Regionale en lokale politiek wordt transparant
Gisteravond werd de site Politiek Archief officieel geopend door burgemeester Cohen in Amsterdam en ik werd er eigenlijk een beetje opgewonden van. Dit belooft namelijk een hele grote stap voorwaarts te zijn in de transparantie van lokale en regionale overheden en hun volksvertegenwoordigers. Als je wel eens op zoek bent geweest op gemeentelijke of provinciale sites naar besluitvorming en stemgedrag weet je ook dat het vaak een onmogelijke opgave is dingen te vinden die je zoekt. Of iedereen in de lokale politiek ook al klaar is voor zoveel transparantie is nog maar de vraag, want elke politicus kan vanaf nu eenvoudig aan zijn eerdere uitspraken herinnerd worden. Politiek 2.0 lijkt wel echt in een stroomversnelling te komen met dit initiatief. Ik heb het even getest en vond met twee klikken mijn eigen bijdragen aan commissievergaderingen terug in audiofragmenten. Op de site van mijn eigen gemeente kost dat een klik of 12, áls je het al kunt vinden. Uit het persbericht:
Dit is het grootste gedigitaliseerde audiovisuele archief van lokale en regionale overheden in Europa. Online gepubliceerde audio- en videovergaderingen van 200 gemeentes en 5 provincies, en dat zijn ze trouwens nog lang niet allemaal, maar wel een enorm goed begin! Wekelijks worden aan dit digitale archief door gemeenten honderden nieuwe audiovisuele verslagen toegevoegd. Het nieuwe internetportaal creëert één centraal informatiepunt voor de lokale en provinciale politiek in Nederland. Alle politieke informatie die was verspreid over meer dan 200 gemeenten en provincies komt nu met één knop van de computer binnen handbereik voor iedereen.
Politiekarchief.nl maakt de lokale/regionale politiek transparanter. Meer dan 40.000 vergaderuren zijn al gedigitaliseerd beschikbaar. In het Politiek Archief worden alle stemmingen die door gemeenten, provincies en waterschappen worden gehouden nauwkeurig bijgehouden. Dit maakt het makkelijk zoeken naar het stemgedrag in de afgelopen jaren van o.a. politieke partijen en individuele politici. Ook zijn van alle politici hun persoonlijke websites, blogs, en allerlei sociale netwerksites te vinden. Veel van de content is ook te ‘embedden’ op externe sites.
Drs J.G.A.Paans, voorzitter van de vereniging van Griffiers(vvg):
“De nieuwe website en zoekmachine vergroten de transparantie van de politiek! Grensoverschrijdend inzicht in politieke opvattingen en uitkomsten van besluitvorming kunnen de bestuurskracht en dus bestuurskwaliteit van lokale/regionale overheden in de dagelijkse praktijk versterken. De kracht van het Politiek Archief is dat het de volksvertegenwoordigers een aardige spiegel kan voorhouden. Bestuurlijk handelen toetsen in de meest brede zin, ook voor de burger/kiezer, maakt Politiek Archief tot een bron van kennis en geeft burger en gemeenschappen een voorspellend inzicht in besluitvormingsprocessen. Daarnaast zal hetPolitiek Archief op een spannende en soms confronterende wijze bijdragen aan rationalisering van het politieke proces en aan consequente besluitvorming. Een gelijktijdig spannende en onontkoombare ontwikkeling!”