De videostrategie van Facebook

23 maart 2017, 14:00

De hoeveelheid videocontent op social media blijft toenemen en als we Cisco moeten geloven bestaat aan het einde van 2019 ongeveer 80 procent van alle content uit video. Deze statistieken zijn ook bij Facebook natuurlijk niet onopgemerkt gebleven en dus is Facebook hard op weg om zichzelf te positioneren als hét nieuwe videoplatform. Hoe ziet die nieuwe videostrategie van Facebook er uit?

Vorig jaar kondigde Facebook aan dat er per dag 100 miljoen uur aan video wordt bekeken op het platform. Ter vergelijking: een maand later kondigde YouTube aan dat er bij hun een miljard uur aan video per dag wordt bekeken. Facebook heeft dus nog wel wat in te halen, maar ze zijn goed op weg.

Dit heeft Facebook uiteraard te danken aan de verbeteringen en nieuwe functies die het qua video heeft toegepast. Zo werden video’s automatisch afgespeeld in de tijdlijn en verschenen er live- en 360gradenvideo’s. Deze vernieuwingen werden goed ontvangen, maar toch blijkt dat de betrokkenheid achterbleef in vergelijking met video’s op YouTube. De reden hiervoor is dat de meeste mensen niet naar Facebook gaan om een (lange) video te bekijken, maar juist op zoek zijn naar snel te consumeren updates.

Facebook wil hier verandering in brengen door verschillende nieuwe functies te introduceren die het bekijken van (langere) video’s op Facebook vanzelfsprekender moeten maken. Met de komst van ‘voorgestelde video’s’ heeft Facebook hierin al een stap in de goede richting gezet. Deze lijn willen ze nu graag doortrekken met de volgende vernieuwingen, waarvan enkele al sinds kort zijn doorgezet op Facebook.

1. Video ranking

Eén van de eerste nieuwe features die werd aangekondigd is dat Facebook video’s die langer zijn, en effectief langer worden bekeken, gaat belonen met een betere positie in het nieuwsoverzicht. Dit wordt dus even omschakelen voor veel contentmarketeers die juist gewend zijn aan korte, snappy video’s die gericht zijn op een kijker met een korte aandachtsspanne. Op dit moment haken mensen namelijk vaak al na 3 seconden af.

Door de langere video’s prominenter weer te geven in het nieuwsoverzicht, creëert Facebook meer ruimte voor het plaatsen van advertenties in die video’s. Zo zal bijvoorbeeld in video’s die langer zijn dan anderhalve minuut na 20 seconden een advertentie te zien zijn. Wanneer deze optie beschikbaar wordt, is vooralsnog niet bekend.

2. Picture in picture-modus

Een andere bekende functie die op dit moment wordt uitgerold door Facebook is de picture in picture-modus. Deze functie komt je waarschijnlijk al wel bekend voor van YouTube. Een video blijft afspelen in een hoekje van je scherm, terwijl je door je nieuwsoverzicht scrollt. Op Android is het zelfs al mogelijk om de video te blijven kijken onder in beeld, terwijl je ondertussen al uit de Facebook-app bent.

Ander goed nieuws is dat Facebook het bekijken van verticale video’s gaat verbeteren. De verticale video’s zullen namelijk vanaf nu over je hele scherm afgespeeld worden.

3. Video hervatten

Facebook gaat, net zoals Netflix, een Video hervatten-functie aanbieden. Wanneer je begint aan een video, maar deze niet kan afkijken, zal Facebook je de volgende keer vragen om de video te hervatten vanaf het moment dat je bent afgehaakt. Tot nu toe is de functie in beta. Deze functie is natuurlijk helemaal in lijn met het plan om contentmakers aan te zetten tot het creëren van langere video’s.

4. Geluid afspelen

Wanneer je nu door je tijdlijn scrollt zullen de video’s automatisch afspelen. Zo krijg je snel een beeld van waar de video over gaat. Het geluid bij deze video’s blijft gedempt totdat je de video aantikt. Dit heeft ervoor gezorgd dat er veel video’s verschenen met tekst en ondertitels. Hier komt nu verandering in.

Facebook gaat namelijk ook het geluid automatisch afspelen, zo zal tijdens het scrollen het geluid in- en uitfaden. De achterliggende gedachte hierbij is ook weer terug te herleiden naar het doel om langere video’s, en met name de advertentiemogelijkheden, te promoten. Bij de advertenties die na 20 seconden de video onderbreken hoort namelijk ook geluid. Door een video al met geluid aan af te spelen, gaat Facebook ervan uit dat je dus ook sneller de advertentie met het geluid aan zal bekijken.

Gelukkig kan het geluid nog altijd wel standaard uitgezet worden en daarnaast worden video’s stil worden afgespeeld als je telefoon ook op stil staat.

5. Video-app op je tv

Het bekijken van Facebook-video’s op je tv wordt een stuk makkelijker met Facebooks eerste tv-app. Deze app focust zich volledig op de videocontent van het platform. Zodra je de app opent, zie je direct verschillende filmpjes van je vrienden, gevolgde pagina’s of veel bekeken live-uitzendingen. Het algoritme zal, naarmate je meer kijkt, de video’s steeds beter op jouw voorkeuren afstemmen.

Op dit moment is de app nog redelijk beperkt, maar de kans is groot dat dit snel zal veranderen. Achter de schermen is Facebook namelijk druk bezig met het opzetten van een eigen tv-dienst waarop bijvoorbeeld live sportwedstrijden kunnen worden uitgezonden of eigen series en programma’s.

Veel van deze nieuwe functies worden op dit moment uitgerold op Facebook. Het is dus mogelijk dat nog niet al deze functies direct zichtbaar zullen zijn. Of deze vernieuwingen ervoor gaan zorgen dat Facebook op de dagelijkse kijktijd van video’s op YouTube gaat inlopen, is nog maar de vraag. Wel laten deze vernieuwingen zien dat Facebook goed blijft kijken naar de toekomst en ziet dat video hierin een belangrijke rol gaat spelen. Dit betekent dus wel dat marketeers even moeten omschakelen: lang is het nieuwe kort!

Alex Vijfvinkel
Media Specialist bij Fresh Bridge

Als Media Specialist bij Fresh Bridge ben ik continu op zoek naar dé trends en ontwikkelingen binnen social media. Graag blog ik over de verschillende mogelijkheden waarop de kanalen ingezet kunnen worden zodat merken hiermee hun doelgroepen bereiken.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!