SlideshareReview(9): Seth Godin’s nieuwe boek “Tribes”

30 oktober 2008, 09:09


Het nieuwste boek van Seth Godin heet Tribes. Ondersteund met de podcast van zijn presentatie op 21 oktober heb ik een samenvatting gemaakt van deze lijvige slideshow van 218 slides. Het verhaal begint met de vraag: Hoe krijg je MEER?

Meer aandacht, meer aanhangers, meer connecties, meer verkopen, meer van alles eigenlijk. En hoe doe je dat in een periode dat televisie (lees: massa-marketing) niet meer tot MEER leidt. Vroeger was het leven simpel, wilde je meer verkopen dan kocht je meer zendtijd. Je kon mensen lastig vallen met je advertentie wanneer je maar wilde en hoe vaak je maar wilde en uiteindelijk bepaalde het budget hoeveel mensen jouw boodschap voor de kiezen kregen. Maar de dagen van deze lastigvallende-marketing (interruption-marketing) zijn voorbij, spam werkt niet meer (19) en Sinterklaas bestaat niet (20). Maar geen paniek, er is een ander systeem voor in de plaats gekomen, gebaseerd op twee vragen:

  1. Wie zijn er ook?
  2. Wie is de leider?

Het is een fundamentele behoefte van mensen om onderdeel van een groep te zijn en erbij te horen. Seth argumenteert dat TV onze groepsdrang tijdelijk heeft uitgehold maar dat met de opkomst van Internet de gemeenschapszin weer helemaal is opgebloeid. Internet maakt versplinterde groepen weer vindbaar voor aspirant leden. Er zijn een oneindig aantal groepen en gemeenschappen en om zich te onderscheiden van “de rest” dragen mensen zichtbare symbolen van hun groep: het uniform. Dat kan zijn een rood hoedje (33), leger uniformen (37), klederdracht (39), koksmutsen (52), bloemenhoeden (54), mijter (55).

Een “tribe” is niet zomaar een groep of een massa. De leden moeten iets gemeen hebben met elkaar, een doel, een vervulling van hun behoefte. Iets wat uit hun hart komt en niet vanuit hun baas of hun beurs. Het kenmerk van een gemeenschap is een duidelijke scheidslijn: je bent lid of niet. Tribes kunnen ontstaan rond vreemde hobbies zoals outdoor strijken (59-61). Mensen willen bijzonder zijn en zich onderscheiden van elkaar en dat doen ze liefst met anderen. Sportclubs zijn tribes, niet vanwege hun spelers maar vanwege de fans. Hetzelfde geldt voor muzikanten.

Tribes zijn belangrijk omdat ze iets kunnen bewerkstelligen. Barack Obama heeft, mede dankzij het internet, 2 miljoen leden geworven voor zijn tribe en daarmee een enorme kapitaalbron aangeboord (88). Tribes overstijgen vriendengroepen, ze gaan over iets groters, iets belangrijkers. En aangezien niemand een schone was echt belangrijk vindt, heeft de marketeer van Tide een probleem (104). Al Gore kon met zijn presidentiële aspiraties onvoldoende mensen aan zich binden, maar met zijn betrokkenheid bij de opwarming van de aarde gelukkig wel (135). En wat dacht je van deze: “Steve jobs leads a tribe, Bill Gates just makes software” (138).

Een tribe krijg je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen. Het kost energie, toewijding en leidt tot een morele verplichting. Let wel: er is geen tactiek of stappenplan. Tribes verschillen dusdanig dat er geen wetmatigheden zijn. De ene gemeenschap is streng met veel regels zoals de Hare Krisna (115), de ander is gesloten in de zin van hoge toelatingseisen onder het motto “I don’t want to belong to any group that would have YOU as a member.”

De kern van een tribe zijn de leden. En het begint van met de eerste 1000 leden (Kevin Kelly’s concept 149). De eerste 1000 fans die zich helemaal inzetten en het woord verspreiden. Dat is de basis van een verkozen burgermeester, een hit, een goedlopend restaurant. Het vergroten van de omzet van de red-sox verloopt via de fans (126). Daardoor is het mogelijk om niet alleen in het stadium maar ook daarbuiten geld te verdienen zoals aan merchandise. De Kindle (151) had zoveel meer kunnen zijn als het communicatie tussen de fans mogelijk had gemaakt waardoor ze contact konden maken met elkaar en er een gemeenschap had kunnen ontstaan.

Tribes bestaan vaak al voordat er leiders opstaan die ze gaan leiden. Denk aan de Beatles die een grote groep tieners aan zich bonden (165). De leiders moet bedenken wat de regels zijn voor inclusie en exclusie, hoe strenger de eisen, hoe kleiner de groep wordt. Maar net zoals schaarse goederen, hebben ook exclusieve tribes een grote aantrekkingskracht. Daar is Starbucks de mist in gegaan. Ze hadden een tribe maar ze wilden alleen meer koffie verkopen, ongeacht aan wie, en verzonken in middelmatigheid. Seth heeft zelf een gesloten groep van lezers genaamd Triiibes, hij zegt : ´I don’t sell books and then find new readers. What I do is find new words for my existing readers”. Zijn lezers staan aan de achterkant van zijn visitekaartjes om hem daaraan te herinneren (206). Oprah leidt een zeer open tribe van televisiekijkers (117) en de hel is ook makkelijk om binnen te komen (119).

Het leiderschap van een tribe vereist heldenmoed, net zoals Martin Luther (174) en de onbekende chinese student voor de tanks (176). Het zijn mensen die de regels, de religie en de status quo ter discussie stellen omdat ze ergens sterk in geloven (180). Karma versus dogma. In de muziekindustrie heeft de liefde voor muziek gezegevierd over de drang van de industrie om de status quo te handhaven en de controle over nieuwe muziek in handen te houden van radio en platenbazen (188). Regels hebben soms nut (192) maar soms zijn ze het waard om overtreden te worden (194, 198). Leiders overtreden de regels als ze in de weg staan van hun overtuigingen. Seth wil ons allemaal inspireren om zelf ook een leider te worden. We moeten stoppen met het zenden TOT de mensen en ons inzetten VOOR de mensen. (214). Marketing is het verbinden van mensen en een gezamenlijk doel, het leiden van de groep en het uitdagen van de status quo. Er zijn genoeg eenzame mensen die zich in willen zetten en erbij willen horen, gaat u ze leiden? Ziet u als markeer hierin de oplossing om MEER aandacht te krijgen?

Structurerend en inspirerend met een zachte G. Beschikt over een stevige basis op het gebied van multichanneling en CRM (de twee hangen nu eenmaal sterk samen) door 10 jaar werkervaring bij ING in de functies Project & Changemanagement, Sales Support en Innovation. Aangevuld met 1 jaar ervaring in de online media. Nu manager bij de Gemeente Nijmegen.

Categorie
Tags

1 Reactie

    media

    Dit weekend begonnen aan Seth Godin’s boek ‘Tribes: We Need You to Lead Us’, absoluut een aanrader!


    3 november 2008 om 07:57

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!