Bas Blikt op de Week: Nalden, nieuwe energieopwekkers en Lawngen

20 juli 2009, 05:13

{title}Als eindredacteur van Idealize, portal voor innovators en creatieve professionals, deel ik momenteel de meest vernieuwende en inspirerende ideeën op onze website van de afgelopen week. Vorige week blogde ik over The Swimming City, ijs via Facebook, patentaanvragen van Apple en Samsung en een tweede meetup rondom de Twitter-volgelingen van minister Verhagen. Deze week: gasthoofdredacteur Nalden, nieuwe ideeën voor het opwekken van energie en effectievere afvalverwerking.

{title}Ik wil jullie eerst wijzen op Nalden, de man die bewijst dat je aan de hand van een blog heel goed je brood kan verdienen. Voor je zijn website nalden.net (weer) bezoekt, bekijk dan voorafgaand ons video-interview waarin hij uitlegt hoe hij op het web in z’n eentje zoveel publiciteit en commercie weet te creëren. Nalden, die zich tegenwoordig ‘social entrepreneur’ noemt, begon afgelopen dinsdag aan zijn Idealize-gasthoofdredacteurschap, dat tot maandag duurt. Bij ons betekent dat: elke dag een blogbijdrage tikken, waarin je de dingen deelt die je opvielen en voor onze bezoekers interessant zijn. Nalden schreef tot nu toe onder meer over het volgens hem straks onweerstaanbare Google Voice, IAM1 Amsterdam, Augmented Reality en een tiener die de communicatiemanagers van Morgan Stanley de les las.

Nieuwe kinetische energieopwekkers

{title}De zomer is niet bij uitstek de tijd van serieuze, maatschappelijke zaken. Toch wil ik het over duurzame energie hebben, omdat er deze week weer veel ontwikkelingen te noteren waren. Neem kinetische energie. Ontwerper Laurence Kemball-Cook maakt gebruik van het feit dat er in steden dagelijks veel mensen zich bij een bushalte begeven. Hij ontwierp een systeem met stoeptegels dat energie genereert uit de voetstappen van voorbijgangers. Voldoende om de informatieborden bij bushalte elektriciteit te schenken. Een andere designer, Chiyu Chen, bedacht de Hybrid2: een systeem dat bestaat uit huurfietsen en in staat is om kinetische energie te genereren en op te slaan. Elektrische stadsbussen zouden daardoor hun dagelijkse ritten moeten kunnen afwerken. En dan hebben we ook nog een voorstel van twee andere industriële ontwerpers, die de getijdenenergie van de rivier de Hudson willen omzetten in LED-straatverlichting voor de bewoners van Manhattan.

Olie nog even niet weg te denken

{title}Je moet ook sceptisch blijven, ook al laten we dat niet de overhand krijgen. Kinetische energie is prachtig, maar om er grote massa’s mensen mee te kunnen bedienen, zullen we er heel veel toepassingen van moeten bouwen. Het is niet het soort energieopwekking waarmee je gemakkelijk een groot gebied beslaat. Getijdenenergie levert elektriciteit op grotere schaal op, maar blijkt in veel gevallen (nog) kostbaar te zijn. Misschien weet onze Nederlandse creatieve sector daar een oplossing voor? Voor de energieopwekking uit biobrandstoffen gaat dit ook op, mede omdat er veel energie nodig is om sowieso de productie ervan mogelijk te maken. Hier wees een familielid, decennia geleden oprichter van een nog steeds succesvol Amerikaans steenkoolbedrijf, mij laatst ook op. Niet dat hij onbevooroordeeld is. Zo lang duurzame energie nog niet totaal doorgebroken is, blijven energieproducenten voluit jagen op olie. Zoals nu in Irak.

MIT en EU laten ons beter het afval opruimen

{title}Beter hergebruik van onze gekochte spullen zou de maatschappij ook minder energie en milieuvervuiling schelen, zo weten we ook al lange tijd. Maar ook op dat punt is veel te winnen. Het MIT is nu bezig met een onderzoek met hulp van tags dat moet leiden tot betere afvalverwerking. En een miljoenenproject van de EU is in de testfase beland. Het gaat om Wall-E, een robot die je kunt oproepen met een mobiele telefoon en van deur tot deur gaat, waarbij het bewoners met een persoonlijk identificatienummer herkent en hun afval scheidt in organisch, recyclebaar restafval. Met verschillende sensoren meet de robot de zwaveloxide, benzeen, ozon en stikstof in de lucht. Goed is dat ze in Italië een proef beginnen, want wie kent niet het nieuws vorig jaar rondom Napels?

Maar laten we intussen wel gewoon blijven genieten. Daarom: als je in de buurt bent van Breda, bezoek dan eens deze ‘lawnge’. Tot volgende week!

Sebastiaan van Essen
Content Marketing Manager bij -

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!