Altijd online, met HSDPA

19 januari 2007, 14:13

Het duurt niet lang meer, of iedereen is overal en altijd online. En om als één van de eersten te ervaren hoe dat is, heb ik maar eens een Vodafone HSDPA Expresscard-je in m’n MacBook pro gestopt. En daar ben ik best blij mee.

UPDATE: De eerste maand Vodafone HSDPA heeft me blijkbaar €1246,41 gekost. Lees hier waarom

Het voordeel van zo’n HSDPA kaartje is vanzelfsprekend het ‘overal en altijd online’ kunnen zijn. En wat dat betreft stelt het kaartje absoluut niet teleur. Oké, ik heb ‘t alleen nog maar in Amsterdam getest, maar daar werkt ‘t in elk geval voortreffelijk, zowel binnen als buiten en in de auto, op elke plek in de stad. En dat allemaal met een gemiddelde snelheid van pakweg 1 Mbps! (vergelijkbaar met een instap ADSL abonnement).

Het lijkt zelfs nog sneller te gaan. Maar dat komt door een proxyserver die alle jpg- en gif-afbeeldingen vóór verzending even flink comprimeert. Aan de afbeelding hiernaast zie je hoe sterk deze proxy de afbeeldingen comprimeert; vergelijk dit maar eens met het ‘normale’ origineel op de Vodafone website.

Dit is natuurlijk zowel een voordeel als een nadeel: het voordeel is dat je veel sneller over het internet sjeest, het nadeel is dat je met HSDPA je eigen online designwerk niet checken kunt. Maar ach, dat doe je dan dus maar zodra je weer online bent 😉

Flash- en videobestanden worden overigens niet extra gecomprimeerd.

Een groter nadeel is dat de software nog een beetje amateuristisch is: je moet zodra je ‘t kaartje in je laptop hebt gestopt een ‘Mobile Connect’ programmaatje starten, gevolgd door het ‘inbellen via het HSDPA modem’, met ‘Internet Verbinding’. Het is dus niet ‘plug and go’, maar ‘plug, click, wait, click, wait and go’.

Een tweede nadeel is godzijdank een éénmalig leed: het instellen van je smtp server (voor het kunnen verzenden van e-mail). Hiervoor moet je allereerst ‘t bij het SIM-kaartje uitgegeven telefoonnummer opzoeken. Dit staat natuurlijk op je contract, maar dat heb je vanzelfsprekend niet bij je op ‘t moment dat je het nodig hebt. Even bellen naar de helpdesk dus…

Daar krijg je tamelijk snel een helpdeskmedewerker aan de lijn, die je netjes uitlegt dan de server ‘authsmtp.vodafone.nl’ heet, en je inlognaam ‘mail’, gevolgd door je telefoonnummer is. Maar dat je voor de rest even een accountje op my.vodafone.nl moet aanmaken. En dát gaat niet echt handig…

Je vult je inlognaam in, en krijgt een tijdelijk wachtwoord toe-geSMSt. Maar dat SMS-je kun je natuurlijk onmogelijk lezen. Je moet dus even een minuutje wachten (om er zeker van te zijn dat het SMS-je is aangekomen), de SIM-kaartjes uit je GSM en je HSDPA kaartje omwisselen, je GSM aanzetten, het SMS-je lezen, het wachtwoord opschrijven, de SIM-kaartjes weer terugstoppen, het HSDPA kaartje in je laptop stoppen, ‘Mobile Connect’ starten, even wachten, inbellen met ‘Internet Verbinding’, weer even wachten, en tot slot het opgeschreven wachtwoord in het online formuliertje typen. En dan maar hopen dat je formulier-sessie nog intact is 😉

Maar, al met al ben ik er dus best blij mee. Nu maar hopen dat die kaartjes niet sneller over de toonbank gaan dan er antennes en bandbreedte wordt bijgeprikt…

Carl Mangold
AI-specialist met de focus op veiligheid bij Carl Mangold

Carl Mangold is een expert op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), met de focus op het veilig en ethisch verantwoord inzetten van deze technologie. In de loop van zijn carrière heeft Carl de evolutie van AI in marketing van dichtbij meegemaakt. Waar AI aanvankelijk vooral werd ingezet om prospects te herkennen en segmenteren op basis van hun klik- en koopgedrag, heeft de technologie zich inmiddels ontwikkeld tot een krachtig middel dat (klant-)communicatie over de volledige breedte kan ondersteunen of zelfs vervangen. Stonden ethiek en privacy altijd centraal bij de toepassing van AI voor geautomatiseerde klantsegmentatie, met de opkomst van generatieve AI zijn veiligheid en betrouwbaarheid nog belángrijker thema's geworden. Carl zet zich in om bedrijven te begeleiden bij het verantwoord implementeren van AI-oplossingen die niet alleen efficiëntie en klanttevredenheid verhogen, maar ook voldoen aan de hoogste ethische en veiligheidsstandaarden. Met zijn diepgaande kennis van AI en zijn toewijding aan veilige praktijken, helpt Carl organisaties de balans te vinden tussen innovatie en verantwoordelijkheid. Zijn werk draagt bij aan het creëren van betrouwbare AI-systemen die zowel de bedrijfsdoelen als de belangen van klanten dienen.

Categorie
Tags

34 Reacties

    Maarten Soetens

    Wat betaal je voor dit soort diensten?

    Het plaatje s ongeveer voor 75 gecomprimeerd. Niet mooi maar zeker wel functioneel!


    19 januari 2007 om 14:59
    Marc Metekohy

    Carl,

    enig idee of bovenstaande ook op een “normale” Macbook werkt? Heb naast een tweetal USB- en een Firewire-aansluiting niet veel mogelijkheden om een kaart in mijn Macbook te steken.

    Tja, en anders heb ik nog meer redenen om toch voor de Pro te gaan 🙂

    Wat je beschreven hebt is toch wel vrij veel moeite m.i.


    19 januari 2007 om 14:59
    Wilco de Kreij

    Ik heb geen HSDPA ervaringen, ik ben zelf altijd online via G3 (UMTS).

    Ik heb via T-mobile zo’n Pocket Internet Totaal voor 9,50 per maand (incl. BTW). De snelheid die ik daarmee haal is zo’n 60 kb/s met G3 ontvangst. Helaas nog niet landelijk en zul je in bepaalde delen (automatisch) switchen naar (het langzamere) GPRS.

    Via BT werkt het vlekkeloos icm m’n MacBook. Voor een vast – en laag – bedrag, altijd online. Overal.

    Niet zo snel als HSDPA, maar wel stukken goedkoper. En 60 kb/s is prima te doen voor mobiel, waarschijnlijk zit je met HSDPA ongeveer op het dubbele?


    19 januari 2007 om 15:08
    mangold

    @Wilco: Mijn snelheid is gemiddeld 1 Mbps, ruim 16 maal zo snel als 60 kbps.


    19 januari 2007 om 15:14
    BugBlauw

    Ik heb al ongeveer een half jaar HSDPA van T-Mobile en dat is wel fijn. En dat gemiep over simkaartjes wisselen: gewoon een 2e simkaart nemen en een tool op je laptop om smsjes te lezen (ManySMSenderX voor OSX) en klaar. Overigens haal ik bij T-Mobile ook echt netjes 1.5Mbit en heb ik geen last van ver****te plaatjes tenzij je het aanzet.

    Via bluetooth heb ik ook wel geprobeert, maar bluetooth is zelf zo langzaam, dan haal je nooit 1.5Mbit.

    Bug – die lekker streaming film kijkt in de trein


    19 januari 2007 om 15:35
    Wilco de Kreij

    @ Carl: Ik heb het over kb/s, niet hetzelfde als kbps, evenals mb/s niet hetzelfde is als mbps.

    1 mbps (megabit per seconde) = 1024 kbps (kilobit per seconde) = 128 kb/s (kilobyte per seconde). In de praktijk zul je er geen 128 kb/s mee halen, zit altijd een (soms flinke) buffer in.

    Zou je eens een speedtest willen doen op http://www.speedtest.nl en je resultaten hier posten?


    19 januari 2007 om 15:48
    Mark de Kock

    Dat is dan wel weer goed geregeld bij T-Mobile. Flat-fee…Ben benieuwd hoelang Vodafone dit model kan houden in de NL markt


    19 januari 2007 om 18:32
    Paul Molenaar

    Nu we toch aan het nerden zijn: ik vind mijn Vodafone Expresscard niet fijn*. De Vodafone applikatie is de enige die mijn Mac(book Pro) met de snellere dualcore processor bewegingsloos aan het hangen krijgt. Schijnt een incompatibiliteitje te zijn. Ik heb mazzel als ik verbinding krijg zonder dat de Mac hangt (en echt uitgezet moet worden!). Werkt het eenmaal, dan werkt het inderdaad prima. Vroeg me ook al af waarom de graphics op sites er zo verrekte slecht uit zagen – lees nu waarom.

    Paul

    * Sinds ik ‘executive’ ben, moet ik mijn vocabulaire wat aanpassen. De goede lezer vervange ‘niet fijn’ door ‘uitgesproken klote’ 😉


    19 januari 2007 om 20:34
    mangold

    @Paul: Die Vodafone software is inderdaad nogal amateuristisch in elkaar gedraaid; ik moet na gebruik van dat HSDPA kaartje mijn laptop in pakweg 33% van de gevallen herstarten om weer via WiFi verbinding te kunnen maken. En ik erger me ook behoorlijk aan de vele uitroeptekens in de teksten van die applicatie (‘Er is geen Datacard gevonden! Het programma wordt afgesloten!’ enzo).


    19 januari 2007 om 20:42
    Henk De Hooge

    @Carl bedankt voor je tip. Werk al jaren met een UMTS kaart van KPN die prima bevalt in mn Acer travelmate. Sinds een aantal weken geswitched naar een …. juist ja Macbook pro, en dan denk je waar moet die kaart in, andere sloten enzo.

    Morgen dus naar de KPN winkel maar als ik het goed begrijp kan ik volgens jouw beter doorlopen naar de Voda shop terwijl een heer van stand (Paul) juist die kaart drie keer niks vindt. Huhhh Mona help me.


    19 januari 2007 om 20:54
    Mark de Kock

    @Paul, een stukje zelf relativisme is een goede, zelfs essentiele eigenschap die je gelukkig nog bezit. Ben benieuwd of je naast de huidige mobiele uitdagingen voor Sanoma een mobiele visie hebt. Lianne heeft mijn nummer mocht je willen sparren.


    19 januari 2007 om 21:04
    Paul Molenaar

    @Henk: het probleem dat ik signaleer heeft uitsluitend betrekking op mijn duocore Macbook Pro, naar het schijnt. Zeker weten doe ik het echter niet. Als ik één processor uit zou zetten, zou het goed moeten werken. Zocht net nog even een link hierover maar vind de info niet meer.

    @Mark: prikkel me: stuur wat op. Lianne heeft mijn e-mail adres 😉


    19 januari 2007 om 21:30
    Edwin Duys

    Ahum, ik wil het vooral eens vanuit mijn eigen gebruikersperspectief bepalen en niet alleen vanuit techniek. Dus wellicht eenzijdig, maar ik beschouw mijzelf toch als een persoon die mobiel door Nederland reist, een verslag vanuit de praktijk.

    Leuk zo’n kaart, maar die is aangesloten op mijn laptop. Ik reis met openbaar vervoer, d.w.z. bus, trein, metro en zie geen enkele mogelijklheid om daar met mijn laptop actief bezig te zijn. Te druk, geen plek c.q. ruimte. Dus mijn laptop blijft onaangeroerd in mijn tas zitten. Gelukkig beschik ik over een PDA die mij in staat stelt om tussentijds mijn e-mail te lezen, afspraken te boeken, e-mails te beantwoorden, te bellen etc. Erg handig, vooral met een flat fee abonnement, dat overigens prima kan volstaan met 60 kpbs. O ja, ik kan ook nog gewoon internetten. Kosten 9.95 euro.

    Ja goed, dan zit ik even te wachten in een stationsrestauratie. Gelukkig hebben we hotspots. Even aanmelden, betalen en hoppa online…. Kan snel wat sites checken…

    Kortom, ik zie nog geen reden om zo’n dure kaart aan te schaffen voor 48,50 per maand!!!!

    Maar goed, ik reis met openbaar vervoer 2e klasse. Mensen die 1e klas reizen of per auto reizen hebben wellicht andere behoeften 😉


    19 januari 2007 om 21:54
    Macadelic

    Snelheid die wij hebben gezien lag tussen de 50 en 150 Kbyte/s, wat best oke is naar mijn mening. Latency is echter hoog dus het duurt lang voor er connecties gelegd zijn tussen browser en server.

    Speedtest heeft geen zin aangezien je de snelheid meet tussen de Vodafone (proxy)server en Speedtest.

    De huidige Vodafone software is al een stuk beter dan de vorige versie, dat was echt een gedrocht.

    TIP: Je kan de afbeeldingen (in Safari) in orginele kwaliteit laden door er met je muis boven te hangen en dan eenmaal shift-R te drukken.


    20 januari 2007 om 00:52
    evroekel

    @Marco: Waar is die webcam van je? Ik wil natuurlijk wel een live stream binnenkrijgen 🙂


    20 januari 2007 om 11:11
    media

    Heb filmpje net opgenomen maar gaat me net iets te ver om deze ook mobiel online te zetten. Maar dat zal niet lang meer duren voordat ook dat snel en goedkoop kan!


    20 januari 2007 om 11:17
    Petra de Boevere

    En je partner vind dit allemaal heel normaal neem ik aan?

    Nog niet zolang geleden maakten we in de auto ruzie over het kaartlezen en de route, dankzij Tom-Tom is dat verleden tijd.

    Elke welles-nietes discussie tijdens lange ritten in de auto kan nu ook direct gegoogled worden.

    Dit gaat menig relatie redden.:-)

    Mark my words 🙂


    20 januari 2007 om 11:38
    media

    @Paul, Carl: gewoon weer overstappen op windows; ik heb nergens last van 😉

    @Petra: diepte-interview met Gerjanne zal ik later online zetten (als het tenminste door de censuur komt 😉


    20 januari 2007 om 11:48
    Mark de Kock

    Ik heb ervaringen in de trein tussen Amsterdam en Utrecht (visa versa). De connectie valt bijna niet weg als ik alleen via de Vario II(Qtek) bezig ben. Als ik het signaal via bleutooth op mn laptop gebruik valt het wel vaker weg. De trein haalt zon 140 onderweg maar kan niet zeggen dat dat het probleem is.


    20 januari 2007 om 14:52
    Rogier

    In mijn achterhoofd ben ik aan het nadenken over mobiel internet met een Vodafone-kaart in mijn laptop, maar ben redelijk geshockeerd door wat ik hier lees… Is deze ‘automatische’ compressie ook uit te zetten?

    Je betaald toch (fors) voor een bundel data-verkeer (200 Mb, 1 Gb etc) – dan mag je toch zelf wel bepalen of je die graag gecomprimeerd en sneller wilt zien of trager maar zoals op de desktop?


    21 januari 2007 om 19:45
    Yme Bosma

    Is mij nooit gelukt om het uit te zetten, is inderdaad zeer irritant.


    21 januari 2007 om 19:49
    media

    Rogier, Yme: wat is eigenlijk het probleem? Neem aan dat je onderweg meestal niet vor grafisch werk online gaat? En als dat wel zo is kun je per image kiezen voor hoge kwaliteit.


    21 januari 2007 om 20:12
    Rogier

    Nou ja, het is ook geen onoverkomelijk probleem voor standaard-internetgebruik, en misschien zelfs een prettige versnelling. Het is meer de shock dat ik al wat uurtjes op de Vodafone website heb doorgebracht, maar dit nog nergens had gelezen. (Dank daarvoor dus, Marketingfacts! :))

    Dat het comprimeren niet uit te zetten is, vind ik vreemde tekortkoming. Heeft KPN dan ook standaard zo’n compressie voor haar gebruikers ingeschakeld?


    21 januari 2007 om 20:26
    Yme Bosma

    Marco, het is wat mij betreft niet aan de operator om te bepalen hoe ik websites bekijk. Het is een aardige feature om bandbreedte te besparen wanneer je duur aan het roamen bent in het buitenland, maar deze moet default uit staan. Daarbij heeft het kiezen voor hoge kwaliteit nooit gewerkt voor mij…


    22 januari 2007 om 07:44
    media

    Yme, mee eens, ze zouden ervoor kunnen kiezen om het optioneel aan te bieden met default op lage resolutie. Wellicht pakken ze het op!


    22 januari 2007 om 07:48
    Erwin

    Carl, is de Vodafone SMTP-server de enige die je aan de praat mag/kan krijgen of kun je ook de SMTP-server van je eigen provider direct gebruiken (zonder die Vodafone-omleiding)?

    Kan het vooralsnog niet zelf uitproberen omdat mijn Macbook (niet Pro) geen ingang heeft voor kaarten.

    Tot voor kort gebruikte ik de Bluetooth-verbinding tussen mobiel en laptop, die vervolgens het netwerk inging met Launch2net (van novamedia.de). Mailen kon in die configuratie moeiteloos via de SMTP-server van mijn eigen internetprovider.


    22 januari 2007 om 07:53
    Yme Bosma

    Erwin, ik heb nooit de SMTP-server van Vodafone hoeven te gebruiken.


    22 januari 2007 om 07:55
    mangold

    @Erwin: Dit hangt af van ’t feit of je ‘eigen internetprovider’ relaying toestaat. De meeste providers doen dit niet, om ’t spammers niet al te makkelijk te maken.


    22 januari 2007 om 08:00
    Erik

    Over die compressie: ik heb er ook ‘last’ van gehad, maar er blijkt wel een oplossing voor te zijn (zo bleek na bellen met de klantenservice)! Bij het standaard toegangspunt (office.vodafone.nl) dat gebruikt wordt, wordt inderdaad compressie toegepast, maar Vodafone kan op verzoek ook een ander toegangspunt (web.vodafone.nl) aansluiten voor je, waarbij niets gecomprimeerd wordt. Dat nieuwe toegangspunt dien je dan uiteraard ook in de software aan te geven Werkt hier perfect!

    Saillant detail: in de Windows-software kun je de mate van compressie zelf instellen, maar als Mac-gebruiker hebben we deze luxe nog niet..


    25 januari 2007 om 08:07
    Mark

    Naast bovenstaand kan je – in ieder geval op mijn Windows laptop – ook handmatig een afbeelding of de hele pagina in de browser zonder compressie opnieuw laden: Plaats je muis boven de afbeelding en met Shift en R samen ingedrukt zal de afbeelding zonder compressie verversen. Als je

    Ctrl en F5 samen indrukt wordt de hele pagina opnieuw geladen zonder compressie. weet niet of dit op Mac ook werkt…


    25 januari 2007 om 11:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!