De mythes rondom virale video

8 oktober 2013, 13:59

Tips & tricks voor virale-videomarketing

Virale marketing is een populaire manier om video’s onder de aandacht te brengen. Door gebruik te maken van de kracht van sociale netwerken bij de verspreiding van video is de kans groter dat de video 'viraal gaat'. In dit bericht geven we tips voor het verspreiden van een viralmarketing-campagne en nemen we een aantal mythes onder de loep. De manier van verspreiden bij virale marketing kan gezien worden als een epidemie, de video verspreidt zich razendsnel en gedraagt zich als een niet te stoppen virus. Ik vind virale marketing een interessant onderdeel van online videomarketing: het verspreiden van informatie via het internet en dit zo promoten dat het zich online als een virus verspreidt, om zo positieve aandacht te creëren voor je product of merk. Maar hoe maak je een viralcampagne?

Deze post heb ik geschreven in samenwerking met mijn collega Casper Overkleeft.

Viral-videotips

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het verspreiden van online video met een viraal effect. Hier is een aantal regels voor opgesteld door David Meerman Scott, een onlinemarketing-strateeg. Hij noemt dit de regels voor een 'world wide rave', oftewel het wereldwijd verspreiden van content. De regels zijn vooral bedoeld als je een merk of product in de markt wilt zetten. Deze regels lichten wij hieronder kort toe.

Viralmarketing-regel 1: interessante content

Je moet er vanuit gaan dat mensen niks om je producten geven. Zij vinden zichzelf het belangrijkst en zijn online op zoek naar entertainment of informatie. Zorg er daarom voor dat je niet puur reclame maakt waarin je je producten de hemel in prijst, maar creëer interessante content voor je (potentiële) klanten. Zorg dat de content een probleem oplost bij de klant en een bepaalde waarde toevoegt.

Viralmarketing-regel 2 – less promo is more

Zorg ervoor dat je video niet dwingend is. Promoot je producten niet met alle mogelijke voordelen, zoals kortingen en de voordelen van het product. Dit wekt ergernis op bij mensen, omdat dit al door de meeste bedrijven gedaan wordt. Als de video goed genoeg is, delen mensen het vanzelf, praten ze erover en zullen ze eerder geneigd zijn een kijkje te nemen op je website. De verspreiding van de video moet je niet onder controle willen houden, maar juist vrij laten gaan als bedrijf en ervoor zorgen dat mensen het overal kunnen delen.

Viralmarketing-regel 3 – seeding plan

Begin met een bepaalde basis bij het verspreiden van de video. Post de video's op bepaalde fora en communities waarop je doelgroep aanwezig is en ga erover in gesprek. Ga geen enkel dialoog uit de weg. Als de video interessant genoeg is, zal je doelgroep hem zelf gaan delen en verspreiden.

Viralmarketing-regel 4 – goede SEO is nodig voor verspreiding

Wanneer je video eenmaal verspreid wordt, gaan zoekmachines de berichten indexeren die over de video geschreven worden. Deze indexatie is een teken dat je video zich goed verspreidt en zorgt ervoor dat je hoger in de zoekresultaten komt te staan.

Door het volgen van deze stappen denken wij dat de kans op een viraal effect vergroot wordt. Echter, het is nooit te garanderen of je video viraal gaat. Dit is volledig afhankelijk van de reactie van de mensen die je video zien. Zorg er altijd voor dat er goed over de consequenties nagedacht wordt van de inhoud die je video teweeg kan brengen.

Daarnaast bestaat er een aantal mythes rondom viral video's die ik graag wil ontkrachten.

Viral-videomythes

1: De video moet grappig zijn

Vroeger werd dit gedacht. Dit is tegenwoordig niet meer nodig en er zijn genoeg andere emoties waarop je met online video kunt inspelen. Je kunt bijvoorbeeld een video maken om mensen te inspireren. Humor wordt namelijk al teveel gebruikt in video’s en juist omdat het zoveel gebruikt wordt, is het moeilijk om ook echt grappig gevonden te worden. Het toepassen van andere emoties zorgt voor uniekere video’s en wellicht een emotie die beter past bij jouw merk.

2: Beroemdheden zorgen voor een succesvolle video

Beroemdheden zijn helemaal niet altijd nodig voor een succesvolle video. Een goed recent voorbeeld is de video van Heineken en daar tegenover de video van Coca-Cola die beide als promotievideo dienden voor de Bondfilm Skyfall. In de Heineken-video wordt Daniel Craig gebruikt, die op dit moment James Bond speelt. In de Coca-Cola-video worden willekeurige (onbekende) mensen gebruikt. Heineken had bijna 12 miljoen views en Coca-Cola bijna 10 miljoen. Echter, de video van Coca-Cola werd veel meer gedeeld op sociale media en verspreid onder vrienden. Dit maakt de Coca-Cola-video viraal succesvoller dan die van Heineken, al blijft dit natuurlijk afhankelijk van de verschillende doelen van beide bedrijven.

3: Hoe korter hoe beter

De meeste video’s zijn kort, maar niet elke video hoeft maar 30 seconden te duren. TNT's Dramatic is een voorbeeld van een video die niet heel kort is, maar wel erg succesvol. De video duurt namelijk één minuut en 46 seconden. Een ander en beter voorbeeld is de video van Johnny Walker van een aantal jaar geleden. Je ziet hoe een man een pad bewandelt, over het ontstaan van Johnny Walker vertelt en onderweg allerlei objecten tegenkomt die bij zijn verhaal passen. De video heeft bijna twee miljoen views op YouTube en bewijst dat een video niet altijd kort hoeft te zijn om succes te hebben.

4: Alleen grote bedrijven kunnen een verschil maken

Volgens David Meerman Scott kunnen ook kleine bedrijven succesvol zijn met video, niet alleen grote bedrijven hebben er succes mee. Als je met jouw video’s je doelgroep bereikt en dit is bijvoorbeeld een groep van 500 man en je doel is dat meer dan de helft je video bekijkt, dan heb je met 300 man die je video bekijken, je doel behaald. Dan is deze video voor jouw bedrijf succesvol en kun je voor jouw doelgroep het verschil maken.

Een voorbeeld van een succesvolle lokale video die wij gemaakt hebben, is de video voor stadsintiatief de Luchtsingel in Rotterdam. Een burgerinitiatief-wedstrijd waar Rotterdammers konden stemmen op het beste idee voor hun stad. De video is op YouTube in twee weken tijd door meer dan 18 duizend mensen bekeken. Ze kregen veruit de meeste stemmen en wonnen. Ze konden het voorstel tot ontwikkeling van een gebied van de Rotterdamse binnenstad uitvoeren. Dit laat zien dat ook kleinere organisaties een verschil kunnen maken en een video lokaal een virale functie krijgt.

5: Een opmerkelijk merk of product is nodig

Als Belgisch bedrijf heeft Febelfin het verschil gemaakt in een vrij onopvallend merk en product. Door een schokkerende video te maken over hoe onveilig je online gegevens zijn en hoe mensen hier makkelijk misbruik van kunnen maken, heeft Febelfin zich op de kaart gezet. Het is geen opmerkelijk product of merk, maar door deze video worden ze goed onder de aandacht gebracht.

6: Emotionele advertenties kunnen niet voldoende informatie overbrengen

Informatie overbrengen hoeft niet alleen via infographics, how-to's of andere uitlegvideo's. In video’s met een bepaalde emotie kan prima informatie overgebracht worden. Een voorbeeld hiervan is de GoPro Hero3-camera, een actiecamera. Hiermee kun je je avonturen opnemen, wanneer je bijvoorbeeld in de bossen gaat crossen op je motor. Deze video brengt de emotie over van het avontuur en de adrenaline die het met zich meebrengt. Daarnaast krijgt de kijker ook informatie over het product omdat je ziet wat je allemaal met de camera kunt en in welke omgevingen.

Oscar Langerak is directeur van VideoWerkt en ziet dat online video steeds meer wordt ingezet door bedrijven. Online video biedt de mogelijkheid om interactie aan te gaan met klanten en deze op verschillende mobiele devices te bereiken. Het aantal online video kijkers groeit nog steeds. Het aantal video’s wat bekeken wordt via mobiele devices groeit ook nog steeds. Kortom video werkt. Oscar heeft een passie voor het vastleggen van verhalen. Uit de maatschappij, binnen bedrijven of over services of producten. Hij is met VideoWerkt een betrouwbare en snelle partner voor het produceren van video’s en het adviseren en uitvoeren van alle facetten van video marketing; van hosting tot video SEO en social sharing. Wij maken video die werkt! Oscar startte VideoWerkt in 2011 om communicatie te verbeteren door het aanbieden van fraaie, conceptmatige en strategisch verantwoorde online video’s. In 2012 is hij mede-initiatiefnemer van de nieuwe lokale omroep OPEN Rotterdam. Deze omroep heeft per 1 maart 2013 voor 5 jaar de uitzendvergunning.

Categorie
Tags

5 Reacties

    oscarlangerak

    Ha Remco.

    De conclusie van jouw blog is essentie dezelfde die we met deze blog ook willen meegeven. Het succes van een video wordt niet bepaald door de hoeveelheid views maar wie je ermee bereikt.

    Deze blogpost is tot stand gekomen ism Casper, die jou nog geïnterviewd heeft voor ons onderzoek naar videomarketing, dit voorjaar.


    8 oktober 2013 om 17:35
    T

    Niet mee eens. Met muziek video’s wordt geld verdiend! Hierbij is 1 van de doelen dus ook zoveel mogelijk views binnen halen. Met YouTube valt geld te verdienen en dat mag je zeker niet vergeten in een conclusie.


    9 oktober 2013 om 12:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!