Wiki de opvolger van de weblog?

29 december 2004, 06:34

Frankwatching meldt op basis van het artikel Extreme Blogging in Forbes, dat de wiki wel eens de opvolger zou kunnen zijn van de weblog. In het artikel wordt gesproken over een evolutie van bulletin boards (zoals usenet), gratis homepages (zoals geocities), weblogs naar wiki’s. Een wiki is eigenlijk niets anders dan een verzameling hypertext-documenten dat door geautoriseerde gebruikers wordt samengesteld en beheerd. Het bekendste voorbeeld van een wiki is de Wikipedia, een openbare gemeenschappelijke online encyclopedie met inmiddels meer dan 1,2 miljoen artikelen in 160 talen.

Eerlijk gezegd denk ik dat Forbes de plank mis slaat. Wiki’s bestaan al vanaf 1995 (!) en ondanks groot enthousiasme van gebruikers is het nooit aangeslagen bij het grote publiek. Ik denk zeker dat wiki’s een rol kunnen spelen in bepaalde situatie’s maar ze zullen niet de opvolger zijn van van de weblog. Uiteraard blijf ik wel de ontwikkelingen volgen via Nederlands enige en uitstekende weblog over wiki’s: Fr@‘s Wiki Stuff.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

13 Reacties

    FrankJ

    @ Marco: Zoals ik in mijn artikel ook aangaf zie ik (onder meer) mogelijkheden voor een weblog die op onderdelen is uitgebreid met wiki-functionaliteiten. Ook ik zet, met jou, mijn vraagtekens (zie de ook de kop van mijn artikel!) bij de stelling dat wiki’s de weblogs gaan opvolgen. Ik ben er wel van overtuigd dat wiki’s naast weblogs en andere communities een eigen bereik zullen gaan opbouwen.

    Overigens vind ik dat je voorzichtig moet zijn met de stelling dat als iets al lang bestaat, het nooit een succes al worden. Ook RSS bestaat al sinds 1997 (en dat heeft ook nog even nodig om echt door te breken!) 😉


    29 december 2004 om 07:43
    media

    Frank, het verschil met RSS is dat ik daar een aantoonbare reden heb waarom het zolang heeft geduurd voordat het is doorgebroken bij het grote publiek. De rechten van RSS waren immers in particuliere handen en zijn pas sinds kort vrijgegeven. Bij Wiki heb ik nog steeds geen goede reden kunnen vinden waarom het niet aanslaat. Dit terwijl het toch een heel krachtig concept is.

    Verder zijn we het dus helemaal eens met elkaar 🙂


    29 december 2004 om 07:49
    FrankJ

    Marco, ik denk het bij wiki lange tijd heeft ontbroken aan sprekende voorbeelden. Dat betekent dat het voor veel mensen niet “te pakken” is, ze kunnen zich er geen beeld bij vormen. Met het succes van de Wikipedia zal het tij gaan keren. RSS is meegezogen in de slipstream van de weblogs en vooral daardoor op de kaart gezet. Ook hier waren dus best practices nodig.

    Verder is mijn eigen ervaring dat Wiki’s tot voor kort niet voorop liepen in usability (understatement!). Dat is toch een tweede, heel belangrijke, succesfactor. Ik stel vast dat ook op dit vlak de tijden aan het veranderen zijn. De Wikipedia van nu is in dit opzicht niet te vergelijken met wat ik een jaar geleden zag.

    Overigens maken wiki’s in specifieke omgevingen (bijv. onderwijs, kennisintensieve organisaties) al wel een interessante groei door. En zoals altijd geldt ook hier: des te meer (kritische) gebruikers, des te meer innovaties en productontwikkelingen. Wordt vervolgd?


    29 december 2004 om 08:03
    Pierre

    > Bij Wiki heb ik nog steeds geen goede reden kunnen vinden waarom het niet aanslaat. Dit terwijl het toch een heel krachtig concept is.

    Ik denk dat je zelf het antwoord al geeft: is een weblog voor veel mensen al ‘eng’, dat geldt nog meer voor een wiki. Het is een krachtig concept, maar daarmee moeilijk voor ‘gewone’ gebruikers om te begrijpen.

    Wiki’s hebben volgens mij een schaalprobleem. Je kunt heel eenvoudig een weblog beginnen (in je uppie) en dan kan al redelijk snel een netwerk van berichten, reacties etc. ontstaan. Bij wiki’s is trackback zeldzaam, zijn RSS-feeds vaak niet zinvol qua inhoud en is de enige mogelijkheid om te participeren het wijzigen van de pagina. Dat is een hoge drempel.

    Een kleine wiki is relatief moeilijk te onderhouden omdat het aantal gebruikers in verhouding tot het aantal pagina’s relatief klein is.

    Daar komt bij dat Wikipedia een groot deel van de algemene onderwerpen afdekt en daarmee een zuigende werking heeft. Immers, je zou natuurlijk gek zijn als je zelf een wiki over de zeebeving in Azië start, je kunt beter bij Wikipedia een bijdrage leveren.

    Ook dat zorgt er volgens mij voor dat er minder snel nieuwe wiki’s zullen ontstaan dan weblogs.

    Kortom, ik denk dat wiki’s een relatief niche verschijnsel blijven, zonder dat overigens erg te vinden. Specifieke wiki’s, bijvoorbeeld rond een product, of wellicht met een eigen insteek, voor een specifieke doelgroep, binnen een bedrijf hebben bestaansrecht en ik verwacht dat het aantal daarvan zeker zal stijgen.


    29 december 2004 om 15:31
    media

    Pierre, dank voor de verhelderende toevoeging. Op basis van jou reactie mogen we dus inderdaad stellen dat Forbes de plank mis slaat door te stellen dat wiki de opvolger is van de weblog?


    29 december 2004 om 17:24
    media

    @Fred: prima dat je de discussie over wiki’s voortzet (en verwijst) naar je eigen weblog. Nieuws (en de reacties daarop) moet zich verspreiden. Wat heb ik er aan om dit allemaal netjes in een doosje hier vast te houden. Dat is meer iets voor wiki’s 🙂

    Prima reactie overigens waardoor het mij steeds duidelijker wordt hoe en waarom een wiki een goede aanvulling kan zijn op een weblog. Kan iemand mij adviseren hoe ik dit het beste kan opzetten voor marketingfacts? Fred of Pierre, mag ik begin volgend jaar een keer bij jullie aankloppen?


    30 december 2004 om 10:52
    Fr@

    De reminder voor een afspraak begin volgend jaar is geactiveerd.

    Pierre, doe jij dat ook alvast? :-))


    30 december 2004 om 12:47
    Pierre

    Ik neem aan dat die reminder Marco heet en dat die automatisch geactiveerd is? 😉


    30 december 2004 om 17:22
    Evert Jan

    Ik vind dat de discussie over WIKI’s in de kiem is gesmoord. Niet omdat ik wiki’s een grote toekomst toedicht, maar wel omdat het thema ‘open marketing’en ‘open communicatie’ niet zijn besproken. Zowel weblog’s en wiki’s hebben duidelijke beperkingen hebben in de zakelijke dienstverlening, marketing en communicatie vanwege hun beheersbaarheid, zowel praktisch, als beleidsmatig.

    Sturing binnen communicatiemanagement van weblogs en wiki’s om een simpel voorbeeld te geven.

    Daar zou ik graag eens iet meer over horen.


    30 december 2004 om 19:22
    Evert Jan

    En excuus voor de tikfouten..

    nog een paar uur en ik ga ook even op vakantie.


    30 december 2004 om 19:27
    media

    Pierre en Fred, ik zal inderdaad wel zorgen dat die automatische reminder wordt geactiveerd 🙂


    30 december 2004 om 23:48
    FrankJ

    Wat een eenvoudig berichtje niet allemaal teweeg kan brengen…

    By the way: boeiende afspraak! Als jullie nog een plekje aan tafel over hebben 😉


    31 december 2004 om 00:13
    Ton Zijlstra

    Zonder mezelf op te willen dringen….als er nog een plek aan tafel over is…….

    Ik ben het met Pierre eens, dat het om een combinatie gaat die interessant is. Blog als kanaal voor conversatie, als spoor van wat je bezig houdt, meer flow. En wiki als een plek voor collaboratie, uitwerken en herformuleren, meer als stock. Ik heb zitten experimenteren om bijv. vanuit mijn blog de posting automatisch ook in de wiki te zetten als ik dat wil, met links over en weer, zodat je in de wiki “aan de slag kunt”, en je originele gedachten in het blog hervindbaar zijn.


    2 januari 2005 om 06:46

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!