Al die goede ideeën en inspiratie van TEDxAmsterdam

30 november 2010, 16:15

Blurrr. Zoemmmm. Er komt nogal wat op je af, tijdens zo’n dagje #tedxams in de Staddschouwburg. Het regent content van alle kanten; via foto’s, video’s, livestreams, Facebook en Twitter komt en kwam er heel veel #tedxams naar je toe als je dat wilde vandaag. En als je er live bij bent en dat was ik hoe fijn is dat, dan lopen er óók nog boelveel interessante mensen rond waardoor je bijna vergeet te lunchen. Hieronder véél van de ideeën van TEDxAmsterdam. Over de incontinentie van de Kilimanjaro, over zwarte gaten en de illusie van StarTrek, de laatste ontwikkelingen in de plastische chirurgie, over elektrische auto’s die nu wel héél dichtbij zijn, over ouder worden en gezond blijven, de reis in de voetsporen van Darwin en over energie opwekken met vliegtuigen of een nieuwe kijk op transport met zeilschepen. Een circusact ‘pas de deux’, niet te vergeten en ideeën over licht van Philips met Rogier van der Heide.

Hoe je als Mars Inc. ervoor kunt zorgen dat cacaoboeren veel méér cacoa uit minder planten kunnen halen en de technologie daarvan beschikbaar maakt voor iederéén, ook voor concurrenten. Waarom “Beam me up scotty” niet gaat gebeuren en waarom je uit moet kijken voor black holes. Hoe je early adopters zo ver krijgt om elektrisch te gaan rijden en waarom je eigenlijk de beschikking zou moeten hebben over meerdere verschillende auto’s van verschillende groottes. Hoe je via crowdsourcing en co-creatie mensen in derde wereldlanden kunt empoweren. Hoe Claron McFadden “Aria” van John Cage zong.

Ideeën van Anita Goel over de impact van nanomachines die DNA-strings kunnen lezen en (her)schrijven en over hoe je die met nanotechnologie kunt beïnvloeden, begrijpen en ‘tunen’. Tot welke toepassingen leidt dit (GENE-Radar), nano-chip technologie en de opslag van informatie via DNA.

Over een platform van jongeren (youth food movement) voor eerlijke kansen voor een nieuw voedselsysteem dat wél sustainable is (‘we can choose by our forks’). Over drinkwater voor mens, plant en dier, wat via oppervlaktewater en stenen dammen overal ook in woestijnen beschikbaar kan zijn, evaporatie en het creëren van je eigen regen (de quote “It’s all very simple” kwam Peter Westerveld op een lachsalvo vanuit de zaal te staan). En deze ook: “The Kilimanjaro is an incontinent mountain”.

Een sessie over de “core body temperature” van Iceman Wim Hof. Hof, live on stage, in een ijsbak op het podium van het Concertgebouw, voor meer dan 89 minuten. Een professor van het UMC St. Radboud die live uitleg gaf over wat we allemaal zagen gebeuren.

Een stevig bebaarde Dr. Aubrey de Grey over “How rejuvenation biotechnologies will defeat aging altogether”. Hoe kunnen we de gezondheid van mensen in alle levensfasen en leeftijden op hoog niveau houden? Hoe intervenieer je in het verouderingsproces? Het menselijk lichaam is “just a machine. A very complicated one, but it is a machine”. En machines, kun je onderhouden. Er bestaan 100 jaar oude auto’s, nietwaar? Let op, here’s one for you: “The first 1000-year old is probably less than 20 years younger than the first 150-years old.” En een circusact, daarvan zie je hieronder een impressie:

Carolien Gehrels kreeg namens de gemeente Amsterdam best lang podiumtijd. Het idea worth spreading van Gehrels kwam aan het einde van het promoverhaal over Amsterdam: een stad is een netwerk van netwerken. Maar lid zijn van een netwerk betekent niet dat je connected bent, of ‘absorbed’ in datzelfde netwerk. Een stad wordt gemaakt door haar inwoners, als onderdeel van een netwerk. Irene Mathijssen is associate professor bij het Erasmus University Rotterdam en plastisch chirurg. Een talk over het reshapen en restoren van handen en borsten en de transplantatie van volledige gezichten. De toekomst? Tissue engineering. Een stukje weefsel van de patient nemen en laten groeien in een lab. En kun je energie genereren met een vliegtuig? Ja, dat kan volgens Bas Lansdorp en het concept heet PowerPlane.

Dan Jorne Langelaan, co-founder van Fair Transport over The new age of sail. Hij is naar Antarctica geweest en daar viel het kwartje. Hoe gemakkelijk is het om onze planeet naar de knoppen te helpen. Waarom gaan we geen windkracht gebruiken met zeilschepen. Het is tijd voor een revelatie van transport met zeilschepen, maar dan wel hightech. Een hybride vrachtschip mét zeilen kan met dezelfde hoeveelheid bemanning tot hetzelfde resultaat in snelheid en efficientie komen als een gemotoriseerd vrachtschip. Lees ook: “Paragliding Comes to Container Ships” (oktober 2007, Wired).

Rogier van der Heide van Phlips nam de zaal mee in een reis door het licht. Nieuwe technologieën nemen de plaats in van de gloeilamp van weleer. LED’s zijn daar pas het begin in. We moeten herdefinieren hoe we onze steden verlichten, moeten we niet selectiever zijn in onze lichtkeuze en beter nadenken over duisternis als alternatief. “Can we preserve the darkness?” Zelfs in de oceanen creeren we licht wat onnodig is (voorbeeld van boorplatformen die met hun verlichting de orientatie van vogels in de war schoppen.) “We have to start using the light in darkness.”

Filmpje persaandacht

Interview Anita Goel

Interview Joris van Heukelom met Alef Arendsen

Interview Howard-Yana Shapiro

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

1 Reactie

    ronald van den hoff

    Helemaal eens Marco/Matthijs en inderdaad sommige sprekers moeten leren spreken, want hun ideeën waren bijzonder en te goed…

    Het opgelezen verkoopverhaal van de Gemeente Amsterdam was feitelijk te gênant voor woorden binnen dit spektakel.

    Kort samengevat: het was een hele mooie dag.


    1 december 2010 om 08:27

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!