Internetadresboek nu ook internationaal

26 september 2006, 15:52

Internetadresboek nu ook internationaalEerder dit jaar kreeg het Internetadresboek flink wat aandacht in de media. Ook op Marketingfacts ontstond een discussie over dit onderwerp. Toen bestond het adresboek nog puur uit de mogelijkheid naar het zoeken van een (bedrijfs-) naam waarna URL en bijbehorende emailadressen werden getoond. Maar wat lees ik nu op Mashable?

The Internet Address Book, which launched this week, is a new service from the Netherlands that brings together all your online identities in one place – social networking URLs, instant messaging IDs and web addresses.

Het adresboek focust zich nu op consumenten die bij meerdere social networking-sites zijn aangemeld (Skype, Yahoo, MySpace, Bebo etc) en biedt de mogelijkheid alle gegevens die men wil delen hierover op één plek vast te leggen. Daarnaast kan er gezocht worden in het adresboek, ook door niet geregistreerden. Is degene die je zoekt ook opgenomen in het adresboek, dan kun je deze persoon toevoegen aan je çontacten’. De Nederlandse website heeft dezelfde lay-out en functionaliteiten als de internationale versie, maar is afgestemd op de Nederlandse markt met de mogelijkheid om registraties te vermelden bij vaderlandse profielpagina’s zoals cu2, Schoolbank.nl, TMF, sugababes.nl.

Goed. De service is gratis, (nog) geen reclame te zien op de website. Altijd weer interessant om te bedenken wat het businessmodel kan zijn van deze initiatieven, met daarbij het rechtmatig gebruik van de vastgelegde gegevens in het achterhoofd …

Lode Broekman
Docent Digital Marketing bij Hogeschool Van Amsterdam

Lode Broekman (1965) is een resultaatgerichte organisatieadviseur, erkend Senior Marketing Professional (SMP), met ruim 25 jaar ervaring in (online) marketing en communicatie. Hij staat bekend om zijn klantgerichte en pragmatische oplossingen voor commerciële vraagstukken en verder om zijn boeiende presentaties. Daarnaast heeft hij veel ervaring als projectmanager. Hij is enkele jaren docent op de Hogeschool van Amsterdam, Commerciële Economie.

Categorie
Tags

22 Reacties

    media

    Ik heb mijn gegevens maar eens ingevoerd om het geheel te testen. Ziet er allemaal goed uit; mis nog wel een aantal sites (OpenBC, Google Video) maar ik neem aan dat ze het pakket nog wel zullen uitbreiden. Vraag me wel af of het voor mij als individu heel veel waarde heeft om mijn gegevens daar achter te laten. Wat levert het mij op? Nog meer spam of ook relevante traffic? We zullen het afwachten…


    26 september 2006 om 19:02
    lbroekman

    @Marco,

    Ik heb hetzelfde gedaan, kijken wat er op ons afkomt …


    26 september 2006 om 19:51
    Dimitri

    @marco en lode,

    hoe kun je nou spam hebben op een adres anders dan e-mail? dan is het toch de taak van de betreffende aanbieder om dit te voorkomen? het spijt me zeer maar ik kom dit artikel op meerdere sites tegen en erger me enigzins aan de achterdochtigheid van menig nederlander. vul gewoon niet in wat je niet in wilt vullen en klaar is kees. gespamd word je toch wel, en niemand weet je te wonen door je myspace profiel bloot te geven (of je moet zo dom zijn je huisadres op myspace te zetten maar dan kun je alsnog gevonden worden op de site zelf).


    26 september 2006 om 21:02
    media

    Wat ik er mee bedoelde Dimitri is dat ik me afvraag wat de meerwaarde is voor mij persoonlijk om mijn gegevens daar achter te laten. Een adresboek is bedoeld om iemand te kunnen vinden. Maar met welk doel? Mij ongevraagd benaderen om jouw product te verkopen (via email, via mijn profielpagina, via mijn weblog, whatever) is spam.


    26 september 2006 om 21:16
    Dimitri van Hees

    Wat is dan het verschil met een MySpace een URL of een Flickr profiel? Wat ik bedoel is dat mensen graag 1 plek willen hebben waar ze al hun dingen bij elkaar hebben, kijk maar naar hoeveel mensen een link plaatsen van hun Hyves naar hun MySpace en vice versa etc. Volgens mij is deze site alleen een verzamelplek voor al deze adressen en bedoeld om mensen elkaar te laten vinden. Ik heb je overigens al gevonden en toegevoegd aan mijn eigen adresboek om het te testen en ik moet zeggen dat (ook al ben je een verre kennis, namelijk via deze site ;-)) ik het verdomd handig vind om alle adressen van vrienden op een rijtje te hebben, zeker nu ze geen ‘gewone’ adressen meer hebben maar alleen maar blogs, urls, profielsites etc. etc.


    26 september 2006 om 21:24
    media

    Als al mijn kenissen mee gaan doen kan het zeker waardevol zijn Dimitri; vraag me alleen af of ze dat ook gaan doen. Maar ik doe niet voor niets mee, ik geef ze de voordeel van de twijfel en ga de komende periode kijken of het mij wat oplevert in gemak of iets anders.


    26 september 2006 om 21:28
    Dimitri van Hees

    ok, je moet het ook niet zien als aanval ofzo (alhoewel als ik je woonplaats zie en jij mijn website bekijkt het niet zo gek zou zijn ;-)) maar ik ben zelf nogal ‘fan’ van dit onderwerp en houd het zodoende nogal goed bij en het valt mij erg op hoe preuts Nederland wederom (nadat ze nu eindelijk pas hier online met creditcard betalen) op het gebied van internet is in verhouding met andere opmerkingen betreffende dit onderwerp. mijn excuses voor de verkeerde interpretatie, het is al laat…


    26 september 2006 om 21:35
    Erick

    Het businessmodel is iets als dat van Marktplaats. Duur verkopen over een paar jaar. De man is geen internetondernemer, dit is zijn eerste project. De investeringen zijn groot, dus hij moet er wel in geloven. En o ja, uiteraard komen er advertenties. En als je de beschikking hebt over heeeeel veel emailadressen, en er kloppen spammers aan die er veel geld voor bieden. Privacy-beding heb ik nergens gezien.


    27 september 2006 om 04:09
    Maurice

    Wel apart dat ik bijna onvindbaar ben terwijl ik toch echt bij 6-7 van de doorzochte sites een profiel heb met mijn echte naw-gegevens. Wellicht is de werking dus nog niet helemaal ideaal?!


    27 september 2006 om 05:30
    arjanintveld

    Maurice, het werkt alleen als je je ook registreert. Ik heb inmiddels een aantal mensen geprobeerd uit o.a. linkedin en hi5, maar keeg tot op heden geen resultaat. Als ik mezelf nu zoek na het aanmaken van een profiel lukt het wel.


    27 september 2006 om 05:46
    Maurice

    Hmm dat had ik er niet uit gehaald.. Was uiteraard (zoals veel mensen) weer te snel met lezen.. Vind het wel een groot nadeel dat je alleen mensen kan vinden die zich hebben geregistreerd. Ik bedoel als ik direct via Hyves iemand zoek hoeft diegene ook niet eerst toe te staan dat hij gevonden kan worden.


    27 september 2006 om 05:55
    Dimitri van Hees

    Is ook helemaal niet zo, als ik mijzelf zoek krijg ik gewoon de goede resultaten, ook al ben ik niet aangemeld…


    27 september 2006 om 06:03
    Maurice

    Het lijkt alsof er iets is veranderd daaro. Gisteren keer of 5 geprobeerd mezelf te vinden op hyves bijvoorbeeld, kreeg steeds niets, nu geregistreerd en krijg wel wat…dat vind ik op zijn minst vreemd..


    27 september 2006 om 06:12
    jeroenmirck

    Het systeem heeft me meteen in Hyves gevonden. Ook geeft hij meer dan 2000 hits via CU2, maar dat zijn allemaal mensen met mijn voornaam. Dat is dan weer erg vrijblijvend…


    27 september 2006 om 06:13
    jeroenmirck

    @ Maurice: het systeem gaat pas naar je zoeken als je geregistreerd bent.


    27 september 2006 om 06:14
    Dimitri van Hees

    Gister deed die site sowieso raar, zal wel te maken hebben met het feit dat ze op nu.nl stonden. Overigens krijg ik bij Cu2 altijd vreemde resultaten, maar als ik mijn voor- en achternaam op Cu2 zelf intyp krijg ik diezelfde waardeloze resultaten?!


    27 september 2006 om 06:16
    Maurice

    Het wordt nu wel een welles/nietes verhaal…

    Is de ceo van internetadresboek hier toevallig aanwezig met het antwoord?

    Als je eerst moet registreren, dan zoek ik mijn personen wel direct via google/hyves, want juist omdat mensen gek worden van al die profielsites waar ze zich moeten registreren, moet je dit bij de verzamelplek vervolgens ook doen.. Dat lijkt me dubbel werk en teveel moeite. Daarbij is het op de site niet precies duidelijk waarom je je moet registreren (ja je kan een sociaal netwerk aanleggen, maar daar had je toch juist al een hyves account voor?!)

    In de praktijk google/hyves ik de sollicitanten wel gewoon:)

    off topic: ben ik de enige die het irri vind dat ik tot 2maal toe vergeet de verificatiecode in te vullen en dit hele verhaal opnieuw moet intikken omdat de terug functie mijn veld wist:)>?


    27 september 2006 om 06:28
    Dimitri van Hees

    Zijn we daar ook weer uit 😉


    27 september 2006 om 07:09
    lbroekman

    @Dimitri, nog even terug naar het begin van de discussie. Spam is inderdaad redelijk te voorkomen door zelf zuinig te zijn met gegevens die je deelt. En als ik het huidige concept vergelijk met de ‘juni-versie’, dan sluit dit nu zeker beter aan bij een grotere groep gebruikers. Gezien de beschreven zoekfunctionaliteit (zie hierboven) waarbij het dus blijkbaar niet uitmaakt of ik wel/niet geregistreerd ben om betere zoekresultaten te krijgen, moet de toegevoegde waarde gezocht worden in andere functionaliteiten voor de geregistreerde gebruikers. Mogelijkheden genoeg (cross network search, meerdere sites toevoegen), blijf benieuwd hoe (snel) e.e.a. zich gaat ontwikkelen.


    27 september 2006 om 08:02
    jeroenmirck

    @ Wout: De vraag was niet of je al dan niet aangemeld kon zoeken in het Internet Adresboek, maar of de resultaten alleen gebaseerd zijn op mensen die zijn aangemeld. Want als dat laatste zo is, zal jullie database heel onvolledig zijn.


    27 september 2006 om 08:36
    Wout Withagen

    We zoeken in de eerste instantie in onze eigen database en omdat die, zoals je zegt niet volledig zal zijn hebben we besloten om ook live in sociale netwerken te gaan zoeken. Dit levert voor de bezoeker een bevredigender resultaat.


    27 september 2006 om 08:45
    van Maanen

    Ik vind het een stap in de goede richting maar het blijft een gemis dat ik niet op 1 plek alles zelf beheer, en dit -naar keuze- kan doorlinken naar de diverse websites/diensten. Een contact uit LinkedIn zou ik graag kunnen connecten met iemand uit mijn OpenBC contacts bijvoorbeeld.

    Dit zelf organiseren is nog een heel gedoe op dit moment. Niet voor niets dat mensen maar zelf linkjes naar hun overige profielpagina´s elders plaatsen.

    Jammer sowieso dat OpenBC (binnenkort verder als Xing) er niet tussen staat.

    Het zou overigens best wel hilarische resultaten kunnen opleveren als die kersverse accountmanager nog een hyves of Cu2 profieltje had met dubieuze inhoud… Maar goed, met een beetje speuren kom je direct op die sites ook een heel eind…

    ben heel benieuwd hoe dit zich ontwikkelt…

    : marc


    27 september 2006 om 09:16

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!