Breekt Telegraaf Media Nederland de woningmarkt open met Brixter.nl?

5 juni 2008, 07:00

{title}Telegraaf Media Nederland gaat vanaf vandaag de woningmarkt proberen open te breken met Brixter.nl (op dit moment is de site live aan het gaan). Met deze dienst, die Woonkrant.nl volledig gaat vervangen, brengt De Telegraaf álle koopwoningen in Nederland in kaart. Ook als ze níet te koop staan.

De Telegraaf gaat niet achter de voordeur kijken, en gaat ook niet af op de laatste koopsomgegevens. Brixter heeft, in samenwerking met NBWO, op basis van openbare gegevens van onder anderen het Kadaster een modelmatige berekening gemaakt van de waarde van álle koopwoningen in Nederland. Huub van Mierlo is business unit manager van Brixter.nl. Hieronder een interview met Van Mierlo waarin hij uitlegt hoe Brixter werkt, waarin hij vertelt wat hij verwacht en zijn doel toelicht: ‘We willen de markt transparant maken, en dat doen we op basis van al beschikbare, openbare gegevens.’ Óók hieronder: de eerste screenshots!

In totaal zijn er in Nederland zo’n 140.000 koopwoningen die continu in de verkoop staan. Partijen als onder anderen Funda.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl en Huizenvinder hebben dat aanbod allemaal wel zo ongeveer. Bij Woonkrant.nl van Telegraaf Media Nederland hebben ze dit aanbod ook, en verloren ze onlangs hun nummer 2 positie aan Jaap.nl. Dat kan niet de bedoeling zijn, dachten ze. Dus moet het anders. En transparant.

{title}

Modelmatig

Mooi, dat je kunt zien wat je huis ongeveer waard is. Indicatief. Want het is een modelmatige berekening, waarschuwt Van Mierlo. ‘Er kunnen dus verschillen ontstaan, maar de afwijkingspercentages zijn acceptabel. Gemiddeld net iets boven de tien procent. Dat is een afwijking die makelaars ook als acceptabel hanteren. Met Mijn Indicatie kan de woningbezitter dit nog zelfs enkele procenten verbeteren’.

Prima, maar hoe zit het met de privacy? Er zullen toch ook mensen zijn die niet gecharmeerd zijn van de informatie die Brixter met een paar klikken toegankelijk maakt? Van Mierlo: ‘We maken gebruik van openbare gegevens, dat doen we om de consument te kunnen helpen. Onze missie is om de markt zo transparant mogelijk te maken, en om zelf ook heel transparant te zijn. We geven met de Woningwaarde Indicatie een voorzetje, en we roepen mensen op om de informatie zelf te verrijken.’

Vergelijken met de buurman

Huub van Mierlo: ‘We willen iets neerzetten waarmee we uit de markt van de 140.000 te koop staande woningen stappen. Andere woningsites richten zich op het verhuismoment. Maar mensen wonen gemiddeld zo’n zeven jaar in een huis. Wij willen dat mensen gedurende de hele periode bij ons terecht kunnen.’

Want: het is tussendoor, ook al ben je helemaal niet geïnteresseerd in het verkopen van je huis, wél interessant om in de gaten te houden wat je huis waard is. Van Mierlo: ‘Als je gaat verbouwen, dan is het interessant om bij ons langs te komen. Ook als je een tweede hypotheek wilt, of een dakkapel wilt gaan zetten. Je kunt dan namelijk bij ons vergelijken wat je dat mogelijk aan waardestijging oplevert.’ Dat kun je doen aan de hand van Mijn Indicatie.

De Mijn Indicatie

Brixter wil bezoekers (de community) uitnodigen om de informatie over hun huis online te verrijken. Dat kan met Mijn Indicatie. Van Mierlo: ‘Als je het niet met onze berekening eens bent, dan kun je Mijn Indicatie invullen. Daarmee kun je zelf specificeren om wat voor huis het precies gaat. Wat de staat van het onderhoud is, of je een tweede toilet hebt, wat je uitzicht is. Die Mijn Indicatie kun je laten vastleggen op de website. Naast de woningwaarde informatie krijg je dan Mijn Indicatie ter vergelijking.’

{title}

En als zo’n ‘eigenaar’ van een huis (want dat is maar de vraag) nou volledig uit zijn nek lult, wat doe Brixter dan? Van Mierlo: ‘Als er gefraudeerd wordt, dan moeten we maatregelen treffen. Maar in eerste instantie controleren we de Mijn Indicatie niet. We gaan wel binnen enkele weken de eigenaar van het pand per brief vragen die Mijn Indicatie te bevestigen.’ Van Mierlo denkt dat de community een zichzelf reinigend effect zal hebben, als het concept zich eenmaal bewezen heeft.

Doe mij uw huis

Wat we dus gaan krijgen in Nederland, is dat mensen bij elkaar langs de deur gaan met de mededeling: ‘Ik zie op Brixter.nl dat jouw huis x euro kost. Nee, ik weet wel dat je het niet te kóóp hebt staan. Maar toch wil ik het wel hebben voor die x aantal euro’s. Wat zeg je ervan? Mag ik even binnen kijken?’

Van Mierlo reageert: ‘Feitelijk zou dat een voortvloeisel kunnen zijn. Sterker nog, in de toekomst gaan we dit zelfs faciliteren. Maar dat zit nog niet in deze betaversie.’

In principe begint Brixter met een behoorlijk kale beta versie van Brixter.nl. In de komende maanden zullen meer functionaliteiten worden toegevoegd, de feedback van de bezoekers speelt daarbij een belangrijke rol.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

57 Reacties

    Raimo

    Nog een mobiele angle te vinden bij Brixter? Toch raar dat dat niet wordt meegenomen. Mooie kans.


    5 juni 2008 om 08:45
    elbert van bentum

    ziet er zeer goed uit. Komt er nog een sms dienst aan te hangen om de waarde door de smsen naar vrienden?


    5 juni 2008 om 10:45
    media

    Mooi initiatief, mooie site; ben benieuwd hoe zich dit verder ontwikkeld!


    5 juni 2008 om 10:55
    Niek

    Een marge van 10% vind ik toch wel erg veel. Bij een huis van 250.000 euro praat je dan wel over 25.000 euro verschil! Een paar steekproeven leveren ook irreële waardes op. Bovendien worden 2-onder-een-kappers als hoekhuizen gezien en vrijstaande als 2-onder-een-kap. Woonoppervlak en perceeloppervlak worden ook aan elkaar gelijkgesteld.

    Mijn voorlopige conclusie: Leuk initiatief maar er dient nog wel wat te verbeteren om het geloofwaardig te maken.


    5 juni 2008 om 11:42
    Ronald van den Hoff

    ik krijg een afwijking op mijn woningwaarde van 16%….

    en dat is nog te weinig, want het werkelijke waardeverschil is een nog veel grotere afwijking…??


    5 juni 2008 om 12:36
    Haico

    Ik vraag me af op welke variabelen de woningwaarde gebaseerd is, een afwijking van 10% kan ik goed voorstellen maar een 2/3 (wat hier het geval is) is absurd.


    5 juni 2008 om 12:46
    Ruud

    Ook huizen die opgeknapt gerenoveerd of verbouwd zijn hebben dezelfde waarde als de niet verbouwde. Ik denk dat dit toch ook een vertekenend beeld op leverd.


    5 juni 2008 om 12:59
    media

    Heb net zitten kijken voor ons huis, voor de belasting vind ik de schatting prima, voor verkoop zitten ze ongeveer 20% te laag 😉


    5 juni 2008 om 13:02
    Huub van Mierlo

    Hebben jullie al een Mijn Indicatie voor je woning ingevuld? Daar kan je het woningtype corrigeren en meteen de staat van onderhoud aangeven. Verbouwingen waarbij je de woning groter hebt gemaakt kunnen we nu nog niet herberekenen, maar daar wordt aan gewerkt. Als je wilt kan je vervolgens de Mijn Indicatie vastleggen en presenteren we die naast de Woningwaarde Indicatie. Bij mijn eigen woning heb ik daarmee het verschil tussen wat ik denk dat de woning waard is en wat brixter berekent helemaal weggehaald.

    Omdat we met een modelmatige methode werken betekent dit dat we voor woningen die moeilijk vergelijkbaar zijn met hun omgeving sterker afwijken (bijvoorbeeld een vrijstaande villa in een straat met vooral twee-onder-een-kap woningen). Overigens als twee taxateurs een woning beoordelen is het niet ongebruikelijk een afwijking van 10% als acceptabel te hanteren.

    We horen graag hoe het beter kan, want tenslotte is dit een beta-versie en zullen we samen met het NBWO met regelmaat verbeterde data publiceren en de Mijn Indicatie met mogelijkheden uitbreiden. Dit helpt ons weer om ons doel om op objectieve manier de veelal subjectieve waarde van een woning die de eigenaar er aan toekent zo goed mogelijk te benaderen. Tips kunnen naar mijnidee@brixter.nl.


    5 juni 2008 om 14:02
    media

    @Huub: zolang de belasting denkt dat mijn huis een waarde heeft van -20% van de werkelijke waarde vind ik het eigenlijk wel prima 😉

    Even zonder gekheid, in hoeverre denk je dat Brixter in toekomst als referentie wordt gehanteerd bij vaststellen van waarde huizen? En wat is daar dan de invloed op van de huiseigenaren en buurtbewoners? Denk dat je aardig wat scenario’s kunt bedenken wat dit zou kunnen betekenen in de praktijk.


    5 juni 2008 om 15:15
    Emiel

    Mmm…. ik snap wel dat ze proberen om die markt open te breken, maar ik heb de waarde van verschillende huizen berekend in mijn straat (Rapenburg Amsterdam) en ik krijg alleen maar indicatieve prijzen vèr onder de marktwaarde (zo’n 33% er naast)…


    5 juni 2008 om 15:46
    Vincent Leenders

    Is dit het begin van een community?


    5 juni 2008 om 16:37
    Raimo

    20% boven de marktprijs


    5 juni 2008 om 16:58
    Bas van der Weerd

    Toch minder handig dat er ook veel huizen op staan die al lang en breed verkocht zijn, van de 5 huizen die ik heb bekeken waren er 2 huizen volgens de sites van de makelaars verkocht.

    De berekende waarde ligt, ook na de correctie, bij de meeste huizen veel te ver onder de marktwaarde om geloofwaardig te zijn.

    Ben toevallig zelf op huizenjacht, en die 2-onder-1-kap die voor 3 ton te koop staat in Warnsveld (in goede staat, goede buurt, courant, noem maar op) zou nu opeens na correctie (2000 euro omhoog) maar 240.000 euro waard zijn, in een straat met allemaal gelijke of gelijkwaardige woningen?


    5 juni 2008 om 19:48
    Hans Voorn

    @Huub en zo

    Gefeliciteerd met de nieuwe dienst en naam! Spannend hoor. Fijn ook voor ons dan weer (Jaap.nl) om te merken dat wij met Funda en Moviq de markt zo domineren dat jullie eruit stappen en heel goed dat iedereen zo een plekje in de markt krijgt.

    Suc6!

    PS Mijn huis vind ik ook 25% te laag. Houden zo! Mijn WOZ waarde krijg ik hiermee wel omlaag, het bezwaarschrift maak ik alvast 😉

    Kan ik ook 1x per maand per email de recente waarde van mijn huis krijgen?


    6 juni 2008 om 04:31
    martinm

    Moet zeggen dat de geschatte waarde hier echt nog geen €2.000 scheelde met het bedrag dat ik er onlangs voor had betaald 😛

    Leuke is wel dat als ik de MijnIndicatie aanvul (komt nieuwe keuken etc) de woning gelijk duidelijk in waarde stijgt 🙂

    Overigens vind ik de website nog wel het makkelijkste voor verhuis orientatie. Even zoom doen op Adam en weet gelijk wat de gemiddelde waarde is van woningen om Adam heen.. Super!


    6 juni 2008 om 06:40
    koningwoning

    In Haarlem heb je voor boven en onderwoningen de aanduiding rood en zwart. Als ik mijn huisadres met als toevoeging rood invul, vind ik het dan ook raar dat ik wordt vergeleken met de huizen in de straat die met zwart getypeerd staan. Dat is nu echt appels met peren vergelijken.

    Op zich wel een heel leuk idee…. maar het werkt nog niet helemaal goed.

    De schatting wam dan ook +/- 20% onder de marktwaarde uit (weet ik uit recente verkopen in de straat).


    6 juni 2008 om 07:19
    Jan Wigle Visser

    We hebben de reacties op dit weblog met aandacht gelezen. Als leverancier van de modelwaardeberekening wil NBWO graag op een aantal van de genoemde punten reageren:

    Ten eerste de marge van 10%, dat lijkt misschien veel. Maar in de praktijk is het niet eenvodig een veel nauwkeuriger schatting te doen. Het geldt voor zowel de makelaar/taxateur als voor een modelmatige waardebepalingen. Wanneer men een huis door meerdere taxateurs zou laat taxeren dan is een spreiding van 10% niet abnormaal. We zien dit ook als bijvoorbeeld de koopsommen in een zeer homogene wijk, waar regelmatig woning worden verkocht. Ook daar zien we dergelijke verschillen tussen koopsommen ontstaan.

    Het model kan verder afwijken doordat met een aantal facetten geen rekening is gehouden. Met behulp van Mijn Woningwaarde Indicatie kan hiervoor een herberekening worden uitgevoerd, en houdt het model rekening met deze facetten. Dit zijn landelijk gemiddelde invloedsfactoren, lokaal of voor bepaalde woningen kan de invloed iets ander liggen.

    Daarnaast kan het model afwijken door afwijkingen/fouten in de data. We zijn hierbij afhankelijk van de data die door de dataleveranciers wordt geleverd. Wanneer hier fouten in voorkomen of wanneer de data onvolledig leidt dit tot afwijkende waarden waarbij de verschillen behoorlijk kunnen oplopen.

    Validaties (op koopsominformatie) die we op het model doen, tonen echter aan dat de modelwaardeindicatie voor een groot deel van de Nederlandse woningen een waarde afgeeft die overeenkomt met het waardeniveau, dat wordt aangeven door koopsominformatie. Hierbij blijft gelden dat we statistische methoden toepassen, en dat er individuele gevallen kunnen zijn waarvoor het model slecht presteert. Dit is inherent aan dit soort statistische modellen, uitzonderingen zijn nu eenmaal moeilijker te voorspellen. Het nadeel is dat deze vaak opvallen en de bulk, waarvoor het goed gaat, niet opvalt maar is normaal.

    Als laatste wil aangeven dat we openstaan voor kritische opmerkingen en wil ik de schrijvers in dit weblog hiervoor ook bedanken. Dit geeft ons de mogelijkheid om de dienstverlening te verbeteren.


    6 juni 2008 om 10:14
    Femke

    Ik werk bij Brixter en ontvang alle berichten die worden verstuurd naar de ideeënbox van Brixter (MijnIdee@brixter.nl).

    We zijn heel blij met de honderden reacties die we krijgen:

    “Leuke innovatieve tool.” “Goede vormgeving.” “Leuk om een nieuwe waarde te krijgen door zelf details in te vullen.”

    Naast enthousiasme over Brixter en de verschillende woningwaarden, wordt er veel inhoudelijk commentaar gegeven. Om Mijn Indicatie nog meer te verfijnen, willen bezoekers bijv. extra specifieke kenmerken zien als een nieuwe dakkapel of een garage.

    We lopen deze reacties continu door en zullen ze meenemen bij de verdere ontwikkeling van Brixter. We horen graag nog steeds hoe het nog beter kan. Zodat Brixer dé woningsite voor jou wordt. Op deze plek of naar mijnidee@brixter.nl.


    10 juni 2008 om 11:59
    j.e.van zanten

    vandaag 11/6 kan ik niet op de site komen. ook niet via de zoekmachines. is deze uitde lucht.


    11 juni 2008 om 07:18
    Femke

    Vandaag is er een groot artikel over Brixter verschenen in De Telegraaf waardoor bezoek explosief is gestegen. De site was hierdoor enkele minuten uit de lucht. Inmiddels is er een server bij geplaatst en kan je weer gewoon Brixter bezoeken


    11 juni 2008 om 07:42
    h.weckseler

    ik wil de huiswaarde van mij.


    11 juni 2008 om 14:58
    Frans

    Dit is je reinste inbreuk op je privacy.

    Het gaat mijn buurman geen snars aan wat mijn huis kost.

    Daarbij zit ik al helemaal niet te wachten op bezoekjes van wild-vreemden die aan de deur gaan bellen, omdat zij menen mijn huis te kunnen kopen, gezien de waarde.

    Nu weet ik ook wel dat in het kadaster gegevens uit het verleden op te vragen zijn, maar dit kost meer moeite en moet voor betaald worden per woning.

    Ik vind dit Brixter.nl ronduit waardeloos en een goedkope list en bedrog firma.

    Enkel om de competitie in de markt te verdringen, maar vervolgens is de burger/inwoner de dupe.

    Mijn advies: Accuut boycotten die Breezer/brikster firma en desnoods iedere dag opbellen met de vraag of je het winkeltje kan overkopen!


    17 juni 2008 om 08:08
    Feeder

    Weet iemand hoeveel Brixter aan AdWords uitgegeven heeft sinds lancering? Moet flink in de papieren lopen als je een site lanceert en vervolgens organisch onvindbaar bent. AdSense publishers hebben daar aardig van geprofiteerd weet ik uit betrouwbare bron.


    17 juni 2008 om 08:51
    diederick

    proest… mijn woning is onlangs geheel gerenoveerd en uitgebouwd en vervolgens getaxeerd op 550.000

    brixter geeft 245.000 aan.. prima voor de ozb! lachertje dit zeg..


    23 juni 2008 om 17:12

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!