Binnenkort ruimte voor vacatures op Facebook

9 november 2016, 09:00

Naast dat Facebook zich meer wil richten op in-app aankopen, lijkt het zich ook meer te willen richten op recruitment binnen het platform. Op dit moment wordt namelijk geëxperimenteerd met een speciaal tabblad voor vacatures en met vacatureadvertenties, waarbij direct gereageerd en gecommuniceerd kan worden via Facebook Messenger.

Vacature plaatsen in tabblad en promoten

In het vakje voor de statusupdate kun je straks een vacature plaatsen met daarbij belangrijke gegevens als functietitel, aantal uren en salaris. De statusupdate is dan te zien voor jouw fans.

Deze vacature komt ook in het tabblad te staan, speciaal voor vacatures. Een vacaturepost heeft als call-to-action-knop: ‘solliciteer nu’. Wanneer een kandidaat daarop klikt, worden gegevens vanuit diens eigen Facebookprofiel via Facebook Messenger naar jou verzonden. Daarnaast is het mogelijk de vacature te promoten onder meer publiek dan je eigen volgers – een vacatureadvertentie dus.

Vacatureadvertenties: Facebook vs. LinkedIn

Ik hoor je denken: voor werkgerelateerde aspecten moet ik toch juist op LinkedIn zijn? Klopt. Op LinkedIn vind je namelijk de mensen die actief op zoek zijn naar een (nieuwe) baan. Het profiel is geheel ingericht op werk, met targetingopties als branche, functietitel en vaardigheden.

Op Facebook bereik je echter nagenoeg dezelfde doelgroep, maar óók publiek dat níet (actief) op zoek is naar een nieuwe baan. Op die manier spring je dus niet in het midden van een recruitmentproces in, zoals op LinkedIn, maar juist in het begin. Je laat mensen misschien wel nadenken over een nieuwe baan, wat kan resulteren in geschikte kandidaten die je op LinkedIn niet had gevonden.

Het publiek benaderen dat niet bewust op zoek is naar een baan, kan ook als een nadeel beschouwd worden. Je benadert mensen op Facebook namelijk in hun vrije tijd. Ze scrollen door hun tijdlijn omdat ze even tijd over hebben en even niet bezig zijn met werk. Daarnaast willen sommige mensen niet benaderd worden voor een nieuwe baan en bestaat er geen mogelijkheid in je profiel aan te geven dat je op zoek bent naar een baan.

Door bovengenoemde punten kan de relevantie van je vacatureadvertentie laag zijn. Een ander aspect dat als nadeel beschouwd kan worden, is het communiceren met je kandidaat via Facebook Messenger. Ik kan me voorstellen dat je alle CV’s van kandidaten op één plek wilt hebben, bijvoorbeeld in je mailbox.

Hier de voordelen en nadelen van vacatureadvertenties op Facebook en LinkedIn op een rijtje:

FACEBOOK LINKEDIN
Pros Cons Pros Cons
Niet-zoekend publiek benaderen: mensen laten nadenken over nieuwe baan. Niet-zoekend publiek benaderen: lage relevantie. Uitgebreide werkgerelateerde targetingopties. Niet iedereen heeft een LinkedInprofiel: voornamelijk hoogopgeleiden hebben een LinkedIn-profiel.
Iedereen heeft tegenwoordig een Facebookprofiel. Communiceren via Facebook Messenger i.p.v. bijvoorbeeld e-mail Tagmogelijkheid: mensen taggen geschikte kandidaten. Relatief prijzig

(cpc’s van 2,50 euro en hoger)

Tagmogelijkheid: mensen taggen geschikte kandidaten. Solliciteren met je Facebook-profiel betekent minder uitgebreide reacties Solliciteren met je LinkedIn-profiel betekent uitgebreide en gedetailleerde reacties.
Lage kosten (cpc’s van soms lager dan 1 euro)

Tabel: Voordelen en nadelen van vacatures plaatsen op Facebook of LinkedIn

Vacatures nu al veelvoorkomende Facebook-advertenties

Op dit moment wordt Facebook al regelmatig ingezet om vacatures te promoten. Dit kan onder andere via de ‘normale’ advertentiemogelijkheden. De volgende advertentiedoelen zijn bijvoorbeeld geschikt voor jouw vacatureadvertentie.

Klikken naar website

Kies voor het advertentiedoel: klikken naar website. In de advertentie benoem je de belangrijke informatie, zoals de functietitel, aantal uur en plaats. Als call-to-action verwijs je naar de website, waar de vacature wordt weergegeven. Daar staat aangegeven hoe kandidaten kunnen solliciteren.

Vacature schuurman schoenen - website klikken facebook

Voorbeeld vacatureadvertentie van Schuurman Schoenen op Facebook

Betrokkenheid bij bericht

Wanneer je kiest voor de optie ‘betrokkenheid bij het bericht’, ziet de advertentie eruit als een Facebook-post. De afbeelding hiervan is niet klikbaar, vandaar dat je in de tekst een linkje naar vacature op de website zet. In de tekst kun je bijvoorbeeld mensen aansporen geschikte kandidaten te taggen. Hiermee vergroot je ook het bereik van je advertentie, zonder dat je ervoor betaalt.

Vacature schuurman schoenen facebook sponsored story

Voorbeeld vacatureadvertentie van Schuurman Schoenen op Facebook

Introductie vacatures op Facebook

Zoals eerder is vermeld, wordt er nog flink op los geëxperimenteerd met vacatures op Facebook. Het platform is al bezig zakelijker te worden – kijk bijvoorbeeld naar de introductie van Facebook at Work. Het kanaal is op weg allesomvattend te worden: straks hoef je voor geen enkel onderwerp meer van Facebook af.

Wanneer je jouw vacatureadvertenties daadwerkelijk kunt maken, is nog niet bekend. Maar ik ga ervan uit dat het sowieso wordt doorgevoerd, aangezien het een waardevolle toepassing lijkt.

Alice Kaal
Social media specialist bij Social Media Huis

Alice is verslingerd aan Social Media en alles wat ermee te maken heeft. Ze was werkzaam in verschillende branches zoals retail, muziek en transport en past die opgedane kennis toe als Digital Marketeer bij Endoor | ROC van Twente. Daarnaast biedt ze haar social media en content kennis ter beschikking aan met haar eigen bedrijf Social Media Huis.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Nils van der Knaap

    Het is voor Facebook natuurlijk een hele interessante inkomstenbron. Ik denk dat vacatures voor de gebruikers over het algemeen niet als heel storend wordt ervaren, omdat je niet iets moet kopen, maar eerder kans maakt op een (betere) baan.

    En natuurlijk is het ook een directe aanval op Linkedin, inmiddels in handen van Microsoft. Stilzitten is achteruitgang op dit vlak.


    9 november 2016 om 10:21

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!