GadgetReview: Samsung Galaxy S3 – De bal ligt nu bij Apple

14 augustus 2012, 11:28

Een review van de koningin van de Android telefoons

Zowel qua producten als in de rechtzaal is de strijd tussen Apple en Samsung flink opgelaaid. Waar er voor veel Applegebruikers geen concurrentie bestaat schreeuwen Androidfora al jaren dat de iPhone veel te duur is en niks extra's biedt. Op basis van technische specs hadden zij gelijk, alleen Apple wist dat er meer kwam kijken bij een goede telefoon. De software en gebruiksvriendelijkheid bepalen of een telefoon lekker is om mee te werken. Hoewel de Galaxy S2 een mooie telefoon is, kon hij op dat vlak nog niet tippen aan de iPhone. Maar met de S3 is daar verandering in gekomen. Apple zal in september moeten laten zien wat het waard is, want de Samsung Galaxy S3 laat met haar sexy design, prachtig grote scherm en slimme software de iPhone 4S achter zich.

Look & feel

Als je de Samsung Galaxy S3 voor het eerst in je hand hebt, krijg je een enorm wauw-gevoel. Zijn voorganger, de Galaxy S2, was een fijn toestel die ik veel heb gebruikt, maar qua design was het niet al te best. Het toestel was enorm licht, de batterij was ongeveer de helft van het totale gewicht. Wat niet erg hoeft te zijn, maar het plastic frame voelde nogal fragiel aan. Dit betekent overigens niet dat het toestel daadwerkelijk zwak is. Ik heb het toetsel inmiddels al tientallen keren laten vallen, waarbij hij slechts 1 keer lichte beschadigingen heeft opgelopen (aan de rand). Qua design heeft de Samsung Galaxy S3 nog het meest van de 'Google-phone' Galaxy Nexus.

In dat opzicht is de S3 een ware revolutie: het toestel is 1 brok design. Het is vloeiend, het glanst en het is allemaal naadloos op elkaar aangesloten. Het notificatielichtje, de lens, flitser, speaker en mic zijn allen in het design vergoten. Hoewel de buitenkant grotendeels van plastic is, voelt hij zeer solide aan en ziet hij er luxe uit. In vergelijking met Samsung's vorige paradepaardje is de S3 wat aangekomen. Dat voelt ook wel zo stevig, wat meer junk in the trunk. Onder het scherm bevindt zich de home button geflankeerd door twee touch-sensitive knoppen voor 'vorige' en 'menu'. De knoppen zijn alleen zichtbaar bij aanraking, waarbij ze verlicht worden.

De reactie die ik het meest krijg op de S3 is 'oh wat is hij groot'. Het toestel heeft dan ook een heerlijk touchscreen van 4.8-inch met HD Super AMOLED Display technologie die zorgt voor een onwijs helder en scherp beeld. Het display is zo groot dat het in zijn eentje de iPhone 4s opeet. Met een SIII in het bezit is die iPhone 4S ineens wel heel mini.

Als we kijken naar de voorkant van de telefoon zien we dat het scherm naadloos aansluit op de body van de smartphome. Alleen de homeknop en de speaker komen los van het frame. Net als zijn voorganger heeft de S3 een rand die voorkomt dat je scherm meteen aan diggelen ligt als je hem laat vallen. Het scherm is daarbij voorzien van Gorilla Glass 2, welke sterker en dunner is dan zijn voorganger.

Voor het opslaan van bestanden beschikt de telefoon over een intern geheugen van 16GB dat kan worden uitgebreid door middel van een micro-SD geheugenkaart van maximaal 64 GB.

Prestaties

Hoewel het hier bij vorige telefoons niet ontbrak, zijn de specs van de S3 zeer indrukwekkend. De nieuwe smartphone bevat een 1,4 GHz quad-core processor en 1 GB werkgeheugen. Klinkt indrukwekkend maar vraag me tegelijkertijd ook af waarvoor je dit nodig hebt. Ik gebruikte hiervoor de Galaxy S2 en Lumia 800, en had bij beide nooit last van langzame apps. Je zal dit verschil vooral merken bij de wat zwaardere en mooiere games. Ook HD films en geanimeerde achtergronden draaien vloeiend.

Camera

Pixelmatig lijkt de camera niet heel bijzonder: aan de achterkant van het toestel bevindt zich een 8 megapixel camera die foto’s met een resolutie van 3264 x 2448 pixels en video’s in 1080p @30fps maakt. Maar we weten natuurlijk dat het allang niet meer draait om de megapixels. Om de kwaliteit van het beeld te verbeteren is er daarom gesleuteld aan de sensor. De Galaxy S3 biedt een F/2.6 diafragma en een brandpuntafstand van 3,7 mm. Daarmee heeft de lens van de Galaxy S3 een iets grotere kijkhoek heeft en dus in staat is om meer beeld op een foto te krijgen.

Ook focussen gaat beduidend beter dan bij z'n voorganger. De camera is beter in staat te focussen op objecten die dichtbij staan, zie ondertaand voorbeeld:

Razendsnel

Andere opties van de camera zijn: geo-tagging, touch focus, face- en smileherkenning en een digitale foto stabilisator. Video’s kunnen worden opgenomen in 1080p. Er zijn drie functies die ik even wil uitlichten. Allereerst de snelheid van camera. Met de Galaxy S3 voel je je namelijk een ware paparazzi. Je kunt razendsnel achter elkaar foto's maken. Leuk, maar ook erg handig. Bijvoorbeeld in situaties met weinig licht en veel beweging (bv. feestjes). Los je fotosalvo en er zit altijd wel een foto tussen die scherp is. Ook gezichtsuitdrukkingen kunnen niet meer aan de camera ontsnappen. Hoe vaak gebeurt het niet dat je nét te laat bent om die spontane lach of verbazing vast te leggen. Er is zelfs een burst mode waarin de telefoon automatisch achtereenvolgens 20 foto's schiet. Vervolgens zoekt je telefoon de beste foto uit aan de hand van de scherpte.

Gezichtsherkenning

Een tweede feature die ik kan waarderen is de gezichtsherkenning. De camerasoftware herkent automatisch gezichten, die je vervolgens kunt taggen. Hoe vaker je tagt, hoe beter de telefoon in staat is om te herkennen wie op de foto staat. Het leuke hiervan is dat als je een foto upload naar Facebook bij automatisch kan taggen welk van je vrienden zich in de foto bevinden!

Filmen en fotograferen tegelijk

Sommige momenten zijn zo bijzonder dat je ze het liefst op foto én op video vast zou leggen. Als je na het filmen dan een foto wilt maken kun je alweer te laat zijn. Samsung heeft hier wat voor bedacht. Terwijl je aan het filmen bent kun je namelijk foto's blijven maken! In feite zijn deze foto's niet anders dan een screenshot van de video. Desalniettemin erg leuk, met een filmresolutie van 1080p zijn het prima kwaliteit foto's.

Front camera

Naast de reguliere camera heeft de S3 een 1.9 megapixel front-camera. Filmen is mogelijk in 720p @30fps. Met het grote scherm is de S3 een volwaardige spiegel. Dat het ook echt zo gebruikt wordt, zag ik afgelopen week toen in de trein een coupé verderop een vrouw haar make-up zat bij te werken met behulp van de frontcam van de S3.

Waar de camera ook handig voor is, is het unlocken via gezichtsherkenning. Hoewel het niet zo veilig is als een pincode is het vooral een leuke beveiliging. Omdat een swipe toch sneller is denk ik dat niet veel gebruikers deze beveiliging zullen instellen.

Software

Net als de Samsung Galaxy Nexus draait de S3 op het Android 4.0 Ice Cream Sandwich besturingssysteem. Daar bovenop heeft Samsung, zoals altijd, haar eigen schil geplaatst, de TouchWiz interface. Voor de Galaxy S3 heeft Samsung hiervoor een speciale editie gelanceerd, genaamd Nature UX TouchWiz. Wat vooral opvalt is dat er veel meer Samsung apps tussen zitten. Onnodig veel. Zo is de standaard kalender applicatie van Android vervangen voor S Planner, heeft Notities plaats moeten maken voor S Memo en zijn ChatON, Game Hub, S Suggest, S Voice, Samsung GO, Samsung Apps en AllShare Play standaard geinstalleerd. Fun fact is trouwens dat Flipboard standaard geinstalleerd is op de S3, maar Google Currents niet.

Ook Dropbox is voorgeïnstalleerd op de SIII. Ter promotie van de Camera Uploads functie krijg je als gebruiker 2 jaar 50GB Dropbox-opslagruimte cadeau. Die Camera Uploads functie is overigens zeer handig. Elke foto of screenshot die je maakt wordt automatisch naar de de Camera Uploads map geüpload zodat je na het maken van een foto er direct op je laptop mee aan de slag kunt.

Wat erg fijn is aan het toetsel is dat in het notificatiescherm enkele veelgebruikte opties zijn opgenomen: Wi-Fi, GPS, trilfunctie, schermrotatie, spaarstand, meldingen, mobiele data, bluetooth, autostand en synchronisatie. Zelf maak ik met name veel gebruik van Wi-Fi, trilfunctie en schermrotatie, en dan is het erg fijn dat ik niet elke keer de instellingen hoef in te duiken maar ze snel via het notificatiescherm aan of uit kan zetten. Wat ik ook erg fijn vind is de schermverlichtingbediening. Ik hou er zelf van om 'm op 100% te hebben zodat de kleuren lekker knallen, maar als je af en toe even batterij wilt sparen kan je 'm makkelijk terugschakelen.

Spraakbesturing

Zo is S Voice een leuke tegenhanger van Apple's Siri. Met de spraakbesturingssoftware kun je zoeken op Google, sms berichten versturen, contacten bellen, en nog veel meer. Net als bij Siri blijft het lastig om Nederlandse namen te bellen of teksten te tikken. Op welke manier ik mijn achternaam ook uitspreek, bellen doet hij niet. Qua voice control ben ik dezelfde mening toegedaan als The Verge: 'Siri is faster, S Voice can do more, but neither is really good enough'.

Delen met andere apparaten

Met AllShare Play app die ik hierboven aanhaalde kun je middels DLNA content vanaf je smartphone direct delen met andere apparaten die in je netwerk hangen. Handig als je bijvoorbeeld een Samsung (of AllShare-enabled) TV hebt die in je netwerk hangt. Dan kun je met 1 druk op de knop een foto of video delen naar je TV. Zelf heb ik een XBMC server draaien thuis waar ik films mee kijk en muziek mee luister. Door het installeren van XBMC Remote kan je praktisch hetzelfde. Dit werkt heel goed en ook snel. Met 1 druk op de knop tover je een net geschoten foto op je grote TV scherm. Ook bv. een YouTube video kun je moeiteloos overbrengen.

Slimmigheden uit de natuur

Direct Call

Leukere toevoegingen aan Nature UX zijn een aantal slimmigheden. De eerste is direct call. Het idee is goed: als je een contact opzoekt of je hebt interactie met iemand kun hem of haar direct bellen door de telefoon aan je oor te houden. In de praktijk is het echter zo handig niet. Wat gebeurt er namelijk als een contact 2 of meer nummers in zijn profiel heeft? Juist, dan werkt het niet. En daar heb ik er veel van. In de praktijk werkt het dus eigenlijk alleen fijn als je met iemand aan het sms'en bent, omdat de software dan begrijpt dat je het mobiele nummer van de contactpersoon wilt bellen. Feit is alleen dat ik bijna niet meer sms. De keer dat ik het wel doe denk ik er niet aan om de gestur te gebruiken. Leuk om aan je vrienden te showen, maar niet praktisch.

Smart Stay

Deze functie is zo simpel maar oh zo geweldig. Terwijl je met Galaxy SIII in de weer bent houdt de front-camera in de gaten wat je aan het doet bent en houdt daar rekening mee. Wanneer je bijvoorbeeld een tekst aan het lezen bent zorgt de software ervoor dat het scherm niet meer automatisch na 10 of 20 seconden wordt uitgeschakeld! Andersom werkt deze functie als 'sleep detection': als de telefoon geen open ogen herkent schakelt hij na 5 seconden uit.

Samsung Toetsenbord

Ik maakte zelf veelvuldig gebruik van Swype op de S2: het schrijven van teksten door vegend over de toetsen je woorden te maken. Op de SIII is swype niet meer als zodanig herkenbaar maar is er eigen software die swypen mogelijk maakt, die simpelweg 'Samsung-toetsenbord' wordt genoemd. Helaas werkt dat niet zo fijn als het origineel. Correcties worden té actief doorgevoerd en het hoofdwoord verandert voortdurend terwijl je typt, omdat er verschillende suggesties zijn (dit geldt overigens ook voor normale invoer). Het vervelende is dat wanneer je dit uit wilt zetten, je ook de mogelijkheid tot swypen uitzet. Daarbij gebeurt het me vaak dat de software uit het niets ineens alleen corrigeert naar door-de-gebruiker-zelf-toegevoegde woorden. Uiteindelijk de bedoel maar uitgezet en Swype geinstalleerd.

Pop up play

Als je dan toch een quadcore-processor hebt, moet je die ook af en toe gebruiken. Dat kan met de pop up play functie. Iedereen zal dit herkennen. Ben je net lekker een 1080p HD film aan het kijken op je smartphone, begint er ineens iemand je te sms'en. Net nu jij een filmpje aan het kijken bent. Potverdriedubbeltjes. Film pauseren of je vriend negeren? Lastig, lastig. Dit behoort nu echter tot het verleden. Met pop-up play kun je een HD-film op de voorgrond kijken, terwijl je mails checkt of een sms’je typt. Na de functie in de videospeler aan te hebben klikken kun je een verkleint videokader overal naartoe slepen, zodat je tijdens het kijken van je film kunt multi-tasken. Overigens gaat dit zelfs bij volledige HD films zonder enige hapering.

Motion features

Naast bovengenoemde direct call heeft Samsung nog enkele bewegingen ingebouwd. Zo kun je in- en uitzoomen door het toestel te kantelen. Dit werkt bv. ook om de tabs in Chrome in- en uit te vouwen. Daarnaast kun je het toetsel om te draaien om het te dempen. Dit kan overigens door je hand op het scherm te leggen. Leukste functie vind ik zelf het maken van een screenshot, die kan door de palm van je hand van links naar rechts over het scherm te vegen.

Communicatie

Qua communicatie is behalve Near Field Communication (NFC) alles wel bekend. De Samsung Galaxy S3 heeft een in de batterij ingebakken NFC-chip. Tot nu toe was het nut van een NFC-chip, vanwege het gebruik aan toepassingen, nog altijd beperkt. Een stap in de richting is Android Beam, waarmee data tussen smartphones worden uitgewisseld. Samsung heeft ook zijn eigen applicatie uitgebracht om via NFC data uit te wisselen: S Beam. Dit werkt onwijs lekker. Het enige wat je hoeft te doen om bijvoorbeeld een openstaande foto te delen is de twee smartphones dicht bij elkaar te houden. De tegenpartij hoeft dan alleen op OK te drukken en de data wordt overgezet. Dit werkt in de praktijk erg fijn omdat je geen extra handeling hoeft te verrichten (bv. het opstarten van een uitwisselingsapp).

Batterij

Het grootste pijnpunt van zo ongeveer elke telefoon van dit moment is de batterijduur. Op een dag dat je echt goed gebruik maakt van je telefoon redt hij veelal het einde van de dag niet. Zo ook de Galaxy S II. Het is dan ook zo fijn dat de Galaxy SIII met zijn 2100mAh batterij altijd voor je klaar staat. Ter vergelijking: de batterij van de S2 is 1650 mAh, die van de iPhone 4s 1432mAh. In diverse batterij benchmarks (zoals die van CNET UK) scoort de S3 dan ook zeer hoog. Eindelijk een telefoon die bij intensief gebruik de hele dag meegaat!

Zakelijk

Zoals we van Android gewend zijn is de telefoon prima zakelijk te gebruiken. Om tegemoet te komen aan de zakelijke markt brengt Samsung echter een speciale versie van de telefoon uit. Deze 'enterprise-edition' is met name verbeterd op het gebied van beveiliging. Een van deze features is de “Samsung Approved for Enterprise” (SAFE) software. Hieronder valt bijvoorbeeld de AES-256 bit gegevensencriptie, verbeterede Microsoft Exchange functionaliteiten, remote access en ondersteuning voor veelgebruikte Virtual Private Network (VPN) en Mobile Device Management (MDM) systemen. Met het toestel springt Samsung in op de BYOD trend (bring your own device), waarbij werknemers hun eigen apparatuur voor werkdoeleinden kunnen gebruiken. Een nadeel hiervan is vaak de beveiliging. Samsung heeft een inruilprogramma in het leven geroepen ('Safe2Switch') voor klanten die hun oude telefoon willen inruilen voor een Samsung SAFE device.

Inspired by nature

De commercials voor het paradepaartje van Samsung waren niet te missen. Zowel offline en online heeft Samsung zwaar ingezet. Dat alles onder de noemer (Designed for humans,) Inspired by nature. “It sees, listens, responds, and allows you to share the greatest moments.”, aldus Samsung.

Dit is ook zeker terug te zien in de telefoon. Als ik de Galaxy S3 moet samenvatten: weinig nieuws maar zóveel beter. Voor de review keek ik niet in het bijzonder uit naar de telefoonmaar, omdat ik weinig vernieuwende dingen zag. Wat dat betreft heeft Samsung op de Apple-manier geïnnoveerd: er is niet zozeer gewerkt aan de specs maar vooral aan de software, gebruikservaring en usability. Een sexy design. Een batterij waar je met gemak de dag mee doorkomt. Slimme gebruiksvriendelijke gestures. Eenvoudige uitwisseling met andere apparaten. Qua camera: geen extra megapixels, maar filmen en fotograferen tegelijk, snel foto's schieten en social tagging.

En daarom is het zo'n heerlijke telefoon om mee te werken. En moet Apple in september echt met iets vernieuwends komen, want de iPhone 4S moet er toch echt aan geloven. Hoewel het verschil steeds kleiner wordt, blijft het wel dat nieuwe apps vaak eerst beschikbaar zijn voor iOS. Daarnaast werkt iOS op sommige vlakken net even wat intuïtiever, maar andersom zijn er ook slimmigheden die de iPhone weer niet heeft. Het grote scherm, de camera en de slimme software maken de Galaxy S3 wat mij betreft tot de superieure telefoon.

Afbeelding 1: Houang Stephane (cc)

Afbeelding 2: Samsung (rechtenvrij)

Afbeelding 3 & 4: IBTimes

Afbeelding 5 & 6: Eigen foto's

Afbeelding 7: GSM Nation

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

11 Reacties

    Loco

    Je hebt het in de inleiding over de verbeterde software die zelfs beter zou zijn dan iOS. In je artikel zie ik er weinig van terug. Een hele bunch irritante voorgeïnstalleerde apps om nog maar niet te spreken over de bedenkelijke kwaliteit van van veel google apps.

    Qua hardware zet deze telefoon de iPhone 4s natuurlijk op ruime achterstand maar de telefoon is ook een jaar jonger. Ik ben ook benieuwd naar de head-to-head vergelijking tussen de twee toestellen.


    14 augustus 2012 om 13:18
    Mariska

    Goede review! Na een kleine maand met mijn S3 droom ik nog elke dag van mijn HTC Desire…..

    De buitenkant en de camera van de S3 zijn inderdaad prachtig, maar van ‘binnen’ is het toestel een stuk lelijker:

    Ik vraag me af hoe jij aan die batterijduur komt. Ik ging vanochtend om 8.30 van huis met 100% en nu om 15.00 heb ik nog maar 65%. Het einde van de dag ga ik dus bij lange na niet halen. Twee keer per dag opladen is nog steeds aan de orde en gaat ook nog eens langzaam.

    Over de Nature UX kan ik kort zijn. KUT. Maar ik zal het ook wat uitgebreider uitleggen. Als je een high-end HTC toestel gewend bent, dan is Samsung Nature UX echt niet natuurlijk! Vooral items als agenda (niet syncen met google?!?!), invoeren van contacten, contacten opzoeken, timer, stopwatch (kan ik niet eens vinden), alarm, beltonen werken allemaal minder soepel en netjes met de Nature UX schil, bovendien wil ik niet dat al die Samsung apps aan me opgedrongen worden. Natuurlijk valt daar iets aan te doen. Als ik me er in ga verdiepen of heel veel moeite ga doen om dat allemaal aan te passen. En dat is precies de reden dat de iPhone het straks (volgens mij) weer gaat winnen op de Samsung S3. De gebruikers die nu een iPhone hebben (intussen de de early majority) zullen dit niet accepteren en zeker niet overnemen. Teveel moeite en te afwijkend van wat ze kennen. Zelfs als Android liefhebster ga ik straks nog eerder over op iPhone dan nog een keer een Samsung te nemen.

    PS: Wil iemand mijn nieuwe S3 overnemen? €350 is dit 3 weken oude toestel van jou! Kan ik mooi een HTC one of Google nexus kopen 🙂


    14 augustus 2012 om 13:30
    JW

    Mijn google samsung galaxy nexus draait alweer enkele weken op Jellybean, 4.1 dus. Ics is zoooo 2011;)


    14 augustus 2012 om 13:45
    Elskamp

    @Mariska: Jammer dat de SIII je zo tegenvalt… ben met je eens dat het jammer is dat Samsung je een aantal apps in de maag splitst waar je niet op zit te wachten…

    (aan de andere kant bedenkt Apple ook gewoon wat je wel en niet mag door Maps, Youtube te verwijderen en meer eigen spullen te ‘verplichten’)

    Maar die batterij snap ik niet, want ik kan het toestel een dag normaal gebruiken (social, bellen, spotify id trein etc.) en dan heb ik genoeg over aan het eind van de dag…

    Daarnaast sync’t hij volgens mij prima, ik heb iig nergens last van… enige jammere is dat meerdere accounts (gmail, FB, Skype) zorgen voor dubbele contacten in je adresboek, maar dat is een algemeen Android-ding en niet zozeer de SIII.

    En de timer en instellingen werken volgens mij toch hetzelfde als alle andere toestellen op Android 4, dus is het het toestel of die versie van Android?!

    Ik denk in ieder geval dat je wel iemand gaat vinden die voor dat bedrag je SIII wilt hebben… en moet toegeven dat de Nexus ook wel een erg fijn toestel was 😉

    Disclaimer: Ik ben tester voor Samsung, dus wellicht wat bevooroordeeld over dit toestel 😉


    14 augustus 2012 om 13:49
    Rene

    @Mariska: voor 350 euro neem ik je S3 graag over!

    Mail me op rb1953@gmail.com


    14 augustus 2012 om 14:10
    DannyOosterveer

    Hi Mariska,

    Herken me ook niet echt in dit verhaal moet ik zeggen. Ik zou eens kijken bij de instellingen welke apps je CPU/geheugen opslokken, dat zou een hoop moeten verklaren volgens mij. Ook sync met Google verloopt zoals altijd vlekkeloos. Zoals ik in de review al beschreef staan er naar mijn mening wel teveel Samsung eigen apps op, maar de rest van de Nature OX vind ik erg fijn. Schil is wel heel anders dan die van HTC, dus kan me voorstellen dat je er aan moet wennen. De HTC van m’n vriendin werkt ook heel anders.


    14 augustus 2012 om 15:25
    Jeroen

    @Mariska: Ik ruil mijn HTC One X graag om tegen je S3. Mail me even op jeroenbos92@outlook.com!


    15 augustus 2012 om 08:08
    anton van der poel

    Het batterijprobleem wat voorkomt in de internat versie van de s3 zou verholpen moeten zijn met de software update die vandaag is uitgekomen in ned de batterij zou leeglopen in de standbystand doordat in de software een waarde zou zijn opgegeven van 34 welke waarde 3,4 zou moeten zijn met alsgevolg dat de batterij 10 maal zo snel leegloopt als zou moeten alleen door in de stand-by stand te staan


    22 augustus 2012 om 15:33

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!