Niet vloeken in de Bitcoin-kerk

19 mei 2014, 05:00

Bitcoin is een religie en vorige week kwamen de gelovigen bij elkaar

Al geruime tijd volg ik het Bitcoin-gebeuren met buitengewone interesse. De app current.ly die wij onlangs lanceerden, is uitstekend geschikt om de Bitcoin-hype te volgen. Vorig jaar passeerde de koers zowel de 100 als de 1.000 dollar, en ondertussen is de koers weer teruggezakt naar 450 dollar. Bitcoin kwam slecht in het nieuws toen Silk Road, de marktplaats voor illegale spullen als wapens en drugs, werd opgerold en later de grootste Bitcoin-beurs Mt.Gox implodeerde. Toch is er nog steeds een groot aantal mensen in de tech scene met een heilig geloof in de digitale valuta. ik was dan ook blij verrast toen Marketingfacts iemand zocht om te bloggen over het Nationaal Bitcoin Congres dat afgelopen donderdag plaatsvond in ABN AMRO’s Dialogues House.

Het door Vincent Everts en Rutger van Zuidam in korte tijd georganiseerde evenement was een dag voor de officiële Bitcoin Amsterdam-conferentie gepland, waardoor ook een aantal internationale sprekers gevonden kon worden. Via Twitter had ik mijn twijfel geuit of het niet een type event als de EO-jongerendag zou worden, met alleen fanboys, maar Vincent Everts verzekerde mij dat ook een aantal ‘critici’ zoals Peter Verhaar en J.C. de Jager zou spreken. Ik was benieuwd.

Ik heb de tweede deel van het congres meegemaakt. Vincent Everts praatte de boel aan elkaar. Als de Andries Knevel van deze EO-jongerendag zag hij overal de hand van God. Zo kwamen we te weten dat zelfs de schoonmaker van Vincent er nu financieel goed voor staat, want die heeft een gedeelte van zijn bitcoins die hij destijds had ontvangen in waarde zien verveelvoudigen. Bitcoin maakt iedereen gelukkig, als je je hart er maar voor openstelt.

Volatiliteit en criminaliteit

DNB-beleidsmedewerker Kim Gunnink is niet bepaald het type persoon dat je je bij een DNB medewerker voorstelt. Als zij directeur van DNB wordt, zie ik echt uit naar de volgende euro-crisis. Maar bovenal had ze zeer zinnige dingen te zeggen. Ze zei het op een lieve toon, zodat niemand in de Bitcoin-kerk zich aangevallen zou moeten voelen, maar haar opmerkingen waren zeer doeltreffend. Als er al mensen van hun Bitcoin-geloof zijn gevallen, dan moet dat zijn geweest tijdens haar presentatie. Koersvolatiliteit maakt het zowel betalers als acceptanten erg lastig om BTC te gebruiken. Zelfs de prijs van dit Bitcoin-congres zelf werd in euro’s aangekondigd; anders moet de prijs dagelijks worden aangepast. Het weerwoord van één van de bezoekers blonk uit in naiviteit: “Als iedereen Bitcoin gebruikt is er geen volatiliteit meer”.

Bitcoin is erg gevoelig voor criminaliteit door het mondiale karakter en het pseudo-anonieme karakter. Het is ‘ideaal’ voor chantage. Ze noemde een aantal voorbeelden. Een aantal grote webwinkels werd voor Kerst de keuze gelaten: maak een stevige som bitcoins over of we gaan je site een tijdje platgooien. Ook voor ransomware-programma’s is het een veilige manier om het geld naar de crimineel over te boeken.

Het feit dat Kim de eerste was die inging op het verband tussen criminaliteit en BTC-gebruik, deed bij mij wel de wenkbrauwen fronzen – alsof je een bijeenkomst van de National Rifle Association bijwoont waar het onderwerp van de highschool shootings wordt gemeden.

Grote groei

Daarna was het weer de beurt aan de fanboys. Frank Schuil vertelde over zijn bedrijf Safello, “De bank van de toekomst”, en Marc van der Chijs over hoe hij in de Bitcoin was gerold. Zijn bedrijf had een rekening in Cyprus en toen hij tijdens de Eurocrisis niet meer aan zijn eigen geld mocht komen, was dat voor hem een teken aan de wand – er moest iets veranderen. Hij denkt dat we aan het begin van een periode van grote groei staan. Op de laatste grote Bitcoin-conferentie waren ook voor het eerst veel mannen in driedelig pak aanwezig en volgens Van der Chijs staat een aantal fondsen, waaronder dat van de Winklevoss-broers, klaar om in te stappen. De koers zal dan opnieuw exploderen. Verder ziet Van der Chijs grote mogelijkheden in de Derde Wereld, waar niemand nog een bankrekening heeft. Internetverbinding is niet eens nodig; een betaling kan ook via sms gedaan worden.

Daarna interviewde Vincent Everts voormalig minister Jan Kees de Jager. Ze waren lief voor elkaar: Everts toonde zijn bewondering voor het daadkrachtige optreden van de Jager in de eurocrisis en de Jager zijn respect voor Bitcoin. De belangrijkste reden die de Jager kon aangeven waarom Bitcoin geen geld is, is omdat er geen ‘uitgevende partij’ is. Geneuzel natuurlijk, waar Everts echt niet van ging zweten.

Daarna kwam Mark Buitenhek aan het woord. Ondanks dat zijn afdeling bij ING per jaar duizenden maal meer transacties doet dan Bitcoin (65.000 per dag) begon hij met de mededeling dat hij niet ging zeggen dat Bitcoin een Ponzi scheme is. Waarom niet eigenlijk? De helft van alle bitcoins is in handen van minder dan duizend accounts. Omdat er nauwelijks nieuwe Bitcoins worden uitgegeven, blijft dat ook zo.

Makke

Bij de paneldiscussie konden de bankiers Verhaar en Buitenhek het niet laten hun lof over de innovatieve mogelijkheden van Bitcoin te melden. Hier kwam toch wel duidelijk een makke van de sprekerskeuze naar voren: er was geen criticaster die wat van de techniek achter Bitcoin begrijpt of überhaupt het principe van de blockchain kent. De blockchain is briljant om waardeinstrumenten te bewaren, maar inherent traag. Bitcoin-betalingen worden binnen 10 minuten gevalideerd, sneller is lastig vanwege het decentrale karakter. Maar die vermaledijde bank doet niet alleen veel meer transacties, het doet ze ook 500 keer sneller. Ondertussen worden de blockchains steeds langer en moeilijker te valideren.

Aan het eind van de conferentie reed Vincent Evert nog even in felgroen pak op zijn Segway rond. Zou het met Bitcoin op dezelfde manier aflopen?

Co-founder of PeerReach.com, Founder of Twirus.com & Miljoenhuizen.nl

Categorie
Tags

13 Reacties

    peter verhaar

    volgende keer beter luisteren: ik was vooral vol lof over het real-time karakter van de technologie. ik dacht dat ik glashelder was over de huidige bitcoin: er is geen vraag naar, want ons betalingsverkeer is efficient en goedkoop

    plus dat ik het interessant vind dat geld programmeerbaar wordt

    ps als gebruiker (en ik heb hyet 2x geprobeerd),snap ik precies wat het principe van die blockchain is

    zie ook mijn column op BNR vandaag


    19 mei 2014 om 07:04
    Nico

    Bitcoin is juist niet realtime. Het is op findamenteel nivo niet mogelijk binnen paar minuten transactie af te wikkelen.


    19 mei 2014 om 09:08
    peter verhaar

    banken doen er nu een uur over om geld over te boeken, de technologie is wake up call om banken te dwingen om te investeren in technologie; ik heb en had niets met de bitcoin


    19 mei 2014 om 09:13
    kees

    Banken doen er geen paar uur over!

    Banken doen er een paar dagen over vrijdag betalen is maandag pas ontvangen.

    en betalen buiten europa duurt 10 werkdagen


    19 mei 2014 om 09:52
    Mike van Hoenselaar

    Fijn dat er ook kritische geluiden te horen zijn.

    Komt wel op mij over dat je er niet uitgehaald hebt wat je graag zou willen. Wat miste je op het evenement?

    Wat deze beweging mij juist laat zien is dat we iets goed te pakken hebben. Of de huidige manier van Bitcoin, of andere cryptocurrency het gaat redden of niet. Geen idee. Dat we toe zijn aan een nieuwe stap op dit gebied lijkt me wel duidelijk. Daar hoor ik je niet over.

    Ik hoor voornamelijk jou sceptisch zijn over Bitcoin.

    Terwijl ik zoiets heb, alle nadelen zijn al 3 jaar lang uitgelicht, opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw. Elke keer door dezelfde soort mensen. Mensen die wat te verliezen hebben als het gaat om euro’s of bankiers. Maar daar komen we niet mee vooruit.

    Hoor graag in een ander artikel hoe jij het graag gezien zou willen hebben.

    Er zijn inmiddels al andere currencies die vrijwel realtime zijn en ook beter zijn dan Bitcoin, het is wachten op een manier dat het wel realtime gaat zijn. Er wordt dagelijks nieuws geproduceerd. Dat zien jullie als het goed is met Current.ly ook. Dit is niet even weg te wuiven. We leven nu nog in een tijdperk dat de geldjagers actief zijn, dat gaat er vanzelf uit, dagelijks komen er altcoins bij die elke keer maar een paar weken leuk zijn. Altcoins zijn voornamelijk voor de miners onder ons leuk. Ook dat gaat verminderen.

    Als iedereen Internet Explorer 6 blijft ondersteunen, gebruiken we over 10 jaar nog steeds IE. En is IE nog steeds de beste oplossing en draaien alle applicaties nog steeds op IE. Als de IT afdeling geen updates uitvoert naar de nieuwe versie Windows is het niet gek dat je 10 jaar later met oude meuk aan het werken bent die niet doorontwikkeld is (Banken bijvoorbeeld). En dan de applicatiebouwer of Microsoft de schuld geven. Lekker zwart/wit I know.

    Zo zie ik dat bij deze ontwikkeling. Als niemand het makkelijk maakt om met Bitcoin te kunnen betalen zal het er niet van komen nee dat mijn moeder met virtueel geld gaat betalen, maar om dan te zeggen dat de hele ontwikkeling/vooruitgang geen toekomst heeft. Volgens mij ging het evenement juist er over om mensen de ogen te doen openen good or bad. Laten we hopen dat dat gebeurd is en dat we nog mooie nieuwe ontwikkelingen mogen verwelkomen.

    Zoals automatische bestellingen tussen mijn koelkast en de supermarkt, allemaal via cryptocurrencies.

    Hoef ik in ieder geval niet meer naar de supermarkt. 🙂


    19 mei 2014 om 11:39
    Nico

    Hoi mike,

    Ik wist van te voren naar wat voor conferentie ik ging en dat kritische geluiden niet is wat men wil horen.

    Wat ik dus miste was een goede discussie over belangrijke problemen: traagheid validatie, volatiliteit, criminaliteit, is btc wel democtatisch?

    Je hebt het over tegenstanders die iets te verliezen hebben. Idd hebben banken iets te verliezen maar btc fans hebben zelf een enorm financieel belang. Iemand die geen btc heeft is veel objectiever! (Ik bedoel niet mezelf)

    Ik geloof ook niet in altcurrencies totdat er 1 komt waarbij de oprichters geen enorm financieel belang erin hebben.

    Ik vind zeker wel dat er disruptie moet plaatsvinden. Maar een decentrale cryptocurrency is een paardemiddel. Waarom richt de community niet een paypal op met lage tarieven?

    Tot slot, btc is een ponzischeme. De winsten van de firstadapters worden betaald door de late adapters. Ik vind dat fundamenteel oneerlijk.


    19 mei 2014 om 13:28
    Nico

    Peter, kees,

    Peter,kees

    Ligt er aan welke betaling je beschouwt. Mijn idealbetalingen gaan binnen paar seconden.

    Binnen zelfde bank is betalen bijna instantaan, binnen zelfde cryptocurrency dus 10 minuten.

    Als jij bank/cryptocurrency A hebt, en ik heb bank/cryptocurrncy B dan duurt het langer.

    Internationale betalingen duren door wetgeving / antifraud te lang en zijn te duur. Als BTC dat onder druk zet zou mooi zijn, geef ik toe.


    19 mei 2014 om 14:02
    peter verhaar

    ik zei juist op het congres dat ons betalingsverkeer zeer efficient en goedkoop is en dat geen klant op de bitcoin zit te wachten; het gaat de banken echter wel dwingen om na te denken over een nadere opzet van betalingsverkeer en geld, bijv. het programmable money

    de bitcoin gaat het niet worden, de beperkte hoeveelheid munten is onzinnig, gewone klanten willen graag de zekerheid van een bank.


    19 mei 2014 om 14:09
    Robert-Reinder Nederhoed

    Qua visie sluit ik me aan bij de reactie van Mike.

    Ja, ik ben “gelovige” en ben gelukkig een tijd terug gestopt met anderen overtuigen. Liever steek ik mijn energie in nieuwe dingen maken.

    Als ik mijn “Alex”-bril op zet, is Bitcoin een interessant Nasdaq aandeel.

    Als ik mijn programmeursbril opzet, maakt bitcoins dat je met geld kunt programmeren (“value over IP”).

    Als ik mijn idealistische bril op zet, zie ik 2 miljard mensen die door bitcoins toegang krijgen tot een financieel systeem.

    Als ik mijn negatieve bril op zet, zie ik alle nadelen die je opsomt: waardeschommeling, chantagemiddel, wachttijd door confirmations, etc.

    En misschien, zelfs ondanks al die nadelen, gaat deze techniek een grote impact hebben op wereldschaal. Je hoeft het niet te geloven; we gaan zien wat het wordt.


    19 mei 2014 om 20:58
    klup

    Robert-Reinder,

    Mooi, eerlijk antwoord. We zullen het inderdaad zien.

    Nico


    20 mei 2014 om 07:47
    Sandra

    komt mij over alsof Peter Verhaar een soort van gezicht is wanneer hij zich positief zou uitlaten over de bitcoin zou dat voor het publiek nogal grote gevolgen kunnen hebben en is Peter zijn gezicht en status kwijt want je gaat natuurlijk geen herrie liggen schoppen in financieel land


    12 juni 2014 om 05:42

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!