YouTubend Nederland is hot
Bereik honderdduizenden consumenten met één video
De populariteit van vloggers -bloggers die filmpjes maken- neemt steeds meer toe. Merken als Electronic Arts, Coca Cola en Levi’s maken gebruik van de kracht van deze online beroemdheden om reclame te maken. Het fenomeen is overgewaaid uit Amerika, waar deze YouTube-influentials al jaren een fenomeen zijn. Een voorbeeld is Freddie Wong, die wekelijks een video op zijn YouTube-kanaal uploadt en minstens drie miljoen kijkers trekt. Ook in Nederland is deze trend in opkomst, dus hoogste tijd om eens in de Nederlandse YouTube-community te duiken.
Nederlandse vloggers
In Nederland is het fenomeen momenteel aan het groeien, met steeds meer Nederlanders die de vloggers volgen. De Nederlandse vlogger Bardo Ellens trekt gemiddeld 230.000 kijkers per week met zijn video's en heeft bijna 100.000 abonnees. De 19-jarige maakt onder andere filmpjes waarin hij steeds met het getal '50' zijn kijkers weet te boeien, bijvoorbeeld door vijftig tips voor smoesjes om af te zeggen. Deze aantallen kijkers worden niet zomaar gehaald, Bardo is al sinds eind 2006 bezig om zichzelf te profileren doormiddel van de meest uiteenlopende video's. En dat profileren doen de YouTubers door vooral heel erg hun eigen stijl te handhaven. Bij de jongens is dit meer extravagant, terwijl de vrouwelijke (beauty)vloggers meer hun persoonlijke kant delen.
Andere vloggers zijn Teske de Schepper, die filmpjes maakt over beauty en mode en Kelvin en Peter van Cinemates, die professioneel geëdite short movies uploaden op YouTube. Op het gebied van gaming zijn Sander Nienkemper (a.k.a. Spooky1611) en David Harms (DusDavidGames) leidend met respectievelijk +- 25.000 en 22.000 abonnees. Dit is maar een fractie van het 'aanbod' qua YouTubers in Nederland. Ze bestaan in allerlei soorten en maten, in vele categorieën.
Het leven als YouTuber in Nederland
Om een inkijkje te krijgen in de Nederlandse YouTube-community heb ik Teske en David onder andere gevraagd naar hun ervaringen met betrekking tot het maken van commerciële video's. Eerstgenoemde heeft een beautykanaal en is in het verleden benaderd door bijvoorbeeld Dove en Nivea. Haar twee kanalen trekken ruim 2 miljoen kijkers per maand. Onderstaande video van opdrachtgever Dove heeft ruim 82.000 jongeren bereikt met de boodschap dat je elkaar vaker moet laten weten hoe mooi je bent. Deze video speelt in op het topic 'onzekerheid', dat natuurlijk springlevend is bij de jeugdige kijkers van haar kanaal. In combinatie met het vertrouwde imago van Teske maakt dat dit een zeer effectieve samenwerking betrof.
Zelf zegt Teske over de vraag hoe ze de samenwerking ziet met commerciele partijen:
“Erg leuk natuurlijk. Dat een bedrijf interesse heeft in je video's is natuurlijk geweldig om te horen. Ik ben wel van mening dat je erop moet letten dat de commerciële video's niet je kanaal gaan overheersen, absoluut. En je eigen draai eraan geven is natuurlijk een must. Je kijkers kijken naar je video's om jou en om jouw stijl, niet om het commerciële tintje wat eraan zit.”
David Harms, in YouTube-land (véél) beter bekend als DusDavid, heeft de opkomst van de community met eigen ogen zien gebeuren. Als één van de YouTubers van het eerste uur heeft ook hij zich ontwikkeld in de afgelopen jaren. Begonnen als Engelstalige 'vlogger' heeft hij inmiddels 3 verschillende kanalen. Deze bestaan uit een hoofdkanaal (zoals elke grote YouTuber dat heeft in Nederland), een tweede kanaal waarop video's te zien zijn die minder 'premium' zijn, en een gamekanaal. Vooral laatstgenoemde is in het afgelopen half jaar dat het kanaal om en nabij bestaat gigantisch gegroeid. Afgelopen maand heeft David bijna 2 miljoen kijkers op zijn video's gehad.
De tendens leert dat Nederlandse organisaties stukje bij beetje inzicht (willen) krijgen in de wereld die 'YouTube advertorials/advertising' heet. De indrukwekkende cijfers qua bereik, mogelijkheden, snelheid en gemak zijn aantrekkelijke factoren om als organisatie gebruik te maken van deze manier van adverteren.
David Harms zegt over de samenwerking met organisaties in video's het volgende:
Ik vind het een goede ontwikkeling om te zien dat steeds meer adverteerders snappen dat wij een doelgroep hebben die via TV of tijdschriften niet of nauwelijks meer te bereiken is. Mensen kiezen er niet voor om ouderwetse reclame te bekijken, maar bekijken wel zeer bewust onze videos. Als wij dan alsnog een video maken die door onze kijkers gewaardeerd wordt, zijn zij het er ook mee eens.
Het overgrote deel begrijpt dit en ondersteunt ons hier ook in, om dagelijks te kunnen leven van wat wij doen op YouTube. Op persoonlijk vlak heb ik dus uiteraard geen enkel probleem met “geld verdienen op YouTube”, zolang je de eigen content die je maakt maar niet in de uitverkoop zet. Het zou ook niet werken als we een bijna-TV-reclame zouden maken in plaats van wat we nu doen.
Inspelen op de behoefte
De startup Social1nfluencers is het eerste bedrijf in Nederland dat zich volledig focust op het ontwikkelen van Nederlands YouTube-talent en integreert merken naadloos in de videoproducties van deze beïnvloeders. Het bedrijf vertegenwoordigt negentig Nederlandse vloggers die meer dan 5,6 miljoen kijkers per maand trekken, de gamekanalen niet meegerekend. Het netwerk is verdeeld in verschillende kanalen, zoals onder andere food, beauty, fashion, lifestyle, entertainment en auto's. Zowel Teske als David hebben in samenwerking met Social1nfluencers één of meerdere video's geproduceerd.
Hieronder volgt een voorbeeld van een actie die het bedrijf in samenwerking met twee Nederlandse YouTube-influentials in de markt heeft gezet.
Case: Cupcakes versieren met Dr. Oetker
Doelstelling voor deze campagne was om de producten waarmee je cupcakes kunt versieren onder de aandacht te brengen bij vrouwen in Nederland. De activatie bestond eruit om de kijkers door te verwijzen naar een actiepagina. Om deze actie onder de aandacht te brengen bij de doelgroep heeft Dr. Oetker twee YouTube influentials uit het netwerk van Social1nfluencers ingezet, te weten Mascha Feoktistova en Cynthia Schultz. De video’s zijn op 17 en 25 augustus geüpload en hebben tesamen tot nog toe 36.468 views gegenereerd. De kijkers van de video zijn 94,5 % vrouwen, de gemiddelde leeftijd van de kijkers is tussen de 18-24 jaar. Opvallend is dat gemiddeld 31.3% van de views van een mobiel apparaat komt. Het resultaat van de video van Mascha is hieronder te zien.
De toekomst van YouTubend Nederland
De aandacht voor de YouTubers heeft in de afgelopen weken een nieuwe piek bereikt. Onder andere Half 8 Live, het RTL Nieuws, BNN en het NRC hebben aandacht aan de jongeren besteed. Zaterdag 8 september j.l. heeft de 7e Dutch YouTube Gathering plaatsgevonden, waar ruim 800 jongeren in Club Lux te Utrecht op de foto konden met hun YouTube-helden. Op Tuberz, de Nederlandse YouTube-community website (disclaimer: Tuberz is mede door mijzelf opgezet), staat een verslag van dit evenement. Het ziet er dus zonnig uit voor de Nederlandse community. Teske en David hopen alletwee dat hun online activiteiten nog meer worden 'gezien' en dat er misschien wel een vaste sponsor-overeenkomst kan worden gesloten met een bedrijf om zo écht te kunnen gaan leven van YouTube.
Hoi Jan-Henk,
Klopt wat je zegt inderdaad, dat was een perfect voorbeeld van de sociale invloed van een YouTuber als Bardo. ‘Invloed’ is één van de onderwerpen waar ik in de toekomst graag nog een artikel over YouTube aan wil wijden.
Dit artikel geldt in de basis als een soort introductie in ‘de wereld van…’ en schreeuwt om verdiepende opvolgingen wat mij betreft.
Bedankt voor een interessante blog
Een andere bekende Nederlandse YouTuber is Mark Hoeks, ook wel Gekke Markie. Vind hem een erg toffe Youtube pranker en heb daarom een website over hem gemaakt (gekke-markie.nl).
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!