Economisch weerbericht (86): “Don’t Be Evil” op 8 juni in het Spant

28 mei 2010, 08:54

Zoveel excuus als nu, dat is nog nooit vertoond. Sorry voor de bonussen, sorry voor de milieuvervuiling, sorry dat de klant niet centraal stond, sorry voor de woekerwinsten en ga zo maar door. We dachten dat de grootste schurken begin deze eeuw bij Enron en WorldCom werkten, maar het failliet van WorldCom staat er nu qua omvang op nummer 3 maar eenzaam bij tussen de ellende van de kredietcrisis. Lehman Brothers, Washington Mutual, WorldCom, General Motors en CIT Group: dat is de top 5 anno 2010. Een verhaal van ontkenning, overmoed en hebzucht, om van Bernie Madoff nog maar te zwijgen. Overal ter wereld moest de overheid in sneltreinvaart systeembanken redden en de economie aan een biljoeneninfuus leggen.

En dan de planeet. Ik vind het heel vervelend om te zeggen, maar door deep drilling zijn de Amerikanen de aarde zodanig aan het openraggen, dat we met z’n allen straks een dijk van een probleem hebben. Olie in de oceanen, zo heet dat probleem: de levensader van onze aarde verrinneweren. Liz Birnbaum is er net voor ontslagen – maar die brave meid kan er natuurlijk ook weinig aan doen. Een paar uur later werden 33 offshore deep-drillingprojecten gestaakt. Oeps!

Symposium

In deze context vindt op 8 juni 2010, aan de vooravond van de verkiezingen, het jaarlijkse VINT-symposium plaats in het Bussumse Spant!-theater. Het thema dit jaar is “Don’t Be Evil”. Dat is tevens de titel van de nieuwe VINT-publicatie, waarvan het eerste exemplaar op 8 juni wordt aangeboden aan niemand minder dan Herman Wijffels, co-voorzitter van Worldconnectors – een initiatief van oudpremier Ruud Lubbers – en hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit Utrecht.

Joseph Pine

Vervolgens zal Joseph Pine, co-auteur van “De beleveniseconomie” en “Authenticiteit” vertellen hoe deze zaken de wereld op zijn kop hebben gezet en dat nog steeds doen. Dan is het podium voor Emily Nagle Green, president en CEO van de Yankee Group en auteur van het boek “Anywhere”. Michael Braungart, de geestelijke vader van het cradle to cradle-concept is de laatste keynote speaker, voordat Nederlands bekendste bioloog, Midas Dekkers, de Don’t Be Evil-dag afsluit. Hij zal ingaan op hoe dieren met elkaar samenwerken om te overleven.

Gratis

Bij dezen bent u van harte uitgenodigd op het VINT-symposium 2010. Uw badge ligt op 8 juni voor u klaar, als u zich hier even inschrijft. Deelname is gratis! Dan ook is de website WWW.DONTBEEVIL.NL live en is er online een Triple A iPhone App gratis verkrijgbaar (mits Apple die op tijd heeft goedgekeurd). In het kader van Don’t Be Evil staat Triple A voor Alarm, Aware en Act. Dat zijn na The Big Shift tevens de hoofdstukken van de Don’t Be Evil-publicatie. De Triple A iPhone App helpt organisaties bij dat laatste: Act!

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

10 Reacties

    mgvandenbroek

    Leuk programma, moet gezegd. En ook nog eens gratis, waar DOEN ze het van 😉


    28 mei 2010 om 09:16
    Arnoud Rademaker

    De politiek en de toezichthouders lijken het electoraat in slaap te sussen met het drukken van geld. Geld lijkt alles op te lossen omdat daarmee de banenmoter blijft draaien zodat het consumptiegerichte gedrag kan blijven doorgaan. Als het geld dat we erbij drukken en dat wat we hebben uitgeleend aan het bankwezen om het systeem draaiende te houden, onverhoopt toch niet terug komt, zoals Zalm verwacht bij ABN Amro, dan lijkt dat ook prima te zijn tenzij minister van Financien, Jan Kees de Jager, hier dwars voor gaat liggen. Tot op heden heeft hij niet op de opmerking van Zalm gereageerd.

    Het grote probleem van de toekomst is dat het kapitalisme ten dode is opgeschreven omdat de dwingende, maar onzichtbare hand van Adam Smith bewust is vervangen door de reddende hand van de politiek en de toezichthouders. De eerste stap hiertoe was overigens het loslaten van de Goudstandaard. Omdat het kapitalistische systeem mag zijn werk niet meer doen, iedereen gered lijkt te worden, krijg je uiteindelijk letterlijk en figuurlijk een vervuilde werkomgeving omdat winstmaximalisatie tot doel is verheven met als gevolg dat de voedselketen steeds meer onder druk komt te staan. Stervende vissen, kunnen niet meer gegeten worden.

    Het zeggen van sorry is alleen geloofwaardig als er een gedragsverandering op gang komt welke is gebaseerd op een diepe overtuiging van het feit dat het anders moet. Zo niet, dan zal het zeggen van sorry op termijn alleen maar een averechts effect hebben op de ander.


    28 mei 2010 om 09:27
    JaapBloem

    @Matthijs: bij VINT doen we het voor Sogeti en van de inspiratie 😉 in de wetenschap dat we ons uit de recessie moeten innoveren. Iets anders zit er niet op. Vandaar onze Triple A van Alarm, Aware en Act.

    @Arnoud: “Het zeggen van sorry is alleen geloofwaardig als er een gedragsverandering op gang komt welke is gebaseerd op een diepe overtuiging van het feit dat het anders moet. Zo niet, dan zal het zeggen van sorry op termijn alleen maar een averechts effect hebben op de ander.” HEAR HEAR! Als je dat nou IETSJE eerder had gezegd, hadden we die quote in ons DBE-boekje kunnen opnemen. Nu kun je jouw exemplaar op 8 juni komen ophalen. Tot dan, amigo.


    28 mei 2010 om 10:04
    Arnoud Rademaker

    Hoi Jaap,

    Moet ik me nog inschrijven, of is voldoende om enthousiast zwaaiend aan de poort te staan en luidkeels ‘Jaap’ te roepen?


    28 mei 2010 om 11:00
    JaapBloem

    @Arnoud: haha, natuurlijk is dat laatste voldoende, maar een extra badge maken ter plekke vermijden we liever in de drukte.


    28 mei 2010 om 12:39
    JaapBloem

    @Arnoud: haha, natuurlijk is dat laatste voldoende, maar een extra badge maken ter plekke vermijden we liever in de drukte.


    28 mei 2010 om 12:39
    Arnoud Rademaker

    Opmerkelijk dat de DNB de banken publiekelijk waarschuwt om het eigen vermogen aan te sterken. ‘Hoogduin maande ook de banken tot spoed om de kapitaalbuffers te verhogen. De ervaring leert dat een klap altijd harder doorwerkt als er te weinig buffers zijn om die op te vangen. ‘Je moet je voorstellen dat je dan in een dun hempje staat als er slecht weer komt. Dan hakt de klap er dieper in.’ Dat beeld geldt niet alleen voor de banken maar ook voor de overheden (www.fd.nl, 28/05/2010).’ Er lijkt, dan toch sprake te zijn van een kentering.

    Jammer, dat dit bewustwordingsproces niet veel eerder op gang is gekomen. Nederland heeft sinds de jaren negentig geprofiteerd van een extra economische groei omdat huizenbezitters toestemming hebben gekregen om de overwaarde te benutten voor de aanschaf van consumptiegoederen. Daar betalen we nu de rekening voor. De meeste consumptiegoederen die we toen op de pos hebben gekocht, zullen inmiddels al wel afgeschreven zijn, terwijl het er vermoedelijk in de meeste gevallen nog niet van is gekomen om deze extra opname weer af te lossen op de hypotheek.

    Het gevolg is dat huizenbezitters in toenemende mate kwetsbaar zijn geworden voor dalende prijzen op de woningmarkt. De reserve is weggelekt via een vakantiereisje, een keuken of een mooie gloednieuwe auto. Een scheiding wordt onbetaalbaar en de angst voor werkloosheid kan er goed in hakken. Het advies van Lex Hoogduin zou ook door huizenbezitters ter harte kunnen worden genomen. Voorkom dat je laatste (doods)hemd geen zakken heeft!’

    Zie: http://www.fd.nl/artikel/15311839/dnb-waarschuwt-nieuwe-dip-economisch-herstel


    28 mei 2010 om 14:08
    JaapBloem

    Recessie maakt global warming-targets haalbaar:

    “The European Union economy shrank by 4.2% last year. The global recession cost the Continent millions of jobs, billions in tax revenue and contributed to a sovereign-debt crisis that has left the entire EU project at risk. But it turns out all this is good news, at least for global warming campaigners, since hobbled European industries have also rendered European climate policy about one-third “cheaper” than before the downturn, according to a European Commission report published on Wednesday.”

    Bron: http://www.carbonica.org/NewsItem.aspx?NewsId=862


    29 mei 2010 om 13:13
    JaapBloem

    Recessie maakt global warming-targets haalbaar:

    “The European Union economy shrank by 4.2% last year. The global recession cost the Continent millions of jobs, billions in tax revenue and contributed to a sovereign-debt crisis that has left the entire EU project at risk. But it turns out all this is good news, at least for global warming campaigners, since hobbled European industries have also rendered European climate policy about one-third “cheaper” than before the downturn, according to a European Commission report published on Wednesday.”

    Bron: http://www.carbonica.org/NewsItem.aspx?NewsId=862


    29 mei 2010 om 13:13
    Arnoud Rademaker

    Ik vraag me af of de titel van het artikel, van de link waar je naar verwijst, wel klopt. Volgens mij was de volgende titel beter geweest: ‘De vruchten van stagflatie’ of ‘De vruchten van biflatie’.

    Stagflatie is een verschijnsel waarbij economische stagnatie samengaat met inflatie. De prijsontwikkeling is mede afhankelijk van de aangeboden hoeveelheid grondstoffen of energie. Als landbouw- en energiebedrijven minder aanbieden omdat de voorraden afnemen, bijvoorbeeld als gevolg van klimaatsveranderingen, zullen de prijzen grondstoffen en energie bij een gelijkblijvende vraag gaan stijgen. Omdat de wereldbevolking nog steeds groeit, zal de vraag naar grondstoffen en energie eerder toenemen dan gelijk blijven. De economische groei is op gang gehouden, of gebracht, door een toename van de overheidstekorten. Nu we op een keerpunt lijken te staan in de economische geschiedenis en deze tekorten weer moeten worden weggewerkt, kan er zomaar een situatie van biflatie ontstaan.

    Biflatie is een economische situatie die gekenmerkt wordt door zowel inflatie als deflatie. De prijs van grondstofgerelateerde producten stijgt, terwijl de prijs van schuld gerelateerde producten (zoals huizen en andere goederen) daalt. Er is sprake van grondstofinflatie en kredietdeflatie tegelijkertijd. Inflatie heft deflatie op en vice versa.

    De actualiteit is dat velen die hun huis te koop hebben staan, dit huis niet aan de straatstenen kwijtraken, terwijl ze wel een stijging van de tariefsverhoging van de variabele gasprijs met circa 10 procent per 1 juli tegemoet kunnen zien. Voor degenen die werkloos zijn geworden of de dubbele lasten van het onverkoopbare huis op hun schouder moeten dragen is dit een behoorlijke aanslag op de portemonnee.

    Zie o.a: http://www.essent.nl/content/particulier/klantenservice/nieuws/index.html


    30 mei 2010 om 11:25

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!