Bill Gates zegt Bye

30 juni 2008, 05:57

Bill Gates nam afgelopen vrijdag afscheid bij ‘zijn’ Microsoft. Hij heeft meer geld verdiend dan hij ooit nog zou kunnen uitgeven; Gates gaat zich nu volledig richten op de Bill & Melinda Gates Foundation. Bovenstaande video van Wired is een van de vele compilaties en overzichten van het (werkzame) leven van Bill Gates. Velen zullen volgen.

Want hoewel Microsoft het tegenwoordig niet gemakkelijk heeft met al die open standaarden en dat vervelende zoekbedrijfje uit Mountain View, Gates heeft wel aan de basis gestaan van de computerrevolutie. Dat hij ook een bedrijfsstrategie heeft ontwikkeld die zich puur richt op het innemen van een monopoliepositie zal niet iedereen hem vergeven. Toch lijkt mij ‘indrukwekkend’ een understatement voor zijn staat van dienst. Hieronder een eerste aanzet voor een lijst met verhalen en video’s van de laatste dag en het afscheid van Bill Gates. Voel je vrij om in de comments leuke reportages of artikelen toe te voegen!

{title}

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

7 Reacties

    Eric van Eldik

    Een mooie man.

    Vele mac en linux users zullen hem haten, maar ik denk dat door zijn producten de computers naar de gewone mensen heeft gebracht.

    Jammer dat hij stopt, maar ik denk dat het tegenwoordig niet veel meer uitmaakt voor de koers van MS.


    30 juni 2008 om 08:26
    Koen Roumen

    Ik denk dat zijn vertrek toch een verschil uit gaat maken binnen Microsoft. Microsoft = Bill Gates en zijn vertrek zal, alhoewel zijn rol binnen Microsoft al een aantal jaren niet meer is wat het was, wel degelijk voor een andere insteek zorgen binnen het merk.

    Persoonlijk heb ik het niet zo op Steve Ballmer en denk ik dat Gates de betere man voor die positie was. Ik ben benieuwd naar de concurrentie strijd tussen naamgenoten Jobs, Ballmer en Google.

    Ik vind het moeilijk om in te zien dat hij door sommigen echt gehaat wordt. Zijn werk heeft miljarden aan de computer geholpen en al wordt er nog zo gescholden op Windows (Vista), het wordt wel door de overgrote meerderheid van de wereldbevolking gebruikt. Daarnaast is het volgens mij gewoon een geweldig individu, die zich ook nog eens inzet voor minderheden in de wereld. Ik vind het jammer dat ie gaat.


    30 juni 2008 om 09:14
    Erik

    Ik vind het moeilijk om in te zien dat hij door sommigen echt gehaat wordt.

    Haten klinkt vast ook wat overdreven in de oren van een gemiddelde consument, die misschien alleen last heeft als zijn computer eens vastloopt, maar zoals in het stukje al stond: Microsoft heeft (had?) een bedrijfsstrategie die er puur op gericht is op het innemen van een monopoliepositie. (En het misbruiken van die positie om marktaandeel te veroveren op nieuwe markten, zou ik daar aan toe willen voegen). Dit betekende in de praktijk onder andere het stelselmatig verzieken van technieken en platformen en het toepassen van allerlei oneigenlijke tactieken die met de kwaliteit van de producten niets te maken hadden.

    Als die technieken net jouw beroep zijn, en het plezier in werk dus jarenlang door Microsoft vergald wordt, dan kan ik me wel voorstellen dat er iets als haat ontstaat. Geloof me, de ict, en zeker het internet, zouden een stuk verder kunnen zijn als Microsoft wat minder dominant was geweest en daarmee zich wat minder had kunnen misdragen.


    30 juni 2008 om 10:10
    Robert Facts

    @Erik Slappe hap reactie zeg! “…. Geloof me, de ict, en zeker het internet, zouden een stuk verder kunnen zijn als Microsoft wat minder dominant was geweest en daarmee zich wat minder had kunnen misdragen. ” Kun je dat ook enigzins onderbouwen, zonder clichés te noemen?


    30 juni 2008 om 11:41
    Erik

    @Robert: sorry, ik probeerde genuanceerd over te komen. Van voorbeelden loopt het internet zo ongeveer over, dus probeer gerust Google eens, maar ik kan wel een makkelijk punt noemen.

    Nadat Microsoft met Internet Explorer 6.0 een monopoliepositie had veroverd, stopten ze acuut met het ontwikkelen ervan. Pas toen na vijf jaar Firefox voet aan de grond begon te krijgen, namen ze de moeite om aan versie 7.0 te beginnen. Onderwijl hielden ze concurrenten weg via hun desktopmonopolie. Elke computer had windows, elke windows had explorer. Zie consumenten, die in die tijd nog een stuk meer aan internet moesten wennen, maar eens uit te leggen dat je ook een andere browser kan downloaden.

    Dat betekent dus vijf jaar, van 2001 tot 2006, geen enkele technische vooruitgang aan de voorkant van het web. Dat is zeker in die tijd wel een eeuwigheid te noemen.


    30 juni 2008 om 12:46
    Koen Roumen

    @Erik: Dat vind ik te kort door de bocht. Alsof Microsoft en Mozilla de enigen zijn die browsers ontwikkelen. Opera had in die tijd ook een goede browser maar die was niet freeware. Had ook een goed alternatief kunnen zijn. De integratie van IE in Windows was logisch gezien het feit dat explorer.exe de shell van Windows vormt. Waarom zou Microsoft haar eigen browser niet meeleveren? De Windows versie zónder IE was slechts een juridische schijnvertoning en één van de grootste juridische debacles destijds.

    Er is nou eenmaal nooit een betere OS geweest voor de consumenten markt dan Windows, punt. Geen enkele andere partij is erin geslaagd ze daarin te verslaan. Is dat berust op monopolie? Is dat oneerlijk? Nee, dat is een kwestie van het beste OS afleveren voor de doelgroep. Dat Internet Explorer je daarmee min of meer de strot wordt geduwd is logisch, al kan een beetje consument zelf wel bepalen welke browser hij gebruikt. Dat is nu wel te zien, Firefox wordt door velen beter geacht en stijgt gestaag in de browser top 3, ongeacht het besturingssysteem.

    Microsoft beschuldigen van het tegenhouden van technologische vooruitgang vind ik onterecht. Microsoft zat in een markt waar andere partijen moeilijk inkwamen, maar dat is net zo goed aan anderen te wijten. Moet je Torvalds dan ook beschuldigen van het feit dat Microsoft het niet zo best doet in de server markt? Lijkt me niet. Je pakt marktaandeel waar je het krijgen kan en laat de consument de keus; ik zie niet in waarom je dan geen voorkeuren voor mag leggen.


    30 juni 2008 om 19:59
    Erik

    @Koen:

    Ik beweer nergens dat het goed of slecht is wat Microsoft gedaan heeft. Vanuit hun positie was het allemaal best logisch en wellicht had ik het zelf in die situatie ook gedaan. Dat was niet mijn punt. Of Windows het beste of slechtste OS is, heeft hier ook niets mee te maken.

    Mijn punt was: door hun dominante positie was het voor concurrenten inderdaad erg moeilijk om de markt te betreden. Hierdoor kon Microsoft ongestraft de technische ontwikkeling van Explorer staken. De concurrentie hielden ze goed weg, maar niet door productvernieuwing. Waren ze minder dominant geweest, dan hadden ze of zelf moeten blijven innoveren, of iemand anders had dat voor ze gedaan.

    Denk je werkelijk dat in al die niemand op de wereld in staat was om een beter product te leveren?


    1 juli 2008 om 07:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!