SONY PlayStation Vita: The next level in social gaming?
Tja, hoe sociaal zijn hardcore gamers eigenlijk. Want hoe je het wendt of keert, de PS Vita lijkt toch nog steeds voornamelijk echte gamers aan te spreken. De technische mogelijkheden van dit apparaat liegen er ook niet om, maar om de iPhone, iPod Touch en Nintendo 3DS te verslaan, moet je wel wat meer bieden dan een mooi scherm en 2 touch screens.
Touchy
Ik weet niet echt wat ik nou precies met de PS Vita aanmoet en het lijkt wel of SONY dat ook niet echt weet. Aan de ene kant is het een enorm krachtige portable spelcomputer, bijna net zo krachtig als de PlayStation 3. Aan de andere kant heeft het enorm veel potentie om er meer mee te doen. Een mediaspeler? Een telefoon? Een mini-tablet? Om andere doelgroepen dan gamers te bereiken, zet SONY de PS Vita voorzichtig wat breder in. Een apparaat met zo’n mooi 5-inch OLED touchscreen (resolutie van 960 × 544, 220 ppi), met bijna dezelfde ervaring als een iPhone (capacitief scherm, maar geen glas), vraagt gewoon om een iPhonebenadering: altijd verbonden met het internet en apps die daar gebruik van maken.
3G
Altijd verbonden met internet gaat wel lukken. Naast Wifi is er nog een PS Vita 3G-versie. Vodafone levert hiervoor een speciale prepaid simkaart waar je voor 33 cent per MB kunt internetten, door steeds een tegoed op de kaart te zetten. Bij de eerste opwaardering naar 20 euro krijg je gelijk WipeOut 2048 aangeboden als gratis download (wat overigens qua gameplay en graphics een prachtig spel is en goed laat zien tot waartoe de PS Vita in staat is). Nu nog de apps.
SONY is misschien een beetje bang om de hardcore gamermarkt te verliezen, want de eerste stap op het gebied van Apps is mager in aantal, 4 stuks. Maar het zijn dan wel gelijk 4 Apps die ongeveer op elk platform wel miljoenen keren zijn gedownload: Facebook, Twitter, Foursquare en Flickr. Wanneer anderen zullen volgen is nog niet bekend, maar ik denk dat het slim is dat SONY er snel werk van gaat maken. Het gemis van Apps als YouTube of Email vind ik onbegrijpelijk. Apple krijgt dan misschien wel vaak kritiek dat de App Store zo gesloten is, probeer als ontwikkelaar maar eens wat op de PS Vita te krijgen.
Livetweet is de naam van de twitter app van SONY. Het lijkt erg op de basis app van Twitter zelf, voorheen Tweetie. Alle basisfuncties zijn aanwezig. Linksboven (normaal geen goeie plek, maar aangezien je in landschapmodus zit, de plek om met je duim een nieuwe tweet te beginnen) het icoontje voor het schrijven van een nieuwe tweet. Daaronder je tijdslijn, conversaties, direct messages en een zoekfunctie. Rechts alle tweets van je tijdslijn, er hadden er misschien wat meer op één scherm gepast, maar de verhoudingen lijken toch wel te kloppen. Het bekijken van profielen en reageren op tweets verloopt zo soepel, wat dit een ideale app voor alledaags gebruik maakt. Voor het heavy werk met verschillende lists en accounts moet je hier niet zijn en wat mij betreft houdt SONY de app lekker simpel.
In dit filmpje van een Amerikaanse fanboy krijg je goed een idee hoe soepel de user-interface is:
De website van Facebook wordt met de dag slechter en onoverzichtelijker, met als toppunt de nieuwe tijdslijn. Allerlei reclame, enorm veel menu’s en overal weer kleine submenu’s met opties waarvan je niet weet of je het aan of uit moet zetten. Facebook is daardoor bij uitstek het platform voor een app, waarbij je zelf kan bepalen wat je wel en wat je niet te zien krijgt. Ook hier heeft SONY het begrepen, wat een verademing: Bovenaan zie je waar je bent in Facebook, rechts duidelijk de iconen waar je naartoe kan en middenin de berichten. Overduidelijk, het is haast geen facebook meer.
Foursquare
Voor de hardcore gamers was dit een onbekende, dus een goeie zet van Foursquare, want massaal meldt men zich nu aan. De app valt wat tegen, het lijkt wel of men gewoon wat heeft zitten schuiven om te kijken waar wat te plaatsen op het beeldscherm, waardoor men een vreemde beeldinvulling heeft gekregen. Maar wat mij nog meer verbaasde is dat er totaal geen integratie met de games in terug is te vinden. Dat heeft men op een andere manier opgelost.
Dubbel sociaal
Alsof het ene SONY team niet wist wat het andere deed (en dat is in het verleden nog wel eens vaker gebeurd) zit er nog een hele rij functies op de PS Vita in de App Near van SONY zelf. Zodra je bent ingelogd op het PlayStation Network, maak je er al gebruik van. Ik installeerde het spel Ridge Racer (wat overigens wel een teleurstelling in graphics was) en zodra ik het ging spelen werd dat gelijk al medegedeeld aan mijn vrienden op het PlayStation Network (als ik die daar zou hebben althans). Je kan in de instellingen van Near aangeven welke games dit wel en niet mogen doen of verschillende zones die locatie gebonden zijn, waar je bepaalt of een game wel of niet privé wordt gespeeld (Als je thuis bent, is wel te zien dat je een bepaalde game speelt, maar als je op je werk verder gaat spelen, is dat voor niemand te zien).
De meldingen van andere PS-Vita-gebruikers die in de buurt zijn of locatiegebonden spellen zie je in Out and About. Het concept van Repudo zit ook verwerkt in Near onder de naam Discoveries. Hier laat je virtuele kadootjes achter of pik je ze juist op. En uiteindelijk kun je met al je medespelers van het PlayStation Network contact houden via Friends. Eigenlijk een heel ecosysteem naast alle sociale apps van de andere partijen. De vraag is of men bereid zal zijn om tussen al deze verschillende apps te gaan schakelen of juist kiest voor 1 of 2 apps en het daarbij houdt.
Skype
Skype had ondertussen al beschikbaar moeten zijn, maar zo slim als Skype is, ze doen daar geen uitspraak meer over. Of je goed kan videochatten met de lage-resolutie camera’s (voor en achter dezelfde 1.3 MP-camera) valt dus nog niet te zeggen. Net zo min als gebruik van voicechat over 3G. Het zou het apparaat tot een telefoon omtoveren, dus kan best zijn dat de telecomproviders hier een stokje voor proberen te steken.
AR
De camera’s, één per kant, hebben een 1,3 Megapixel-sensor, voor de voorkant is dat gelijk aan wat je op een iPhone terugvindt, maar voor de achterkant is dat tegenover de 5MP of 8MP van de concurrenten wel erg mager. Ze zullen dan ook voornamelijk gebruikt worden als ondersteuning in de AR-games (augmented reality) en niet echt voor het schieten van mooie plaatjes (toch wel een gemis voor een apparaat dat het delen van sociale bezigheden moet stimuleren). We zagen de grondbeginselen van dit soort AR-toepassingen als bij de Nintendo 3DS, maar dat lijkt nu een beetje stil te staan. SONY gaat zwaar in het offensief en biedt al verschillende apps met deze functionaliteit.Wat je hier in de volgende democlip ziet, is gewoon één op één overgenomen van de PS-vita zelf, dus geen CGI, het is echt zo goed.
Ik verwacht dat we nog veel gaan terugzien van AR-toepassingen in de PS Vita, waarbij vooral leuke spelelementen in je huidige omgeving worden toegevoegd. Zoals deze game, TAG, waarbij je virtuele graffiti kan achterlaten op een gebouw en deze kan delen met anderen die het spel spelen. Elke keer als je daar bent, kun je de graffiti aanpassen of zelfs van een ander overschrijven. Echt een forenzenspel lijkt me.
Entertainment
SONY heeft tijdens de IFA in 2011 al aangekondigd om het aanbieden van media via een online store via één algehele noemer aan te bieden, Sony Entertainment Network. Ook het Playstation Network zal er dan aan moeten geloven, maar wanneer…Het lijkt er maar niet van te komen, zeker niet in Nederland. In de VS is het huren van films een makkie, maar hier wordt je toch gauw weer aangewezen op de torrents en nieuwsgroepen. Erg jammer voor bij de introductie van een apparaat met zoveel potentie. Aanschaffen van muziek, films en games in één handheld….het zal straks allemaal mogelijk zijn, maar ondertussen wordt de voorsprong van Apple maar groter en groter
Games en interface
Wat wel werkt is het online kopen van games en het binnenhalen van gratis game-demo’s. Alleen verlies je mij alweer bij de prijsvoering. Een game in de winkel kost €50 of goedkoper en de online variant is dan €45 euro. Hier wordt duidelijk niet de filosofie van Steve Jobs toegepast om een prijs te vinden die optimale omzet genereert. De downloads van de oudere PSP zijn ook nog te vinden in de online store, maar ook hier weer voor prijzen die soms niet afwijken van de nieuwere PS Vita games. Er zitten een paar hele goeie games bij (WipeOut 2048, Escape Plan en Uncharted), maar niet eentje die de aanschaf aanwakkert, zoals Super Mario 3D dat bij Nintendo doet.
De grafische interface van het hoofdscherm is erg klunzig en ziet er een beetje V-tech-achtig uit. Grote ronde zeepbellen die zenuwachtig blijven wiebelen, waarin je app te zien is. Alles door elkaar heen, totaal geen orde en het is steeds gissen of je naar boven of opzij moet scrollen. Het is Android, maar dan nog slechter van Apple gekopieerd.
Hardware
De hardware is dik in orde. Een ARM Cortex TM-A9 processor, in feite dezelfde processor als de A5 van Apple, terug te vinden in de iPhone 4S en iPad 2 en 3. Snel dus, maar niet sneller dan zijn concurrentie. 2 camera’s, 2 touchscreens (aan de achterkant zonder display eronder), stereo luidspreker, microfoon, een gyroscoop, een kompas, GPS en 2 analoge joysticks. Pet je af voor het bouwen van zo’n krachtig apparaat.
De maat en het gewicht (18cm x 8 x 2 cm en 280 gram) maken hem alleen minder portable dan de PSP en dan de iPhone en dan de Nintendo 3DS. Hij is echter ook weer niet zo groot, dat je er een tablet van kan maken. Misschien is het een nieuwe categorie, zoals Samsung wil doen geloven met de introductie van de Galaxy Note, ook met een 5”-scherm.
Conclusie
Het had zoveel meer kunnen zijn, maar dat is het gewoon niet, nog niet. De PS Vita heeft enorm veel potentie en blinkt uit in portable game-ervaring, maar de hoeveelheid apps en het gebrek aan visie voor dit apparaat, drukken hem waarschijnlijk weer in de richting van een gamers nichemarkt.
+ Prachtig 5” OLED-scherm
+ Krachtige hardware
+ Social gaming
– Zoveel potentieel onbenut
– Slechte user interface
– Geen games die er echt uitspringen
Prijs: €249 wifi €299 wifi + 3G
Meer info: http://nl.playstation.com/psvitasystem/