Crossing Media: Multi Screen Marketing met Jacqueline Smit (Microsoft)

11 januari 2011, 09:45

“Consument vertoont hogere adoptiesnelheid dan veel Nederlandse marketeers” Hoe zal de mediawereld er over 3 tot 5 jaar bij liggen? En wat zijn de implicaties van mogelijke verschuivingen voor adverteerders en bureaus? Kernvragen waarmee Microsoft zich bezighoudt. Hun verzamelnaam om de meest in het oog springende trend te duiden, heet multi screen marketing (MSM). Dat houdt in, dat grote groepen consumenten sequentieel of simultaan meerdere schermen gebruiken. Hieronder: 30 minuten multi screen met Jacqueline Smit, directeur Consumer & Online van Microsoft Nederland.

Te veel effort

Een ontwikkeling die inderdaad grote vormen aanneemt als gevolg van de toenemende populariteit van mobiel internet, tablets, game consoles, laptops, IP-gestuurde TV en ga maar even door. Zo gebruikt 50 procent weleens meerdere schermen tegelijkertijd (meestal de laptop tijdens TV kijken) en valt één op de drie Nederlanders te omschrijven als Multi Screen consument. Meest voorkomende situatie is dat tijdens het TV kijken er met een laptop, mobiel of iPad wordt gebrowst. In dat geval verdwijnt de TV vaak naar de achtergrond. Deze ontwikkeling (samengevat in een studie van Microsoft, twist en mijn bedrijf MeMo² die zeer binnenkort het licht zal zien) komt wellicht ongelegen in tijden dat Marketing specialisten van grotere bedrijven nog alle moeite hebben met het succesvol toepassen van hun ‘online’ strategie. Daarin snijdt Smit in bovenstaand interview een gevoelig onderwerp aan, namelijk dat we er als branche nog steeds niet in zijn geslaagd om online adverteren aanmerkelijk laagdrempeliger te maken. Te veel effort is nodig om online campagnes live te zetten.

Touchpoints

Tegelijkertijd biedt Multi Screen Marketing adverteerders wel een unieke mogelijkheid om echt een verdedigbaar concurrentievoordeel op te bouwen. Hoe? Jacqueline Smit geeft aan dat bedrijven zich meer moeten storten op het daadwerkelijk relevant kunnen zijn binnen bepaalde touchpoints. Dat is ongetwijfeld niet voor iedere adverteerder op dit moment een gegeven, maar voor de Entertainment Business is dit al relevant. Misschien wel het beste voorbeeld is Spotify die met streaming content via TV (indien IP-TV), PC/Laptop of zelfs via de mobiel te beluisteren is. Technologie en opslagruimte zijn hierin al lang niet meer de bottleneck. Adoptie en promotie geschiedt grotendeels door middel van Facebook, mond-op-mond reclame en chat. Natuurlijk, een product als muziek ligt voor de hand, maar hetzelfde geldt voor andere producten en diensten die in beginsel digitaal kunnen worden gedistribueerd. Wat dacht je van verzekeringen, telecom of recruitment?

Randstad en Spotify

Bijvoorbeeld: als Multi Screen Marketing meer een gegeven wordt, dan zullen partijen als Randstad middels consumer insights eerder onderzoeken welke schermen of welke dagdelen voor welke doeleinden worden gebruikt, om vervolgens relevant aanwezig te zijn op die schermen met content of applicaties die er toe doen. Nu zie je dat Randstad stilletjes aan Spotify als advertentie-platform gebruikt, maar straks zien we (wellicht) dat Randstad muziekshortlists bundelt die je meteen kunt afspelen. En deze uiteraard op al je devices gebruikt en eventueel aanpast, plus dat je die specifieke muzieknummers vervolgens weer adviseert bij je vriendengroep. Het afspelen op je TV kan betekenen dat Randstad bijvoorbeeld via XML specifieke vacatures doorplaatst in het umfeld van een playlist. Indien Randstad weet welke muziek je favoriet is, dan kan Randstad zeer effectief muziek-evenementen organiseren. Of ook meer doen met video. Gewoon eens laten zien hoe het met Randstad uitgezonden personeel vergaat. Voor Red Bull liggen natuurlijk nog spannendere mogelijkheden. Voor hen is het eenvoudig om relevant te zijn, omdat ze staan voor heftig, spannend en energiek. Maar voor verzekeraars en telecom geldt dit niet veel anders. Smit:

“In die zin verwacht ik ook veel werk voor merkbouwers. Het herpositioneren van merken zal moeten samengaan met wat in de toekomst relevant is voor grotere consumentengroepen. Onduidelijke merken zullen minder baat hebben bij ontwikkelingen als multi screen marketing.”

Op je bek

Het klinkt allemaal zacht & fuzzy, maar realiseer je dat dergelijke ontwikkelingen hard gaan en dat de implicaties voor marketing professionals gigantisch zijn. Daarom, probeer met je MRM-team eens te brainstormen wat dit voor jouw business kan betekenen. En ga aan de slag. Heel on-Hollands, gewoon de kop boven het maaiveld uitsteken. Initiatief nemen. Durven op je bek te gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een proefrit voordat een nieuw model uit is … Of neem als voorbeeld Lays met ‘Maak de Smaak’. Een race waarin 3 smaken (verzonnen door ‘echte’ Nederlanders) een race aangaan en samen moeten uitvechten wie met de winnende smaak door het leven mag gaan. Als publiek kun je stemmen met je mobiel of via social media (of Lays website). De TV commercials zijn tevens echt op dit specifieke spel afgestemd. Niet echt 100 procent multi screen marketing, maar komt al aardig in de buurt. Het leuke van dit idee vind ik dat multi screen marketing synchroon loopt met de echte experience: je kunt het gewoon in de schappen vinden. Bovendien eenvoudig te combineren met een slimme retailpromotie bij de Appie of je Tankstation. Hier een geestig voorbeeld van 1 van de inzenders: nr 66 Babi Pangang (overigens is mijn collega Timo de Geus geestelijk vader van de Babi Pangang chips).

Facebook tv

Die convergentie van digitale media en communicatie kanalen is zo langzamerhand wel een gegeven. Dat in die beweging op termijn de tv wordt opgeslokt lijkt nog een kwestie van jaren. Internet op je tv is allang geen noviteit meer. Zodra de TV de interface wordt van jouw content/leven, dan zal dit in termen van media consumptie behoorlijke gevolgen hebben. Tijdens het IAB Online Video Summit 2010 kwam dit al ter sprake. Wat gebeurt er als Microsoft, Facebook of Google de WK voetbalrechten 2018 (of welke tv-rechten ook) koopt en middels hun bereik (via IPTV) exploiteert? Niks meer verplicht parallel uitzenden, gewoon doorsturen aan vrienden, discussie voeren tijdens programma’s, lekker een gokje kunnen wagen tijdens een wedstrijd en ook al ben je niet thuis, gewoon via de mobiel te bekijken. In die zin zal content in de toekomst steeds meer waard worden, omdat de businessmodellen uitgebreider zullen zijn en beter lokaal aan te passen.

Hard hoofd

Overigens verwacht Jacqueline Smit dat de adoptie van Multi Screen danwel de ontwikkeling van Convergentie door specifieke groepen zeer snel zal verlopen, met name door hoger opgeleiden en jongeren. Ook verwacht ze dat het Nederlandse gezin die slag ook snel maakt. De adoptie van Marketeers, daar heeft ze echter een harder hoofd in. In Nederland gaat het allemaal niet zo heel snel. Misschien door onze behoudende volksaard. Maar in Amerika verwacht Gal Trifon, CEO, MediaMind, al in 2011 serieuze bewegingen: “Cross-channel campaigns will become a standard for premium brands who look to communicate with consumers wherever they are and with greater consistency of messaging and data. Solutions that offer efficiency and maximize performance I multi-channel campaigns will benefit.”

En laten we wel wezen. Het zou ook gezond zijn als de business van banners en textlinks verder evolueert. Tuurlijk is de toekomst van online advertising niet sec gebaseerd op banners en buttons. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk. Het tijdperk van multi screen marketing. Darren Huston, corporate VP of Global Consumer and Online Marketing Microsoft zegt hierover:

“The transformation we are seeing is a landscape that won’t be made of banner ads and links. It’s a landscape of bits and bytes,” …..

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!