Verandert webvideo ons kijkgedrag?

28 december 2006, 10:06

Peter Olsthoorn stelt in een aardig artikel op PMM de vraag of webvideo ons kijkgedrag verandert. Daarbij gaat hij uit van twee meningen die recht tegenover elkaar staan:

  • We kijken de komende jaren net zo veel of wellicht nog meer tv, zeker gezien de komst van veel digitale kanalen en HDTV. Reclame-inkomsten van televisie zouden in dat geval dus slechts groeien.
  • We gaan steeds meer videofragmenten bekijken via het web, bij bijvoorbeeld YouTube en zullen minder voor de tv gaan zitten. Tv-reclame neemt dus af.

Olsthoorn verwijst in het artikel naar analyses van o.a. BBC en eMarketer. Vervolgens overspoelt hij de lezer met meningen en cijfers uit de tv-industrie zonder echt een antwoord te geven op bovenstaande vraag. Wel maakt hij aan het eind nog een terechte opmerking dat het in de toekomst nog maar de vraag is of tv en web goed te scheiden zijn. Ik denk het namelijk van niet, we hebben straks immers te maken met digitale content die via verschillende devices (tv, pc, mobiel) zijn op te vragen.

Wat denken jullie?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

12 Reacties

    Peter Bonjernoor

    Ik zal persoonlijk waarschijnlijk niet minder TV gaan kijken. Het internet is een leuke aanvulling met sites als YouTube, en die filmpjes ga ik echt niet op Talpa kijken (of was dat een andere zender?).

    Echter, voor wat langere content vind ik mijn buro nog steeds geen prettige plek om te kijken. De computer is een interactief ding, en op mijn stoel stilzittend video te kijken op mijn beeldscherm past daar gewoon niet bij.


    28 december 2006 om 10:36
    Petra de Boevere

    Ik kijk al jaren weinig TV, bij ons zijn de veeltvkijkers de kinderen.

    Maar ik ben dan ook een heavy-pc-user die als ik iets echt wil zien dat wel via uitzending gemist doet op een tijdstip dat het mij uitkomt. Ik denk echter niet dat dat (al) het gedrag van de gemiddelde burger is.

    You Tube is een paradijs, ook voor de kids, de mooiste Mr. Bean fragmenten zijn daar immers ook te vinden:-)

    En inderdaad achter je bureau is het kijken niet optimaal, laptopje op schoot en headsetje (met één oorschelp zodat je je je andere oor kunt inzetten voor communicatie met je gezin) terwijl de kids hun favoriete programma’s kijken gaat prima. Mijn eerste aankoop binnenkort zal dan ook een Blue Tooth headset zijn zodat ik van die storende draadjes af ben:-)

    Nog even en elke TV heeft een verbinding met het internet. Films kijk je trouwens nog altijd nog het best op een TV-scherm.

    TV-spotjes hebben misschien hun langste tijd inderdaad wel gehad, kijken op afroep betekent ook geen storende commercials meer waar je niet om vraagt.


    28 december 2006 om 11:29
    venturo

    Appels met peren. Main stream content zoals tv vergelijken met Your Tube gaat niet op. Wel zal de convergenrende techniek met name door mediacenter’s en IPTV ontsluitingen het combineren van deze twee vormen van content mogelijk maken in de huiskamer. Maar helemaal niemand gaat naar Your Tube kijken als Ajax speelt in de fianel van de Champion League of de finale van Idols daar is. Om maar even een dwarsstraat te noemen….


    28 december 2006 om 12:00
    ronaldtervoert

    Ik denk dat we in huis een beeldschermencultuur krijgen; overal schermen die vanuit een centraal punt (bv. een server in de meterkast) zal worden aangestuurd. Geen onderscheid meer tussen tv, internet, etc. zoals we die nu kennen. Voor de gemiddelde TV kijker zal het steeds minder relevant zijn waar iets vandaan komt, zolang het maar voorziet in de behoefte.

    Gezien er steeds meer ‘live’-, grootschalige- en sport gerelateerde TVprogramma’s komen die grote groepen kijkers weten te boeien, zullen die het idd. nog een hele tijd winnen van de user generated sites a la YouTube. Veel consumenten hechten toch meer waarde aan het kijken naar iets waar van je redelijkerwijs weet dat er de volgende dag op kantoor over wordt gesproken, dan een filmpje over iets of iemand die mogelijk een paar van de ’tig’ collega’s hebben gezien. Het conformeren aan de sociale groep interactie prefeleert hier.

    Vooral de blockbusters van Tv zullen op korte termijn (komende 3 jaar) veel reclameinkomsten genereren. Bij de niche-programma’s zal de adverteerder denk ik eerder het umfeld afkopen, dus altijd zichtbaar bij het bekijken, via welk medium en device dan ook.

    Aangezien TV makers steeds meer de grote blockbusters gaan maken komt er op korte termijn meer geld in het laatje vanuit Tv . Op lange termijn meer reclamegeld van de ‘umfeld adverteerders’ rondom bepaalde content. De vraag is of we tegen die tijd nog spreken over TV, internet als mediumtype, of dat de beeldschermcultuur dan al nieuwe woorden aan ons vocabulair heeft toegevoegd.


    28 december 2006 om 13:01
    Gilbert den Hertog

    @ albert: het is YouTube. ‘Your Tube’ is gewoon je TV in de huiskamer 😉

    Televisie biedt al ruim 50 jaar hetzelfde principe. Het volgt een verouderd model waar marges flinterdun zijn en content met de dag minder aansluit bij de individuele behoeftes van kijkers. Want iedereen wil wat anders en kan dat min of meer krijgen via Internet. Maar internet is zoals eerder opgemerkt, vaak alleen beschikbaar vanachter het bureau of op zolder, terwijl TV binnenkomt in de comfortabele huiskamer. Gijsbrecht heeft het wat dat betreft goed gezien: het gaat nog wel even duren voordat heel Nederland c.q. ‘de wereld’ anders gaat kijken.

    Als ik kijk naar onze eigen plannen op dit gebied, dan zie ik twee dingen als onze missie: verrijk via interactieve technieken en diensten het bestaande (zelfs analoge) broadcast aanbod en voeg tevens IP based on demand content toe. En hou het vooral makkelijk toegankelijk.

    Op je TV in je huiskamer rustig ‘zap-surfen’ langs YouTube items, Hyves pagina’s of video blogs van je vrienden is echt al heel snel mogelijk en beschikbaar voor een breed publiek. Zonder dure hardware of met extreem snellere verbindingen dan er nu al gewoon liggen.

    Ik zie al die mogelijkheden samen op zeer korte termijn grofweg evenveel kijkers of kijkminuten gaan opsnoepen als een enkel broadcast kanaal op een dag krijgt. M.a.w. de bestaande zenders krijgen wel degelijk te maken met groeiende concurrentie.

    Ik geloof echt niet dat video fragmenten kijken ten koste zal gaan van advertising opbrengsten. Gewoon een kwestie van tijd voordat een slimme creatieve oplossing daarvoor gevonden wordt. Er zal geld verdiend gaan worden aan nieuwe vormen van (TV) advertising. En daarin gaan de ontwikkelingen al aardig de goede kant op. Wij zijn momenteel aan het testen met enkele adverteerders met ‘sponsored screens’ rondom user generated content over bijvoorbeeld voetbal en wonen. De reacties zijn zeer positief. Maar dat is slechts het begin. Suggesties daarin zijn overigens welkom! Wie verzint het beste alternatief voor de 30-seconden spot in een on demand web 2.0 user generated wereld?


    28 december 2006 om 13:26
    Raimo van der Klein

    Even op mij persoonlijk betrekken.. Ik kijk sinds deze zomer dus gewoon geen TV meer.

    Nu even een stukje toekomstvoorspellen. We beginnen al met een definitie probleem. Wat is TV kijken? Is dat ook een vlog bekijken? Youtube filmpje? Ik verwacht dat er niet meer TV gekeken gaat worden. Ik denk wel dat er bewuster gekeken gaat worden op het grote familiescherm. Daarnaast heb je straks de portable/Laptop screens. Daar zal TV kijken niet meer te identificeren zijn als losse activiteit. TV kijken zal daar gemixt worden met chatten/browsen/bloggen/etc.

    Ik weet daarnaast wel zeker dat het aanbod dramatisch zal veranderen. De verandering van het aanbod komt tot stand door de (hopelijk) nieuwe benadering van de mediabedrijven t.o.v. “the eyeballs”. De manier hoe John de Mol zijn kanaal heeft gevuld zonder af te vragen wat hij nu daadwerkelijk aan onze levens aan het toevoegen is kan dus niet meer.

    De content zal echte relavanter gemaakt moeten worden voor het individu. Ik denk dus dat wij aan echt entertainment hogere eisen gaan stellen(Virtual, gaming). Dus entertainment voor entertainment sake. Live uitzendingen blijven zeer interessant.

    Nieuws blijft een groot vraagteken. Denk dat TV niet het meest geschikte medium is voor nieuws. Dat zou het mobieltje moten worden denk ik…


    28 december 2006 om 13:28
    samuelvandeth

    Af en toe wordt ik een beetje moe van al dat gepapegaai over het einde van televisie en de toekomst van internettelevisie. Inmiddels worden deze discussies al zo’n tien jaar gevoerd. En nog steeds is er geen enkel feit te noemen dat al deze aandacht rechtvaardigt. Let’s face it: er is nog nooit een medium vervangen door een ander. De krant niet door radio, radio niet door televisie, televisie niet door internet. Ze gaan hoogstens een beetje op elkaar lijken.

    Dan kan je een heleboel buzz termen als media-gap, longtaildenken, the venice project, anytime- anyplace-any device blijven roepen. Maar het wordt daardoor allemaal echt niet helderder, in tegendeel zelfs.

    Laten we liever kijken naar wat er nu is, wat werkt en wat daar wel en niet goed aan is. En doe voorstellen hoe dat beter zou moeten en kunnen.


    28 december 2006 om 14:14
    Gijsbregt

    @ Samuel,

    Ach, de vraag was toch juist of het kijken naar audiovisuele content zou veranderen. Dan zijn alle bovenstaande reacties (inclusief de nieuwe termen) uiterst relevant.

    Media verdwijnen niet, maar verminderen in kracht, marginaliseren of veranderen door de komst van andere media. Hoe dat gaat gebeuren is niet zeker, maar deze veranderingen analyseren, duiding geven en wellicht een kijkje in de toekomst wagen, maakt de discussie leuker en relevanter.

    Overigens feiten zijn er genoeg. Lees het artikel van Peter op PMM er maar op na, of kijk eens in het archief van Marketingfacts of mediaonderzoek.nl.


    28 december 2006 om 15:25
    wowbagger

    Verandert webvideo ons kijkgedrag?

    Dan kan ik alleen naar mezelf kijken en dat van mij is al veranderd. Ik heb al heel wat uurtjes zitten zappen op Metacafe en Youtube. Je blijft maar klikken, omdat er telkens meer van je gading langskomt.

    Peer-to-gebruik ik vooral als een hele grote videorecorder. Je kijkt wanneer bijvoorbeeld Lost uitgezonden wordt in de US en de volgende kun je het in eigen Lost mapje downloaden. Heb je lekker elke aflevering voor als het jou uitkomt (en dat is meestal lekker in bed met de laptop en de verkering). Lees je eens wat over een andere serie dan download je gewoon een heel seizoen en kijk je als het je uitkomt. Natuurlijk niet heel ‘netjes’, maar gewoon zooooo zoals je het hebben wilt…

    Of streaming video echt iets gaat doen hangt volgens mij vooral af van de hoeveelheid reclame. Gaat het op TV lijken, dan haak ik in ieder geval af.


    28 december 2006 om 19:00
    David de Boer

    In voorgaande dialoog worden veel zaken door elkaar gehaald. Youtube wordt gelijk gesteld aan internet en live-uitzendingen aan televisie. Maar thuis kunnen we met het gezin youtube op de televisie kijken óf op het scherm van de draadloze notebook. Ook live-uitzendingen kunnen we op de televisie bekijken óf op het scherm van de draadloze notebook.

    Mijn antwoord op de vraag of webvideo ons kijkgedrag verandert en of tv-reclame afneemt:

    A. Audio-visuele content zal hoofdzakelijk via IP-technologie draadloos de huiskamer binnenkomen.

    B. Ieder gezinslid zal voor een deel passief audio-visuele content tot zich nemen én voor een deel actief een “rss-feed” nemen op zijn/haar favoriete programma’s. Zodra een nieuwe aflevering van dat favoriete programma uitkomt, wordt deze aflevering automatisch webbased opgeslagen op een plek waar dat gezinslid vanaf iedere locatie 24 uur per dag 7 dagen in de week via een log-in bij kan.

    Kortom, ieder gezinslid gaat zelf bepalen met wie hij of zij via welk draadloos device op op welk moment welk soort audio-visuele content passief of actief gaat consumeren.

    JA, ons audio-visueel kijkgedrag verandert nu al en zal in de nabije toekomst verder veranderen. Inzicht in de wijze en snelheid waarop audio-visuele kijk-patronen zullen veranderen is meer dan ooit noodzakelijk om commerciële boodschappen effectief te kunnen blijven vervlechten in audio-visuele content.


    29 december 2006 om 20:37
    Jan-Henk Bouman

    De TV is nog steeds een mooi instrument om een sociale structuur in een gezin aan te brengen. Met zijn allen kijken naar ‘Het Journaal” met de jongere gezinsleden naar “Klokhuis”. Lekker op een zaterdagavond “Lachen om Homevideos” kijken, iedereen ligt in een deuk inclusief de jongste van 6. Heerlijk dat iemand anders de leukste filmpjes heeft uitgekozen en ze ook nog heeft voorzien van ‘leuk’ commentaar.

    Of met het bord op schoot een leuke film kijken op een regenachtige zondagmiddag. En natuurlijk de wedstrijden op Talpa niet vergeten. Ik ben nog nooit zo blij geweest met reclameblokken. Tussendoor even thee zetten en iemand op bed leggen. TV is zo heerlijk je hoeft niet na te denken en alleen maar naar programma’s zappen die andere samengesteld hebben.

    De PC bereikt vaak het omgekeerde. We hebben een PC en een laptop in huis. Zit ik te lurken op diverse blogs of ben nog wat aan het werk. Is mijn vrouw aan het msn-en of handelt op marktplaats. Ieder in zijn eigen wereld en via msn vraag ik of ik thee zal zetten. Ben ik net een interessant artikel aan het lezen, begint ze ineens tegen me te praten, ahhhhhhhh. Het heet niet voor niets PERSONAL COMPUTER,

    Gisteren ben ik naar de film Happy Feet gegaan met het gezin. Vanochtend hebben we op Youtube fragmenten bekeken. Dus dat zijn extra kijkmomenten.

    Ik kan en wil natuurlijk niet meer zonder PC en gebruik hem ‘eigenlijk’ teveel, maar ik zou ook niet zonder het ongecompliceerd tv kijken willen. De heavy users weten wat er allemaal op internet te vinden is de rest bezoekt vaak sites die ze door anderen (vaak de heavy users) aangereikt krijgen en vaak snappen ze er dan nog niets van waarom het een interessante site is.


    30 december 2006 om 12:31
    Vids

    Met mijn Playstation 3 kan ik in de huiskamer gamen tv zappen, internetten op mijn 60 g blueray hardisk programma’s opnemen. Commerciele tv heeft geeft steeds meer herhalingen en uitgemolkte formules dus izoeken steeds meer mensen naar orginele TV programma’s in de vorm van webvids (webvideo’s) van hun gading. De volgende stap is als bijvoorbeeld een my space of hyves een online tv station gaan beginnen. Ze hebben iedere dag genoeg bezoekers,dus wat is er dan niet mooier om ze langer op hun kanaal te houden door tv content aan te bieden?


    30 juli 2008 om 20:31

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!