Van leven ga je niet meer dood

25 juli 2011, 06:30

Van de fundamentele zijnsvragen ‘Wat is de zin van het leven?’, ‘Bestaat God?’ en ‘Is er leven na de dood?’ staat het antwoord op de laatste vraag vast. Ja, er is leven na de dood. Het is dan je vierde en laatste leven: alles wat er in the cloud nog van je rest als je dood bent. Eens in the cloud, altijd in the cloud.

De ster van je eigen hiernamaals

Je bepaalt zelf (in je derde leven) of dat voor eeuwig is of niet, door op Ziggur.nl vast te leggen wat er met je online profielen gebeurt. De NRC heeft daarover artikel gepubliceerd dat te denken geeft: houd je het na je dood ook op internet voor gezien of wil je er juist tot leven komen als nooit te voren? Dat bracht me op de gedachte dat je eigenlijk vier internetlevens hebt. Het eerste leven is off-life, het tweede on-life, het derde low-life en het vierde high-life, waarin je de ster van je eigen hiernamaals kunt worden!

1. Off-life

De duur van je eerste leven off-life verschilt van persoon tot persoon, want niet iedereen begint op dezelfde leeftijd aan zijn een tweede leven on-life. Ik was toen zelf twintig. Pasgeborenen hoeven echter slechts drie jaar te wachten om aan hun on-life te beginnen. De iPad is namelijk prima door peuters te bedienen. Aan de geheel andere kant van het spectrum leven de digibeten. Zij zijn nooit online gegaan en leven dus (nog steeds) hun eerste leven. Over hun zonden hoeven ze zich geen zorgen te maken. Door te biechten en het kopen van aflaten worden hun bezwaarde gewetens nog voor de dood verlicht. Online hebben en houden ze een schone lei.

2. On-life

Je tweede leven on-life start dus jong tegenwoordig. En spelenderwijs, maar het gaat al snel mis. Een op zich normaal kind ontpopt zich online makkelijk tot enfant terrible. En wat spuien pubers op internet na een avondje stappen op Hyves of Facebook? Je wilt het niet weten. Nou kun je dat met de Last Night Never Happened App binnen 48 uur zelf weer wissen, maar kom daar maar eens op met je katerhoofd.

Het wordt pas echt erg als je eerste meningsvorming gepaard gaat met radicalisme, waarbij zowel overheid als bedrijfsleven er op allerlei forums aan moeten geloven. Totdat je er gaat solliciteren..! Was je maar op tijd lid geworden van een van de vele online spijtforums. Nu rest weinig anders dan adept te worden van de Vlaamse schrijver Louis Paul Boon: “Iemand die gevallen is, zoekt gauw iemand anders die er ook ligt, al was het maar om niet alleen te zijn, alleen met een bezwaard geweten”.

3. Low-life

In je derde leven low-life ben je de ervaring van je tweede leven rijker. Hierdoor ga je bewust laag, onder de radar vliegen. Ontvrienden past daarbij, want niet al je connecties dragen bij aan je gewenste carrièreprofiel. Hun compromitterende opmerkingen bij je foto’s heb je al verwijderd. Die zouden na je giftige klantforumposts uit je tweede leven de denkbeeldige druppel zijn. Tegenwoordig zijn je eerste tien Google-resultaten even belangrijk als je cv. Als die erg nadelig uitpakken, kun je op reputation.com digitaal zelfmoord plegen ( ‘Finds and deletes your private data from the websites that sell it’). Een goedkopere oplossing is de e-battical. Als je een tijdje uit de lucht blijft, verschijn je vanzelf lager in de zoekresultaten. Uit het oog, uit het hoofd. Tenslotte danken veel mensen hun goed geweten aan hun slechte geheugen (en dat van anderen!).

4. High-life

Voor de inrichting van je vierde leven, high-life in de hemel, dien je jouw digitale uitvaartwensen goed te regelen. Welke indruk wil je achterlaten bij je nageslacht of nabestaanden?

Tijdige uitschrijving bij datingsites ligt voor de hand. Maar kies je ervoor je Hyves-profiel op te heffen of geef je er een In Memoriam-status aan? Automatische uitgaande verjaardagsberichten zet je hopelijke op tijd uit. Voorkom dat een potentiële werkgever raar staat te kijken als je niet reageert op zijn werkaanbod via LinkedIn. Wat doe je trouwens met je Out of Office AutoReply?

Het is een gewetenskwestie, want uitschrijving op websites en social media mag dan met Ziggur geregeld zijn, maar wat gebeurt er met je tweets, krabbels, comments en blog posts? Bovendien blijkt opeens het belang van wat anderen over je schrijven van eeuwige waarde.

Van leven ga je dus niet meer dood.

ALT+SHIFT+BACKSPACE: ik ga mijn leven beteren!

Gedreven door nieuwsgierigheid, uitgedaagd door onbekende paden. Zowel in het professionele leven als prive.Professioneel surft Erik op de golven van nieuwe media-ontwikkelingen en verkent hij samen met zijn klanten al meer dan 12 jaar het medialandschap dat nooit hetzelfde blijkt. Daarbij steekt hij de hersens uit de mouwen, van slimme strategie tot concrete oplevering. Prive is hij een fervent zeezeiler en stak hij tweemaal de Atlantische Oceaan over. Voor Erik is het leven te kort om slechte wijn te drinken en zijn memonto mori is: het gaat niet om het aantal jaar dat je leeft, maar de hoeveelheid leven die er in elk jaar zit; iedere dag. http://www.linkedin.com/in/erikvanderdussen

Categorie
Tags

1 Reactie

    Bastiaan

    Leuk stuk! Vroeger bleef je ook leven, in de gedachten en verhalen van anderen. Men zegt: over de doden niets dan goeds. Een soort filter dus. Zo’n filter bestaat naar mijn weten niet in de cloud. Moeten we daar nu rekening mee houden in de dingen die we vandaag doen, of moeten we zo’n filter bedenken?


    4 augustus 2011 om 16:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!