GadgetReview: De zakelijke Blackberry Playbook
Een bijzonder goedemorgen gewenst, en welkom bij de iets verlate review van de BlackBerry Playbook. Dat klopt, hij dan ook alweer een aantal maanden op de markt. Het neemt niet weg dat ook deze tablet een eigen review verdiend, al is het alleen maar omdat hij zo’n ongelofelijk fijn scherm heeft. Samen met zijn allerbeste kompaan, de Torch 9800, kwam hij een paar weken geleden binnen op het kantoor van Marketingfacts. Tijd om eens te kijken of het dé ontbrekende schakel in uw leven is, of dat u er met een grote boog omheen moet lopen.
Look & Feel
Zoals gezegd werd de doos op het HQ van Marketingfacts bezorgd. Het is een chique zwarte unit met het welbekende Blackberry logo. Als we de deksel optillen worden we meteen geconfronteerd met de tablet. Met zijn 7-inch is de Playbook een bijzonder handzaam tablet. Hij ligt stevig in de hand en je hebt niet bepaald het idee dat je een stuk speelgoed in je handen gedrukt van een iets te overenthousiaste collega en je ‘hem eeeeeven moet uitproberen’. Nee, de achterkant is bedekt met een laagje rubber wat ervoor zorgt dat hij niet zonder stel of sprong door diezelfde collega uit je handen gerukt wordt.
Wat betreft de aansluitingen tel ik er 4. Dit is een jack-aansluting voor je koptelefoon, een micro-usb aansluiting, een HDMI aansluiting en een ingang voor de oplaadkabel. Je kunt hem dus aansluiten op een extern beeldscherm. Verder beschikt de Playbook over 2 camera’s: één aan de voorkant, en u raadt het al: eentje aan de achterkant. Deze hebben respectievelijk 5 en 3 megapixels, waardoor bijvoorbeeld videoconferenties prima werken. Voor verdere fotografie- of videoproducties zou ik persoonlijk de Playbook niet inzetten, daar de kwaliteit simpelweg niet goed genoeg is.
Het navigeren gaat doormiddel van de grote zwarte rand om het scherm heen. Hier is de Playbook uniek in. Door bepaalde gestures vanaf deze randen te maken kun je menu’s, extra opties en dat soort zaken aansturen. Heel handig vond ik bijvoorbeeld het switchen tussen 2 applicaties die je tegelijkertijd hebt draaien, simpelweg door mijn vinger van rechts naar links vanaf de zwarte rand over het scherm te laten glijden. No home-button required.
Als laatste wil ik de knoppen aan de bovenzijde behandelen, en dan met name de aan- en uitknop. Deze zit ongeveer in het apparaat verwerkt, waardoor je deze bijna alleen kan bedienen als je over een pincet of lange nagels beschikt. Dit knopje had wel 2 of misschien wel 3 keer zo groot mogen zijn wat mij betreft. Hiernaast vinden we nog drie knoppen om muziek harder en zachter te zetten en om video mee af te spelen of te pauzeren.
Hardware
De Playbook heeft een 1GHz dual-core processor aan boord die voor een rappe snelheid moet zorgen. Dit maakt de tablet ook zeker waar, alleen niet waar het gaat om het opstarten van de tablet. Door de stopwatch ernaast te leggen kwam ik uit op 01.18.36. In tegenstelling tot Apple’s iPad, welke met een snelheid van 25,09 seconde bijna 3x zo snel opstart. Deze horde die je moet nemen om de Playbook in gebruik te nemen, neemt niet weg dat hij verder ‘poepie’ snel is. Alle apps die ik getest heb (zijn er nogal wat) starten vlot op, en ik ben weinig tot geen haperingen tegengekomen bij het gebruik van de tablet. Ook het geluid is prima van kwaliteit, mede doordat de 2 speakers zich direct links en rechts van het scherm bevinden.
Zoals gezegd bezit hij een 7 inch scherm met een resolutie van 600 x 1024 pixels. Dat het scherm de ‘wow-factor’ heeft moet gezegd worden. Alles wordt superscherp weergegeven, en de helderheid van het scherm is enorm. Dit maakt het een stuk beter te gebruiken tablet in de zomer, buiten op het terras met een drankje. Standaard heeft de door mij geteste variant 16GB intern geheugen, maar voor de grootverbruikers is hij ook in een 32 en 64GB PlayBook variant verkrijgbaar.
Software
Standaard wordt de Playbook geleverd met een aantal apps die iedereen wel kan gebruiken. Uiteraard een browser, een video- en muziekspeler, maar ook een tekstverwerker en verschillende mail-clients. Dit laatste doen misschien apps vermoeden, maar in de praktijk blijkt het een snelkoppeling naar de website van de desbetreffende mailprovider. De tekstverwerker werkt zoals hij moet werken: lekker. Niet teveel fratsen en opties, maar gewoon een degelijke standaard tekstverwerker. Daarnaast wordt de game Need for Speed Undercover gratis beschikbaar gesteld in de appstore om de visuele kracht te laten zien. Leuk voor de ‘heb’, maar ik vond het persoonlijk op gameplay-gebied niet al te sterk.
Dan is er nog de app ‘App World’, de Appstore van de Playbook. En daar kunnen we redelijk kort over zijn: deze is niet te vergelijken met de App Store van Apple of de Android variant. Nogal karig dus, als we het hebben over het aantal beschikbare apps. Op het moment van schrijven is de belofte om veel Android Apps beschikbaar te maken voor de Playbook nog steeds niet ingelost, en daarnaast lijkt deze feature nog redelijk uitgekleed te worden ook. Er worden bijvoorbeeld geen applicaties geaccepteerd die gebouwd zijn met de Native Development Kit voor Android en applicaties die gebruik maken van Google Maps, in-app aankopen, SIP of SIP VoIP gesprekken, Cloud-naar-apparaat berichten, en de Android text-naar-spraak module. De Android App player lijkt op deze manier meer een gimmick te zijn, dan het beoogde gigantische voordeel. Jammer, gemiste kans!
Als laatste wil ik de Blackberry Bridge ‘feature’ niet vergeten. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld contacten, je agenda, memo’s en e-mails te synchroniseren tussen je Blackberry telefoon en de Playbook. Zonder een geschikte telefoon is het niet mogelijk om deze functies te gebruiken op de tablet, iets wat voor veel kritiek zorgde. Op zich is het wel te begrijpen, aangezien RIM zwaar leunt op integratie met een aparte Enterprise Server of de Internet Service, waarover al het e-mail- en internetverkeer loopt.
Deze bridge is relatief makkelijk te leggen. Doormiddel van een QR-code die op de Playbook vertoond wordt, kan de telefoon verbinding maken. Dit moet eenmalig gebeuren, waarna hij in het vervolg automatisch herkend wordt wanneer een bluetooth verbinding beschikbaar is.
Marketing
Als we kijken naar hoe Blackberry haar tablet in de markt probeert te zetten, dan kan ik niet anders stellen dan dat ze een paar pijnlijke fouten hebben begaan. Ten eerste wilden ze met dit apparaat een jonger publiek aan zich binden, iets wat hier in Nederland qua telefoons best goed is gelukt. Alleen heeft de Playbook niet de X-factor zoals bijvoorbeeld de iPad die wel heeft. Het is ‘cool’ om een iPad te hebben, datzelfde gevoel komt bij de Playbook niet erg uit de verf zo is gebleken. Dit komt onder andere tot uiting in het aantal apps dat beschikbaar is. Met de toevoeging van een deel van de Android apps is dit al een stuk meer dan tijdens de launch, maar de echte Android Market of de Apple Appstore zullen ze nooit meer inhalen.
Er zijn verhalen bekend van winkels waar tal van tablets worden verkocht, maar de winkelmedewerkers geen verstand hebben van de werking van de tablets. Of winkels waar alleen de Playbook niet werkend te zien was, simpelweg omdat deze niet was aangesloten. Dit zou op zich aan de desbetreffende winkels kunnen liggen, maar het is ook de verantwoordelijkheid van Blackberry dat hier op gelet wordt.
Conclusie
Persoonlijk vind ik de Playbook een degelijk apparaat wat ‘werkt’. Voor de zakelijke markt waar men veelal werkt met Blackberry kan het een goede toevoeging zijn op de telefoon. Het werkt heel fijn om je mailtjes, smsjes en dergelijke op een, in verhouding, groot scherm te kunnen lezen in plaats van op je telefoon. De standaard apps die meegeleverd worden zorgen voor de basisfunctionaliteit, de App World van Blackberry doet daar een, iets te klein, schepje bovenop. Het scherm is perfect, hij is handzaam en de workflow is heel intuïtief. Geef het een paar minuutjes, en je wilt niets anders meer.
Het grote nadeel van de Playbook is het nodig hebben van een Blackberry smartphone om volledig gebruik te kunnen maken van alle functies. Zonder deze toevoeging is het een heel uitgekleed tablet, wat voor die prijs veel te weinig functionaliteiten biedt. Al met al is het voor de Blackberry fan een instant-buy kan ik me zo voorstellen, maar voor de mensen die op zoek zijn naar hun eerste tablet en niet in het bezit zijn van een Blackberry telefoon: zoek alsjeblieft door 🙂