Mirabeau onderzoekt webanalytics-markt in Nederland

4 januari 2008, 08:11

Full service internetbureau Mirabeau heeft in december 2007 haar onderzoeksresultaten gepubliceerd over de webanalyticsmarkt in Nederland. Als basis voor dit onderzoek werden de volgende referentiegroepen gebruikt:

  1. 49 AEX – AMX bedrijven
  2. de 50 meestbezochte websites (door Alexa.com)
  3. de top 50 van best vindbare websites (onderzoek van Checkit)

Bij onzekerheid over het gebruikte pakket werd er zowel telefonisch als per email navraag gedaan. Helaas is in 22% van de gevallen nog onduidelijk welk meetsysteem wordt gebruikt. En dan nu de resultaten:

Nedstat is nog steeds de marktleider… maar Google Analytics zit Nedstat op de hielen! De groei van Google bevindt zich echter alleen aan de onderkant en in het midden van de markt. Omniture is binnen Nederland duidelijk het grootste webstatistiek programma in het top-segment. Moniforce en Webtrends delen in deze hoogste categorie de 2e plaats.

Opvallend is dat er in 2% van de gevallen is aangegeven dat er geen webanalytics wordt ingezet. Dit is bij 3 van de 49 beursgenoteerde bedrijven het geval.

Bij de beursgenoteerde bedrijven is er een tweedeling; zeer actieve bedrijven en bedrijven, die amper gebruik maken van webanalytics. De top50 van meest vindbare bedrijven investeert behoorlijk in webstatistieken (om de online marketingactiviteiten te meten). En de top50 van meestbezochte bedrijven, zijn wel actief bezig met de meetgegevens, maar investeren minder in het webanalyticsprogramma.

Verkorte conclusies

* Nedstat is nog marktleider in Nederland, maar de opmars van Google Analytics in het hogere online segment is sterk;

* Er is geen correlatie tussen de grootte van de website en het gebruik van uitgebreidere meetpakketten;

* Eigen fabricaat tools en logfile analyse worden door professionele pakketten (veelal met gebruikmaking van pixel analyse) uit de markt gedrukt.

Mirabeau heeft voor deze onderzoeksopzet gekozen, omdat het volgens hen een goed beeld geeft van de grotere websites in de markt. De komende jaren wordt ook de verkoopomzet in dit jaarlijks terugkerende rapport meegenomen.

De onderzoeksresultaten zijn uitgebreider te vinden op de website van Mirabeau.

Bart Maas
Online marketeer bij OTTO

Categorie
Tags

13 Reacties

    nikao

    het totaal komt op 100% uit.. houdt dit in dat er altijd maar 1 oplossing gebruikt werd?


    4 januari 2008 om 09:02
    Floris

    Logische vraag. Volgens mij draaien nogal wat sites Google Analytics NAAST hun betaalde pakket.


    4 januari 2008 om 09:11
    DC Crowley

    Ik vind de keuze van Alexa.com om de top 50 meestbezochte websites te achterhalen vreemd. In mijn kennis king wordt Alexa.com als onbetrouwbaar beschouwd.


    4 januari 2008 om 09:17
    Bjorn Roest

    Ik snap het verband tussen het gebruikte statistiekenpakketen en de vindbaarheid van een website niet helemaal. Hier wordt naar mijn mening gesuggereerd dat er een verband is tussen het gebruikte statistiekenpakket en de vindbaarheid van een website. Dat is niet correct, gezien een statistiekenpakket niet zorgt voor betere vindbaarheid.

    Als ik het zo bekijk is Google Analytics en niet Sitestat de winnaar.


    4 januari 2008 om 10:05
    nikao

    @Bjorn, er wordt toch ook niet gesproken over een verband? Dit is hun manier geweest om de ‘grotere’ (belangrijke?) websites te definieren…


    4 januari 2008 om 10:08
    Bart Maas

    Ik heb de onderzoeker van Mirabeau gevraagd of hij op inhoudelijke vragen (bijv. het aantal webanalyticspakketten per site) kan reageren. Hier kan ik geen antwoord op geven.


    4 januari 2008 om 10:28
    Arnoud

    Vaag onderzoek en vage resultaten.

    Cijfers van 3 referentiegroepen worden zomaar opgeteld terwijl deze niets met elkaar te maken hebben. Welke bedrijven zitten in de referentiegroep?

    Hoe zit het met bedrijven die meedere pakketten gebruiken? Mirabeau gebruikt zelf ook SiteStat en Omniture.

    En hoe zit het met dubbeltellingen? KPN staat nr. 1 in de top 100 vindbaarheid en is ook een AEX-bedrijf.


    4 januari 2008 om 12:16
    M.Ietje

    Leuke marketing van Mireabeau om zichzelf nog eens in de picture te zetten. (Ze kunnen ook wel wat positieve aandacht gebruiken na alle misluksels.)

    Onderzoekje nemen we toch niet serieus of wel?


    4 januari 2008 om 13:05
    Michel

    Hartelijk dank voor alle reacties. Dit is het eerste jaar dat wij de Mirabeau Monitor uitbrengen en zijn blij dat er veel aandacht voor het onderzoek is. De reacties zullen bijdragen aan een vervolg onderzoek, Mirabeau gaat dit onderzoek jaarlijks uitvoeren en publiceren.

    Ik zal alle vragen zo duidelijk mogelijk proberen te beantwoorden:

    @ DC Crowely

    In het geval van de aanwezigheid van twee webstatistiek programma’s op één website is er voor het pakket waarvoor betaald wordt gekozen, en dus niet voor Google Analytics. In vervolg onderzoeken zal er rekening gehouden worden met meerdere webstatistiek programma’s op één website.

    @ Christiaan

    De top 50 lijsten die wij hebben gebruikt duiden inderdaad geen direct verband aan. Het is een middel om de belangrijkste websites van Nederland te kunnen vaststellen. Voor de volgende Mirabeau Monitor zullen deze lijsten waarschijnlijk aangepast en uitgebreid worden.

    @ Stefan

    Omdat WASP geen eigen webstatistiek programma’s, minder bekende programma’s en webstatistiek programma’s die sniffers gebruiken (zoals Moniforce) kan detecteren is er via email en telefoon contact gezocht met de bedrijven waar geen webstatistiek programma’s op hun website gevonden konden worden.

    @ Arnoud

    Er zijn geen dubbeltellingen gedaan. In het geval van KPN is er gekeken naar de Corporate website en naar de particuliere website van KPN gekeken. Deze gebruikten beiden Omniture.


    4 januari 2008 om 14:43
    Bart Maas

    @ Michel

    Bedankt voor je reactie. Kun je iets meer zeggen over het aantal websites met een twee of meer statistiekprogramma’s – om hoeveel gevallen gaat dit?


    4 januari 2008 om 15:16
    Michel

    Er zijn 6 gevallen waarbij Google Analytics naast een betaald programma is gevonden. De veronderstelling was dat voornamelijk het betaalde pakket wordt gebruikt en is daarom niet meegenomen in het onderzoek. In vervolg onderzoek zal hier wel rekening mee worden gehouden. Daarnaast zal er worden achterhaald waarom er meerdere programma’s worden gebruikt.


    7 januari 2008 om 09:55
    Billybob

    Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I&128;#7;m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Thanks!


    12 juli 2016 om 00:59

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!