Pushvideo verliest terrein, interactie is winning
Online Video Monitor 2015: marketeers zetten zwaarder in op interactieve video, minder op pre-rolls
Online video wordt door marketeers steeds minder gezien als pushmedium. De komende jaren staan interactieve video, instructievideo’s en social video bovenaan het verlanglijstje van marketingprofessionals. Pre-rolls staan onderaan. Dat blijkt uit de derde Online Video Monitor die is uitgevoerd door MarketResponse in opdracht van Quadia Online Video.
Deze uitkomst onderstreept een trend die al langer aan de gang is. Video werd lang gezien als een middel om een boodschap te pushen naar de doelgroep, maar dankzij voortschrijdende technologie (en inzicht) wordt video steeds meer als middel ingezet om interactie aan te gaan met de doelgroep.
De 300 marketeers in het onderzoek werd gevraagd welke vormen van video ze de komende drie jaar willen gaan inzetten. Zes op de tien respondenten wil interactieve video en instructievideo’s (veel vaker) gaan inzetten. Social video is een goede derde met 57 procent, gevolgd door personalised video en e-learning (beide 54 procent).
Primair communicatiekanaal
De meerderheid van de respondenten (73 procent) verwacht dat online video de komende jaren steeds belangrijker wordt in de digitale strategie. Voor drie op de tien marketeers geldt zelfs dat video over vijf jaar het primaire communicatiekanaal is. De opkomst van 4G wordt door de helft van de ondervraagden genoemd als een belangrijke oorzaak.
Voor de distributie van de online video’s wordt met name de eigen website en YouTube/social media gebruikt. Veel meer dan vorig jaar gebruikt men nu de e-mail/nieuwsbrief om de video’s te verspreiden (51 procent tegen 2 procent vorig jaar), met name vanwege de enorme stijging van e-mail als distributietool.
Een terugkerend thema van de Online Video Monitor is dat het meten van de resultaten van online video te wensen over laat. Ook dit jaar blijkt dat minder dan de helft (48 procent) van de marketeers concrete doelstellingen opstelt en dat 54 procent van deze groep ook daadwerkelijk weet of deze doelstellingen worden behaald. De meest gebruikte parameters voor het beoordelen van de effectiviteit zijn het aantal views, het aantal unieke kijkers en de gemiddelde kijkduur.
Verder in de customer journey
De resultaten laten dus opnieuw zien dat online video steeds verder wordt geïntegreerd in de customer journey: het gaat marketeers niet alleen meer om het bereiken van een nieuwe doelgroep, maar het bouwen van merkvoorkeur en het bijdragen aan de conversie wordt steeds belangrijker. Dat zal wel betekenen dat marketeers meer moeten gaan focussen op het meten van resultaten: met het aantal views, unieke kijkers en gemiddelde kijkduur kom je er niet. De groei van interactieve video zal eraan bijdragen dat marketeers ook andere succesfactoren kunnen meten, zoals interactie en conversie.
Het volledige rapport van de Online Video Monitor is hier te downloaden.
Een verhelderend artikel met opvallende resultaten! Vooral het verschil tussen 2014 en 2015 m.b.t. de verspreiding via nieuwsbrief is erg duidelijk. We zullen zien wat de toekomst gaat brengen op gebied van (online)video.
Ik heb het al voor mekaar gekregen om video te laten spelen in email. Gelimiteerd nog wel, maar het werkt.. Ik vraag me ook af hoe we clickable video kunnen laten werken voor de hotel wereld. Hebben zover over 500 hotels gefilmd in Mexico (www.hotelvideos.com.mx) en zal leuk zijn om nu dus clickable videos te kunnen aanbieden meet een reservatie systeem direct in de video
@Eric: Goed idee! We kunnen met interactieve videos eenvoudig doorkliks naar landingpages met reserveringsmogelijkheden maken waar direct besteld kan worden. Proberen?
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!