HTML nieuwsbrieven opmaken voor mobiel gebruik
Wanneer je HTML nieuwsbrieven opmaakt, kan je er tegenwoordig niet meer omheen. Mobiel! Steeds meer ontvangers lezen jouw nieuwsbrieven op hun smartphone of tablet. Bij het bepalen van je activiteiten op gebied van e-mailmarketing dien je hier vanaf nu absoluut rekening mee te houden.
- Momenteel wordt gemiddeld 10 tot 30% van de e-mails mobiel gelezen. eMailmonday – “Party safe mobile email stats” (2011)
- 43% van mobiele e-maillezers controleren hun e-mail 4x of meer per dag, ten opzichte van 29% van mensen die geen gebruik maken van mobiele e-mail. – Merkle “View From the Digital Inbox 2011” (2011)
Dus ontstaat er steeds meer de nood om je HTML nieuwsbrieven op te maken voor mobiel gebruik. Maar hoe ga je hierbij te werk? 5 technische punten waarmee je rekening moet houden wanneer je HTML nieuwsbrieven opmaakt voor mobiel gebruik:
1. CSS optimaliseren voor mobiel
Een vaak voorkomend fenomeen bij het lezen van e-mails op mobiele telefoons zijn de stijlaanpassingen die mobiele browsers toepassen. Dit kan je voorkomen door gebruik te maken van CSS (Cascading Style Sheets). Door de onderstaande code in de <head>-tag van je nieuwsbrief te plaatsen, zullen de mobiele browsers de tekstgrootte niet aanpassen.
<style type=”text/css”>
body {ldelim}-webkit-text-size-adjust:none;{rdelim}
div, p, a, li, td {ldelim}-webkit-text-size-adjust:none;{rdelim}
</style>
Dit geeft aan dat de tekstgrootte niet mag veranderen (bij het weergeven van de nieuwsbrief op een mobiel scherm). Wanneer je CSS gebruikt binnen je HTML nieuwsbrief, gebruik dan inline CSS! Veel e-mailprogramma’s verwijderen namelijk de CSS code uit de <head>-tag.
Door gebruik te maken van goede marketingsoftware beschik je over functies die automatisch de opgegeven stijlregels omzetten naar inline style attributen en voorkom je het verwijderen van CSS-code uit de <head>-tag van je nieuwsbrief.
Hoe zit het dan met bovenstaande code, hoor ik je vragen? Geen nood, door gebruik te maken van goede marketingsoftware beschik je over functies die automatisch de opgegeven stijlregels omzetten naar inline style attributen.
2. Opmaak van je HTML nieuwsbrieven
Zorg ervoor dat je lezer niet teveel hoeft te scrollen bij het openen van je nieuwsbrieven. Plaats daarom de inhoudsopgave van je nieuwsbrief bovenaan. Zo kan de lezer makkelijker inschatten of hij verder wil lezen.
Bij het opmaken van je nieuwsbrief, beperk je de breedte best tot 640 pixels of minder. E-mails waarvan de breedte geschikt is voor mobiel gebruik, verhogen de interactie met je lezer en uiteindelijk ook je CTR (click-through-rate). Meeste mobiele telefoons (smartphones) hebben een scherm van ongeveer 320 en 480 pixels breed (iPhone is 320px breed staand en 480px breed liggend). Wanneer je nieuwsbrief dus 640 pixels breed is, is deze al goed leesbaar voordat je lezer gaat inzoomen.
3. Hou rekening met de vinger
Je lezers beschikken namelijk niet over een muis wanneer ze je nieuwsbrieven lezen op hun smartphone of tablet. Naast de breedte, zul je daarom ook rekening moeten houden met de opmaak van hyperlinks en call-to-actions (CTA). Bekende frustratie bij het lezen van mobiel is namelijk het moeilijk openen van hyperlinks en CTA’s omdat deze simpelweg te klein zijn op het scherm of niet duidelijk staan aangegeven.
Dit los je op door effectief gebruik te maken van een eenvoudig design: één kolom gebruiken en je witruimte optimaal benutten. Een vinger beslaat ongeveer 45 pixels op je mobiele scherm. Door een padding toe te voegen aan je CTA’s van ongeveer 10 a 15 pixels, maak je de CTA makkelijker klikbaar en voorkom je veel frustratie bij de lezer. Een ander leuk extraatje is je CTA’s een ‘display:block;’ mee te geven. Hierdoor wordt de oppervlakte groter, maar dat zie je niet omdat er padding omheen zit.
Of geef je hyperlinks een groter lettertype. Je belangrijkste informatie wordt duidelijker en de nieuwsbrieven zijn makkelijker te scannen.
4. Denk om je bestandsgrootte
Vergeet niet dat een mobiele internetverbinding een stuk langzamer loopt dan die glasvezelverbinding bij jou op kantoor! Een PDF meesturen of verschillende afbeeldingen van gemiddeld 300Kb in je nieuwsbrieven toevoegen, heeft dus geen zin voor mobiele lezers. Deze krijgen zij niet gemakkelijk geopend. Hoe meer je de bestandsgrootte van je HTML nieuwsbrieven kan minderen, hoe beter.
5. Hou rekening met de landingspagina
Zijn je HTML nieuwsbrieven ‘mobiel-vriendelijk’ opgemaakt? Hou er dan rekening mee dat de landingspagina achter je link en CTA dat ook is. Het heeft weinig zin om nieuwsbrieven op te maken die een goede weergave hebben op mobiel als de achterliggende pagina’s er niet uitzien. Je mobiele lezers zullen de volgende keer minder geneigd zijn door te klikken. Zorg dus dat je de landingspagina:
- De juiste breedte meegeeft.
- To-the-point houdt. Laat verdere informatie op dieperliggende pagina’s terugkomen. Mobiele lezers die meer willen weten, zullen je website wel bezoeken zodra ze weer achter hun PC zitten.
- Gebruik je Flash op je landingspagina’s? Vervang dit dan met HTML5, CSS3 of Javascript. Iphone en Blackberry ondersteunen namelijk geen Flash. Android doet dit wel maar de laadtijd is vrij lang. Flash wordt dus best vermeden.
- Links op mobiele touchscreens hebben geen hover-state. Dat houdt in dat je niet over een link of afbeelding kan gaan met je muis om te zien of het daadwerkelijk een link betreft. Raak je het scherm aan, dan klik je. Zorg er voor dat het duidelijk is voor de lezer wat een link is en wat een CTA is.
6. Last but not least: testen!
Het laatste puntje dat ik je graag mee geef maar daarom niet minder belangrijk. De punten die ik hierboven aanhaal zijn allemaal goede aandachtspunten. Maar het is niet de bedoeling dat je die zomaar doorvoert en dan maar gaat verzenden. Test je aanpassingen eerst om te zien of alles wel goed werkt. Werken je hyperlinks goed? Wordt de opgegeven stijl wel goed toegepast? Worden je landingspagina’s goed weergegeven? Zodra je zeker weet dat alles in orde is, en zowel je mobiele als andere lezers je HTML nieuwsbrief goed ontvangen, ben je klaar om te versturen.