iPhone en iPad tijdens Valentijn goed voor 10,4 procent van de omzet
M-Commerce is ook voor Nederlandse winkeliers niet meer weg te denken
Wist je dat 14,5% procent van alle bezoekers aan een website van een retailer via een mobiel apparaat komt? Dat blijkt althans uit recent onderzoek van IBM, dat laat zien dat mobiel winkelen ook in Nederland een vaste positie in de retailbranche heeft verworven. In de Valentijnsperiode bedroeg de online verkoop met behulp van een mobiel apparaat 10,1 procent, bijna een verdriedubbeling ten opzichte van de 3.9 procent van vorig jaar.
Marcel Holsheimer, Vice President Marketing bij IBM zegt hierover: “De groei van aankopen via mobiele apparaten stijgt gigantisch snel. In 2009 werd nog 1 procent van alle aankopen gedaan vanaf een mobiel apparaat. Nu zien we al dat in de Valentijnsperiode 10,1 procent van alle verkopen via een smartphone of tablet gaat.”
Deze ontwikkeling komt overeen met de mobiele verkopen tijdens de afgelopen kerstperiode. Consumenten laten bij het mobiel winkelen wel een sterke voorkeur zien voor een mobiel apparaat. Zo staat Apple’s iPhone en iPad op de eerste en tweede plaats voor mobiel verkeer (respectievelijk 5,5 procent en 4,9 procent) en Android derde met 4,4 procent.
Op Valentijnsdag was de invloed van de ‘m-Commerce’ het meest zichtbaar in typerende productgroepen:
-
Sierraden en Lingerie: Een recordaantal consumenten gebruikten hun mobiele apparaat voor impulsieve aankopen waardoor de mobiele verkoop van sierraden en lingerie met respectievelijk 28,8 en 17,7 procent groeiden.
-
Beauty & Gezondheid: De verkoop van beauty- & gezondheidsproducten via mobiele apparaten groeiden van minder dan vier procent vorig jaar naar 15,1 procent op Valentijnsdag 2012.
De recente data suggereren dat het online en mobiele koopgedrag van november en december niet van tijdelijke aard is. Een permanente verandering lijkt in gang te zijn gezet en consumenten doen niet alleen aankopen via mobiele apparaten tijdens de decembermaanden, maar ook tijdens de daaropvolgende (feest)dagen.
Hoe zit dat in Nederland?
Benelux-organisaties hebben – meer dan het wereldwijd gemiddelde – moeite met het aangaan van de dialoog met klanten via nieuwe media (Benelux: 69%, wereldwijd: 56%). Dit kwam naar voren in het IBM onderzoek onder 1700 Chief Marketing Officers. Opvallende tegenstelling wanneer je ziet dat Nederlandse bedrijven en consumenten de nummer één zijn in de wereld bij het oppakken van ICT-toepassingen, zoals handel via internet en bestedingen aan ICT. Ook is Nederland het tweede land ter wereld als het gaat om het aantal aansluitingen op internet, vaste en mobiele telefonie.
Marcel: “Het luisteren naar wat de klant verlangt en digitale kanalen efficiënt in te zetten, om individuen te benaderen en klanttevredenheid hoog te houden, biedt marketingafdelingen veel kansen. Maar ook uitdagingen. De grote hoeveelheid aan klantinformatie die beschikbaar is via social media en het internet wordt onvoldoende ingezet. Hoe trek je consumenten je winkel in, zowel de virtuele als de fysieke winkel, en hoe maak je gebruik van de klantervaringen die her en der verspreid op Facebook en Twitter circuleren? Waar naar gestreefd moet worden is de ´ultieme klantbeleving´. Daarvoor moet je weten wat de klant echt wil en daar ligt nu net het probleem. De meeste bedrijven kunnen dat nog niet.
Steeds meer Nederlanders begeven zich online, thuis of onderweg. Zo zagen webwinkels in Nederland in de laatste maand van vorig jaar maar liefst een omzetstijging van 36 procent (bron: Blauw Research). Winkeliers moeten zich dus snel aanpassen aan deze nieuwe wereld. Niet alleen om meer producten via mobiele apparaten te verkopen, maar ook om de consument een geïntegreerde koopervaring te bieden. Of hij nou online koopt of ouderwets in de winkel, als winkelier wil je maar één ding: dat de consument jouw producten koopt en niet die van de concurrent.”
Met dank aan Peter Coolen. Credits afbeelding.