Omarm de nieuwe grondstof voor onze economie

1 oktober 2015, 08:00

Big data is een hype. Helaas. Want big data geeft ons als marketeers de mogelijkheid onze organisaties en merken relevanter te maken. Marktverhoudingen verschuiven. Je kunt stellen dat data, big or small, de nieuwe grondstof van onze economie wordt. En daarom hoort het óók thuis op de marketingafdeling.

Durf jij dit artikel over big data te lezen? Ja dus, want je bent al begonnen. Mooi. Dan ben jij een dataspecialist of je bent een van de eersten uit andere delen van je organisatie die inzien dat data de nieuwe grondstof van onze economie wordt.

Vooropgesteld: wij hebben het hier over big data voor marketingdoelstellingen, data als grondstof is natuurlijk al veel langer een fenomeen op andere gebieden. Hoe moet je anders het weer voorspellen?

Big data blijft exponentieel groeien. Zowel de data zelf als het gebruik ervan. En het gepraat erover. Dat maakt het tot een hype, helaas.

Helaas, want in big data schuilt ook de ontwikkeling waar we als bedrijven echt wat mee kunnen. Nieuwe datatoepassingen stellen ons in staat om veel relevanter te zijn en onze klanten als mensen te leren kennen. Daarmee zijn we gelijk bij de kern: wat je ermee wilt bereiken, is vele malen belangrijker dan de technieken op zichzelf: marketingstrategie dus.

Maak een einde aan ‘data-ontwijkend gedrag’

We beseffen dat het onderwerp ‘data’ altijd geïsoleerd is geweest. Data was veilig ondergebracht in applicaties, in dataprocessen en op business intelligence-afdelingen. Alleen interessant voor bètawetenschappers of techneuten.

Voor veel organisaties is big data niet in bestaande processen op te nemen. Big data is letterlijk nog een te groot onderwerp, de mogelijkheden zijn te abstract en te vaag om snel in een organisatiestructuur opgenomen te worden. Vergelijk het met de introductie van tekstverwerkers, e-mail of CRM-software. Vaak pijnlijk trage introducties. Maar waarom ook weer?

  • Het is niet makkelijk om naar voren in plaats van naar achteren te kijken.
  • Het is zeer moeilijk om je bestaande werkwijze los te laten.
  • Het is vaak onmogelijk om je buikgevoel uit te schakelen.

Het introduceren van digitale vernieuwing is mensenwerk. Hoe kunnen we je inspireren om dit soort angsten overwinnen? Alles begint daarom met kennis. Zet stappen die je eigen kennis verhogen of die kennis binnenbrengt.

1. Formuleer geen data-ambities, maar stel marketingdoelen

Nadenken over data is niet echt nuttig. Het blijft hangen in de vage big data-verhalen, waar er al genoeg van zijn. Data zijn immers geen doel, maar een middel voor hogere doelen. Zodra je de denkstap gaat maken van ambities naar concrete doelen, ga je over data nadenken. Het werven van nieuwe klanten, het aantrekken van nieuwe medewerkers, het tegengaan van churn, het ontwikkelen van nieuwe services en het beste: je klant helpen kopen.

2. Denk vanuit het businessmodel ‘mens’

In tegenstelling tot wat big data doet vermoeden, is het zaak om klein te denken. Denk vanuit één individuele klant in plaats vanuit het grote systeem en zijn mogelijkheden. Draai je businessmodel om, stel vragen vanuit het businessmodel van je klant en ontdek dat er gaten vallen in jouw infrastructuur, propositie en gebruikservaring. Gaten waarvoor je mogelijk met data een oplossing vindt.

3. Werf en ontwikkel talent

Big data draait om slimme analysetools en mogelijkheden om alles te meten. Maar het gaat nog meer om de juiste mensen aan de knoppen te krijgen. Data-analyse is meer dan nullen en enen. Het is niet de techniek, het is je organisatie.

De markt van dataspecialisten is krap. Investeer in knappe koppen met goeie social skills. Mensen die net als data verbindingen in je organisatie weten te leggen en snappen wat patronen zijn en hoe je die in businessdoelstellingen kunt veranderen.

4. Denk volcontinu

Hoe vaak bel je een klant om te vragen of hij of zij interesse heeft? Een of twee keer? En dan even pauze of bel je helemaal nooit meer? In traditionele marketing zijn we geprogrammeerd om campagnematig te denken en werken. We durven, kunnen en mogen niet continu vragen stellen aan onze klant. Daardoor hebben we altijd een gefragmenteerd en eenmalig beeld van onze klanten.

Big data-algoritmes zorgen vaak voor analyses en berekeningen die zich ononderbroken herhalen. Wat kun je ontdekken als je klanten continu kunt onderzoeken? Dat kun je je afvragen zonder wiskundige, technische of wetenschappelijke achtergrond. Het is niet meer dan logica of gewoon gezond verstand.

5. Ga pionieren

Wij kennen geen verzekeraar, bank of telecomaanbieder meer die geen data-driven strategie aan het uitrollen is. Dat doen ze niet volgens een vast patroon, stramien of methodiek. Het is pionieren en ze stellen experimenteel vast hoe data stappen in klantgerichtheid, efficiëntie of marktverschuiving kunnen veroorzaken. Denken, doen, denken, doen, is ons advies. Maar wel met een klantgerichte strategie, de hamvraag blijft: wat wil je bereiken?

Tenslotte

Wij geloven dat data de aard van leadership en management verandert. De datarevolutie verandert de manier waarop beslissingen worden gemaakt. We gaan van gokken naar voorspellen.

We realiseren ons dat veel mensen al allergisch zijn voor het woord data. Dat wij dataspecialisten onze klanten overvoeren met abstracte of detaillistische mogelijkheden, terwijl we het eigenlijk moeten hebben over klanten, producten en diensten.

Data-analyse en de discussie daarover horen in elke afdeling van elke organisatie thuis. Niet omdat big data het nieuwe hypewoord is, maar omdat door data marktverhoudingen verschuiven en er door toepassing nieuwe markten gaan ontstaan.

Gerard Brinkman
directeur/eigenaar bij OnMarc

Achtergrond: Bedrijfskundig informatica. Passie voor data. Gedreven door de snelle ontwikkelingen in het online zaken doen. Organisaties helpen de klant centraal te stellen door inzet van de beste technologie. Wil graag het internet mooier en relevanter maken zodat klanten zich weer klant voelen.

Categorie
Tags

2 Reacties

    Marc de Wit

    Kopje 2; Denk vanuit het businessmodel ‘mens’.

    Ga jij ervanuit dat de mens bestaat, of is gecreeerd voor een doel?

    Zo niet, dan zou ik het woord businessmodel gauw schappen uit jouw artikel.

    Ik ben heel benieuwd naar jouw uitleg.


    2 oktober 2015 om 10:36
    gerardbrinkman

    Ik wil hier vooral aangeven dat bedrijven de klant meer als mens moeten beschouwen en niet als een eindpunt van een kanaal. Dit was dus meer bij wijze van spreken.


    2 oktober 2015 om 11:58

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!