Magazines op producten zetten medialandschap op z’n kop

20 februari 2006, 19:39

Magazines op producten zetten medialandschap op z'n kopPapieren magazines hebben steeds meer product inserts – ‘kraaltjes en spiegeltjes’ – nodig om zich aan ‘t publiek te kunnen slijten. En dat bracht Joanna Wojtalik, een Australische marketingstudente, op een idee: “Waarom zouden we die producten niet als distributiekanaal gebruiken?”

Twee jaar na ‘t idee bijt iLove het spits af als on-product magazine. Het miniscule tijdschriftje (74 x 105mm) wordt achter het etiket van een veel verkocht flesje water geplakt, en is daarmee in één klap het breedst verspreide magazine van ‘t hele continent (2 miljoen exemplaren per editie). Een paar maanden later volgen nog een tijdschrift voor kinderen en eentje voor mannen, op flesjes Iced Coffee geplakt.

Joanna’s piepjonge bedrijfje New Media Concepts heeft het idee in Australië gepatenteerd.

Carl Mangold
Video Advertising & Content Producer bij Carl Mangold

Carl Mangold produceert video advertising en -content voor online marketing, van concept tot en met oplevering. Én realiseert en optimaliseert het bereik ervan, op basis van in overleg gedefinieerde KPI's. “People around the world are now watching 1.000.000.000 hours of Youtube’s incredible content every single day!” (Cristos Goodrow, Youtube) “We move towards a world where video is at the heart of all our services” (Mark Zuckerberg, 27 juli 2016) “Video is where all of media is headed right now. There is no more valuable piece of property or entity then video in the world of media at all.” (Casey Neistat, 6 sept. 2016)

Categorie
Tags

7 Reacties

    Alex

    Papieren magazines, wat zijn dat?


    20 februari 2006 om 22:04
    Anders

    Weblogs a la Donner.


    20 februari 2006 om 22:19
    Sandra

    is een half jaar geleden of zo een toiletpapiermerk niet begonnen met een papieren magazine bij te sluiten en was dat niet de eigenlijke primeur van dit idee?


    20 februari 2006 om 23:12
    Peter Luit

    Reacties als die van Alex kom ik veel tegen. Binnen de discussies over crossmedia ervaar ik vaak dat het ‘gewone papier’ wordt vergeten. En dat is jammer. Binnen het crossmediamodel (MMM) Millimeters (papier), Megabytes (interactief/on-line) en Minuten (broad- en narrowcasting) vervult het alom ‘oude’ papier nog steeds een zeer belangrijke rol voor met name adverteerders en uitgevers.

    De afgelopen 20 jaar zijn voorspellingen die het einde van het papier zouden inluiden, keer op keer bijgesteld. Er vinden enorme verschuivingen plaats van druk naar print, maar de volumes verkocht papier voor grafische doeleinden nemen niet of nauwelijks af. Dat de grafische industrie de afgelopen jaren klappen te verduren heeft gekregen, heeft weinig met de economie te maken, maar veelal meer met automatisering van de bedrijfstak.

    De afgelopen 20 jaar heeft deze sector van de communicatiemedia industrie zich in hoge mate gemoderniseerd. Dat heeft veel arbeidsplaatsen gekost en veel bedrijven hebben de slag naar moderne productie methoden niet kunnen maken. De overgebleven bedrijven (nog altijd ruim 3000 met 48.000 werknemers) maken zich in 2006 op voor het economisch herstel, waar ook zij binnen de mediamix van hopen te profiteren.


    21 februari 2006 om 06:15
    mangold

    @Sandra: Het gaat hier niet zozeer om het bij een product sluiten van een magazine (om het product ‘op te leuken’), maar om het gebruik van producten als distributiekanaal.

    @Peter: Is het niet zo dat de 70×100 wereld volkomen op z’n gat ligt, vandaag de dag?


    21 februari 2006 om 07:28
    Peter Luit

    @Carl: Er is natuurlijk een enorme overcapaciteit in vele sectoren van de grafische industrie. Dat komt enerzijds door het enorme aanbod van nieuwe machines met nieuwe capaciteiten en workflow systemen, die nog sneleer kunnen produceren. Menig ondernemer stapt daarin om nog net dat ene stukje onderscheidend vermogen te kunnen neerzetten. Kwaliteit is namelijk geen onderscheidend vermogen meer.

    Er is dus geen sprake van het ‘volkomen op z’n gat liggen’ van een specifiek drukformaat, alle drukkerijen hebben last van elkaar ten aanzien van een te groot aanbod aan capaciteit. Het totale volume is niet afgenomen, maar ook niet toegenomen, terwijl fabrikanten wel nieuwe machines plaatsen. Dan is het verdelen van het aanbod aan werk aanzienlijk moeilijker. De industrie is dus zelf schuldig aan deze onbedoelde marktwerking, prijsbederf is het gevolg.

    De verschuiving van druk naar print is in ons land niet gekwantificeerd. Veel direct marketing in zowel b2b en b2c verschuift naar (database) gestuurde digital printing technieken. Bedrijven die daar in stappen, verschuiven zelf van grafisch naar ICT (een hele omslag). Het printen is dan bijzaak, maar er wordt wel een nieuw product geleverd met een hogere toegevoegde waarde, waar de response beter van te meten is….

    Bedrijven die daarin doorgroeien komen in aanraking met andere spelers uit het MMM model en gaan integraal onderdeel uitmaken van een nieuw communicatiemedia branche. Opdrachtgevers zoeken namelijk steeds vaker naar ’totaal oplossers’, mensen die het speelveld begrijpen en daarin met juiste adviezen hun weg kunnen vinden voor hun opdrachtgevers.

    Wat dat betreft leven we in een heel interessante periode, waarin het MMM model in een dynamische samenleving op het gebied van media, enige houvast biedt…..


    21 februari 2006 om 10:02
    Peter Luit

    Maar nog even ter aanvulling: natuurlijk zoeken de ‘papieren’ producenten en uitgevers naar nieuwe mogelijkheden papier als communicatiemiddel blijvend in te zetten. Dat zal echter niet oneindig lukken. Het samenspel in de mix zal de dominante positie van papier op den duur zeker aantasten. Maar dat dacht ik zo een 15 jaar geleden ook al. De praktijk leert dat het langzaam gaat…..

    De cijfers die vanmiddag bij ‘Het nieuwe uitgeven’ in MediaPlaze werden getoond laten langzaam maar zeker een duidelijke kentering zien, vooral bij jongeren. Of daarbij de conclusie gerechtvaardigd is of jongeren informatie op papier niet meer zouden willen lezen, is nog maar de vraag. Er zou eens onderzoek gedaan kunnen worden naar het surf gedrag van de jongeren. Wat zoeken zij en wat wordt er qua informatie geconsumeerd?

    Maar digitaal papier, RFID in verpakkingen, database digital printing zijn vormen van innovaties waar bedrijven op kunnen inspelen die de ommekeer van papier tijdig inzien….. We leven dus inderdaad in een uitermate interessante periode…..


    21 februari 2006 om 16:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!