Top 10 online video trends van 2011
Met 2011 in de geschiedenisboeken is het natuurlijk tijd voor een terugblik op de online video trends van het afgelopen jaar. Met een enorm publiek heeft online video nogal wat impact gehad; van de dominerende rol van YouTube en de supersterren die het voort heeft gebracht tot de knieval van mobiele providers door mobiel gebruik van video en de dood van Flash. Een overzicht van de top 10 online video trends van 2011 en een vooruitblik wat we in 2012 kunnen verwachten.
1. YouTube domineert
Het is in 2011 meer dan duidelijk geworden dat YouTube de grote winnaar in de online video arena. De video site rapporteerde in 2011 indrukwekkende mijlpalen zoals dagelijks 3 miljard bekeken video’s, 800 miljoen unieke bezoekers per maand en iedere minuut 48 uur nieuwe video uploads. Alleen andere grootmachten zoals VEVO (samenwerking met YouTube), Facebook en Yahoo kunnen nog in de buurt komen maar zijn – zelfs bij elkaar opgeteld – nog steeds kleiner dan YouTube volgens de meest recente comScore cijfers.
2. Doorbraak van mobile video
2011 was de doorbraak voor video op de mobiele telefoon. Met meer smart phones en tablets ooit beginnen deze devices het wapen van keuze te worden voor het kijken van video snacks. YouTube serveert alleen al 400 miljoen video’s op mobile devices per dag (bijna 15% van het totaal) en één van de meest bekeken virals van 2011 – Ultimate Dog Tease – is 26 miljoen keer bekeken vanaf mobile devices (meer dan 30% van het totaal)
De groei van online video op mobile devices is waarschijnlijk ook de reden waarom aanbieders van mobiel internet in inmiddels vrijwel allemaal limieten hebben gezet op het gebruik ervan…
3. YouTube superster Rebecca Black
Hoeveel impact kan een video hebben? De tenenkrommende slechte single ‘Friday’ is op YouTube 167 miljoen keer bekeken en daarmee de meest bekeken video op YouTube in 2011. Rebecca Black die ineens een wereldwijde sensatie was geworden besloot door alle aandacht te stoppen met school en zelfs de originele versie van Friday van YouTube af te halen. Dat duurde echter maar 1 maand want welke wannabe popster wil nu niet miljoenen keren worden bekeken; zelfs als het om de verkeerde redenen is! Ze presenteert dit jaar YouTube Rewind.
4. Opkomst van video advertenties
2011 is het jaar geweest van de massa intrede van video advertenties. Zag je eerst nog sporadisch een banner op bijvoorbeeld YouTube is het nu meer regel dan uitzondering dat bij een video een banner of pre-roll wordt getoond. Kijkers van online video krijgen volgens comScore iedere maand gemiddeld 45 advertenties te zien (7 miljard in totaal). Hulu toont met 565.000 minuten per maand de meeste video advertenties (vooral pre-rolls en mid-rolls). YouTube toont wekelijks meer dan 3 miljard advertenties (pre-roll en overlay banners). Dit gecombineerd met het gemak waarop via AdWords op YouTube video’s kan adverteren maakt duidelijk dat 2011 het jaar is van de doorbraak van de online video advertentie.
5. Investeringen in long form content
Bijna ongemerkt hebben Yahoo, AOL en Google in 2011 ingezet op long form video content met de ontwikkeling van originele web series. Met deze premium video content van hoge kwaliteit zetten ze de aanval in op TV netwerken. Yahoo heeft aangekondigd 8 web series te lanceren, AOL komt met 15 web series en Google (YouTube) maar liefst met 100 nieuwe originele web series die ieder 1 miljoen dollar budget krijgen. Inmiddels hebben zich al sterren als Shaquille O’neal, Jennifer Lopez, Heidi Klum Judy Greer, Niecy Nash, Morgan Spurlock en oud TV sterren als Dave Coulier en Jodie Sweet (Full House), Dennis Haskins (Saved by the Bell) en producer Mark Burnett zich verbonden aan verschillende originele web series.
6. Online video op TV
In Nederland zien we het nog maar mondjesmaat gebeuren, maar in Amerika is online video doorgebroken op de TV. Via devices als Apple TV, Roku, Google TV en Xbox worden YouTube, Hulu en met name Netflix zeer intensief gebruikt en beginnen ze een bedreiging te worden voor de standaard TV kanalen. In Nederland zien we de eerste tekenen met Uitzending Gemist via de UPC decoder en de lancering van Apple TV maar we zullen hier nog even moeten wachten op een definitieve doorbraak. Met de introductie van Xbox TV en de geruchten over een TV van Apple zou 2012 wel eens voor een doorbraak kunnen zorgen.
7. Live video, of toch maar niet?
In 2011 zijn met het live uitzenden van de Royal Wedding records gebroken voor het aantal live kijkers; er keken er totaal 2.9 miljoen tegelijk. Dat staat ik schril contrast tegen de 120.000 kijkers die bijvoorbeeld de NOS ‘slechts’ aankon tijdens het WK van 2010. Toch is de verwachte doorbraak van live online video in 2011 uitgebleven. YouTube Live is wel gelanceerd maar alleen nog beschikbaar voor geselecteerde partners en Facebook heeft deze optie nog niet geïntroduceerd (het is daar wel mogelijk via Livestream en Ustream). Met de verdere uitrol van Google+ Hangouts die live kunnen worden uitgezonden – misschien wel als vervanger voor YouTube Live – wordt wel weer groei verwacht voor live video.
8. Video als protest middel
Time Magazine heeft de protestant als persoon van het jaar uitgekozen. Als wapen koos deze protestant vooral tools als Twitter, Facebook en YouTube. Zowel bij de Arabische Lente als de Occupy protesten is YouTube veelvuldig gebruikt door de protestanten om beelden naar buiten te brengen. Zo zijn de beelden van protestanten die door de NYPD zonder duidelijke reden met peperspray werden besproeid wereldwijd uitgezonden en heeft de NYPD besloten om zelf ook video van de protestanten te publiceren om de andere kant van het verhaal te laten zien. Het laat de kracht zien van bewegende beelden en het gemak waarmee we die tegenwoordig over de hele wereld kunne verspreiden.
9. De dood van Flash
Apple heeft bij de introductie van de iPhone en later de iPad de aanval ingezet op Adobe Flash als video standaard en probeerden hiermee de adaptatie van de HTML5 standaard te forceren. Dat is gelukt: inmiddels ondersteunen vrijwel alle video netwerken HTML5 video en heeft Adobe bekend gemaakt niet Flash voor mobiele platformen niet meer door te ontwikkelen. Volgens experts is hiermee de dood van Flash begonnen en heeft Apple de strijd gewonnen.
10. De dood van Silverlight
De andere video standaard – Microsoft Sliverlight – heeft in 2011 ook een flinke koerswijsiging meegemaakt. Voor cross-platformen (zoals bijvoorbeeld mobiel) gaat Microsoft zich richten op HTML5. Daarmee lijkt ook voor Silverlight het einde nabij.
Vooruitblik op 2012
Wat mogen we verwachten in 2012? Mijn verwachting is dat online video op TV verder door gaat zetten doordat het beschikbaar wordt via veel meer devices en door de ontwikkeling van web series van hoge kwaliteit. Hiermee wordt de deur geopend voor een (nog) groter publiek en vooral langere kijktijden wat meer adverteerders en advertentie mogelijkheden met zich mee gaat brengen.
De strijd om video standaarden wordt in 2012 denk ik al beslist in het voordeel van HTML5. De dagen van Flash en Sliverlight lijken geteld. Interessant is nog wel wat de WebM standaard gaat doen waar Google zich achter heeft geschaard.
Zelf hoop ik op de TV van Apple waar al veel over is gespeculeerd maar waarschijnlijk moeten we daarop wacht tot 2013…
Goede post Remco!
Hallo Remco,
Scherpe analyse! Complimenten. Vooral je vooruitblik op 2012 sluit ik me volledig bij aan. Gemiste kans voor flash.
Met vriendelijke groet,
Thomas Tank
Hallo Remco,
Scherpe analyse! Complimenten. Vooral je vooruitblik op 2012 sluit ik me volledig bij aan. Gemiste kans voor flash.
Met vriendelijke groet,
Thomas Tank | ZoomWorks
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!