Jagen op een Zwarte Zwaan: basketballer Steph Curry en Moneyball 2

14 april 2016, 11:00

Een week geleden viel mijn oog op het artikel “The Golden State Warriors Have Revolutionized Basketball” in de Wall Street Journal. In het artikel vertelt auteur Ben Cohen hoe Joe Lacob, een durfkapitaalinvesteerder uit Silicon Valley, het eeuwenoude spel basketbal revolutionair veranderd heeft door lessen te trekken uit de beschikbare data.

De enorme bak aan gegevens vertelde hem namelijk dat het spel zich met name rondom de ring voltrekt. De meeste schoten worden van dichtbij gemaakt en zijn bij een score slechts twee punten waard. Niemand durft het om een strategie te baseren op schoten die genomen worden van achter de driepuntslijn.

Sinds de aankoop van het NBA-team The Golden State Warriors heeft Lacob zijn lessen in de praktijk gebracht. Nagenoeg alle aanvallen verlopen via Stephen Curry, die vanuit de meest krankzinnige posities de bal met een dodelijke precisie door het net gooit. Staand op slechts een been, omringd door een woud van verdedigers en zelfs vanaf de middenlijn schiet Curry keer op keer raak.

De gedurfde strategie heeft zich inmiddels in klinkende munt uitbetaald. Afgelopen jaar werden The Golden State Warriors voor het eerst sinds veertig jaar weer kampioen. Ook dit jaar liggen ze op koers. Het oude record (72-10) van het hoogste aantal overwinningen in een jaar tijd stond nog steeds op naam van de Chicago Bulls. Het team dat destijds onder leiding van Michael Jordan alle records verbrak.

Zwarte Zwanen

The Golden State Warriors verbraken gisteren ook dit record door een overwinning op de Grizzlies. Ook Stephen Curry verbrak weer een record door het meeste aantal gescoorde driepunters in een regulier seizoen ooit te maken. Afstand heeft geen betekenis voor hem. Vorig jaar gooide hij 286 keer raak vanaf de driepuntslijn. Gisteren ging hij voorbij het magistrale aantal van 400 driepunters in een jaar tijd. Hij staat nu op 402 om precies te zijn.

Tot op heden heeft nog geen enkel team een passend antwoord weten te vinden op de radicale strategie van The Golden State Warriors. Cijfers wijzen ook uit dat Curry van een andere planeet lijkt te komen. Zijn Player Efficiency Rating (PER) van 35,36 ligt ver boven die van andere begaafde spelers. Sterker nog Curry’s PER valt ver buiten die van een normale verdeling. Statistisch gezien komt een speler als Stephen Curry slechts een keer in de 151 jaar voor. Curry is een anomalie op het basketbalveld. Hij is een zogeheten Zwarte Zwaan.

Verwacht het onverwachte

In zijn bestseller De Zwarte Zwaan: de impact van het hoogst onwaarschijnlijke (2011) betoogt hoogleraar onzekerheidskunde Nassim Nicholas Taleb dat uitzonderlijke gebeurtenissen, de zogeheten Zwarte Zwanen, vaker voorkomen dan de gangbare modellen voorspellen. Die zijn gebaseerd op een normale verdeling van kansen.

In het vervolg Antifragiel: dingen die baat hebben bij wanorde (2013) legt Taleb uit hoe voordeel behaald kan worden uit een wereld die fundamenteel onvoorspelbaar is en waarin onverwachte en willekeurige gebeurtenissen verstrekkende gevolgen hebben.

Sommige dingen zijn gebaat bij schokken; ze groeien en bloeien bij veranderlijkheid, toevallige variatie, wanorde en stressoren, en houden van avontuur, risico en onzekerheid. Maar ondanks de alomtegenwoordigheid van dit fenomeen bestaat er nog geen woord voor dit exacte tegendeel van fragiel. Laten we het antifragiel noemen.’

We moeten dus met andere ogen naar de werkelijkheid kijken. De kern van Taleb’s zienswijze is om na te denken over antifragiel in termen van optionaliteiten, waarbij alle mogelijke opties opengehouden en nader bekeken worden.

Digitale technologie heeft een enorme hoeveelheid aan data opgeleverd. Al deze data kan leiden tot compleet nieuwe (realtime) inzichten die ons als mens, als bedrijf en als maatschappij naar een hoger niveau tillen. Niet langer hoeven we bedrijven te sturen op basis van resultaten uit het verleden, maar steeds vaker komen we door de combinatie van verschillende bronnen tot verrassende nieuwe inzichten die het mogelijk maken om de toekomst te voorspellen en te controleren.

Het voorbeeld van Stephen Curry laat dit zien. Het voorbeeld maakt ook duidelijk dat de kansen voor het oprapen liggen, maar het betekent wel een doelbewuste speurtocht naar het onverwachte. Hierin schuilt het succes voor de toekomst.

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!