Kan ik nog zonder RSS-feeds?

27 januari 2007, 11:49

Kan ik nog zonder RSS-feeds?Eerder deze week is mijn FeedDemon RSS-reader gecrashed en om de één of andere reden was ik al mijn feeds kwijt. En geloof het of niet, ik had de afgelopen jaren met zorg ruim 2.500 feeds verzameld. Recentelijk nog had ik die allemaal netjes ingedeeld in verschillende rubrieken op basis van aandachtsgebied en prioriteit. Ik was deze week te druk met een aantal andere zaken dat ik nog geen tijd heb gehad om mijn reader weer te vullen. Een flinke klus omdat mijn meest recente backup alweer van vorig jaar zomer is.

De afgelopen dagen heeft mij in ieder geval geleerd dat ik niet meer zonder feeds kan. Ik ben in mijn werk voor Marketingfacts maar ook in mijn contacten met heel veel bloggers, sterk afhankelijk van mijn feeds. Voor mijn gevoel loop ik nu dus ook dagen achter op het nieuws en ben ik even afgehaakt bij het leven van veel vrienden. Tijd om weer snel mijn reader te installeren en te vullen.

Een mooi moment om eens te kijken of een desktop RSS-reader als FeedDemon nog wel het meest ideaal is voor mijn behoefte. Volgens een recente poll van Read/WriteWeb (via Fred Zelders) blijkt dat de populariteit van de Desktop RSS-reader aan het afnemen is. Met 55% blijken webbased RSS-readers zoals Bloglines, Google Reader, Rojo, etc. veruit het meest populair. Het mooiste zou zijn als ik snel kon wisselen tussen mijn desktop RSS-reader en een webbased reader. Iemand suggesties?

Een veel grotere klus zal zijn het terugvinden van al die feeds die ik in de loop der jaren netjes had verzameld en gerubriceerd. Gelukkig hebben we sinds kort de Marcom Top 100 waar ik ook een OPML-bestand kan downloaden en op die manier in een klap alle Nederlandse marketing en communicatie blogs in mijn reader kan plaatsen. Maar waar vind ik die andere interessante feeds? Iemand suggesties voor goede OPML-bestanden?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

45 Reacties

    media

    Wel aardig wat hij schrijft. In het begin bespaarde het hem tijd. Je hoefde immers niet al die sites af om op de hoogte te blijven van de updates. Die besparing is echter van korte duur want op een gegeven moment volg je meer feeds dan nodig en ben je weer terug bij af. En als je dan geen toegang hebt tot je feeds dan krijg je afkickverschijnselen. Ja ik geef toe, ik ben een RSS-junkie 😉

    Maar, ik denk ook dat er een volgende stap komt en dat is, hoe ga je met die overkill aan informatie om? In die fase zit ik nu en als ik er uit ben zal ik het jullie vertellen!


    27 januari 2007 om 13:01
    chi666

    @Marco: interessante vraag, ik zit namelijk met dezelfde. Ik heb gewoon een ouderwetsen rssreader (van rssreader.com), maar die kan steeds minder feeds aan (geeft teveel errors). Dus op zoek naar een nieuwe desktop reader. Ik volg deze discussie dus met bovengemiddelde interesse…


    27 januari 2007 om 13:28
    Laurens T

    Was er al een OPML bestand voor de Nederlandse corporate blogs? 😉

    Maar dit lijkt me echt erg frustrerend met 2500(!) feeds.. daarvan werd het grootste gedeelte ook regelmatig bezocht?


    27 januari 2007 om 14:13
    punkey

    Yup, jammer dat he de sync functie met Newsgatro niet hebt, want die is echt briljant. Ik heb het ook, inclusief een sync met een mobiele reader.

    Niet dat ik het nog zo heel veel gebruik, aangezien ik via Netvibes het belangrijkste nieuws wel krijg. Geen honderden feeds meer, eerder tientallen. Want het slokt te veel tijd op en het is eigenlijk achterlijk om al dat nieuws bij te houden. Er zullen altijd zaken zijn die je mist. Dus je kunt het ook anders zien: Misschien is dit juist wel het moment om eens na te gaan of je werkelijk 2500 feeds nodig hebt om je werk goed te doen? Misschien is het juist wel een mooi moment om eens opnieuw te starten en te kijken wat echt belangrijk is via RSS?


    27 januari 2007 om 14:37
    Hans-Peter Harmsen

    Vraagje: Marco, hoeveel tijd ben je kwijt met het lezen van 2500 feeds? Alleen headlines skimmen lijkt me al een dagtaak. Mij kost het met 60 feeds al meer werk dan ik eigenlijk wil.

    Ik gebruik overigens tegenwoordig Google Reader. Voor mij echt een killer app!


    27 januari 2007 om 15:53
    Rxbbx

    Ik leef ook op RSS. Anders heb je veel tijdverlies, zoveel bronnen, nieuws. Headlines alleen zijn zat. Je moet gewoon zorgen dat je dergelijk verlies voorkomt. Backup regelen van je gegevens / feeds. Soms zijn dingen idd niet te voorspellen.


    27 januari 2007 om 16:37
    Migo

    Als je 2500 feeds hebt moet je je volgens mij gewoon eens even afvragen waar je in GODSNAAM mee bezig bent 🙂

    Google Reader aanzwengelen, prioriteiten stellen en accepteren dat je gewoon niet alles kunt volgen: klaar.


    27 januari 2007 om 17:14
    lbroekman

    Tijdje geleden gestopt met Bloglines en alles overgezet naar Pageflakes, later naar Netvibes. Flink geskipt in de aantallen feeds. Naast vaste weblogs volg ik samengestelde feeds, gebaseerd op zoekwoorden, naar volle tevredenheid. Zie het dus als een gelegenheid om die 2500 terug te brengen naar een werkbaar aantal, opgebouwd vanaf 0 (of nee, je had de top 100 al weer terug).


    27 januari 2007 om 20:01
    Marc

    Marco, mijn advies is al gemeld (door Fred), ik kan het alleen maar onderstrepen. Ik gebruik BlogBridge en ben zeer tevreden over zowel de stabiliteit als het gebruik van beeds en expert guides, dus terug naar Bloglines hoeft van mij niet meer. BlogBridge heeft ook een prima synchronisatiefunctie.


    28 januari 2007 om 08:17
    jorritkreek

    startlog.nl bewaart sinds halverwege september 2006 alle rss feeds van de aangemelde weblogs. hierin kan je zoeken en grasduinen. gezien de sterk stijgende bezoekers aantallen voorzien we blijkbaar in een behoefte.


    28 januari 2007 om 08:42
    Gijsbregt

    Fred, zie nu dat het jouw werk is 😉


    28 januari 2007 om 10:12
    RoK

    Ik ben met m’n 50 feeds (die ik constant houd, komt er een bij, dan gaat er ook weer een af) ruim een uur per dag kwijt aan scannen, lezen en ‘flaggen’ voor in het weekend. Een 50-voud feeds daarvan lijkt me niet meer bij te benen. Gebruik zelf RSSReader, maar wil graag overstappen op Google Reader. Maar als ik m’n feeds exporteer is dat een XML-bestand en geen OMP-file (?).


    28 januari 2007 om 10:30
    loket

    ‘k Werk hetzelfde RoK en dat bevalt goed. Dwingt tot keuzes en de meest essentiële feeds blijven op die manier vanzelf in je readers zitten. Sowieso goed om af en toe ’s wat feeds eruit te gooien.


    28 januari 2007 om 11:09
    chi666

    Heb zojuist Blogbridge geïnstalleerd, maar om nu te zeggen dat ik er erg tevreden over ben… nee. Ik heb me niet meteen geregistreerd, en als iemand mij kan vertellen waar dat alsnog kan… graag. Want ik kan geen knopje meer vinden (voor de back up service zeg maar). Ook is het niet mogelijk hem in je sys tray te minimaliseren, iets wat ik altijd erg prettig vond aan mijn oude RSS reader.


    28 januari 2007 om 11:11
    jakbou

    Recentelijk heeft Google een nieuwe versie gelanceerd. Ik merkte het direct aan de RSS feed die niet meer doorkwam op mijn @Home/INFOCAST dienst. Moet nu dius weer zoeken hoe ik de RSS feed van de nieuwe versie van Blogger kan vinden. Ik merkte bovendien dat de nieuwe versie niet langer alles van de blogs indexeert. Vroeger gaf Blogger na elke nieuwe Blog posting aan dat alle postings opnieuw geindexeerd werden. Nu slaat Blogger de posting op, maar of die full text geindexeerd wordt vraag ik me af. Iemand die ook die ervaring heeft dat hij/zij blogpostings heeft, maar die niet kan terugvinden op zoektermen? Verder vraag ik me af of sinds de invoering van de nieuwe versie van Blogger ook het aantal lezers verminderd is? Heeft iemand die Blogger gebruikt ook dat gevoel?


    28 januari 2007 om 13:38
    chi666

    @Marjolein: dank, nu alles gevonden (incl. weer een nieuwe java installatie op mijn PC, die was nog het lastigste te vinden, maar het werkt nu.


    28 januari 2007 om 16:26
    Max R.

    Ik heb ook maar even BlogBridge binnengelepeld, en ik moet zeggen: het ziet er al heel wat beter uit dan de vorige keer dat ik het probeerde. Je blijft merken dat het een Java-applicatie is ipv een echte cocoa Mac-applicatie, maar het werkt wel goed.

    Misschien dat-ie NetNewsWire Lite bij mij wel gaat vervangen…


    28 januari 2007 om 16:56
    Fred Zelders

    @Gijsbregt Brouwer: FeedAlley is een probeersel dat Xander en ik niet doorgezet hebben. (andere prio’s). Misschien pakken we het ooit weer op. Maar dan anders.


    29 januari 2007 om 09:33
    Gijsbregt

    @ Fred,

    Ik vond het een vondst. Maar prio’s zijn prio’s. Zijn er nog internationale vergelijkbare initiatieven? Ging het aan de achterkant mis (bij mij gisteren wel toen ik het probeerde) of juist aan de voorkant? Zal me binnenkort eens wat meer verdiepen in de producten van Zelders, klinkt nl erg leuk wat jullie (jij) aan het doen zijn (bent).


    29 januari 2007 om 10:21
    Fred Zelders

    @Gijsbregt: Voor zo ver ik weet niet echt vergelijkbare.

    Het ging niet echt mis, maar we zijn in de Aplha fase blijven steken omdat we op dat moment constateerden dat het niet echt aan sloeg.

    Performance was ook een issue.

    Wat ging er mis? Laat even weten. Misschien dat ik kan zien wat er stokte. (Althans, al je nog verder wilt proberen)


    29 januari 2007 om 10:28
    rxbbx

    Pak gewoon firefox met Sage.. or something, waarom moeilijk doen.. waarom altijd derde erbij halen.. ik moet toegeven dat Bloglines en ook de nieuwe Google Reader goed is.. maar waarom moeilijk doen. Ik vindt op zicht 2500 feeds niet gek, vooral voor jou site. Je moet zoveel bijhouden. Pak gewoon een browser wat mogelijkheden heeft, plugin erbij of wat. Alles moet snel gaan. Alleen headlines is zat. En intregreer. Vertrouw niet op die dingen van andere. Wat andere doen gaat ook kapot. Beter zelf als je begrijpt wat ik bedoel. Is net hoe je gewend bent feeds te lezen de hele dag.


    29 januari 2007 om 17:36
    rxbbx

    Qua indeling.. dat is iets aan jezelf… je kunt zelf denk ik je eigen prioriteiten stellen.. je weet zelf tog wel wat goed is en niet.. het is tog normaal dat Internet gewoon aanbeulen is, je krijgt niets voor iets..

    Internet is gewoon hard werken.. niet iets wat aan komt vliegen..


    29 januari 2007 om 17:42
    Max R.

    rxbbx: Uh, ja. Tuurlijk. 500~2500 feeds lezen in Sage (wat overigens ook een third-party extensie is), daar word je blij van! Als je daar nou een paar Hele Belangrijke feeds in gooit die je echt 24/7 onder handbereik wilt hebben, prima, maar ik denk dat je hele Firefox-performance totaal om zeep gaat op het moment dat je er een dergelijke hoeveelheid feeds in gaat stoppen. Wat denk je dat er gebeurt als jij Firefox opstart en die moet “eventjes” 2500 feeds gaan ophalen, parsen en in een cache bijwerken? Dan kun je, heel niet-moeilijk, een half uur koffiepauze nemen.

    Overigens, dat van die gefilterde feeds, da’s ook nog een idee. Kom er net achter dat BlogBridge ook DAT klusje kan opknappen. Leuk. Ik begin het een steeds leukere reader te vinden.


    29 januari 2007 om 19:04
    Fred Zelders

    BlogBridge? Top!


    29 januari 2007 om 19:23
    media

    @Fred, Marjolein: nog dank voor jullie suggestie, ga daar zeker nog naar kijken!

    @Marina: dank voor de tip, ga zeker ook eens met feedrinse spelen! Bloglines heb ik ooit gebruikt maar voldoet niet aan mijn wensen (dit geldt eigenlijk voor alle webbased readers). Ik wil graag offline een archief opbouwen.


    29 januari 2007 om 19:25
    Bart

    Ik heb een goede voor je: http://www.pageflakes.com

    absoluut beter dan live.com en google reader (die deden altijd raar met cookies en zo) en zij back-uppen de boel voor je, is dat ook een zorg minder 😉

    Ik kan niet meer zonder iig.


    29 januari 2007 om 20:32
    Paul van Veenendaal

    Met die 3000 feeds kan je wel een Marketingfacts blogsearch engine beginnen 😉

    Kun je de OPML niet met ons sharen?


    29 januari 2007 om 23:05
    media

    Ik zal ‘m eerst eens flink opschonen Paul want op deze manier heeft niemand wat aan de feeds. Zoals ik al aangaf wil ik toe naar een hoofdfolder waarin minimaal de marcom top 100 aangevuld met de feeds van de belangrijkste Nederlandse nieuwssites zoals Emerce, Planet, Adfo, TvM, etc. en een aantal corporate feeds. Dan per onderwerp max. 5-10 feeds. Voor Advergaming zijn dat bijv. games.blogo.nl, In-game-advertising blog, Spill Group News en een tweetal Technorati watchlistst op resp. advergaming en in-game advertising.


    29 januari 2007 om 23:42
    rxbbx

    Dat klopt.. maar het gaat om het idee, af en toe ben ik volgens mij wat onduidelijk. Het gaat zich om het feit hoe te voorkomen dat je je spullen verliest. Ik heb nu enkele 100den feeds dus kan niet over dergelijke grote aantallen meepraten. Het valt me gewoon op dat er meer en meer gebruik wordt gemaakt van services van derden (ook andere zaken als RSS) wat als negatief gevolg met zich meebrengt dat als je er teveel op vertrouwd je ook alles kwijt kunt raken.


    30 januari 2007 om 06:21
    evroekel

    De methodiek die Marco beschrijft om folder te prioriteren en via de watches van Feeddemon overzicht te houden gebruikte ik ook. Is inderdaad een goede manier om veel feeds te kunnen volgen en toch geen overload te hebben.

    Ik ben overgestapt op bloglines om online op diverse plaatsen nieuws te kunnen volgen. Grootste gemis is dan ook die watches-functionaliteit van feeddemon. Bloglines kent dit niet enkel een handmatige search.

    De combi van feeddemon (offline) en NewsGator hierboven beschreven klikt interessant en lost het gemis meteen op. Binnenkort maar eens induiken. Goede tip!


    3 februari 2007 om 07:06
    evroekel

    @Fred: Die sync tussen Newsgator en Feeddemon is dat echt een synchronisatie of eerder een import van NG naar FD? Ik heb een leeg NG-account (dus zonder feeds) gekoppeld aan FD met feeds, maar zelfs na handmatig resync komen de feeds maar niet in NG aan. Dat zou toch wel moeten?


    4 februari 2007 om 15:08
    evroekel

    @Fred: Thanks. Ik ben er net achter dat er was settings default bij mij verkeerd stonden. Er wordt nu inderdaad gesynchroniseerd, maar wat is newsgator ongelofelijk traag. Ik was bloglines gewend razendsnel switchen naar een nieuwe feed maar bij Newsgator kan ik keer op keer wachten. Internetconnectie is ok. Als dit zo blijft stap ik zeker niet over, hoewel die synchronisatie nu zeker prima werkt.


    4 februari 2007 om 17:07
    Fred Zelders

    @Erik: Switchen naar een nieuwe feed gaat inderdaad niet snel.

    De online versie is in mijn ogen dan ook een handige extra service voor als je je eigen werkplek niet bij de hand hebt of daar niet het web mee op ‘mag’


    4 februari 2007 om 17:20

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!