Prezi VS PowerPoint. And the winner is….
Jaja, afgelopen maandag heeft er een heuse battle plaatsgevonden tussen prezi-gebruikers en gebruikers van lineaire presentatie tools zoals PowerPoint en Keynote.
In een baldadige bui, toen ik weer eens lastig werd gevallen door een aantal prezi-jehova’s die mij elke keer zonder argumenten proberen te overtuigen dat ik Prezi moet gebruiken, besloot ik dat het maar eens afgelopen moet zijn met die strijd.
Als Prezi dan echt zoveel beter is, wat ik niet geloof, overtuig me dan maar. Dat was het idee. Het liep alleen iets anders dan verwacht.
Dat gaat snel.
Nadat ik op 13 april een oproep had geplaatst voor een persoonlijke battle met een prezi-expert kwamen er zoveel reacties dat er al binnen een uur een andere opzet werd bepaald. Er zouden drie prezi-experts tegen drie powerpoint experts gaan strijden. Ronald van den Hoff (@rvandenhoff) van Seats2Meet wilde heel graag zijn locatie in Utrecht ter beschikking stellen, belangeloos. Gewoon omdat hij ook wel in het idee geloofde. Er kwam een aparte website en al heel snel was er een jury samengesteld. Er werd een gratis training presenteren aangeboden door Arthur Sevenstern aan de deelnemers. Gewoon omdat mensen het een leuk initiatief vonden. Zonder budget, gewoon met zijn allen doen.
Eindelijk zover
27 juni, afgelopen maandag was het zover. In het weekend ervoor was het nog even stressen want er was een deelnemer afgehaakt (sommige prezi-experts zijn toch niet zo overtuigd van hun kunnen) en helaas moest @mgvandenbroek ook door zijn nieuwe werkzaamheden afhaken als jurylid. Gelukkig was dit via Twitter snel opgelost en zaten we met vier prezi-experts, een powerpoint-expert en drie keynote-experts. Althans dat beweerden ze en dat moesten ze nog bewijzen.
De opdracht
Het kamp werd onderverdeeld in vier koppels. Elk koppel moest tegen elkaar strijden met hun favoriete tool. Ze kregen een onderwerp en vervolgens kregen ze twee uur de tijd om over dit onderwerp een presentatie te maken. Alle middelen en tools om dit te maken waren toegestaan. De onderwerpen die behandeld moesten worden waren volledig naar eigen inzicht te behandelen.
De onderwerpen waren:
– Helden
– Spons
– Kip en Ei
– Trein
Na de twee uur moesten de presentaties ingeleverd worden en mochten ze zelf nog een uurtje oefenen.
The Battle
Daarna was de tijd aangebroken om te strijden. In de lounge van Seats2meet mochten de strijders op het podium aan het publiek en een deskundige jury hun kunsten vertonen. De jury bestond uit Hedwyg van Groenendaal (@hedwygNL), een expert op het gebied van webdesign en tools, Lisa Portengen (@lisaportengen), totaal geen kennis van de tools, maar gericht op storytelling en Arthur Sevenstern (@asevenstern), als presentatietrainer meteen de jury-voorzitter.
De strijd liep gelijk op en uiteindelijk waren beide tools gelijk uit de strijd gekomen, namelijk 2-2.
PowerPoint / KeyNote strijder | Prezi-strijder | Onderwerp | Winnaar |
Ariën Kingma (@intrige) | Amy van Son (@amyvanson) | Helden | Amy van Son |
Simone Levie (@simonelevie) | Jeanet Bathoorn (@jeanetbathoorn) | Spons | Simone Levie |
Wout Arets (@woutarets) | Ivan Bartholomeus (@ivan_bart) | Kip en Ei | Ivan Bartholomeus |
Jossi Levie (@jossilevie) | Marcel Engelman (@frogjumpmarcel) | Trein | Jossi Levie |
En de winnaar?
Uiteraard moest er een winnaar benoemd worden. Tenslotte was het een battle. De jury heeft na lang beraad unaniem gekozen voor Ivan Bartholomeus. Ivan heeft gewonnen omdat hij op een originele manier een verhaal vertelde. De tool (in zijn geval Prezi) was bij hem ondergeschikt.
Wat is nu beter?
Tja dat is nu dus moeilijk te bepalen. Beide tools zijn bruikbaar. Het was overduidelijk dat op het gebied van vormgeving vooral Keynote eruit sprong. Prezi deed echter qua effectiviteit niet onder aan de andere tools. Wat in ieder geval gebleken is, is dat Prezi absoluut niet de PowerPoint-killer is die ze beogen te zijn. Uiteindelijk is het verhaal dat je vertelt en de manier waarop je het vertelt belangrijker dan welke tool dan ook.
Bekijk ook de video die gemaakt is van The Battle.
End of discussion. Of niet?
Een leuk initiatief, maar had je werkelijk wat anders verwacht dan. Prezi, Powerpoint, Keynote zijn niets meer dan gereedschappen en voegen weinig toe aan de vaardigheden van de vakman. Op zijn best ondersteunen ze iets beter. Het is toch ook niet zo dat ik betere literatuur schrijf op papier, met Word of Google Docs.
Erg leuk concept! Zou graag de presentaties willen bekijken, mochten deze online staan?
Volgens mij is het ook komkommertijd voor de sprekers… 😉
Nu weer aan het werk menschen!
Dus de conclusie is dat het vooral gaat om de presentator en zijn/ haar verhaal.
Willen alle prezi-fanboys dan nu weer ophouden te kibbelen over of prezi nu wel of niet beter is dan andere tools? Dank u.
Zeker een Leuk idee deze battle, maar de uitvoering is mij toch een beetje te vaag: gaat het nou om de sprekers die een verhaal in twee uur in elkaar kunnen draaien en goed (of minder goed…) presenteren, of zou het misschien meer gericht moeten zijn op de inhoudelijke functionaliteit van de deelnemende programma’s? In het geval van het laatste (wat de titel immers aanspoort…) kan ik me voorstellen dat je toch wat rationeler (hardere beoordelingscriteria) naar een dergelijke battle moet kijken.
Al met al moet je ook de vraag voor jezelf beantwoorden: met welke doel gebruik je welk programma? Ik vind zelf Prezi wat meer fancy en PPT makkelijker in gebruik…
Misschien moet ik Prezi een kans geven, maar man man man wat wordt ik daar draaierig van zeg.
’t Is PRut en het blijft Prut. PRezi dan.
Ik ben er nu drie keer aan begonnen: bij de introductie, een jaartje geleden, en nu, vakantie, nog maar een keertje.
Misschien dat het importeren van en powerpoint werkt als je gewend bent voor te lezen uit eigen werk.
Als het het ter illustratie gebruikt, met animaties etc. vergeet het dan maar.
Bovendien vind ik al dat geïn en ge-uitzoom behoorlijk epileptisch.
Doe mij eens een leuke PRezi laten zien (om het in goed Nederlands te zeggen) die de mogelijkheden van Powerpoint heeft. Misschien probeer ik het dan een vierde keer.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!