TEDxRotterdam en de technologieën van de toekomst
Op donderdag 13 oktober vond tweede editie van TEDxRotterdam plaats. In het nieuwe Luxor werden 1200 studenten en CEO’s geduizeld met inspiratie vanuit het thema Future Leadership. Lees over de grootste bedreigingen voor het internet volgens F-secure, hoe kunst en augmented reality versmelten en bekijk de talk van jong ondernemer van het jaar Marijn Berk over draadloze zonne-energie. Een selectie van de meest inspirerende, ontroerende, lachwekkende en interessante talks.
Safe internet will lead the future
Mikko Hypponen, CRO van F-secure schudde de zaal wakker over de (minder rooskleurige) toekomst van internet. Volgens Hypponen zijn privacy, censuur en cyberaanvallen minder ver van ons bed als de meeste denken. Om de problemen te begrijpen moeten we kijken waar ze vandaan komen. Volgens Hypponen zijn er drie doelgroepen waar deze problemen zijn oorsprong vinden.
- Cybercriminelen
- Hacktivisten
- Soeverijne staten
Zie de volledige talk van Mikko over cyberveiligheid, ik ben erg benieuwd wat de rest vindt van zijn argument over hacktivisten. Mikko stelt (naar mijn mening) veel te plat dat Hackergroep Anonymous grotendeels uit verveelde pubers bestaat.
Augmented reality will lead the future
Sander Veenhof gebruikt smartphones en Layar voor zijn kunstprojecten. Hij ziet Augmented Reality niet alleen als een virtuele wereld en zoekt naar projecten die bewijs geven dat de objecten in de virtuele wereld tot leven komen en echt worden. In zijn presentatie gebruikt hij een voorbeeld uit Texel, waar een virtueel stoplicht staat. Zodra mensen stoppen voor het stoplicht (dat midden op een fietspad staat) wordt het echt. Zijn laatste project vond plaats in Dortmund, waarbij de gehele stad omtovert in een grote virtuele bouwplaats. De bewoners hadden de mogelijkheid om de nieuwe ruimte in te richten hoe zij deze zagen.
Wireless will lead the future
Jong ondernemer van het jaar Marijn Berk inspireerde de zaal met zijn talk over oplader op zonne-energie en zijn visie over de toekomst van elektriciteit. Volgens Berk is zonne-energie in vergelijking met alle andere alternatieve energiebronnen, de enige die overal mee te nemen is. Zijn bedrijf Sool Power ontwikkelt diverse apparaten op zonne-energie, zoals mobiele telefoons en opladers. Vooral voor derdewereldlanden is dit interessant, omdat veel van de armere gedeelten van deze landen veel huishoudens heeft waar het hebben van elektriciteit geen gemeen goed is, maar waar wel veel mensen een mobiele telefoon hebben! Combineer dat met de trend dat we steeds verder gaan met de ontwikkeling van draadloos opladende apparaten en je hebt een gouden combinatie.