Microsoft lanceert Windows 8: waarom is dit zo interessant?

26 oktober 2012, 07:23

Hybride besturingssysteem van het vertrouwde Windows en mobiele elementen als cloudintegratie, app-store en klaar voor alle devices

Nadat Microsoft gisteren officieel Windows 8 presenteerde is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft vanaf vandaag overal beschikbaar. Windows 8 zal draaien op tablets, laptops en desktop-PC's en is helemaal in lijn met de Metro-interface van Windows Phone. Het besturingssysteem is helemaal op de schop gegaan. Zo zijn het startmenu en de taakbalk, die al sinds Windows 95 onderin het scherm staan, niet meer aanwezig in Windows 8. Die hebben plaatsgemaakt voor grote tegels waarmee apps en andere content kunnen worden gelanceerd. Deze apps zullen verkocht worden vanuit de eigen Windows Store. Windows 8 is gebouwd met het oog op touchscreens, en heeft ingebouwde cloud capabilities.

Klaar voor de nieuwe wereld

Steven Sinofsky, hoofd van de Windows-divisie, noemde Windows 8 'een mijlpaal in de evolutie en revolutie van computers'. En daar heeft hij wel gelijk. Microsoft staat op een kritiek punt in haar bestaan. Het PC-tijdperk waarin Micosoft hoogtij vierde is voorgoed voorbij. De verplintering van het medialandschap en de vermobilisering zijn door Microsoft onderschat. Het mobiele besturingssysteem Windows Mobile functioneerde gebrekkig en was weinig gebruiksvriendelijk, maar met de knappe reincarnatie in de vorm van Windows Phone staat Microsoft weer helemaal op de kaart.

Ondertussen bleef Windows gewoon Windows, terwijl de wereld erom heen veranderde. Met dat in het achterhoofd is Windows 8 inderdaad een revolutie waarin Microsoft zich heeft geherpositioneerd in de nieuwe wereld van laptops, tablets, cloud, touch-screens en app-stores. Met Windows 8 maakt Microsoft ook voor laptops en desktop-PC's de weg vrij voor touch-screens. Ook hint Microsoft met Windows 8 op hybride tablet/laptops en ultrabooks.

Windows RT

De nieuwe Windows zal beschikbaar komen in 2 varianten. Waar Windows 8 nog steeds een desktopmodus bevat, zal Windows RT alleen apps uit de Windows Store ondersteunen. Ook wordt Windows RT geleverd met Office 2013. Windows RT zal onder ander draaien op de Surface-tablet van Microsoft.

Hoewel Windows 8 een geheel nieuwe insteek heeft is bijna alle randapparatuur (zo'n ±420 miljoen devices, aldus Ballmer) nog altijd compatible.

De kruk met 3 poten

Een belangrijke shift die Microsoft met Windows 8 maakt is dat het niet meer alleen om software gaat. Waar Apple veel tijd en moeite stopt in het tot in het extreme optimaliseren en verbeteren van de hardware van haar producten, vertrouwde Microsoft daarvoor op hun hardwarefabrikanten. In een stuk in de New York Times wordt dit mooi beschreven:

Microsoft learned through industry sources that Apple had bought large quantities of high-quality aluminum from a mine in Australia to create the distinctive cases for the iPad, according to a former Microsoft employee involved in the discussions, who did not wish to be named talking about internal matters.

The executives were stunned by how deeply Apple was willing to reach into the global supply chain to secure innovative materials for the iPad and, once it did, to corner the market on those supplies. Microsoft’s executives worried that Windows PC makers were not making the same kinds of bets, the former employee said.

Het is dan ook om deze reden dat Microsoft zelf is begonnen met het produceren van haar eigen hardware, de Surface tablet.

Manufacturers pay hefty fees to license Windows from Microsoft, putting pressure on them to make computers as cheaply as possible using commodity parts. That, in turn, has limited their ability to take the kinds of risks on hardware innovation that have helped define the iPad. Furthermore, with the iPad, Apple has proved that there are significant advantages to designing hardware and software together. When separate companies, each with its own priorities, handle those chores, integrating hardware and software can be more challenging.

Gisteren heeft Steve Ballmer tegenover de BBC al aangegeven dat het niet bij de Surface tablet zou blijven maar dat Microsoft in de toekomst nog meer eigen hardware gaat uitbrengen. Zo gaat al enige tijd het gerucht dat Microsoft met een eigen Windows Phone toestel bezig is.

Ecosysteem

Maar het succes van een platform is ook afhankelijk van de geïntegreerde diensten. Zodoende wijdde Microsoft bij de lancering veel tijd aan diensten als SkyDrive (opslag in de cloud), Xbox Live en Xbox Music. Waarom dit interessant is? 1 van de redenen dat Android zo populair is, is dat het werkt met het enorme dienstenaanbod van Google. Google Maps, Gmail, contacten, Drive, enzovoorts. Die diensten zijn beschikbaar via desktop en dus ook met de smartphone. Als je een sterk ecosysteem hebt, kun je dit ook makkelijk naar nieuwe screens trekken.

Microsoft staat nog altijd enorm sterk in de PC/laptop markt. De meeste gebruikers kennen de Windows omgeving daarom erg goed. Tel daar bij op de diensten als Hotmail en Xbox (die al in vele huiskamers als mediaPC aanwezig is), en je hebt flinke potentie.

BUILD

Wat nog wel een flinke kluif voor Microsoft zal zijn, is het aanbod in de Windows Store. Het gebrek aan een uitgebreid app-aanbod was een van de belangrijkste kritiekpunten in de reviews van de Surface tablet. Tami Reller, CFO van Windows, zegt hierover: “Sure the total number does matter, I won't say that it doesn't matter. What we've tried to do is be very focused on making sure that our engagement with the developers is strong and they have the tools and engagement they need to build great apps.” The Verge schat dat er bij de lancering ongeveer 5.000 apps beschikbaar zijn.

Ondertussen voorspelt Steve Ballmer dat komend jaar 400 miljoen PC's zullen worden verkocht, waarvan een meerderheid Windows 8 zal gebruiken. In lijn met Apple's besturingssysteem wordt Windows 8 tegen een zeer lage prijs in de markt gezet. Windows 8 is vanaf 30 euro verkrijgbaar als download, en voor de fysieke kopie betaal je 60 euro. Voor een upgrade betaal je 15 euro. Windows 8 is vanaf vandaag beschikbaar in 37 talen in meer dan 140 landen.

Ik ben erg benieuwd naar hoe Windows 8 het gaat doen. Met het integrale ecosysteem en alle diensten en producten van Microsoft is de potentie groot. Echter zal dit staan of vallen met het app-aanbod.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

7 Reacties

    @danwet

    Blijft weer een (laat) me-too product en geen innovatie; geen wow-factor maar herkenbaarheid uit andere eco-systemen. #nuffsaid


    26 oktober 2012 om 14:00
    roy

    Even een paar feitjes recht zetten.

    1. Windows 8 is iets anders dan Windows Phone 8. Interface is hetzelfde, maar onderliggende software is anders. Software en files zijn NIET uitwisselbaar.

    2. Windows 8 is iets anders dan Windows 8-RT. Software is niet compatible en RT is niet compatible met het verleden.

    3. Het op RT meegeleverde Office 2013 is een gesnoeide versie die zonder additionele licentie niet commercieel gebruikt kan worden. De versie is nooit volledig functioneel en is niet vergelijkbaar met de bekende Office 2013.

    Die simpele feiten die de auteur blijkbaar niet snapt en die een heftige impact gaan hebben op hoe je een ‘aankoop’ gaat ervaren. Een auteur die jong is, vast de hele dag met een smartphone werkt en dagelijks bezig is met dit soort toestanden. Als zo’n figuur het niet snapt, dan kun je de aankomende verwarring voorspellen …


    26 oktober 2012 om 19:16
    Teuntje

    Ziet er prachtig uit! Ik ben een Apple liefhebber maar ga zeker naar deze kijken!!!Als de service ook nog eens beter is stap ik zeker over.


    27 oktober 2012 om 13:38
    DannyOosterveer

    Hi Roy,

    Thanks voor je comment. Windows Phone en Windows 8 zijn qua files inderdaad niet compatible, maar je kunt wel verregaande integratie verwachten. Denk aan die clouddiensten en andere MS-diensten, maar ga er vanuit dat ook content-wise goede uitwisseling op poten zetten. De interface (hoe de gemiddelde consument het ervaart) is redelijk gelijk en zou daarmee het leerproces moeten vergemakkelijken. Dat is voor Microsoft nog de voornaamste kluif. De gemiddelde gebruiker is niet echt thuis in techniek en heeft door schade en schande het systeem onder de knie weten te krijgen. Nu komt er ineens een makkelijk systeem, maar die is wel heel anders dan ze gewend zijn.

    Ben met je eens dat de Windows 8 en Windows RT pakketten voor veel verwarring zorgen. Wat ook schadelijk is, is dat je bij ‘oude’ programma’s dan toch ineens weer naar de ouderwetse interface wordt gesluisd….


    29 oktober 2012 om 12:23

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!