3 vragen die Facebook zich stelt als het iets bouwt #TNWeurope

26 mei 2016, 13:32

Het bouwen van nieuwe producten, features en diensten is een uitdaging. Hoe weet je of wat je doet ook het goede is? Hoe weet je of iemand het ook daadwerkelijk gaat gebruiken? Julie Zhuo, VP product design bij Facebook, deelde op TNW Europe haar framework om teams gefocust te houden op het resultaat.

Als VP product design bij Facebook is Julie verantwoordelijk voor het design van hoe gebruikers Facebook ervaren. Ze werkt sinds 2006 bij Facebook aan een aantal bekende Facebook-designs: de newsfeed, de like-button, profielen en foto’s.

Ook Facebook heeft niet de geheime code waarmee alle producten slagen. Vraag dat maar aan de gebruikers die soms hysterisch de nieuwe features en tweaks ontvangen. Toch heeft Julies jarenlange ervaring bij Facebook een framework voortgebracht dat simpel is. Zo simpel zelfs dat het draait om slechts drie vragen.

1. Welk mensenprobleem proberen we op te lossen?

En juist op dat moment dat deze vraag centraal staat, doet de klikker het niet. Over mensenproblemen gesproken. Het antwoord op deze vraag moet volgens Facebook in ieder geval voldoen aan vijf eisen:

  • People problem statement: het probleem moet menselijk, simpel en duidelijk geformuleerd worden. Iedereen moet het begrijpen, zelfs je buurman die niet in tech werkt.
  • Bedenk niet de oplossing van te voren. Als je probleemstelling “we willen een dashboard bouwen” is, ga je er dus al vanuit dat je een dashboard gaat bouwen. De oplossing wordt pas duidelijk als alle drie de vragen een antwoord hebben en zit niet verstopt in het statement dat volgt op deze eerste vraag. Even geduld dus nog.
  • Het moet niet om de winst voor Facebook gaan (yeah, right), maar voor winst van de gebruikers.
  • De statement moet antwoord geven op de vraag waarom je het gaat doen: bijvoorbeeld als het aantal gebruikers terugloopt; waarom is dat dan? Wat is de reden dat het überhaupt een probleem is?
  • Een statement kan functioneel zijn, maar zeker ook emotioneel en/of sociaal.

Volgens Jullie is dit een voorbeeld van een people problem statement:

Ik wil video’s spontaan en ‘in het moment’ delen.

Dat heeft direct te maken met het recent gelanceerde Facebook Live. Facebook Live was eerst alleen voor celebrities. Men dacht dat het vooral relevant was voor mensen met een groot publiek, maar uit reacties bleek dat veel meer mensen willen broadcasten, allemaal met hun eigen redenen. Collega’s die het gebruiken voor samenwerken vanaf verschillende plekken, of een bruiloft die live wordt uitgezonden voor mensen die er niet bij kunnen zijn,

2. Hoe weten we dat het een echt probleem is?

Is het probleem wel een probleem? En zo ja: is het dan wel een probleem dat het waard is om op te lossen? En hoe kunnen we dat onderbouwen? Kortom, je moet bewijs hebben dat het probleem dat je oplost ook echt een probleem is dat opgelost dient te worden. Dat kan met kwantitatieve data, maar ook met kwalitatieve data. Dus vraag het je gebruikers, klanten of collega’s.

3. Hoe weten we dat het probleem is opgelost?

Belangrijk is om eerst een gedeelde definitie te krijgen van wat succes is. Vaak zoeken we de valuatie van de oplossing in de data. Facebook ook: het formuleert een aantal doelstellingen en metrics om het succes van de oplossing te meten.

In het geval van de nieuwe like-knoppen waren die doelstellingen en metrics de volgende:

  1. Gebruikers laten meer feedback op posts achter.
  2. Elke reactiemogelijkheid levert een vergelijkbare hoeveelheid interactie op.
  3. Gebruikers ervaren de nieuwe reacties ook als waardevol.

In het geval van de nieuwe Facebook Live waren het:

  1. Mensen die Live gebruiken, willen dat vaker dan één keer doen.
  2. De tijd die gebruikers spenderen aan het bekijken van live video, neemt toe.

In principe doen ze dit hele proces nog een keer als de resultaten tegenvallen. Ze refereert nog aan een poster op Facebook HQ waar de volgende tekst op staat (vrij vertaald): “Niets op Facebook is iemand anders zijn probleem.”

Kortom: teamwork. Je moet focussen op het probleem, niet op de oplossing. Het is vrijwel nooit in één keer raak, dus blijf focussen op het probleem tot je een oplossing hebt die het probleem oplost.

Thomas van Manen
Journalist en oud-hoofdredacteur bij Marketingfacts

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!