No pay no 1080p bij videosite Vimeo

8 januari 2010, 09:22

Aan het eind van deze maand zal videosharingsite Vimeo 1080p video’s gaan hosten, in navolging van YouTube in november 2009. Saillant detail: het is alleen voor plus members (60 USD per jaar). Niet alleen het publishen en uploaden: ook kijken. Geen plusmember, geen 1080p. No pay, no 1080p. Het is, in mijn ogen, een interessante strategie om het businessmodel van Vimeo verder te pushen. Want, op de site vind je weinig advertising. De gigantische hoeveelheid data moet gehost en uitgeserveerd, het kost allemaal een hoop geld. Om die reden beperkte Vimeo een tijdje geleden al de toegankelijkheid van originele bestanden voor niet-plus members. Die originele bestanden worden nu omgezet in het veel kleinere .mp4 formaat. De gebruikers moesten dat slikken. Of plus-member worden.

1080p video’s gebruiken 1080 horizontale lijnen om het beeld weer te geven, het vorige (HD) formaat was 720. De meeste computers en mobiele telefoons zijn nog helemaal niet uitgerust met deze resolutie, maar voor de meest gangbare en grotere flatscreens is 1080p nu de HD TV standaard.

Strategie

Eigenlijk hanteert Vimeo dezelfde strategie als Flickr. Eerst een grote userbase proberen te genereren (dat lukt geweldig bij Flickr, bij Vimeo weet ik het nog niet zo) en als dat eenmaal staat die userbase proberen te monitizen met voordelen waar je eigenlijk niet omheen kunt. Flickr doet het met de pro-accounts die 40 dollar per jaar kosten, Vimeo doet het met de plus-accounts die dus 60 dollar per jaar kosten.

Hoe meer hoe beter

Beide diensten, zowel Vimeo als Flickr, worden geholpen door de tijdgeest. Een van de meest recente Samsung camera’s beschikt over 14,1 megapixels, totaal onnodig, maar consumenten denken nog steeds dat meer megapixels meer kwaliteit bieden. Dat is niet zo, maar meer megapixels nemen wél meer ruimte in (waarom zou je op 6 megapixel foto’s gaan maken als je een 14,1 megapixel camera hebt, zoemt het door consumentenhoofden). Geheugenkaartfabrikanten varen er wel bij, maar Flickr ook. Met 100 mb per maand als gratis account is je account met 10 foto’s op 14,1 megapixel vol. Dus waardeer je op naar een pro-account.

Traag en onhandig

Wie op dit moment geen Vimeo plus account heeft, moet af en toe soms 4 uur wachten voordat zijn video online verschijnt. ‘Waiting in line’ en ‘Your video will be converted in x hours….’, het zijn bekende erger-momentjes. 500 mb per week is weinig, helemaal in de tijd van HD, en ik had zelf ook het idée dat de uploadsnelheid voor ‘gewone’ gebruikers beknot wordt bij Vimeo.

Social sharing

Het idee achter zowel Vimeo als Flickr was in de basis toch het sociaal delen van beeld- en videomateriaal. Volgens mij heeft Flickr foto’s van pro-accounts niet afgeschermd voor mensen die geen pro-account hebben. Vimeo heeft dat voor de 1080p video’s dus wél gedaan. Dat staat haaks op het idee van ‘sharen’. Het zet een hek om kwaliteitscontent, zou je het iets verder door kunnen trekken. Of alleen een hek om hoge definitie beelden, die net zo goed totaal crappy kunnen zijn.

Community

Mijn idee: hoever kun je het monitizen pushen, in dit geval bij Vimeo. Zelf ben ik een beetje allergisch voor iedereen die probeert een hek te zetten rondom ‘iets’ op internet. Vind het niet zo charmant, geloof ik. Bij YouTube kan iedereen 1080p video’s uploaden en bekijken, daar hoef je geen betaalde account voor te hebben. Ben benieuwd of de community op Vimeo dit gaat pikken en hoe dit door gaat werken voor de groei van de Vimeo-gemeenschap (totaal ander karakter dan YouTube). Ander gedachtenspoor: de meest actieve gebruikers hebben allemaal een plus-account….

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

3 Reacties

    Tom

    “Flickr doet het met de pro-accounts die 40 dollar per jaar kosten”

    Nee hoor, 25 dollar. Dat is +/- € 17,50.


    8 januari 2010 om 11:20
    mgvandenbroek

    @Tom: Dank voor correctie, heb er nota bene zelf ook één 😉 Maar voor twee jaar afgesloten dacht ik destijds, misschien dat ik daardoor op 40 dollar uit kwam? 😉


    8 januari 2010 om 11:27
    Remco Bron

    Het grote verschil tussen YouTube en Vimeo is wat mij betreft dat je bij YouTube altijd rekening moet houden met de limiet van 10 minuten. De enige manier die ik ken om daaromheen te komen is om producer te worden – maar die uitnodiging is niet aan iedereen vergeven.

    Daarom ben ik nu al bijna een jaar een tevreden Vimeo Pro gebruiker. Het werkt snel, geeft prima opties en er zijn weinig limieten. Het enige waar ik een hekel aan heb is het feit dat je ‘maar’ 25k HD views krijgt – dat hadden ze voor het geld ook wel unlimited mogen maken. Al met al is het een prima deal en ik heb het gevoel dat mijn mede pro gebruikers ook tevreden zijn.

    Vimeo moet toch ook geld verdienen en ik heb het liever op deze manier dan dat ze ongewild opeens reclame in mijn video’s zetten!


    8 januari 2010 om 12:23

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!