Ben jij klaar voor de Cloud?
Is it a bird? Is it a plane? No, it’s a Cloud. Cloud computing lijkt de rage voorbij te zijn. Het is uitgegroeid tot een rondgesmeten begrip en iedere zelf benoemde expert, lijkt er een definitie voor te formuleren. Daarom vond ik het tijd om als ‘Cloud leek’ een einde te maken aan de grijze mist in mijn hoofd en alle feiten voor mezelf en jullie op een rijtje te zetten.
Allereerst maar eens een definitie. In feite is Cloud computing niets meer dan “een gebundelde naam voor alle diensten die via het web beschikbaar zijn.” Cloud computing is dus alles behalve een ver-van-je-bed-show. Als fervent internetgebruikster claimde ik aardig “Cloud-free” te zijn. En daar ging ik goed de mist in. Heb je namelijk ooit gebruik gemaakt van Webmail, WordPress, Google Docs of Internetbankieren? Dan was je net als ik, ‘in de Cloud.’
There’s a Cloud for everyone
Cloud computing verandert niet alleen de manier waarop particulieren gebruik maken van deze diensten. Ondernemers kunnen hun gehele infrastructuur inrichten en/of diensten beschikbaar stellen voor eindgebruikers via de Cloud. Dat kan op drie verschillende manieren. De meest simpele en voor de hand liggende vorm is ‘Publiek’. Hierbij ligt de verantwoordelijkheid over jou data volledig bij de Cloud-provider. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor de vorm ‘Privaat’. Hierbij heb je als gebruiker de volledige controle over alle data en beheer je de infrastructuur en applicaties. Dat vergt wel een stukje interne expertise. Daarnaast kun je ook een combinatie maken van interne en externe Cloud-oplossingen, dan spreken we van de ‘Hybride’ vorm.
Minister Donner werkte bijvoorbeeld aan een ‘rijksoverheid Cloud’ en grote organisaties zoals KLM (figuurlijk al in de Cloud) en Ahold zijn ook overgestapt naar Cloud-oplossingen. En dat blijkt steeds vaker niet alleen interessant te zijn voor Multinationals. Uit het onderzoek ‘Insights: Data Protection and the Cloud 2011’ van CA Technologies blijkt dat bedrijven steeds eerder bereid zijn om Cloud-oplossingen te integreren. Echter zit het kostenplaatje van een maatwerk Cloud-oplossing niet mee voor zelfstandige ondernemers en MKB’ers. Daarvoor zijn grote Cloud-providers als Google en Microsoft een goed alternatief. Grote Cloud-providers bieden specifieke diensten aan die interessant kunnen zijn als onderdeel van een Cloud-oplossing.
Layers of the Cloud
Er zijn drie lagen te onderscheiden in het gebruik van Cloud Computing:
- SaaS (Software as a service) zijn web-gebaseerde applicaties die direct via het internet aangeboden worden. Je hebt als gebruiker niet de mogelijkheid om de applicatie aan te passen. Je kan direct gebruik maken van de applicatie door een online verbinding naar de omgeving.
- IaaS (Infrastructure as a service) gaat een stapje verder en leent zich niet vaak voor particulier gebruik. IaaS is kort omschreven: Infrastructuur aangeboden via een virtuele of hardware-integratie. Hiermee worden servers, netwerken en opslagmogelijkheden bedoeld. IaaS geeft je als gebruiker de volledige vrijheid in het gebruik van hardware. IaaS wordt over het algemeen gebruikt door organisaties die de expertise in huis hebben om hun IT-vereisten te beheren, maar niet over de infrastructuur.
- PaaS (Platform as a service) zijn platformen zoals Google of Windows. Bij PaaS ben je als gebruiker vrij om een eigen structuur aan te brengen op afgenomen toepassingen zoals toegangsbeheer, integratiefaciliteiten of portaalfuncties. Je krijgt de beschikking over een server die beheerd word door de dienstverlener. Vervolgens kan je deze naar eigen inzicht inrichten voor je gewenste doelen. Ook PaaS leent zich het meest in zakelijk gebruik. Daarnaast bestaat er nog de mogelijkheid tot WaaS (Wifi as a service). In deze laag wordt een wifi-infrastructuur aangeboden via een virtualisatie/hardware-integratie waarbij de centrale controller zich online bevindt.
Wat zijn de voordelen?
- Lage onderhouds-en infrastructuurkosten.
- De Cloud brengt eenheid in de infrastructuur.
- Pay per use. Je betaalt slechts voor wat je verbruikt.
- Altijd en overal toegang tot gegevens.
- Flexibiliteit en schaalbaarheid. Als je bedrijf groeit, er is altijd genoeg ruimte om uit te breiden
- Veiligheid. Cloudleveranciers met de juiste certificaten zijn doorgaans beter beveiligd dan bedrijven die met eigen servers werken.
- Duurzaam.
En de nadelen?
- Betrouwbaarheid. Je geeft de verantwoordelijkheid voor je infrastructuur deels of compleet uit handen aan de leverancier.
- Kennis. Traditionele IT infrastructuren zijn voorlopig nog niet weg te denken, zonder expertise is het niet gemakkelijk om keuzes te maken in het gebruik van de Cloud.
- Beveiliging. Gebruikers maken zich zorgen over de veiligheid van hun data en hun infrastructuur.
- Privacy. In sommige situaties heeft de overheid mogelijkheid tot het inzien van data.
So tell me, are you ready for the Cloud?
Ben je overtuigd en wil je de stap maken? Dan heb ik nog een aantal tips voor je weten te verzamelen. Win informatie in over de talloze gebruiksmogelijkheden van Cloud computing. Kennis is macht. Verdiep jezelf niet teveel in de technologie maar breng een uitgebreid en gedetailleerd plan in kaart. Neem kleine stappen en geef jou en/of je organisatie de tijd/ruimte om te wennen aan de nieuwe manier van werken. Begin bijvoorbeeld eens met de verhuizing van e-mail en agenda’s naar de Cloud. En last but not least; maak realistische keuzes in de lagen en types die je wilt gebruiken.
Wat vinden jullie van Cloud computing? Maken jullie naast privé gebruik ook zakelijk gebruik van Cloud oplossingen?
net als IK.
(“Dan was je net als mij, ‘in de Cloud.’”)
De auteur heeft het inmiddels aangepast!
Bedankt voor je alerte reactie, mijn zicht was vertroebeld door een Cloud.
Als kleine zelfstandige heb ik vorig jaar besloten al mijn zaakjes online af te handelen (in the cloud zoals dat dan zo mooi heet). Google apps ter vervanging van Office en Outlook. MS Dynamics SAAS voor CRM en Moneymedics voor een (eindelijk) voor mij simpel maar handig boekhoud- en facturatieprogramma.
Dat scheelt mij veel kosten en vooral veel zorgen m.b.t. onderhoud. Ook voor mijn website ga ik binnenkort terug naar Google Pages (als ik daar weer eens tijd voor heb). Een stuk makkelijker.
Het enige wat ik mis is nog een goede website waar men voor MKB’ers en ZZP’ers duidelijk en inzichtelijk wordt gemaakt wat er allemaal te krijgen is in “the cloud” ter vervanging van de traditionele systemen.
Iemand tips?
Bijna al mijn PC zaken staan in de ‘cloud’. Mijn mail bij GMail, mijn documenten bij Google Docs, al mijn werkbestanden+foto’s+administratie+overig in Dropbox (die zorgt voor lokale kopieën van bestanden die automatisch ook online bijgehouden worden), en zo zal er nog meer zijn wat ik ongemerkt gebruik.
Alles is voor mij via elke willekeurige pc, tablet, smartphone te bereiken. Het mooie is dat ik bij een PC crash niet meer in paniek ben, moet backuppen en 2 dagen aan het herinstalleren ben. Ik kan eenvoudigweg een andere PC pakken en direct verder werken.
Kan het nog anders?! Dit is niet de toekomst, dit is het heden! Werk zelf 100%in de cloud. Dit geeft je niet alleen het 24/7 gevoel, je bent hierdoor 24/7! Natuurlijk is dit niet voor iedere ondernemer even makkelijk te implementeren, maar start het voor onderzoek zo snel mogelijk. De cloud loont!
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!