Economisch weerbericht (15): Golfkabbalistiek

23 januari 2009, 09:55

{title}Op zijn best hebben we te maken met een beroerd koude Kondratiev-winter – met dank aan Schumpeter, die Kondratievs ster aan het firmament zette. Maar heeft Elliott het bij het rechte eind, dan zitten we een heel stuk dieper in de kak. Bereid u voor op een- tot tweehonderd jaar doffe ellende. Elliott heeft het niet alleen over de financieel-bedrijfsmatige economie, maar over ons hele ecosysteem, inclusief de afkalvende Zuidpool. Wie er gelijk heeft? Allebei.

Hoe correct ook, wat mij betreft is dit soort golfkabbalistiek minder interessant. Ik ben van de kortere termijn, de harde realiteit, de overleving en vooral van de alternatieve indicatoren. Onlangs vond ik weer een fraaie: de US Failed Bank List. Daar kunnen we prachtig en actueel uit extrapoleren. Onze laatste serieuze crisis was de dotcom-burst, die maart 2000 inzette. Wat zagen we toen en wat zien we nu aan omgevallen banken?

{title}Weet u het antwoord? Ik zeg door mijn oogharen heen: 2:4:11 is zeg maar 2x2x3, en bij gevolg is 3:25:??? op zijn allerallerbest 3x8x9 (8+1 want 2+1, en nog helemaal afgezien van dat 2:2 in het niet valt bij 3:8).

Kortom, gebeurt er niks, dan vallen er dit jaar er in de US zeker 250 banken om. Oeps, dat zijn ze allemaal en het verklaart meteen waarom we nu overal zo nodig van staatswege een “Bad Bank” willen oprichten, hetgeen neerkomt op nationalisatie. Het hele systeem ligt compleet op zijn derrière.

In 2002 had Arnold maar 64 bladzijden nodig om in retrospect aantoonbaar haarscherp te voorspellen, dat we vanaf ongeveer nu dertien jaar financieel-economische sores hebben. Inderdaad, de echte economische wijsheden komen ALTIJD van apocriefelingen aan de zijlijn, of ze nu Kondratiev, Elliott of Arnold heten. De komende dertien jaar wordt het hele financiële systeem opnieuw gedefinieerd, want, zoals Ludwig von Mises al zei:

“There is no means of avoiding the final collapse of a boom brought about by credit expansion. The alternative is only whether the crisis should come sooner as a result of a voluntary abandonment of further credit expansion, or later as a final and total catastrophe of the currency system involved.”

We hebben nu het laatste scenario, want de Kondratiev-winter werd al eerder verwacht. A propos, Lenin vond het best vermakelijk: de veerkracht, die statisticus Kondratiev het kapitalisme toedichtte. Maar toen K Stalin ging opvoeden, de boer die ideologisch veel minder stevig in zijn schoenen stond, degradeerde die hem naar de Goelag om daar college te geven.

Een leuke Elliott-anekdote tot besluit? Die vond tijdens een periode van ziekte tijd om zijn golfsysteem op te dromen, dat al twaalfduizend jaar ons leven regeert. Een waan? Wellicht. In elk geval introduceerde hij avant la lettre en nietsvermoedend de fractals. Daarna hebben Elliott-volgelingen een hoop economische feiten accuraat voorspeld en mogen ze voor Senaatscommissies hun wijsheden verkondigen.

Misschien is een beetje golfkabbalistiek op de keper beschouwd zo gek nog niet.

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

13 Reacties

    Wow

    Wow Jaap Bloem(rijktaalgebruik,

    Jij moet wel bijzonder intelligent zijn, omdat je zoveel moeilijke woorden kent.

    Wanneer is het laatste deel?


    23 januari 2009 om 10:47
    JaapBloem

    @Retraite: LOL

    @Wow: als de woorden op zijn 😉


    23 januari 2009 om 12:40
    sodacan

    Let’s hope Arnold was wrong.


    23 januari 2009 om 13:08
    rjmvandiepen

    Misschien off topic, maar wil het toch even melden. De laatste maanden worden we in de media overspoeld door berichten dat het minder gaat in de economie. Dat dit inmiddels zover is, mag niet onbekend zijn. Ik ben wel van mening dat wanneer we met z’n allen roepen dat het minder gaat worden, dit ook zal worden bewaarheid. Terwijl meer dan 95% van de bevolking nog evenveel te besteden heeft en ook zal blijven te besteden hebben. Kortom, we praten elkaar echt een recessie aan als je het mij vraagt.

    Wanneer er een nieuwsbericht komt dat een groot bedrijf eens wat minder winst maakt, lijkt iedereen in rep en roer. Oh wat erg allemaal. Denk eens aan die 80.000 boeren en tuinders die soms een paar jaar met verlies draaien. Daar horen we niemand over. Zij zijn eraan gewend dat het ook wel eens wat minder gaat.


    23 januari 2009 om 13:14
    JaapBloem

    @Robert-Jan:

    Nee hoor, helemaal niet off-topic wat mij betreft. Ik vermoed alleen, dat we het aanpraatstadium al lang gepasseerd zijn en ons op verraderlijk “uncharted territory” bevinden. Waar ik het laatst las, weet ik niet meer, maar “of we de extra koopkracht toch maar alsjeblieft op een spaarrekening wilden zetten” — dat was ongeveer het dringende advies.

    “een” nieuwsbericht komt dat “een” groot bedrijf “eens” wat minder winst maakt: dat vind ik nou nog eens een mooi understatement. Maar met je boeren&tuinders;-vergelijking ben ik het roerend eens.


    23 januari 2009 om 13:31
    Ruud

    @ wow

    EENS!!!


    23 januari 2009 om 20:08
    Maarten

    Wanneer heel de media het heeft over de recessie, dan is het inderdaad een selffulfilling prophecy. Gezien iedere officiële instantie het al over de recessie heeft, denk ik dat we dat stadium inderdaad al voorbij zijn.


    24 januari 2009 om 16:51
    Arnoud Rademaker

    @ Wow, ook al zijn de moeilijke woorden op, de economie dendert gewoon door. Dus Jaap, blijven schrijven.

    @Maarten en Robert-Jan, de media zet geen trend, maar beschrijft een trend. Hier is er sprake van het kip-ei vraafstuk. In mijn optiek verandert eerst iets op het terrein van de macro-economie, de bedrijfseconomie en of bijvoorbeeld op politiek vlak voordat er sprake kan zijn van ‘aanpraten’.

    De recente geschiedenis leert ons dat we onverantwoordelijk met geld om zijn gegaan. Overbesteding en het maken van schulden kan niet eeuwig blijven doorgaan. Bestudeer de geschiedenis en je leert dat elke crisis een gevolg is van menselijk falen. Veelal onverantwoordelijk leengedrag. Pas nadat dit proces een vergevorderd stadium heeft bereikt barst de media los, vaak als mosterd na de maaltijd.

    Kun je de media de schuld geven? Nee, integendeel. Ten gevolge van de economische gevoelssituatie praten of schrijven ze tegen dovemansoren. Kun je somberman de schuld geven. Ook al niet. Immers hij wordt geconfronteerd met dalende huizenprijzen, ontslagrondes en of cijfers die zich in negatieve zin ontwikkelen. Kortom, somberman maakt zich zorgen en praat daar over. De media pikt dit op. Er is markt voor ?

    @ Jaap, Inderdaad, de echte economische wijsheden komen ALTIJD van apocriefelingen aan de zijlijn, of ze nu Kondratiev, Elliott of Arnold heten. Dat er niet naar hen wordt geluisterd kun je verklaren met behulp van de Rationele Emotieve Therapie, het S.G.G-model en of de cognitieve dissonantie. Daarnaast zijn, vooral als het gaat om geld, weinigen leergierig. Liever holt men de buurman achterna die een smak geld heeft verdiend, valt men in de valkuil van de Madoffs of sluit men een woekerpolis af omdat de grafiekjes er zo prachtig uitzien.

    Zoals je al eerder hebt gesteld, educatie is noodzakelijk. Helaas, zodra de beurscyclus in de stijgende fase zit, heeft niemand daar oren naar. ‘Het is toch zo makkelijk om geld verdienen met huizenspeculatie of op de beurs!’


    25 januari 2009 om 10:42

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!