Windows Phone: een compleet nieuw besturingssysteem
Het nieuwe Windows Phone platform begint met de introductie van de Nokia Lumia 800 steeds meer bekendheid te krijgen. Windows Phone werd in 2010 al gelanceerd, maar in Nederland hebben we even moeten wachten op een Nederlandse versie. In september j.l. werd die versie officieel gelanceerd tijdens een persconferentie van HTC en Microsoft waarbij de HTC Radar en de HTC Titan het levenslicht zagen. Tijd om even stil te staan bij dit nieuwe besturingssysteem.
Het nieuwe Windows Phone lijkt in geen enkel opzicht op het oude Windows Mobile en is van de grond af aan opgebouwd. Vroeger met Windows Mobile (6, 6.1, 6.5) waren de nieuwe versies evoluties op het eerdere platform, maar door huidige technologieën, zoals touchscreens die niet goed werkten op het oude besturingssysteem, is er besloten een geheel nieuw besturingssysteem te bouwen. Aan het woord is Maarten Sonneveld, verantwoordelijk voor Windows Phone bij Microsoft: “In de mobiele markt bestaat veel concurrentie. We wilden mee blijven doen in de smartphonemarkt en hebben ons gerealiseerd dat het daarom nodig was een heel nieuw platform op te bouwen. Een platform dat vernieuwt op het gebied van User Interface en gebruikersvriendelijkheid”
“Aan Windows Phone is net als aan andere besturingssystemen jarenlang ontwikkeld. Windows Phone is vorig jaar oktober uitgebracht in vijf taalversies, en daarom alleen gelanceerd in bepaalde landen. In Europa waren dit Spanje, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Italië. De reden om dit gefaseerd te doen is omdat Microsoft Windows Phone gestructureerd en gecontroleerd wilde introduceren, waarbij er nauwkeurig gemonitord is door operators, fabrikanten en Microsoft zelf. Ten tijde van deze lancering werden bepaalde toestellen wel al te koop aangeboden in Nederland (Samsung Omnia 7, HTC Trophy), maar niet met een Nederlandse versie van het OS waardoor diensten zoals de Marketplace en Xbox Live niet beschikbaar waren.”
Doelgroep
Microsoft heeft geen hele specifieke, maar juist een hele brede doelgroep voor Windows Phone. Sonneveld: “Niet alleen de zakelijke of consumentenmarkt wordt bediend, maar Windows Phone voorziet in beide sectoren. Windows Phone biedt een krachtige consumentenervaring in bijvoorbeeld games en muziek. Op de zakelijke markt zijn dit bijvoorbeeld Exchange, Office en e-mail. De marketingfocus ligt echter op de brede consumentenmarkt. Maar, de scheiding tussen zakelijk en privé wordt steeds kleiner. Dat is iets waar Microsoft sterk in gelooft, we dragen dat bijvoorbeeld ook uit met onze visie op het nieuwe werken”. Sonneveld denkt dat Windows Phone de early adopters kan bekoren met de mooie interface en dat de zgn.“smartphone intenders” makkelijk over te halen zijn doordat het systeem heel makkelijk te begrijpen is. “Primair richten we ons op mensen die een goedwerkende smartphone willen en mensen die écht iets nieuws willen.”
Samenwerking met Nokia
Er is veel geschreven over de samenwerking van Nokia en Microsoft. Voor Microsoft betekent dit nieuwe kansen: “Nokia heeft wereldwijd een behoorlijke footprint in de mobiele markt. Nokia is beschikbaar en heeft partners in de hele wereld, zowel distributiepartners als operators en retailers. Dit is een situatie die Microsoft zelf niet zo makkelijk kan creëren. Met Nokia hebben we opeens veel meer schaalbaarheid. De strategische samenwerking met Microsoft en Nokia gaat verder, samen willen we het ecosysteem enorm uitbreiden. Hierbij moet je denken aan het samenbrengen van het goede van beide bedrijven. We willen toe naar het bundelen van diensten, zoals Bing van Microsoft en de Navigatie van Nokia.” Aldus Sonneveld.
Qua merkvoorkeur heeft Windows met het oude Windows Mobile platform wat klappen gehad. Daarom kun je je afvragen waarom er niet gekozen is voor een heel nieuw merk. Sonneveld: “De Windows ervaring willen we via diverse schermen naar de consument brengen en de smartphone is daar een hele logische keuze in. Over tablets kan ik helaas nog niks melden. Daarnaast is Microsofts Windows een bekend merk, het zou zonde zijn om daar geen gebruik van te blijven maken.”
Nokia Lumia 800
Het beschikbaar komen van de Nokia Lumia is een historisch moment voor Microsoft. “We zijn al ruim tien jaar bezig met smartphones en we hebben altijd gehoopt op Nokia als hardware partner. Men vindt het een hele interessante combinatie; Nokia die ze al lang kennen van de vele verschillende mobiele telefoons en de nieuwe Windows smartphone ervaring.”
Op 19 november was het Nokia Lumia Day; de eerste dag dat het toestel in de verkoop ging. Hoe de verkopen de eerste paar dagen zijn kan Sonneveld nog niet zeggen. Wel weet hij te melden dat hij op de lanceringsdag een willekeurige vestiging van The Phone House binnenliep en daar te horen kreeg dat de Nokia Lumia die dag al uitverkocht was.
De komende tijd zal Marketingfacts’ Danny Oosterveer voor Nokia de Lumia 800 onder de loep nemen. Zijn ervaringen over o.a. de nieuwe interface, de zakelijke mogelijkheden en de user experience zullen binnenkort te zien zijn in een GadgetReview. In een serie blogpostings nemen we de Lumia 800 onder de loep. Daarbij zullen we ons vooral richten op de zakelijke mogelijkheden en het besturingssysteem. De eerste indruk van het toestel is hier al beschreven door Vincent Everts.
Applicatie-ecosysteem
Microsoft zorgt voor een goed applicatie-ecosysteem en doet dat samen met bestaande developers en nieuwe tools. Door awareness te creëren op de eigen developer communities en andere (externe) developer communities probeert Microsoft developers enthousiast te maken om voor het Windows Phone platform te gaan ontwikkelen. Ook werkt Microsoft samen met I.S.V.’s; independent software vendors.
Onlangs is de nieuwe versie van het Windows Phone platform uitgebracht: 7.5 oftewel Mango. Er gingen geruchten rond dat met deze versie het dataverbruik van apps problemen opleverde, maar dat is niet bekend bij Microsoft. Sonneveld: “Dit is totaal afhankelijk van de apps die je gebruikt. Ik kan me voorstellen dat als je de hele dag Spotify hebt openstaan de telefoon dan veel data verbruikt. Met Mango zul je niet meer data verbruiken dan met de andere operating systems”.
Kijk voor meer informatie over Windows Phone op www.pocketinfo.nl, de Nederlandse Windows Phone community.
Het lijkt me geinig als iedereen weer lekker retro met een Nokia gaat lopen. 😛
De Lumia 800 wil ik best maar dan toch liever met Android want daar ben ik nu gewend aan.
Ik denk, ook als je aan Android gewend bent, dat dit systeem je nog best kan verrassen. Het is heel iets anders, maar werkt erg intuïtief. Het toestel heeft een mooi, eigen ontwerp, waarvan ik niet weet of het met Android net zo goed tot z’n recht zou komen.
Ik heb het laatste geprobeerd in een Phone House. Daar was hij nog op voorraad ;-).
Moet zeggen dat je er even aan moet wennen als iPhone-gebruiker. Toch ben ik er wel over te spreken op het eerste ogenblik. Ligt ook lekker in de hand. Reageert nog wel traag af en toe.
Wil hem best eens een keer een dag goed gebruiken. Ik heb al wel gemerkt dat je wel echt moet wennen hoe de interface werkt als je een iPhone gewend bent. Zonder daarmee te zeggen dat de leercurve moeilijk zou zijn.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!