Producttest via cameratelefoon

17 februari 2006, 15:14

Gisteren toevallig nog over gesproken tijdens een workshop, de mogelijkheid om met je mobiele telefoon een barcode van producten te scannen om informatie over het product op te vragen. Vandaag meldt Telegraaf dat de Japanse elektronicafabrikant Toshiba een nieuwe zoektechnologie heeft ontwikkeld voor cameratelefoons. Een foto van de barcode van een product volstaat om draadloos via internet testresultaten te kunnen opvragen.

Producttest via cameratelefoon

Wie in de winkel staat en twijfelt over de aanschaf van een product, weet hiermee in tien seconden hoe consumenten erover oordelen. Het systeem is in staat om aan de hand van zo’n 100 websites na te gaan of het gemiddelde oordeel positief of negatief uitvalt.

Hoe het systeem werkt? De met de cameratelefoon gemaakte foto van een barcode wordt naar een speciale server van Toshiba gezonden. Deze verzamelt verzamelt en analyseert data van websites en zendt de uitkomst vervolgens terug naar de mobiele telefoon.

Naast speelgoed en elektronische apparaten kunnen ook boeken, dvd’s en zelfs etenswaren worden ‘getest’. Toshiba verwacht over duizenden verschillende producten informatie te kunnen geven.

Het systeem gaat vanaf volgende maand proefdraaien in Japan. Vóór april 2007 moet de dienst officieel gelanceerd zijn.

Bron: AP

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

13 Reacties

    Arash

    Dit soort systemen zouden ze met RFID moeten doen.


    17 februari 2006 om 16:07
    media

    Hoe zo met RFID?


    17 februari 2006 om 16:11
    Pierre

    Als je RFID kunt gebruiken (moet je toestel natuurlijk wel kunnen én de producten moeten van zo’n ding voorzien zijn) zou je geen foto meer hoeven maken om de streepjescode te ‘lezen’. En dat gaat dan net een stap sneller.

    Enig idee trouwens of iemand in Nederland hiermee aan de slag gaat? Zou wel geinig zijn als sites als kieskeurig.nl op die manier te bevragen zouden zijn.


    17 februari 2006 om 16:18
    Arash

    Stel je voor; je loopt langs het product en krijgt uitgebreid informatie op je mobiele telefoon of PDA. Met beoordeling van verschillende sites.

    Dus je hoeft niet meer een foto te maken van de barcode. Je hoeft alleen te selecteren of je wel of niet meer informatie wil.

    Steeds meer telefoon hebben een RFID reader en steeds meer producten krijgen een RFID tag.


    17 februari 2006 om 16:23
    media

    Ah, ik zat nog even met de verbinding tussen mobiele telefoon en vergelijkingsdatabase maar die blijft natuurlijk gewoon via de telefoonverbinding lopen. Het is vrijdagmiddag, het wordt tijd dat ik de stekker er uit trek en weekend ga vieren…


    17 februari 2006 om 16:37
    Erwin van Lun

    Het wordt helemaal leuk als je telefoon ook een WiFi verbinding heeft. Als de telefoon dan RFID automatisch leest ( als je binnen 10 centimeter in de buurt komt, gebeurt er vanzelf iets op de telefoon, zonder een knop in te hebben gedrukt). Dan kan het mobiele scherm idd productinformatie geven, laten zien hoe het is getest, tonen wie van je vrienden (of vrienden van je vrienden) die product heeft en wat ze er van vinden, een spraakverbinding opzetten met de leverancier, een game opstarten etc. Maar nog leuker wordt het als de telefoon vervolgens andere devices er bij gaat betrekken en bijvoorbeeld een productdemonstratie op het (of een ) televisiescherm toont. Dan kan IKEA bijvoorbeeld een instructievideo tonen van haar producten, kan BISON een uitleg geven van het gebruik van een bepaalde lijm maar kunnen ook producten in de persoonlijke context worden getoond. De RFID/WiFi combinatie zal er straks voor zorgen dat er een wereld rond producten ontstaat. Niet alleen voor meer technische mensen, maar voor iedereen.

    ps die telefoons komen er nu in rap tempo aan. Kreeg net een mailing van Qtek. Die hebben nu een PDA op telefoonformaat (of een miniPDA, wat je wilt) met ingebouwde WiFi. Nu nog RFID lezen idd.


    17 februari 2006 om 21:14
    Pierre

    Ah, toen had ik nog geen mobiel/pda die al dat moois aan kon. Zal er daarom dus wel overheen gelezen hebben. Semacode (waarover in dat bericht ook gesproken wordt) werkt overigens helaas niet op mijn Qtek. Nadeel van ShotCode is wel dat de URL zelf niet getoond wordt en je dus moet zorgen dat je de bestandjes met de code goed uiteen houdt.


    17 februari 2006 om 21:24
    Erwin van Lun

    Ik bedoelde ook NFC ipv RFID maar wilde het niet nodeloos ingewikkeld maken. Het gaat erom dat elk product een eigen uniek ID heeft en kan reageren op (HF) impulsen uit de omgeving.

    @Arash: (off record): er bestaan natuurlijk al allerlei variaties in allerlei gadgets en idd al heel lang. Maar het gaat om integratie. De meeste mensen willen niet met meer dan 1 apparaat op zak lopen en die moet in elk geval kunnen bellen en mag niet te groot zijn. Een standaard PDA is bvb veel te groot en te zwaar. Die Qtek S200 is volgens mij toch 1 van de eerste echte apparaten, met een serieuze PDA en Wifi, maar die eerder qua formaat een telefoon is dan een PDA. Het is dan ook de kleinste PDA ter wereld. Ik zie dit apparaat als voorloper van de nieuwe generatie telefoons. Nu nog RFID/NFD en GPS en we komen een heel eind.


    18 februari 2006 om 06:49
    Indira Reynaert

    Ik ben echt shotcode-fan! Jammer dat er een shotcode-reader voor nodig is, want dat werkt weer drempel verhogend.


    18 februari 2006 om 07:49
    David

    Krijgen we dan ook te maken met product optimalisatiebedrijven? Het lijkt met dit soort technologie steeds belangrijker te worden dat je de juiste recensies krijgt als product. Maar wat als de producenten zich massaal storten op het zorgen voor goede recensies krijgen we dan niet een probleem met de geloofwaardigheid?


    18 februari 2006 om 07:56
    Erwin van Lun

    @David: ik denk dat recensies belangrijk zijn, maar ik denk dat uiteindelijk de mening van je trusted relations (vrienden, familie, kennissen) en hun relaties doorslaggevend zal zijn. Als je met een druk op de knop bij een product kan zien wie van je vrienden (of vrienden van virenden) dit al eerder heeft aangeschaft en daar een mening over heeft, is dat weer belangrijker dan ‘algemene recensies’.

    Het product moet gewoon supergoed zijn. Ook op locaties waar we zelf niet vertrouwd zijn. Als je een sieraard wilt kopen, of een dure tas of duremerkkleding, wil je wel weten of die echt is. Met een druk op de knop maak je contact met de leverancier en die laat je zien waar dat product zich op dat moment bevindt. Is het ergens anders dan jij bent, dan heb je dus te maken met een fake. Het geldt niet alleen voor producten maar ook voor diensten. Als je straks met je mobiel bij een restaurantje in Parijs staat, kan je (mbh GPS) direct zien hoe dit de afgelopen uren is gewaardeerd. Algemeen, maar ook weer door je relaties (en dan waarschijnlijker het afgelopen jaar ipv een paar uur geleden).


    18 februari 2006 om 08:12

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!