Street View, een nieuwe dienst van Google

19 maart 2009, 12:15

{title}

Een dagje Amsterdam, Rotterdam of Groningen vanuit de luie stoel? Het kan met Street View van Google, vanaf vandaag dus ook beschikbaar in Nederland.

Street View is een functionaliteit in Google Maps waarmee je een virtueel kijkje kan nemen in de straten en wijken van Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Amstelveen, Zaandam, Volendam en een hele reeks andere plaatsen. Met de dienst richt Google zich onder andere op toerisme. Zo heeft toeristenorganisatie VVV Nederland in samenwerking met de drie plaatselijke VVV’s in Amsterdam, Rotterdam en Groningen een virtuele tour samengesteld langs de meest interessante en mooiste bezienswaardigheden en attracties van de drie steden.

Ook Funda.nl ziet de mogelijkheden van Google Street View in. De huizensite geeft met behulp van Street View inzicht in de meest interessante wijken in de drie grote steden zodat mensen die een huis zoeken kennis kunnen maken met een wijk voordat ze het huis bezichtigen.

Oranje poppetje

{title}Op plaatsen waar Street View beschikbaar is, kun je de 360-graden beelden bekijken door helemaal in te zoomen op Google Maps, of door het oranje poppetje (genaamd ‘Pegman’) van de linkerkant van de kaart naar een blauw gemarkeerde straat te slepen. Bedrijven, bijvoorbeeld hotels, kunnen Street View gebruiken om naast het pand ook de omgeving te laten zien.

Privacy

Google en privacy zijn twee woorden die vaak in dezelfde zin worden gebruikt. De zoekgigant verzamelt en verspreid namelijk nogal wat persoonlijke informatie. Hoe zit dat eigenlijk met Street View?

“Google heeft er alles aan gedaan om de privacy van mensen die toevallig op de foto staan te waarborgen en is uitvoerig in gesprek geweest met privacygroepen en waakhonden wereldwijd. Zo bevat Street View alleen foto’s die op een bepaald moment vanaf openbare wegen zijn gemaakt en zo alleen datgene weergeven wat je zelf ook zou kunnen zien als je in de straat loopt. Verder heeft Google een speciale technologie ontwikkeld om gezichten en kentekens onherkenbaar te maken, en op elke foto een link toegevoegd waarmee gebruikers op eenvoudige wijze een verzoek kunnen indienen tot het verwijderen van foto’s. Zelfs als het gaat om beelden waarop de belangrijkste kenmerken al onherkenbaar zijn gemaakt.”

Op Twitter kwam ik al een aantal berichten tegen met links naar wildplassers en blote vrouwen. Onderstaand filmpje van Henk van Ess, over de herkenbaarheid van bezoekers op de Amsterdamse Wallen, staat op de site van het NRC Handelsblad:

Bram Fasseur
Product Leader bij Fast Forward Thinking

Categorie
Tags

4 Reacties

    wilph

    Tja, ik zocht vanmiddag een adres in ‘maps’ en daar stond de optie ‘streetview meteen al bij. Leuk, maar voorlopig niet meer dan dat. Voorgaande reactie lijkt mij dan ook eerder spam…


    19 maart 2009 om 15:42
    Peter Bonjernoor

    @Wilbert – de dekking van Streetview is vooralsnog erg klein. Voornamelijk Amsterdam en een deel van de omgeving, Rotterdam, en Groningen, en allemaal incompleet.

    Je laatste zin lijkt me wel kloppen… 😉


    19 maart 2009 om 18:48
    Gosse AdB

    De beelden van de eerste reactie lijkt me vooral een enorme FIETS spam. Wat een enorm aantal fietsen!

    Zag overigens wel mijn auto op de parkeerplaats staan en die van mijn ouders voor hun deur..

    Knap van Google om dit alles zo snel in beeld te brengen.

    Toch ook een beetje eng…


    21 maart 2009 om 20:40
    Twiggy

    To jest zÅ‚e podejÅ›cie do klienta! JeÅ›li siÄ™ chce przejąć kawaÅ‚ek tortu to trzeba solidnie i cierpliwie tÅ‚umaczyć korzyÅ›ci zmiany opmaÅramowaniaTg‚uroczyć w ten sposób trzeba. Ale jeÅ›li klient uparcie twierdzi że jest inaczej mimo że my mamy dowody a oni tylko sÅ‚owa, to pozostaje poczekać aż przekona siÄ™ na wÅ‚asnej skórze i przyjdzie sam. A wtedy niekoniecznie bÄ™dzie chciaÅ‚o (czyt. opÅ‚acaÅ‚o) siÄ™ pomagać przy zmianie oprogramowania.


    11 juli 2016 om 23:18

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!