Nederland telt 1 miljoen actieve Twitteraars [infographic]
Nederland telt medio 2011 ruim 1 miljoen actieve accounts, dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse online business intelligence agent OBI4wan. OBI4wan verzamelde in week 31 van dit jaar ruim 15 miljoen Nederlandse tweets. Daarnaast geven de cijfers van OBI4wan inzicht in de activiteit van Nederlandse tweeps. Zo tweet ruim 80 procent van de twitteraars niet meer dan 10 berichten per week. Slechts 2,5 procent van de accounts die in het Nederlands tweette verstuurde meer dan 100 tweets.
Dit artikel heb ik samen geschreven met Alex Slatman, co-founder van OBI4wan.
Hoe komen we aan de cijfers?
OBI4wan heeft in week 31 meer dan 15 miljoen Nederlandstalige tweets verzameld. Dit zijn allemaal tweets die in de Nederlandse taal geschreven zijn. Ze zijn dus niet afkomstig van Nederlandse accounts die in een andere taal schrijven. Op basis van deze tweets is bekeken door hoeveel unieke accounts deze berichten geschreven zijn. Het aantal unieke accounts kan dus spam-accounts bevatten of accounts van niet-Nederlanders. Daarnaast kunnen mensen en bedrijven er meerdere accounts op nahouden. Op 30 juni 2011 heeft Twitter aangegeven dat er 200 miljoen tweets per dag geplaatst worden. Volgens andere cijfers is 1 tot 2% van alle tweets Nederlandstalig. Daarmee zit het onderzoek met minimaal 2 miljoen tweets per dag aardig in de buurt.
Woensdag populairste dag om te tweeten
Net als internationaal onderzoek blijkt woensdag de populairste dag om te Twitteren. ‘s Woensdags werden er ruim 2,3 miljoen Nederlandse tweets verstuurd. Daarnaast is te zien dat er in het weekend gemiddeld minder wordt getweet. Verder is er echter geen duidelijk patroon te ontdekken, mogelijk omdat in Nederland de grens tussen zakelijk en privé tweets kleiner is vanwege de hoge Twitter penetratie. Verder valt het op dat op maandag er iets meer rond lunchtijd wordt getweet dan andere dagen van de week. Op zondag beginnen we iets later met twitteren, dan ligt de piek rond 13:00 in plaats van 12:00. Zoals we mogen verwachten is het twitterverkeer tussen 2 en 6 relatief rustig.
Ruim 18 duizend gebruikers zitten zonder volgers
Van de actieve accounts moeten er toch nog 18.242 gebruikers het doen zonder enige follower. Daarentegen is er een nog groter aantal (18.393) dat zelf helemaal niemand volgt. Zoals ik hierboven al vermeldde verstuurde 4 op de 5 accounts 1 tot 10 berichten. Daarnaast is er een groot segment van ruim 173.000 gebruikers dat tussen de 11 en 100 tweets de deur uitdoet. 209 accounts verstuurt zelfs meer dan 1000 tweets per week. Als we kijken naar het aantal vrienden per account, zien we de 2000-vrienden limiet van twitter duidelijk terug.
Meeste Twitteraars komen uit Noord-Holland
Wat leuk is dat de cijfers inzicht geven in vanuit welke provincies het meest wordt getweet. Let wel op, het gaat hier om absolute aantallen (en niet per hoofd van de bevolking). Zo blijkt, niet geheel onverwachts, dat de meeste Twitteraars komen uit Noord-Holland. Bijna 1 op de 5 Nederlandse twitteraars (19,9 procent) komt uit Noord-Holland. Noord-Holland wordt op de voet gevolgd door Zuid-Holland (19,5 procent). Verder wordt er veel getweet vanuit Noord-Brabant (13,8 procent) en Gelderland (11,4 procent). In Zeeland is Twitter beduidend minder populair.
De infographic
Bekijk hieronder de infographic met alle cijfertjes:
heel gek is dat niet, in zeeland is er ook bijna geen bereik
Ben eerlijk gezegd verrast over het hoge aantal! Heb tijd terug zelf een schatting gemaakt en kwam toen uit op 500.000 gebruikers. Jammer dat Twitter zelf niet wat meer openheid geeft in de gebruikcijfers!
@Marco, helemaal mee eens. Had laatst actuele cijfers nodig van facebook, twitter, etc voor een gastcollege. Wereldwijde cijfers genoeg, maar specifiek voor Nederland helaas niet.
ik neem aan dat per provincie het aantal tweets is? Zou aantal tweets per inwoner wel willen weten per provincie
Half Nederland is op vakantie in de tijd dat dit gemeten is. Ik ben wel nieuwsgierig of de uitkomsten anders zijn als iedereen weer aan het werk is.
@H.G.Stegeman, Het gaat inderdaad om absolute aantallen per provincie. Deze kunnen we natuurlijk delen door het aantal inwoners per provincie (CBS). Ik ga even kijken of we dit nog kunnen meenemen.
@albertine, we zijn niet van plan te stoppen met meten 🙂
Is Nederlandstalig hetzelfde als “in Nederland”? Zitten er geen Belgen bij? Surinamers? Antillianen? Zuid-Afrikanen? Hoe is dat vastgesteld?
Ook is “een tweet per week” wel een lage norm voor actief, ook omdat er mensen zonder volgers bijzitten?
Aan de andere kant zitten protected tweets er niet bij, terwijl ook Engelstalige twitteraars buiten beschouwing blijven.
Een miljoen blijf ik aan de hoge kant vinden.
Als ik m snel doorreken, kom ik dan op een juiste top 4 (erg dicht bij elkaar) van Groningen-Utrecht-NoordHolland-Overijssel ? En als Alex tóch gaat rekenen: verdeeld over bevolking waarvan je actief verwachten mag dat ze twitteren, Hoeveel % is het dan op bv 12jr-70jr?
“OBI4wan verzamelde in week 31 van dit jaar ruim 15 miljoen Nederlandse tweets”
Afgeschermde accounts tellen dus niet mee in dit onderzoek?
@Rienk, het buitensluiten van afgeschermde accounts binnen onderzoek naar Twitter is een algemeen probleem. Het is derden simpelweg niet toegestaan daar informatie over te verzamelen. Dat geldt dus ook niet alleen voor dit onderzoek.
@Hermannus, dat is inderdaad een interessant punt! Wellicht ook leuk voor een volgende keer om dieper op in te zoomen.
@Piet, probleem is dat je ergens op moet segmenteren binnen Twitter. Bio’s worden veelal niet (correct) ingevuld en zijn dus onbetrouwbaar. Op taal segmenteren is dan de beste opties, maar dan neem je dus ook Nederlands sprekende Amerikanen mee bijvoorbeeld. Anderzijds is het weer een nadeel dat je Engels-tweetende Nederlanders weer niet mee kunt nemen. Kortom het blijft een benadering. Hier proberen we ook zo eerlijk mogelijk in te zijn.
@Danny, klopt helemaal 🙂
Veel nitpicking in de reacties over de cijfers en de (on)mogelijkheden om iets te meten van Twitter. Maar wat ik veel relevanter vind: Wat betekent dit nu? Wat betekenen deze cijfers op een globale schaal? Is Nederlands een grote taal op Twitter? Wat betekent het dat 18K gebruikers geen volgers hebben? Moet daar iets aan worden gedaan? wat betekent dit voor campagnes, voor bedrijven, voor educatie, voor particulieren, voor mobiel gebruik, voor…???
Wat meer verhaal en idee achter de cijfers zou ik dus wel mooi vinden. En nee, liever geen reply op deze comment met een antwoord op de gestelde vragen. Maak je eigen verhaal op basis van deze aanmoediging.
@Marco, We hebben in dit geval een optelsom van Nederlandstalige twitteraccounts. Omdat veel mensen hun locatie niet, of niet juist invullen is het lastig om te bepalen waar iemand vandaan komt. Taal is gelukkig relatief goed herkenbaar.
@frankmeeuwsen, bedankt voor je reactie, nog genoeg stof tot nadenken 🙂
Nederlandstalig is dus inclusief Vlaanderen. Daar leven 6.2 miljoen mensen, 16.7 miljoen in Nederland – samen 22.9 miljoen. 73% daarvan wonen in Nederland.
Dus van die 1 miljoen Twitteraars woont 73% in Nederland: 730.000. (Misschien iets meer omdat internetpenetratie in België iets lager is.)
Kop had dus moeten zijn “750.000 actieve Twitteraars in Nederland” – maar ja dat klinkt niet zo sexy. Gezien de ruime definitieve van ‘actief’ (1 keer per week) komt dit getal dus nog in de buurt van de eerder vaak genoemde 500.000 (met een scherpere definitie van ‘actief’)
Dit toont maar eens aan hoe treurig het gesteld is met de Nederlandse journalistiek. Knippen en plakken kunnen ze als de beste, maar een beetje nadenken en narekenen is kennelijk teveel gevraagd.
@Frank: wat betekent het volgens jou?
@Piet: daar zijn blogs als Marketingfacts voor om in de reacties het artikel scherper te krijgen. Inderdaad opmerkelijk dat veel media het artikel hebben opgepakt zonder verder na te denken (overigens zonder bronvermelding). Ik houd het voorlopig op 500.000-750.000 twitteraccounts in Nederland!
Allereerst moet ik zeggen, dat ik het geheel met Frank eens ben. Ten tweede, Piet, die berekening van de koude grond slaat nergens op. Neem je gemakshalve maar even een paar factoren niet mee? Dat in NL meer engelstalig wordt getweet dan omgekeerd? Hoe de verhouding twitteraars over de leeftijden is? Dit soort statistieken op zichzelfstaand zegt helemaal niets nl. Je moet ze zien in context en vooral tijd. Hou je liever vast aan de reactie van Frank en doe voor jezelf wat met de ontwikkeling.
@ h.g.stegeman Mijn reactie ging niet over Engelstalige tweets (die blijven ook in onderzoek buiten beschouwing). Ook over leeftijd zeg ik niks.
Mijn enige opmerking is dat Nederlandstalig niet hetzelfde is als “in Nederland”. UIt mijn eerdere vraag (en het antwoord daarop) bleek dus dat dit inclusief Vlaanderen is – dus dat er 730.000 Nederlandse Twitteraars zijn.
“Dit soort statistieken op zichzelfstaand zegt helemaal niets nl. Je moet ze zien in context en vooral tijd.” Helemaal mee eens, vandaar ook de reactie…
“@Marco: daar zijn blogs als Marketingfacts voor om in de reacties het artikel scherper te krijgen”
Juist. Ik vroeg het je net al even op Twitter; hoe zou jij de cijfers anders vormgeven als je de beschikking zou hebben over de raw data?
Als er meestal uitgegaan wordt van 500.000 Twitteraars in Nederland en je vindt er in je onderzoek plots twee maal zoveel, moet je even goed nadenken over hoe dat zou kunnen. Het kan de methode zijn en/of de definitie van ‘actief’.
Uit het bovenstaand blijkt dat het dus een combinatie va beide is.
Maar die half miljoen was natuurlijk ook maar een onderzoeksuitkomst – dus het nu nog eens onderzoeken is altijd nuttig, goed dat het onderzoek er dus is.
Probleem is dat je als onderzoeker bijna nooit over de algehele stream (de basis-API zeg maar) van Twitter kan beschikken. Je moet dus een kunstgreep toepassen: vooral via search (dus woorden of in bio) of een API gebruiken die dat doet.
De Tweets die je verzamelt groepeer je – je zoekt naar echt Nederlandse woorden (zijn, kijk) en bv. bio-gegevens: voorkeurtaal en/of locatie.
Er zijn wel problemen: niet iedereen vermeldt zijn lokatie, noemt z’n voorkeurstaal of gebruik de juiste woorden (er zijn mensen die alleen maar links posten).
Je moet kunnen checken of jouw sample klopt: zitten er onjuiste (buitenlandse) tweets tussen en mis je geen tweets. In het onderzoeksverslag kan ik te weinig vinden over methode (op ingestelde voorkeurstaal geselecteerd?) en controle.
Als alles geautomatiseerd is zou ik liever een langere periode gebruiken om toevalligheden uit te sluiten.
Meer in het algemeen: in tegenstelling tot Facebook of Hyves is het aannemelijk dat Twitter nooit zo’n massatoepassing zal worden. Je moet echt investeren (tijd, moeite) en je netwerk onderhouden. Ditjes en datjes melden werkt op zo’n openbaar medium valt niet mee – dan is Facebook veel beter. Dus 3/4 miljoen is al heel wat voor dit medium.
Van die 18.000+ mensen die geen volgers hebben he.. Zijn de meeste daarvan niet ook toevallig de mensen die zelf niemand volgen?
Verder zag ik van de infographic maar de helft op mijn Galaxy S en moest ik ”noodgedwongen” op mijn laptop om het te kunnen bekijken.
Verder geloof ik vrij weinig van deze cijfers. Je kan niet alle tweets inzien. Heel veel mensen schermen hun account af. Nederlandstalig is ook erg breed en bevat meerdere landen. Bio’s/locatie wordt vaak niet correct ingevult. Veel Nederlanders tweeten alleen Engels. Ik denk zelfs dat er onderhand meer bedrijven met een account zijn dan echte mensen. Behoorlijk crap dit. Maar alsnog interessant.
Groet van twitter-addict @LaughWithJeff
Euh, veel reacties om te verteren. Simpele vragen dan maar:
1) Methodologie?
2) Volledige data?
Bij voorbaat dank
@marketingfacts Marco, hoe kwam jij aan een half miljoen?
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!