kan ze daarbij helpen aangezien er een index gemaakt wordt door mensen. Of ze die uiteindelijk gaan gebruiken is een tweede.

    Maar goed, lijkt dat een zeker zo belangrijk doel het vergroten van de aanwezigheid van Google op andere websites is ten einde meer ad inventory te kunnen plaatsen.

    Zou overigens wel aardig zijn als Blog Search ook onderdeel hiervan zou worden om het real-time karakter van de resultaten te vergroten. Heb net zo’n zoekmachien gemaakt voor m’n eigen weblog, maar dat miste ik een beetje.


    24 oktober 2006 om 06:56
    Yme Bosma

    Marco

    Nee, die ken ik. Maar ik zou dat ook graag zien bij de Co-op zodat ik die resultaten ook ook op m’n website kan tonen.


    24 oktober 2006 om 07:41
    Roy Huiskes – chapter42

    @ yme

    Het verkeerde resultaat is natuurlijk relatief, de kwaliteit van een website en haar inhoud wordt door veel bezoekers niet alleen gemeten op inhoud, maar ook op usability, verwachting en gemak. Ik snap dat Google een poging doet om de SERP’s meer naar de verwachting van de bezoeker te maken, maar ik vraag ma af of het dan de meest relevante informatie oplevert. Kijk bijvoorbeeld naar Digg en Wikipedia en het feit dat veel blogs nog niet standaard in de SERP’s worden weergegeven, maar via een aparte engine worden getoond.

    @marco

    Blogsearch is bij Google op gegeven ogenblik gescheiden omdat er teveel content in de blogs zat welke niet relevant genoeg was, maar toch als relevant werd getoond door het algoritme, bijvoorbeeld doordat de verversingssnelheid van een blog relatief erg groot is in verhouding met een gewone website, wat dan ten goede komt van je ranking en je indexatie. Blogs zouden uberhaupt al voor moeten komen in het Google News als je het mij vraagt.

    Een goed voorbeeld van het schikken van Rankings doen ze bijvoorbeeld in search mash. Waarbij je de rankings naar eigen inzicht kunt schikken, ongetwijfeld dat ze gaan kijken of ze dit soort data kunnen gebruiken voor hun algoritme.


    24 oktober 2006 om 08:41
    diederick

    Ben voorlopig met live.com helemaal in m’n sas.. voor mij geen google meer.. wie durft er ook?


    24 oktober 2006 om 13:36
    Daniël

    Doe ik nu iets fout of snap ik het niet: als ik bv boek intik in de auto-zoekmachine verwacht ik resultaten bij de door jouw geselecteerde sites. Maar ik krijg een gewone google uitslag. Zelfde bij SEO-zoekmachine.


    24 oktober 2006 om 16:12
    Elke

    Ik denk dat Google te snel te groot wil worden. Ze hebben pas Youtube overgekocht en nu gaan ze beginnen met een gepersonaliseerde zoekmachin die blogs op het spoor gaat. Deze is trouwens praktisch juist hetzelfde als de oude, die perfect werkt. Ik heb gezocht naar blogs en kom op hetzelfde uit.


    24 oktober 2006 om 17:12
    Chris Jongeling

    @ Elke

    Het schijnt dat Google 12 miljard dollar in cash bezit. Google moet wel ontwikkelen om van hun geld af te komen. Het is niet voor niets dat ze Youtube voor 1,5 miljard hebben gekocht.


    26 oktober 2006 om 13:59
    Mark eting

    Ik denk dat google ook een soort menselijke linkstructuur rondom de perceptie van de zoeker wil creeren. Zodat in de toekomst er makkelijker bepaalde woorden met elkaar gelinkt kunnen worden.


    30 april 2008 om 11:17
    Eef

    Hoi Andre,

    Dit is inmiddels wel een oud bericht, maar ik ben op zoek naar een tool om zelf een zoekmachine te maken. Waar ik dus zelf sites in kan importeren en waar ik ook filters aan kan toevoegen. Ken jij een tool hiervoor of is Google custom search dan nog steeds de beste optie? Een betaalde tool mag ook?

    Groetjes en alvast bedankt,

    Eveline


    10 april 2017 om 12:40
    hugo

    eh… waar maak je het dan?


    25 november 2017 om 14:12
    hugo

    eh… waar maak je het dan?


    25 november 2017 om 14:13
    hugo

    eh… waar maak je het dan?


    25 november 2017 om 14:14
    hugo

    eh… waar maak je het dan?


    25 november 2017 om 14:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!