Maxime Verhagen Tweetup: Toekomst is video & Engels

6 juli 2009, 06:57

Maxime Verhagen presenteerde met veel humor zijn redenen om te twitteren tijdens de #verhagentweetup meeting afgelopen vrijdag bij Buitenlandse Zaken, ook wel onder Verhagens collega’s ‘Het Twitter Departement’ genoemd. Van de 17.000 followers die Verhagen heeft waren er 100 twitteraars van het eerste uur uitgenodigd (van de 800 die wilde komen). Toen Verhagen begon met twitteren kreeg hij veel kritiek omdat hij het zelf niet zou zijn. Toen bleek dat hij wél zelf aan de knoppen zat, vond men dat een duurbetaalde minister zich niet met zoiets als Twitter zou moeten bezighouden (oa P&W). Nu vindt Frits Wester Twitter weer ‘politieke masturbatie’. Ook vertelde @slijterijmeisje en @zorg20 wat ze ervan vonden. Ik interviewde Maxime Verhagen over de toekomst van Twitter. Hij (ik deed hem een suggestie) denkt aan een Engelse stream en het gebruik van video.

Aangezien veel mensen graag wilde komen maar geen uitnodiging kregen is er direct door de twitteraars @MartijnSnels en Pieter Bas Elskamp een alternatieve meeting opgezet in samenwerking met www.calamares.tv die de video van de meeting live uitzond op het internet waar 3500 mensen naar keken en waarom we nu zo’n fraaie video hebben van de tweetup. Verder werd deze ook op televisie uitgezonden door het digitale thema kanaal www.poltiek24.nl. Ook organiseerde ze een fysieke bijeenkomst op het plein in cafe de eeuwige jachtvelden waar zo’n 75 mensen naar toe kwamen inclusief @maximeverhagen zelf. Weer een mooi voorbeeld van de dynamiek van Twitter.

Trendwatcher & Presentator. Momenteel CEO van http://innovader.nl wat video platform http://yubby.com creerde en http://leafplan.nl the connected car.. Voorheen partner Interimic, Venture Partner, directeur mediaplaza.nl en oprichter http://cyco.com, een software bedrijf wat technisch document management maakt met 100 mensen.

Categorie
Tags

17 Reacties

    Henk Jan Dulon Barre

    Ik snap niet waarom andere politici ook niet Twitteren. Het is de ideale manier om de koof tussen de politiek en de bevolking te dichten

    Nota bene: Ik ben geen volgeling van het CDA en twitter nog niet


    6 juli 2009 om 08:13
    Petra de Boevere

    @ Henk Jan: Het is angst, angst om te durven delen.


    6 juli 2009 om 09:06
    Pieter Bas Elskamp

    Naast de 3.500 mensen die via de verhagentweetup-site hebben gekeken, hebben er via Politiek24 ongeveer 5.000 mensen online gekeken en 10.000 op TV.


    6 juli 2009 om 09:14
    Daan van Rossum

    Ben benieuwd wat Maxime zei na “video hoort erbij”. Was het iets heel erg, dat ineens de video gestaakt wordt 🙂


    6 juli 2009 om 09:39
    Stef J.

    Jammer dat de video eerder is afgelopen inderdaad, knip hem eens opnieuw! 😉

    @Petra de Boevera.. Angst? Dat kan ik me niet voorstellen, het is eerder het onbekende met zowel een Smartphone als een service als Twitter, zodra die generatie weg-ebt zul je zien dat de nieuwe politicus vooral communiceert met deze tools.


    6 juli 2009 om 10:08
    Bas van den Beld

    Laten we het eens omdraaien. Hoeveel van de mensen die nu Maxime Verhagen volgen en die helemaal topperdetoppie blij bij de meetup waren zijn van stemgedrag veranderd omdat ie Twittert?


    6 juli 2009 om 11:02
    Bas van den Beld

    Overigens: “fanclub”…?


    6 juli 2009 om 11:04
    Pieter Bas Elskamp

    @Bas: Moet het veranderen van het stemgedrag dan de insteek zijn geweest? Ik denk dat hiermee politiek en de politiek persoon Verhagen dichter bij mensen komen. Als Verhagen het als politieke promo had gebruikt, waren reacties denk ik heel anders geweest…


    6 juli 2009 om 11:31
    Petra de Boevere

    Veranderen van stemgedrag is niet de insteek bij Maxime Verhagen, het is ook geen campagnetijd. Het draait om meer transparantie en inzicht van wat een minister doet en bezighoudt. Een minister is minister van alle Nederlanders, niet alleen van die op hem hebben gestemd.


    6 juli 2009 om 11:35
    Bas van den Beld

    Pieter Bas, nee, dat hoeft zeker niet de insteek te zijn, alleen zal dat wel inmiddels wel een rol spelen. Een tool als Twitter is uitermate geschikt om ‘commercieel’ te gebruiken. ‘Commercieel’ zou in dit geval dus ook kunnen betekenen: het winnen van stemmen.

    Als Verhagen het (misschien een ‘verspreking, en ingegeven door Vincents vraag, maar toch) heeft over een ‘fanclub’ dan blijft mij bij toch dat ‘commerciele’ gevoel hangen. Ik kan me ook niet voorstellen dat er geen politieke gedachte achter zit. Zo naief zullen we toch niet zijn met zijn allen, dat we denken dat het hem alleen maar te doen is om het gat met de burger te verkleinen? Ik juich het erg toe dat hij het doet hoor, maar laten we ons wat dat betreft niet van de domme houden.

    Mijn vraag kwam overigens meer voort uit nieuwsgierigheid: van de 17.000 volgers van Verhagen zal misschien de helft echt actief zijn op Twitter, laat daarvan weer de helft actief bezig zijn met Verhagen, hoeveel van die mensen zijn dan inderdaad politiek beinvloedt door wat Verhagen te zeggen heeft. Daar ben ik wel benieuwd naar. Want als dat zo is, dan is het inderdaad de vraag waarom niet meer politici het inzetten.


    6 juli 2009 om 11:41
    Bas van den Beld

    Petra, dat klopt wel, maar je weet toch ook dat een hele hoop, laten we voor het gemak 90% zeggen, wat komt vanaf BuZa goed geregisseerd is? Het gaat om meer dan transparantie, het gaat om het scheppen van een bepaald beeld. Tel daarbij de niet onverdienstelijke strategen van het CDA bij op en je maakt mij niet wijs dat Verhagen niet ook denkt: ‘misschien ook wel slim voor mijn populariteit als het gaat om de volgende verkiezingen’.

    Ik denk overigens dat het 4 jaar lang campagne tijd is, kijk maar naar Wilders 😉 maar dat is een andere discussie.


    6 juli 2009 om 11:44
    Petra de Boevere

    @Bas en wat is daar mis mee? Het medium ligt hem gewoon, hij vindt het leuk om te doen, net zoals ik het leuk vind mijn leven tussen flessen te delen, wat mij ook verkoop oplevert.

    En het is mijns inziens niet ‘het scheppen’ van een bepaald beeld, het is het geven van een beeld, want een beeld dat niet authentiek is daar wordt doorheen geprikt.

    Het gaat om delen en ja, je bent de regisseur van je eigen tweets, jij bepaalt wat je wilt delen, of je nu Maxime Verhagen heet en minister bent of Petra heet en een slijterij hebt.

    Niks mis mee.

    Ongetwijfeld gaan er straks in campagnetijd meer politici twitteren, het zal echter niet voor allemaal werken, want lariekoek wordt afgestraft op een medium als twitter, net zoals dat met bloggen het geval is.


    6 juli 2009 om 11:49
    Bas van den Beld

    Petra, er is niks mis mee, dat bedoel ik ook niet, sterker nog, het is alleen maar goed. Ik ben zelf een fervent Twitteraar en zie het nut er zeker van in. Ik ken alleen het Haagse wereldje een heel klein beetje, en daar wordt een heleboel echt geregisseerd. Wat laat je wel en wat laat je niet zien. Hoe ga je om met het publiek. Dat is echt niet ‘zomaar’ twitteren waar je mee bezig bent.

    We moeten volgens mij niet denken dat alles wat we lezen ‘waar’ is op Twitter en dat je er zo doorheen prikt. Ik denk dat je dan bedrogen uit kan komen. Ik denk dat Verhagen het begonnen is omdat ie het leuk vond, inmiddels is het echter echt wel door de strategen en public affairs mensen opgepakt en wordt er wat mee gedaan. En dus zal het ook politiek, qua stemgedrag dus, een rol gaan spelen. En ook daar is niks mis mee. We moeten alleen niet onze ogen daarvoor sluiten. En dus ben ik benieuwd of mensen er door beïnvloed zijn (en daar is toch ook niets mis mee? 😉 ).


    6 juli 2009 om 11:57
    Pieter Bas Elskamp

    @Bas: Ik sluit me hier bij Petra aan. Je kunt, zoals dat nu ook bij Verhagen lijkt, delen wat je leuk en interessant vindt. Als andere mensen zich daar in kunnen vinden, kan dat commercieel resultaat opleveren. Maar er is dan sprake van ‘pull-marketing’, want je boodschap pushen is wat genoeg mensen op Twitter proberen, maar wat vaak ook meteen afgestraft wordt omdat het hinderlijk gevonden wordt.

    Het beste wat Verhagen dus kan doen, is gewoon lekker op deze manier doorgaan en wellicht dat dit mensen overtuigd om naar CDA te switchen… maar zodra dat een actief doel wordt van het getwitter zou dat kunnen gaan tegenstaan.

    Het hele idee van Verhagen en BuZa was enkel om een kleinschalig event te houden voor 100 tweeps, zonder pers of boodschap naar de buitenwereld. Het hele gebeuren is eigenlijk opgeblazen toen Martijn en ik het officieuze deel opgezet hebben (natuurlijk wel met toestemming van BuZa) en daarbij met een videostream kwamen vanaf het event en dit online zijn gaan rondroepen….

    (PS Ik vind Verhagen een sympathieke man zoals ik hem vrijdag gesproken heb en zoals hij op Twitter twittert, maar ben geenszins geneigd nu CDA te gaan stemmen)


    6 juli 2009 om 12:25
    Bas van den Beld

    Ik zeg zeker niet dat de tweetup georganiseerd zou zijn met een politieke gedachte erachter. Het gaat me ook helemaal niet om het principe van de tweetup, dat is alleen maar leuk en juich ik toe. Het gaat mij erom dat ik best eens in kaart zou willen zien of mensen nou daadwerkelijk beïnvloedt worden door Verhagen’s Twitterfeed, of niet.

    Ik denk dat je door slim gebruik te maken van het medium meer kan bereiken dan je denkt. Twitter is alleen al een middel om iets op de agenda te zetten of om een beeld van een persoon te creëren, of dat nou waar is of niet, en zo zijn er nog vele manieren te bedenken om Twitter in te zetten. En eerlijk gezegd vind ik het denken dat een publiek persoon met zoveel volgers en een politieke baan alleen maar Twittert om wat ie leuk en interessant vindt te delen misschien wel een beetje naief. En als het al zo is dan is het misschien naief van Verhagen zelf ;).

    Dat de opzet was zonder pers of zonder boodschap naar buiten vind ik raar overigens, als je ziet hoe Twitter gebruikt wordt (boodschap naar buiten) en dat een hoop volgers van Verhagen nu juist journalist zijn.


    6 juli 2009 om 12:43
    media

    Eindelijk de tijd gehad om de video’s eens rustig te bekijken. Een geslaagde bijeenkomst volgens mij en complimenten voor Verhagen dat hij de brug heeft weten te slaan tussen politiek en burgers. Sluit me aan bij @slijterijmeisje, wel jammer dat het iemand van het CDA is 😉


    7 juli 2009 om 04:56

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!