Ola’s intelligente ijsautomaat, een Ikea-stoel met 500 potloodjes en 6 inventieve iPad-houders

27 juni 2010, 08:35

Elke week hier een overzicht van opmerkelijke innovaties, start-ups en creatieve uitingen op Idealize. Met deze week onder meer: ondergoed met sensoren, brilloos 3D, een intelligente ijsautomaat en een lensvoorschrift op de mobiel.

De artsen van alle WK Voetbal-teams zullen graag in staat zijn om de fysieke gesteldheid van spelers continu te monitoren. Sinds kort is dat ook beter mogelijk: misschien maken toekomstige bondsartsen wel gebruik van chemische sensoren die op ondergoed geprint zijn: deze kunnen gegevens bieden over bijvoorbeeld iemands bloedruk, hartritme en alcoholgebruik. Een chirurg of dokter zou direct over de data kunnen beschikken. De uitvinding is oorspronkelijk bedoeld voor militairen van het Amerikaanse departement van Defensie, die ook het onderzoeksproject van de Universiteit van California heeft gesubsidieerd.

Brilloos 3D

Microsoft heeft op zijn beurt camerasensoren ingezet om een nieuwe, brilloze 3D-technologie te ontwikkelen. Een in een beeldscherm ingebouwde camera traceert de positie van kijkers, waardoor het systeem direct in de richting van elk oog beelden kan projecteren.

Waar kijkers bij bestaande 3D-systemen, die geen speciale bril vereisen, zich op een bepaalde afstand van het scherm moeten bevinden, kan de gebruiker met Microsofts software dus zelf bepalen hoever hij van het beeldscherm af zit: de richting van geprojecteerde beelden wordt aangepast aan iemands positie

Unilevers ijsautomaat

Ook de camera van Unilevers nieuwe ijsautomaat kan mensen traceren. Vervolgens is het nog een reeks andere dingen in staat: de machine met aanraakscherm maakt gebruik van augmented reality om de aandacht van voorbijgangers te vangen, door het gezicht van hem of haar binnen het hoofd van een cartoonfiguur aft e beelden.

Eenmaal staande bij de automaat, zo toont een video, wordt aan hem gevraagd om te lachen. Daarna meet een zogenaamde ’smile-o-meter’ of de glimlach groot genoeg is om hem met een gratis ijsje te belonen.

Ook kan Share Happy, zoals de automaat heet, een van de voorbijganger genomen foto naar zijn of haar Facebook-pagina versturen. Mensen met een Facebook-applicatie op hun mobiele telefoon kunnen die uiteraard direct weer naar vrienden doorsturen

Lensvoorschrift op de mobiel

Maar met een mobiele telefoon kan meer, dan we al wisten, zo blijkt weer: onderzoekers van het MIT Media Lab hebben een systeem ontwikkeld waarmee een lensvoorschrift is op te maken met een mobieltje. Deze zou dure apparatuur overbodig maken.

Een applicatie vraagt gebruikers in de lens van hun mobiel te kijken. Vervolgens verschijnen op het scherm parallelle rode en groene lijnen die met pijltjestoetsen zijn aan te passen totdat ze elkaar overlappen. Na ongeveer twee minuten testen komt de applicatie met een gedegen lensvoorschrift.

Stoepkompas

Om je oriëntatie niet kwijt te raken na het verlaten van een metrostation, zou je gebruik kunnen maken van het kompas van een iPhone. Maar soms is het ook fijn om je mobiele telefoon in je zak te kunnen laten zitten en te kunnen vertrouwen op tekens op straat. Zoals in Manhattan, waar een nog onbekend persoon bij diverse metrostations een sticker op de stoep geplakt heeft, met daarop de windrichtingen aangegeven.

Het New Yorkse Department of Transportation zou eerder een soortgelijke proef uitgevoerd hebben met afbeeldingen, maar heeft het daarna niet doorgezet.

Ikea-stoel met 500 potloden

Tenslotte een origineel idee van de Nederlandse ontwerpster Judith Delleman: zij toonde haar creativiteit door 500 Ikea-potlootjes in te zetten bij de restyling van een Ikea-stoel.

Het resultaat is een interieurstuk, waar geen Ikea-stijl meer in te herkennen is. Delleman omhulde de rug en een deel van de leuning met een lederen stoffering.

Tenslotte: zes inventieve iPad-houders en een creatieve campagne van Bosch.

Sebastiaan van Essen
Content Marketing Manager bij -

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!