GadgetReview: De LG Optimus 2X
Het vlaggenschip in de Android serie van LG, de P990 Optimus 2X is inmiddels leverbaar in Nederland en is daarmee de eerst verkrijgbare Dual Core smartphone in ons land. Tijd voor een review van deze enorme snelheidsduivel! Het gaat hier om een high-end smartphone met Android versie 2.2.2 die gaat concurreren met bijvoorbeeld Samsung Galaxy S (en SII) en de HTC Desire HD (en Incredible S). Deze Optimus 2X is de eerste smartphone op de Nederlandse markt met een DualCore CPU (de NVidia Tegra 2), en daarmee staat hij op dit moment eenzaam bovenaan.
Look & Feel
De eerste indruk van het toestel als je het uit de doos haalt is dat hij enorm groot is. Maar zo groot als de Optimus 2X is qua omvang, zo plat is hij ook wel weer. Bij de look & feel maken we natuurlijk nog even een ‘walkaround’ om het toestel: Aan de voorzijde van de LG P990 vind je het dominerende 4” scherm, met daaronder de capacitieve knoppen met de vier bekende functieknoppen van Android. Deze zijn niet hypergevoelig, maar gewoon precies goed: je moet ze stevig aantikken om iets te doen, bij vederlichte aanraking geeft hij geen reactie. Zo moeten ze zijn… Boven het scherm vind je de speaker, links de sensors voor licht, en rechts de front-facing camera.
De bouwkwaliteit van deze LG P990 (zoals deze officieel heet) is erg goed. Rondom het scherm en heel de telefoon zit een dikke metalen rand (lijkt roestvrij staal) die het toestel zeer degelijk laat aanvoelen. De Optimus 2X is niet te licht en zeker niet te zwaar. Als het batterijdeksel op zijn plaats zit maakt het geen kraakgeluiden en heeft het ook geen speling. Kortom; met alle deuren dicht voelt deze LG zeer degelijk aan. Het beeldscherm is super. Tenminste, als je houdt van felle verlichting en verzadigde kleuren. Ik vond het soms wel wat té fel aan mijn ogen, vooral ‘s avonds. Het voordeel daarvan is wel de leesbaarheid die erg goed is buiten en zelfs met direct zonlicht op het scherm nog zeer bruikbaar is.
Communicatie
De belkwaliteit van de LG is dik in orde: nooit blikkerige geluiden, goed ontvangst en geen ‘dropped calls’. Het speakervolume van de telefoonspeaker zou wel iets ‘voller’ mogen klinken. De rest van de communicatie zoals SMS’en, mailen e.d. is tegenwoordig meer een kwestie van de app die je daarvoor gebruikt in plaats van de verdienste van de telefoon zelf. LG levert met het toestel eigen software mee, waaronder het onscreen toetsenbord, De knoppen hiervan zijn helaas erg klein. Ook leveren zij een eigen versie van Twitter en Facebook mee, speciaal voor deze LG. Dat had voor mij niet gehoeven, de ‘normale’ Android apps voldoen voor mij beter.
Multimedia
In het menu van de telefoon zit een optie waarbij je de zoom- en aspectratio instellingen voor de HDMI out kan maken, verder ga ik er van uit dat het vrij ‘straight forward’ is om hier een HDMI kabel (formaat Micro) in te pluggen en een film af te spelen. Helaas is het wegens tijdsgebrek niet gelukt dit te testen. Voor draadloos media delen is de LG Optimus 2X bovendien met DLNA uitgerust. De muziekspeler vond ik jammer genoeg erg onoverzichtelijk en druk, en voor de widget die daarbij hoort denk dat je snel naar alternatieven op zoek zult gaan. Even een playlist maken of zoeken gaf ik al snel op.
Het volume van de afgespeelde muziek over de ingebouwde speaker is zeer luid. Hou hier rekening mee met het instellen van je ringtone. Via een koptelefoon is de audio prima te noemen. Als dit niet zo was zou dat voor mij echt een dealbreaker geweest zijn, want ik loop per dag al gauw een uur met koptelefoon rond.
Software
LG levert zelf het een en ander aan widgets mee en ook een schil die soms een klein beetje doet denken aan TouchWiz (van Samsung). Als je echter het Sense-klokje van HTC gewend bent, dan ziet het er wat slap uit allemaal. Er zijn zeven desktops beschikbaar, en net als bij HTC Sense kun je die in een zevenkantig miniatuur krijgen door te ‘pinchen’.
Onderaan elke desktop staat een rij van vier iconen met belangrijke/veelgebruikte functies zoals een adresboek. Het klokje van LG mag dan overigens niet zo mooi zijn, maar een erg leuke ‘touch’ is wel de eerste afspraak die je hebt, die je onder het weer/klokje ziet staan: tap deze aan en heel je agenda vouwt zich uit. Nog zo’n fijne toevoeging is dat het taak menu een shortcutbalk heeft voor alle wireless functies, zoals BT, Wifi en flightmode; zeer handig! De actieve wallpapers zijn ook gaaf (Froyo standaard): want die reageren erg vloeiend op elke aanraking.
Prestaties
Ik heb nog nooit zo’n snelle telefoon in handen gehad; even Facebook openen, doortikken naar een bericht, iets posten, en weer ‘back’ ‘back’ ‘back’ ‘back’… Het vindt allemaal plaats in milliseconden en ‘hangt’ nooit. Ik heb in deze week echt helemaal nergens op hoeven wachten, wat erg indrukwekkend is. Hetzelfde geldt voor elke app die ik erop gezet heb. Ook het afspelen van video daar heeft deze krachtpatser geen enkele moeite mee. De meeste andere reviews melden dat DualCore “nog niet” zo interessant is, maar samen met zijn DualChannel memory is deze telefoon echt wel veel sneller dan een Desire van HTC en mijn Legend is hierbij helemaal traag. Dus ja; ook nu is dual core al best interessant te noemen.
Camera
Ik heb ’s avonds binnen een aantal HD Video opnames gemaakt en die zijn niet echt van goede kwaliteit. In goed licht mag je echter een soepele film verwachten, die er ook goed uitziet qua belichting en kleur. De flitsfoto’s beweeg je heel makkelijk (ondanks dat het flitsfoto’s zijn), wat komt doordat de camera-app de neiging heeft vrij lange synchronisatietijden te pakken, wat wel een minpuntje is.
Batterijduur
De batterijduur vond ik tegenvallen, vooral als je hebt gehoord dat dual-cores juist zo zuinig zijn. Aan de andere kant vind ik het ook niet gek dat hij snel leeg is met zo’n groot en helder scherm en goede CPU. Het kan echter wel beter. Mijn HTC Legend (met 1300mAh), houdt gemiddeld aan het eind van een dag zo’n 60% over op de teller van de accu, en die draait dan nog apps die accu slurpen, zoals ‘Locale’. Deze LG (met 1500mAh) haalde een krappe 40% aan het einde van zo’n dag, en dat is zonder genoemde apps. Maar het belangrijkst is eigenlijk dat je er in elk geval (net) een hele dag mee doorkomt.
Marketing
De Optimus 2X is samen met de Optimus Black de start van LG’s comeback in de smartphone markt. LG heeft het in 2010 niet goed gedaan. Het haalde haar doel om 140 miljoen toestellen te verkopen bij lange na niet, het bleef steken op 116.7 miljoen toestellen. Tevens boekte de mobiele divisie van LG een operationeel verlies van 587 miljoen dollar. Het marktaandeel zakte van 10.1 procent (2009) naar 8.4 procent. Teleurstellender nog was de negatieve groei; er werden 1 procent minder toestellen verscheept dan in 2009. In dezelfde periode verscheepte Samsung bijvoorbeeld 23.3 meer telefoons dan in het jaar ervoor. Deze slechte resultaten vallen te wijden aan een overschatting van het prepaid segment. Het bedrijf had niet verwacht dat de markt zo snel volwassen zou worden. Het heeft zich daarom teveel gericht op low-budget en non-smartphone telefoons, en op de prepaid markt. LG’s chief mobile business, Ahn Seung-kwo, heeft medio 2010 een koerswijziging doorgevoerd om het tij te keren. Daarbij zal LG zich meer focussen op het produceren van hi-end smartphone toestellen, en gaat daarmee de concurrentie aan met Samsung en HTC. Voor 2011 zijn er zeker 10 nieuwe toestellen aangekondigd, waarbij het zich richt op Android en Windows Phone 7. Zo was LG met de Optimus 7 een premium introduction partner bij de lancering van Windows Phone 7. Ook heeft het bedrijf een aantal tablets gebaseerd op Android aangekondigd.
LG zorgt er voor dat ze met een knaller terug in de markt komen. Zo is de Optimus 2X de eerste smartphone met dual-core processor. Daarnaast is de Optimus 3D (verwacht mei-juni 2011) de eerste smartphone met autostereoscopisch 3D scherm (waarvoor geen brilletje nodig is). LG hoopt daarmee het marktaandeel terug te duwen naar 20 procent, aldus Marketing VP Tim O’Brien. Om dit te bereiken zal de fabrikant veel investeren in in-store merchandise om consumenten die overschakelen naar smartphones te veroveren. Deze consumenten zullen vaak naar de winkel komen om zich daar te laten informeren, verwacht LG. Ook breidt het bedrijf het retail support team en in-store displays. Om de nieuwe toestellen te promoten wordt er zoveel op TV als op het web geadverteerd. Met print advertising wordt bewust niets gedaan.
Eindoordeel
Mijn indruk van deze LG P990 Optimus 2X is heel goed. En dat komt niet in de laatste plaats door de enorme snelheid waarmee deze telefoon fuctioneert. Het maakt niet uit wat je hem voor de voeten gooit qua multitasken: hij blijft snel! Echt een telefoon voor de power-user. Het scherm is mooi, de kwaliteit van de multimedia is dik in orde en dat geldt ook voor het bellen (want we zouden wel eens vergeten dat het een telefoon is) en internetten.
Deze review is onderdeel van een redactionele samenwerking tussen Marketingfacts en Mobilyz. De review is geschreven door Marco Maas namens Mobilyz en Danny Oosterveer van Marketingfacts die de marketing rondom het device heeft beschreven. De gehele review is hier te lezen op Mobilyz.
Mooie review van een erg gaaf toestel. Als je voor 31 mei 2011 dit toestel bestelt krijg je van LG ook nog eens de VIP service. Met deze VIP service heb je:
– Een jaar lang de allerbeste en snelste service.
– Binnen 24 uur een vervangende LG Optimus 2X Speed toestel in huis.
– Altijd met 1 druk op de knop upgradable naar de laatste Android software versie.
Ik heb verschillende toestellen in huis gehad waar ik niet tevreden over was en kon gelukkig steeds omruilen ,
ook had ik een lg optimus 2x maar de accu hield het nog geen 4 uur vol .
Als laatste had ik een experia arc en die was mooi maar ook niet goed nu weer terug bij een lg optimus 2x en deze is wel goed gelukkig .
Verder vond ik de lg zowiezo al opvallen tussen al die andere smartphones door z’n snelheid en kwaliteit
Wow, that’s a really clever way of thikning about it!
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!