De buienradar onder de fileinformatie-sites: wegenradar.nl

26 oktober 2008, 14:05

wegenradarMorgen wordt het ongetwijfeld weer drama op de weg: de herfstvakantie is voorbij en het wordt slecht weer met regen en wind. Inmiddels zijn er in Nederland veel verschillende bronnen voor file-informatie: ANWB, Fileindex, VID, Traphic en recentelijk ook TomTom HD traffic.

TomTom kijkt verder dan de snelwegen. Ook de lokale wegen staan hierbij. Volgens TomTom staan er daarom ook altijd veel meer files dan we bij de andere bronnen horen. Morgen staat er bij TomTom ongetwijfeld meer dan 1000 kilometer file. TomTom is met HD Traffic namelijk in staat om nauwkeurigere verkeersinformatie te leveren, doordat het deze informatie van meer bronnen en over meer wegen verzamelt dan iedere andere verkeersinformatiebron. Laatst ontdekte ik een site die het allemaal net iets anders presenteert, namelijk met beweging. Een soort buienradar, maar dan voor files: wegenradar.nl! Daar wil ik meer van weten…

Jeroen Moorman is de persoon achter deze site. Na contact gezocht te hebben met hem, blijkt het om een beta site te gaan die nog volop in ontwikkeling is. Jeroen: “De website is bedoeld om de fileinformatie op een overzichtelijke manier weer te geven. Er is een schat aan informatie op dit gebied maar ik ben van mening dat deze nog te weinig wordt uitgenut. Op dit moment ben ik vooral bezig met de mobiele versie. Hiermee kunnen gebruikers op het moment dat ze in de file staan over de actuele, grafische fileinformatie beschikken. Op die manier kun je realtime beslissen of je wel of niet in de die rij voor de spitsstrook moet aansluiten, of misschien een provinciale weg pakt als je ziet dat er een ongeluk gebeurd is op de snelweg. Tom Tom HD traffic ken ik maar ik ben niet erg onder de indruk van de uitvoering. Bovendien, wie gaat nou elke dag zijn Tom Tom aanzetten op weg naar zijn werk? Je mobiele telefoon heb je toch al bij je dus die zullen mensen eerder gebruiken denk ik. De ideale situatie is natuurlijk als veel mensen de mobiele toepassing gaan gebruiken in combinatie met een smartphone met gps. Dan kan ik vanuit die situatie zelf verkeersinformatie verzamelen en weer terugkoppelen via de site. Hiernaast wil ik de website en mobiele applicatie te zijner tijd nog uitbreiden met een grafische fileprognose en informatie over vaste en mobiele flitsers.”

Vaak staan op dezelfde dagen van de week op dezelfde plaatsen files. Het zou leuk zijn als je zelf een tijdstip en dag kan invoeren. Jeroen: “Dat staat ook zeker in de planning. Ik heb op dit moment al wel alle informatie van het afgelopen half jaar opgeslagen, dus ik hoef het in principe alleen maar te tonen.”

Kortom, een site om in de gaten te houden!

Mark de Bruin
Innovatiestrateeg bij Consumentenbond

Mark de Bruin (@mdebruin) schreef in 2007 zijn eerste blog bij Marketingfacts. Inmiddels zijn het er meer dan 150. Mark (1976) is senior marketeer met expertises in innovatie, online marketing, mobiliteit en digitale proposities via nieuwe media (internet, apps, social media, internet of things en AI) met focus op relevantie op langere termijn. Onderwerpen waar Mark graag over schrijft zijn: apps, Spotify, social media, trends en innovatie. Mark heeft vanaf 1997 bij deze werkgevers gewerkt aan innovatie, product ontwikkeling & marketing: Philips Origin eCommerce (1997/1998), PTT Post (1998-2000), Het Financieele Dagblad (2000-2004) 9292OV (2004-2011), ANWB (2011-2022) en 9292 (2022-2024). Vanaf 1 augustus 2024 werkt Mark als Innovatiestrateeg bij de Consumentenbond.

Categorie
Tags

15 Reacties

    media

    Ziet er inderdaad goed uit, zal de site in de gaten houden. Jeroen in ieder geval succes!


    26 oktober 2008 om 15:17
    Meinard

    Klinkt inderdaad erg goed, Jeroen. Binnenkort weer gitaar spelen? Leen ik daarna met je vriendin voor een avondje dansen… 🙂 Tot dinsdag!


    26 oktober 2008 om 18:25
    ferry

    Beste Jeroen,

    Kun je die chauffeurs niet per telefoon aan het verstand peuteren dat ze niet dag in dat uit in hun heilige koe moeten stappen? Dat er ook treinen rijden? Dat ze in de buurt van de fabriek moeten gaan wonen zodat ze op de fiets en een broodtrommel onder de snelbinders naar hun werk kunnen? Waarschuwen voor files lost niks op (we weten nu al dat het morgen misgaat en geen hond die zich er iets van aantrekt). Allez, ik vrees dat alleen domweg verbieden en keihard straffen pas echt soelaas biedt. Verder alle goeds met je side. Ik denk dat ik er vaak vervuld van leedvermaak op ga kijken.

    Mvg/frrr


    26 oktober 2008 om 18:44
    rjmvandiepen

    Een mobiele versie van wegenradar zou mij zeker helpen. In een oogopslag in beeld waar het vast loopt! Misschien is wegenradar over een paar jaar wel niet meer nodig, dat staan we de hele dag in de file 🙁 Dan kan je wegenradar omgekeerd gebruiken. Waar staat dan geen file 🙂


    26 oktober 2008 om 18:45
    Michel

    Dit is typisch een initiatief vanuit een behoefte van de oprichter zelf. De simpelheid van de site trekt me heel erg aan. Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen


    26 oktober 2008 om 19:48
    Bart Maas

    Ziet er goed uit.

    Zou je ook nog een snelweg kunnen trekken tussen Venlo en Roermond? Dat is de weg van die tunnels die soms wel en soms niet open zijn…. files verzekerd!


    27 oktober 2008 om 06:26
    Walter Vos

    Leuk initiatief, wel vraag ik me af waarom er geen Google Maps gebruikt is? Deze oplossing sleept niet zo lekker. Hoewel: Google biedt in het buitenland zelf ook al file-informatie aan, ongetwijfeld uiteindelijk ook in Nederland.


    27 oktober 2008 om 06:44
    Sander

    Vialis met http://www.traphic.nl heeft al heel lang een interactieve kaart, zelfs met camerabeelden


    27 oktober 2008 om 08:30
    Jeroen Moorman

    Bedankt voor de positieve reacties. Ik zal de opmerkingen zeker meenemen bij aanpassing en uitbreiding van de site.

    Wat betreft de opmerking van Iwan: Ik heb een implementatie met behulp van Google maps overwogen maar op die kaart is het lastig om de files in twee richtingen op dezelfde snelweg duidelijk weer te geven. Ik heb gekozen voor een duidelijke kaart, waarbij de nadruk ligt op de weergave van de snelwegen.

    De kleurstelling en aankleding van de kaart zal waarschijnlijk nog wel veranderen in de nabije toekomst maar de prioriteit blijft liggen bij een duidelijke weergave.


    27 oktober 2008 om 10:20
    Anne Jan

    En wat is de mobiele versie van wegenradar.nl?


    27 oktober 2008 om 14:14
    rjmvandiepen

    Vanochtend was het een drama op de weg bij Amsterdam. Ik moet zeggen dat wegenradar.nl mij het snelste inzicht gaf waar de files stonden. Het prettige aan de site vind ik dat de wegen worden getoond als twee rijbanen. Een goede toevoeging zou een afslagnummer inclusief naam dorp/stad zijn.


    28 oktober 2008 om 13:41
    Mark de Bruin

    Nu.nl meldt vandaag: Het KNMI waarschuwt dat het in een groot deel van het land behoorlijk gaat sneeuwen. Vooral in het zuiden en midden van het land kan er een flink pak vallen. Er kan tot 5 centimeter sneeuw vallen. “Op sommige plekken nog wel meer.” De sneeuwval zal ook veel hinder voor het verkeer opleveren. Volgens het KNMI zal maandag ook de ochtendspits last hebben van de weersomstandigheden. “Veel sneeuw zal blijven liggen en wordt het glad.”

    Dat wordt files kijken morgen 😉


    23 november 2008 om 11:31

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!