Geld verdienen met online video

6 januari 2015, 08:30

Hoe kun je geld verdienen met online video? Tijdens het Cross Media Café op 9 december 2014 op het Mediapark in Hilversum gaven ondernemers een kijkje in hun online video-activiteiten. Hoe verdienen zij hun euro’s?

Deze gastbijdrage is geschreven door Ellen Röling van Technoteksten.

Opening

Paul Rutten van TNO en auteur van de Monitor geeft een korte presentatie. De transitie in de mediasector leidt tot nieuwe ondernemingsmodellen en vormen. De Monitor geeft een beeld hoe zich dit vertaalt in banen en bedrijven. Rutten zoomde kort in op de video-industrie: “Grote mediabedrijven worden kleiner en er komen steeds meer kleine bedrijven bij. Online video is een bottom-up beweging die bezig is de sector te veranderen.” Kijk hier voor de samenvatting van het rapport.

GfK geeft een overzicht van de videomarkt in cijfers

Yvette Westerbaan, consultant Entertainment GfK geeft een sneak preview van de laatste GfK-cijfers van de videomarkt. Het complete rapport is verkrijgbaar bij GfK. De laatste jaren wint video on demand steeds meer terrein van fysiek (DVD en Blu-ray). In 2015 voorspelt GfK het omslagpunt en zal VoD (video on demand) voor het eerst een groter marktaandeel hebben. Die ontwikkeling is met name de laatste jaren snel gegaan. In 2013 had VoD een derde van de markt. Dat aandeel is snel groter geworden door een nieuwkomer als Netflix, gevolgd door streamingdiensten als Videoland on Demand en MyPrime van UPC.

Van alle DVD- en Blu-ray-verkoop vindt 65 procent online plaats. 46 procent van de omzet betreft titels die niet in de Top 1.000 staan. De markt van fysieke videodragers is in 2014 goed voor een waarde van 124 miljoen euro. Westerbaan gaat er niet van uit dat de fysieke markt gaat verdwijnen: met name voor de duurdere producten (special editions) zijn er nog steeds veel liefhebbers.

De video-ondemandmarkt is goed voor 113 miljoen euro in 2014. Pay per view is nog altijd het populairst: 68 provent, maar de abonnementvorm wint aan populariteit. Zonder prijs te geven om welke retailers het gaat, vertelt Westerbaan dat de videomarkt in 2014 wordt gedomineerd door enkele spelers.

In de fysieke markt genereren vier retailers tweederde van de omzet. In de TVOD-markt (pay per view) genereren twee retailers tweederde van de omzet. En op de SVOD-markt (abonnementsvorm) is één retailer goed voor tweederde van de omzet. Wie zijn de mensen die naar VoD kijken? De doelgroep is hoog opgeleid en het zwaartepunt (54 procent) valt in de leeftijdscategorie van 13-17 jaar. Gekeken wordt via tv en laptop, maar ook Chromecast en AppleTV zijn in opkomst.

Jetstream en de kosten van streamen

Wat kost het om online video te verspreiden? Stef van der Ziel, oprichter Jetstream (CDN management Software) en Streamzilla, vertelt dat tien jaar geleden nog 70 euro per gigabyte werd betaald. “Daarna zijn de prijzen extreem gekelderd en liggen prijzen tussen de 2 en 30 cent.” Even voor het beeld: 1 GB aan data staat gelijk aan 20 uur muziek, of 2 uur SD video of 1 uur lage kwaliteit HD video.

Van der Ziel waarschuwt om bij de inkoop van capaciteit niet alleen te focussen op gigabytes en euro’s. Er zijn meer keuzes te maken die grote gevolgen hebben voor het budget. Bij sommige aanbieders kan worden gekozen voor een pay-as-you-go-model (achteraf naar gebruik betalen) of een commited fee.

“De eerste optie klinkt interessant omdat je nergens aan vast zit, maar de rekening achteraf kan behoorlijk tegenvallen”, vertelt Van der Ziel. Een vooraf afgesproken afname en vaste prijs kan dan aantrekkelijker zijn. Net als bij mobiele telefoon kan ook worden gekozen voor een ‘bundle’ (een tegoed per maand) of een ‘bucket’ (een maandelijks tegoed waarvan het restant geldig ook volgende maanden geldig blijft).

Naast het streamen zijn er vaak ook meer features nodig om de content goed te distribueren en die brengen extra kosten met zich mee. Denk aan players, transmuxen (geschikt maken voor alle videoplayers), storage of veiligheidsmaatregelen.

Streamen is een relatief kleine post op het totale budget in vergelijking tot de productie – en marketingkosten, aldus Van der Ziel. Enkele voorbeelden. Een regionale omroep is 700 à 750 euro per maand kwijt bij tien- tot honderdduizend views. Over the top-televisie (Netflix) kost tussen 75 cent en 3 euro per maand per abonnee.

Een webcast bij een event kost tussen 300 en 1000 euro. Hij waarschuwt om van streamingkosten geen sluitpost te maken, omdat ook de kwaliteit erg kan verschillen, zeker in het buitenland. “Nederland heeft wat dat betreft een perfecte kwaliteit en een perfecte dekking.” Van der Ziel is samen met collega’s over de hele wereld bezig om de wereldperformance omhoog te gooien en de kosten omlaag. In Azië zijn de kosten volgens Van der Ziel soms wel vijf tot tien keer hoger dan hier.

Hoe kun je volgens Stef geldt verdienen met online video? “Internationaal gaan. Verzin een contentdienst die internationaal aanslaat. Dan heb je 7 miljard potentiële kijkers in plaats van 17 miljoen.”

Media Distillery distilleert waar video over gaat

Joost de Wit is co-founder van Media Distillery, een bedrijf dat realtime kan analyseren waar video of audio over gaat op basis van beeld- en spraakherkenning. “Het principe is simpel”, vertelt De Wit. In het platform van Media Distillery kan video, televisie en radio-content worden geladen. Het platform analyseert de content op een paar niveaus: de EPG-informatie, de teksten die worden uitgesproken, de aanwezigheid van logo’s en het onderwerp.

Deze informatie wordt direct weer als een rijke vorm van metadata aan de content toegevoegd. De service is in oktober gelanceerd. Media Distillery gaat het inzetten op twee markten: Mediamonitoring en Broadcasting. Te beginnen met Mediamonitoring waar de service nu ook al in gebruik is. “Er zijn partijen die voor bedrijven in de gaten houden waar ze in de media worden genoemd. Met onze service kan dat nu ook voor radio van televisie.”

In Broadcasting heeft De Wit twee pilots lopen. De eerste is het ontsluiten van het BNN Nieuwsradio-archief. “Het is nu nog moeilijk om het audioarchief te doorzoeken. Als dat beter gaat, kan de content worden hergebruikt.” Het verdienmodel hierbij is (relevante) advertenties.

Samen TNO onderzoekt Media Distillery ook de mogelijkheden van een persoonlijke nieuwsuitzending. “Als je weet welk nieuws de kijker graag ziet, kun je mensen relevant nieuws aanbieden.” De service is dus een soort nieuws-genius. Verdienmodel is ook hier (relevante) advertenties.

Divimove helpt YouTube-talenten met geld verdienen

Het aantal multichannelnetworks (MCN) groeit snel. Eugene Hendrikx is country manager Benelux bij Divimove, een MCN ofwel een YouTube-partnernetwork dat aangesloten videomakers een sterkere marktpositie geeft en zo aan inkomsten helpt. Divimove heeft 1.600 partners en 700 miljoen views per jaar. “We helpen talenten met het bouwen van een toekomst op YouTube en daarbuiten.” Geld verdient de MCN met name aan advertentie-inkomsten op YouTube. Talenten delen daarin mee. YouTube houdt zelf 45 procent van advertentie-inkomsten en geeft 55 procent aan de contentmaker.

Hendrikx zet eerst even uiteen wat het grote onderscheid is tussen de traditionele omroep en YouTube. Bij televisie bepaalt de distributeur en de omroepbaas wat er te zien is. In beeld zijn betaalde acteurs of betaalde presentatoren. Op YouTube zijn er geen decisionmakers, content is gratis te verspreiden en talenten maken filmpjes vanuit passie. De betrokkenheid met de kijker is groot. “Wat telt op YouTube is authenticiteit. De kijkers hebben onmiddellijk door of iets ‘echt’ is of gespeeld. Als YouTube-talenten naar broadcasting worden gehaald, dan werkt dat vaak niet.”

YouTube-talenten bereiken soms sterren-status. In Amerika zijn YouTube-talenten soms al populairder dan mainstream-sterren. Ook bedrijven verschuiven hun advertentiebudgetten naar YouTube. “Het voordeel van YouTube is dat doelgroep en markt heel duidelijk te targetten zijn.”

Divimove opende dit jaar in samenwerking met Blue Circle een green screen studio waar de aangesloten videomakers professionele producties kunnen maken. Voor Ubisoft produceerde ze onlangs een serie van 5 video’s ter promotie van de lancering van het nieuwe spel ‘Far Cry 4′ dat recent op de markt gebracht is. Onder leiding van een karakter uit de game moesten de YouTubers in teams tegen elkaar strijden in fearfactorstijl opdrachten. De video’s werden vervolgens gepubliceerd op het kanaal van de YouTubers en dat leverde maar liefst 500.000 unieke kijkers op.

Kun je leven van YouTube? Eugene Hendrikx vertelt dat Divimove een aantal talenten heeft die van hun inkomsten kunnen leven.

Quadia personaliseert video voor hogere conversie

Nico Verspaget is oprichter van Quadia, specialist in gepersonaliseerde Quadia helpt bedrijven met ‘one size fits one’-communicatie via video, waaronder webinars, televisie voor zeer kleine doelgroepen (met name in de medische sector) en dan nu ook – en sterk in opkomst – de personal video message. Dit is een video die is afgestemd op de klant door gebruik van zijn naam en bijvoorbeeld gegevens over afname en dienstenpakket.

Verspaget laat een voorbeeld zien van de welkomstvideo van energiebedrijf Oxxio, waarbij gedurende het filmpje de naam Nico Verspaget, de te betalen energieprijzen en de afgenomen producten zichtbaar zijn. Personalisering verhoogt de conversie, stelt Verspaget. Enige cijfers: 75 procent van de mensen die een sms of e-mail ontvangt met de mededeling dat er een persoonlijke boodschap is, opent dit bericht. 84 procent start vervolgens ook daadwerkelijk de video, 77 procent kijkt de video tot het einde en 34 procent maakt een My Oxxio-account aan.

In het filmpje vertelt Oxxio over zaken waarvoor veel mensen anders het callcenter zouden bellen. Een callcentergesprek kost vaak rond de 6 euro, een filmpje slecht 26 cent. Het welkomstfilmpje is daarmee een efficiënte manier om kosten te besparen.

DYTG: het succes van de Nederlandse VidCon

Eelco Kingma is oprichter van DYTG, The Dutch Youtube Gathering, Nederlands grootste evenement voor online video. Kingma is al vanaf 2001 geïntrigeerd door online video communities, zoals Cybertown. “Communities met een nieuwe sociale dynamiek, eigen regels, waarden en normen en een unieke maatschappelijke opbouw.” In 2007 schreef hij zijn HBO-scriptie over online communities en een jaar later organiseerde hij in juli 2010 zijn eerste eigen event voor de online video community in Nederland.

Dat eerste event trok 50 man. Een paar events later in oktober 2011 waren dat al 500 mensen. Kingma had ondertussen van DYTG een stichting gemaakt en studeerde af op online communities aan de MMI. Hij wilde de online video community openbreken voor meer samenwerking en kennisdeling. In september 2012 trok het negende DYTG-event al 700 man. Voor 2015 heeft Kingma een tweedaags event gepland in mei en mikt hij op 6.000 bezoekers. De eerste dag is bedoeld voor de Industrie met discussiepanels, workshops en inspirerende sprekers, de tweede dag is voor de makers.

Hoe verdient hij geld aan dit geheel? “Ik verhuur mezelf als eventorganisator aan de stichting.”

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Marketingfacts. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet of mail naar de redactie.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!