Video hub is de volgende stap in onlinevideorevolutie

11 mei 2015, 05:00

Trends en ontwikkelingen in onlinevideomarketing volgen elkaar in razendsnel tempo op. Velen hiervan zorgen ervoor dat merken de controle over hun merkbeleving dreigen te verliezen. De logische volgende stap is dan ook de ‘video hub’.

Sinds 1 april is het niet meer mogelijk om nieuwe gadgets toe te laten voegen op YouTube. Een gadget maakte het voor merken mogelijk om zich te onderscheiden op hun eigen YouTube-kanaal door middel van een unieke vormgeving (bijvoorbeeld BMW Nederland en All Things Hair UK). Bestaande gadgets gaan niet direct offline, deze worden nog weergegeven tot het einde van het jaar.

YouTube’s user-first strategy is de belangrijkste reden dat YouTube stopt met het aanbieden van de mogelijkheid om een uniek merkkanaal te bouwen. YouTube gadgets passen zowel technisch als strategisch niet meer in de gewenste universele uitstraling van het platform.

Merken staan dus op de tweede plaats en zijn hierdoor gebonden aan de strategie die het platform voert. Daarbij komt dat YouTube niet meer de alleenheerser is op gebied van online video. Kijkers bevinden zich op steeds meer platformen: Facebook, Vimeo, Twitter, Vessel, Periscope, Meerkat, Instagram etcetera. Ook deze platformen voeren een user-first strategie, die niet aansluit bij de behoefte van hedendaagse merken die serieus met videomarketing omgaan.

Om ervoor te zorgen dat merken hun branding goed door kunnen voeren, hun customer journeys kunnen inrichten, de interactie aan kunnen gaan met hun gebruikers, contextuele content aan kunnen bieden, videocontent kunnen programmeren, te zorgen voor brand safety en zich zo kunnen onderscheiden van andere merken, is meer nodig. De volgende stap in de evolutie van videomarketing is de video hub.

Video hub

Een video hub is een uniek videokanaal van een merk, specifiek ingericht voor een optimale beleving rondom video content. Doordat het merk de eigenaar is van dit kanaal, komt de vrijheid en controle in handen van het merk zelf. De mogelijkheden voor branding, interactiviteit en customer journeys zijn opeens eindeloos. Hierdoor kan er nu gestuurd worden op het bewerkstelligen van een maximale impact rondom video om hiermee zo effectief mogelijk te kunnen zijn. Sociale kanalen kunnen dus geen roet meer in het eten gooien als het gaat om de langetermijnstrategieën van merken, zoals dat recent met YouTube gebeurde. En eigenlijk mag geen enkel merk dat zich (nogmaals) laten gebeuren: je wilt als merk de controle hebben en houden. Die controle om je video hub zelf in te richten en te optimaliseren, wordt al helemaal een noodzaak wanneer je weet dat het gebruik van video’s op video hubs kunnen zorgen voor een stijging van conversies met 86 procent.

YouTube dus links laten liggen?

Begrijp me niet verkeerd: YouTube blijft belangrijk. Het is nog steeds de tweede grootste zoekmachine na Google, met een enorm bereik. Zowel voor de vindbaarheid als voor de SEO heeft YouTube een belangrijke waarde, dus is het belangrijk om op dit kanaal een goede strategie te voeren. Denk hierbij aan de door Google ontwikkelde Hero Hub Hygiene strategie. Deze hoeft overigens niet alleen van toepassing te zijn op een YouTube-kanaal, maar kan ook gebruikt worden voor andere videokanalen. Wat echter wel anders wordt, is de rol die YouTube zal spelen in de videomarketingstrategie. YouTube, maar ook de andere video gerelateerde social platformen worden platformen voor contentdistributie en traffic drivers naar de eigen video hub.

Veel video’s hebben meer dan alleen de video nodig om een conversie te maken en tevens een impact te maken die bijdraagt aan de merkbeleving. Het vol stoppen van een video met annotations, ads, cards en andere zaken worden steeds meer als hinderlijk ervaren door bezoekers. Helaas zijn dit momenteel op de huidige kanalen vrijwel de enige mogelijkheden die er zijn om toe te werken naar een conversie of om een bezoeker dichterbij je merk te brengen.

Door het opzetten van een eigen omgeving die specifiek is ingericht voor de optimale consumptie van video content en een volwaardige merkbeleving, wordt het merk de bepalende factor en niet het platform. Het merk maakt de beslissing waar of hoe de conversie gemaakt wordt en hoe er met campagnes wordt omgegaan.

Video op eigen site

Ik hoor sommige marketeers al zeggen: “Ik gebruik al video’s op mijn site, ik heb geen video hub nodig.” Zichtbaarheid van video is inderdaad een belangrijk onderdeel is van een goede videomarketingstrategie, of dat nu op YouTube, je website of je video hub is. Dus zoals YouTube nog steeds een belangrijk platform is, is je website dat natuurlijk ook. Echter vraagt de consumptie van videocontent om een andere aanpak. Dus het wel of niet gebruiken van videocontent op verschillende pagina’s van je website is een andere kwestie dan het wel of niet opzetten van een video hub (of deze nu onderdeel van je website wordt of los opereert).

Resume

De video hub neemt de plaats over van het externe videokanaal (zoals YouTube). Met als verschil dat het merk nu zelf bepaalt:

  • Hoe video’s worden gecategoriseerd, geprogrammeerd en gepresenteerd aan de bezoeker
  • Hoe de contextuele omgeving rondom video’s vorm te geven
  • Hoe er sociale interactie met de bezoekers wordt aangegaan
  • Welke video sources worden gebruikt
  • Hoe om te gaan met branding rondom videocontent
  • Hoe kortlopende campagnes succesvol neer te zetten met krachtige landingspagina’s of complete multi-page omgevingen
  • Waar, hoe en wanneer de conversie wordt gemaakt

Een video hub zorgt ervoor dat waardevolle content goed tot zijn recht komt met een omgeving die meerwaarde creëert voor de video. Het merk is daarnaast weer veilig van misleidende en afleidende content: er zijn geen concurrenten en poezenfilmpjes meer die de aandacht van de gebruiker af kunnen leiden.

Video is niet meer ‘hot’. Het is een absolute noodzaak geworden in de strategie van elk merk. Neem de controle in eigen hand: creëer een video hub.

Loek Wermenbol
Retail Strategy Director bij First Impression Audiovisual

Veteran digital marketing, retail and business development specialist. Over 25 years of experience working in leading jobs for several large international advertising, media and digital companies as well as running a (partly owned) international digital agency and video marketing SAAS (marketing automation) company (unique global partnership with Google and ‘Most promising start up’ in Silicon Valley). Today helping international brands connecting the retail floor to their omnichannel strategy.

Categorie

3 Reacties

    oscarlangerak

    Prachtig artikel en wil dan nu wel graag weten hoe ik (voor mijn klanten) een videohub creëer. Heb je ook voorbeelden van (geslaagde) videohubs die ik eens kan bekijken?


    19 mei 2015 om 20:14
    Wesley Singh

    Hier staat natuurlijk tegenover dat het ontwikkelen en onderhouden van een eigen videoplatform kosten met zich meebrengt. YouTube is een gratis alternatief. Ik ben benieuwd naar de kosten van zo’n eigen video platform (gemiddeld) en of de kosten opwegen tegen de opbrengsten.


    21 mei 2015 om 15:01
    Companyfilms Bedrijfsfilm

    Heel interessant artikel. Het gaat wel enorm veel kosten met zich meebrengen om een goede videohub te onderhouden. Alles draait ten slotte om content.


    18 juni 2015 om 08:23

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!