Web 2.0 stormt top 20 binnen van best bezochte websites 2006
Het jaar is nog niet voorbij maar toch heeft online onderzoeksbureau Multiscope alvast voor het zevende achtereenvolgende jaar haar ranglijst opgesteld van de best bezochte Nederlandse sites.
De toppers
Google.nl en Startpagina.nl consolideren in 2006 hun toonaangevende positie. Marktleider Google.nl weet haar gemiddeld maandbereik in 2006 te verhogen van 70% naar 76%. Voor Startpagina.nl daalde dit bereik van 67% naar 59%. De e-commerce sites (Marktplaats.nl, Nl.bol.com en Wehkamp.nl) en de nieuwssites (Nu.nl en Telegraaf.nl) verbeteren hun positie. De ranglijst telt vier nieuwe binnenkomers: Nl.Wikipedia.org, Routenet.nl, Telegraaf.nl en Web-log.nl. Deze laatste weet een spectaculaire verbetering van positie 105 naar 18 te bewerkstelligen en is daarmee het succesnummer van 2006.
Buiten de top 20 zijn ook een aantal opvallende verschuivingen en trends waarneembaar. Hyves.nl komt van buiten de top 200 nu binnen op plaats 56. Digid.nl, het digitale loket van de Nederlandse overheid, is inmiddels één van de top 100 websites van Nederland. Dit geldt ook voor Gmail.com en Elsevier.nl. Andere groeiers zijn websites waar consumenten digitale foto’s kunnen laten ontwikkelen (Hema.nl, Kodakgallery.nl, Kruidvat.nl).
De verliezers
Startkabel.nl (21), Ilse.nl (38), Staatsloterij.nl (35) en Planet.nl (22) weten hun top 20 positie van vorig jaar niet vast te houden. Met uitzondering van Staatsloterij.nl geldt voor de andere websites dat deze dalende trend ook al in 2005 te zien was. Verder dalen Msn.nl, Speurders.nl, Ebay.nl, Anwb.nl en Ns.nl in 2006. Met uitzondering van Ns.nl hebben de sites gemeen dat zij in een zeer concurrerend segment actief zijn waarin meestal één of meerdere sterke alternatieven voorhanden zijn.
Zie ook de in oktober gepubliceerde top-10 van meest bezochte websites van Nederland (met onderbouwende cijfers).
Ik was inmiddels ook met de top-20 bezig dus bij deze maar even het lijstje en de aanvullende link naar de eerder gepubliceerde top-10 toegevoegd. Mooie resultaten van zowel wikipedia als web-log.nl!
Ik denk dat je veilig kan zeggen dat msn.nl en msn.com op een hoop gegooid kan worden. dan blijkt ook dat deze redelijk stabiel is.
Wat een ongelooflijke groei voor web-log.nl. Gefeliciteerd met het behaalde resultaat! Via deze plek wil ik ook het helpdesk-team complimenteren. Op marketingfacts wordt wel eens wat gepubliceerd over de onbereikbaarheid van bedrijven. Het helpdeskteam heeft zelfs in sommige weekenden doorgewerkt om de klanten te kunnen bijstaan. Ook dat mag wel eens gezegd worden.
De medewerkers van de helpdesk van web-log.nl maken komen enthousiast over. Ze zijn bereid om je te helpen. Zonder hen had web-log.nl niet zo hoog kunnen staan. Bloggers zijn waarschijnlijk tevreden.
Er is maar één minpuntje. Als ze je hebben geholpen stellen ze je geen laatste vraag. 🙂 Wellicht dat ze ervan uitgaan dat een tevreden klant toch wel terugkomt. Misschien is de beste conversietip : ‘spreken is zilver, zwijgen is goud en vertrouwen op een herhaalaankoop gaat voor diamant’.
Arnoud
Ik ben nu wel heel benieuwd welke weblogs het beste scoren. En hoeveel procent van de weblogs nou verantwoordelijk is voor deze explosieve groei.
Klopt de tabel niet? In de omschrijving staat 2003, 2004, 2005. En 2006 dan?
Oh zie het al “Rank” = 2006
Een zeer verdiende stijging voor web-log.
Hopende/ verwachtende dat deze stijging in 2007 nog meer verbeterd.
@Paul,
Hyves is binnengekomen op plaats 56, zie daarvoor het artikel op multiscope.nl
@Eric. Ik denk niet dat er veel ‘grote’ weblogs hebben gezorgd voor de stijging van web-log.nl. Het zijn waarschijnlijk enorm veel kleine weblogs die voor de stijging zorgen.
Overigens gebruik ik de gepersonaliseerde startpagina van google.nl (met rss feeds). Wordt de wijze waar ik hem gebruik als web 2.0 of web 1.0 gerekend?
Hun bezoekcijfers zijn nogal dubieus, waar is bijvoorbeeld Funda, met 8 miljoen pageviews per dag?
Als je dat afzet tegen Nu.nl zou funda toch zeker in de top 20 moeten staan? En zo kan ik er nog wel een paar noemen, waar is bijvoorbeeld TheHun? Immers ook een nederlandse website.
Hahaha ik vroeg me ook meteen af waar thehun.net was 😛
@Henk Willems: Of fok.nl. Ik vertrouw Multiscope nog altijd voor geen meter. Dat panel van 1500 man lijkt me niet representatief en de rare focus op ‘grote Nederlandse’ sites bevalt me niet. Ik krijg dan ook onmiddellijk het idee dat deze groei van web-log.nl als een soort compensatie moest dienen voor de enorme daling van ilse.nl, dat sowieso al jarenlang te hoog stond geklassificeerd. Dat Ilse nauwelijks meer gebruikt wordt is m.i. echt niet nieuw voor 2006.
@Henk Willems
Ik denk dat erotiek er bewust buiten gelaten wordt…zoals altijd (beetje hypocriet misschien?)
Ok, als cijferfreak hier de antwoorden op de Multiscope meetmethode vragen:
@Anders: Multiscope Visiscan meet bereik onder Nederlanders (uniek maandbereik van Nederlandstalige websites onder Nederlandse bezoekers). Ik kan me goed voorstellen dat in 2005 het totale bereik wereldwijd van Web-log.nl groter was dan nu in 2006, maar dat onder de Nederlanders het bereik in 2006 groter is. Zeker gezien het feit dat pas halverwege 2005 de 18+ erologs zijn afgesplitst van Web-log.nl (zie daar de daling in je Alexa grafiek). Let tevens op dat Alexa uniek dagbereik meet en Multiscope uniek maandbereik. Je STIR vergelijking vind ik wat ongelukkig (over 1 maand). Beste vergelijking zou zijn wat STIR geeft over het gemiddeld maandbereik van web-log.nl zonder later afgestoten 18+ blogs in 2005 en het gemiddeld maandbereik in 2006. Ben wel met je eens dat het verschil wel erg groot is. Zelf heb ik altijd de indruk dat het multiscope panel weinig early adaptors en echte jongeren bevat. Nieuwe producten en jeugd sites lijken in verhouding slecht te scoren t.o.v. bij mij bekende serverlogs of adviews of in ieder geval bij snelle groei en doorstoot naar een groter publiek pas later te scoren. (meteen een antwoord op de opmerking van Stonehead over Ilse.nl?)
@Stonehead: Fok.nl: groot uniek dagbereik, echter aanzienlijk lager uniek maandbereik (relatief vergeleken met de sites uit de Multiscope top 20). Veel van de bezoekers komen elke dag, maar tellen per maand slechts voor 1. Vandaar de hoge positie bij Alexa (uniek dagbereik). Idem tweakers.net en geenstijl.nl in de Alexa grafiek van Anders.
@Henk: Funda: veel pageviews, aanzienlijk lager uniek bereik. Wel nog steeds flink, dat wel. Volgens Multiscope zelf was Funda in oktober van dit jaar website nummer 14. Nu.nl nummer 7. Verschil in uniek Nederlands maandbereik in oktober: 800.000. Onderschat ook zeker nu.nl niet. Kwa pageviews in 2006 de grootste site voor Ilse Media (ook eigenaar van Startpagina.nl). Volgens Alexa.com trouwens beleefde Funda.nl zelf in 2006 haar slechtste jaar qua wereldwijd dagbereik.
@Henk en @MikeM: Betreffende thehun.net: Multiscope onderzoekt bereik van Nederlandstalige websites onder Nederlandse bezoekers. Thehun valt daar dus niet onder. Qua bereik onder Nederlanders durf ik daarbij te beweren dat Thehun niet in deze top20 thuis hoort.
@Ivo: in tegendeel Multiscope heeft zelfs een apart top20 erotiek overzicht. Als je die cijfers bekijkt zie je dat de realitiet (bewuste typo) is dat er zelfs geen enkele Nederlandstalige erotiek site is die onder Nederlanders een groot genoeg bereik heeft om in de top 100 te staan (hiervoor heb je een maandelijks bereik nodig van 1,3 miljoen unieke Nederlanders).
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!